• Nem Talált Eredményt

Nem és életkor szerinti megoszlás

Válaszadóink közül 45,5%k a nők és 54,5% a férfi ak aránya. Ez a megoszlás meglepő-nek mondható, mivel eddigi tapasztalataink szerint a szcientológusok között többségben voltak a hölgyek. A 2008-ban publikált és 2004-ben gyűjtött, tagokra vonatkozó adataink szerint 42,9% volt a férfi ak és 57,1% volt a nők aránya a közösség megkérdezett tagjai kö-zött. (Máté-Tóth és Nagy, 2008) A különbség oka a mintavétel esetleges hibájával, illetve az internetes kérdőív sajátosságaival is magyarázható. A kutatás során azonban találtunk más hi-hető magyarázatot is. Mint a tagságról szóló fejezet interjús részében olvasható, beszélgettünk szcientológusokkal, akik közül többen az egyház meghatározó személyiségei voltak. Közöttük is többségben voltak a férfi ak. Több személyes, tagok által nyújtott beszámoló és az egyházról szóló kutatási szakcikk is alátámasztotta, hogy a “dianetika” módszere racionális és empiri-kusan igazolható módszerként tűnik fel követői szemében. Nem voltak ritkák a mérnöki és természettudományos módszerekhez történő hasonlítások, mely tudományok követői számára a szcientológia egyház tanítása épp ezért vonzó lehet, és ezekben a szakmákban eleve magasabb a férfi ak aránya. Fogadjuk el ezt alternatív magyarázatnak az erősebb nem magasabb arányára a megkérdezett tagság körében.

Életkor tekintetében elmondható, hogy az átlagos megkérdezett 39,4 éves, a legidősebb válaszadó 70 éves, míg a legfi atalabb 15. A nők átlagosan 39,1 évesek, míg a férfi ak 39,6, mind-két nem szórása (átlagtól való eltérés átlaga) 0,5 körüli érték. Ennek alapján elmondhatjuk,

103 Szcientológia és társadalmi tke hogy viszonylag fi atal, kiegyensúlyozott kormegoszlást tapasztalhatunk a szcientológus meg-kérdezettek körében, még akkor is, ha nemenként vizsgáljuk az átlagéletkorokat. A 30–39 éves megkérdezettek aránya 41%, a 40–49 éveseké 30%, az 50–59 éveseké 10% és a 60 év felettieké csupán 3%. Ezek az adatok egybevágnak a 2008-as cikkünkben publikált, 2004-es adatfelvé-telünkből nyert adatokkal, miszerint a szcientológus korfa fi atalabbnak tekinthető, mint más vallási közösségek korfája, és a 30–50 évesek túlsúlya tapasztalható a körükben. A válaszadók között kevés a 60 év feletti, és a 30–50 éves korcsoportban található a megkérdezettek 71 száza-léka. Az idő múlása azonban érezhető a megkérdezetteken: a fi atalok aránya csökkent 2004-hez képest, az 50 évesnél idősebbeké pedig nőtt. A 2005-ös Mikrocenzus adataival összevetve is arra a konklúzióra jutunk, hogy az egyház tagjai között arányaiban lényegesen kevesebb az idősebb, 60 év feletti személy, mint a teljes társadalomban.

Gyermekszám és családi állapot, háztartásméret

A megkérdezetteknek összesen 609 gyermekük van, fejenként ez 1,09 gyermek átlagosan (szórás: 1,15). Korábbi adatfelvételünk tapasztalatai alapján a szcientológus válaszadóknak átlagosan egy főre számítva 0,67 gyermeke jutott. Ez az érték jelentősen nőtt a 2010-es adat-felvételre, illetve az egyház tagsági korösszetételének emelkedésével is magyarázható. Egybevág továbbá a családi állapot adatok változásával. 2004-ben a házasok aránya a megkérdezettek körében 34 százalék volt, 2010-ben az arány 45 százalékra emelkedett. Mivel több a házas az egyház tagjai között, így nyilvánvalóan több a gyermekek száma is. Az átlagos gyermekszám átlagnál magasabb szórása is alátámasztja azt, hogy akik házasságban élnek, általában két gyer-meket nevelnek, míg akik még egyedülállóak, általában nem nevelnek gyergyer-meket. Ez a szigo-rú, házassághoz kötött gyermekvállalást támogató családmodell egybevág több szcientológus interjúalany szavaival, akik a házassági hűtlenséget elfogadhatatlan dolognak tartották. Az elváltak aránya 22% 2004-ben és 2010-ben is, az özvegyeké pedig 1,2%. A nőtlenek aránya 2004-ben 42% volt, ez 2010-re 30%-ra csökkent. A nőtlenek arányának csökkenése a házasok arányának növekedését hozta magával, nem pedig más családi állapot kategóriák arányának növekedését.

A háztartásméret szempontjából elmondhatjuk, hogy az átlagos méret 2,71 fős, a szórás 1,1 fő. A családok fele három fős vagy nagyobb, míg a fele kisebb.

Iskolai végzettség és nettó jövedelem

A 2008-ban publikált 2004-es kutatásunk egyik legfontosabb eredménye a más vallási közösségek tagságánál átlagosnál lényegesen fi atalabb, magasabban képzett és jobban kereső szcientológus réteg azonosítása volt. A felsőfokú végzettségűek aránya 2004-ben 25,15% volt, amely lényegesen magasabb érték, mint az össztársadalmi átlag a 18 év feletti népességben (kb.

16%). A felsőfokú végzettségű egyháztagok aránya 2010-es felvételünkben tovább nőtt: 37,7%

mondta a válaszadók közül, hogy felsőfokú végzettség birtokában van. Legfrissebb adataink szerint 50% rendelkezik érettségivel, ez az arány 2004-ben 54% volt. Az alapfokú végzettségű-ek, illetve a középiskolát be nem fejezők aránya csökkent 2010-re, míg a felsőfokú végzettsé-gűeké egyértelműen nőtt.

Az egy főre jutó nettó jövedelem szempontjából elmondható, hogy az átlagérték 148.365 Ft, a szórás 140.877. Ezek a számok beszédesek: arra utalnak, hogy az átlagos szcientológus

104

Szcientológia és társadalmi tke

családban az egy főre jutó nettó jövedelem igen magas. Azonban a magas szórás megmutatja, hogy az átlagot a kiugró értékek igen nagymértékben befolyásolják: vannak igen jómódúak, akik akár az átlagnál jóval többet is kereshetnek, míg a kevésbé jómódúak annál sokkal keveseb-bet is. Jó mérőszámnak tarthatjuk a mértani közepet, mely megmutatja, hogy a szcientológus családok felében 101.000 Ft alatti az egy főre jutó nettó jövedelem, a másik ötven százalékban pedig ennél az összegnél magasabb.

Foglalkozási szektor szerinti megoszlás, foglalkoztatási helyzet

Válaszadóink iskolai végzettségük alapján egy magasan képzett, jövedelmük alapján jól fi -zetett társadalmi réteghez tartozó csoport képét mutatják. Ha az adatok “mélyére megyünk”, és megvizsgáljuk, hogy a válaszadók iskolai végzettsége milyen jellegű munkakör betöltésére ad lehetőséget, érdekes eredményekre jutunk. A válaszadók tizedének “általános” végzettsége van, azaz például középiskolai érettségi specializáció nélkül.

25% bír műszaki vagy mérnöki végzettséggel. Ez az arány igen magasnak tekinthető, és alátámasztja elgondolásunkat a tagság főként műszaki – reál beállítottságával kapcsolatban.

Természettudományos, matematikai vagy informatikai végzettséggel 8% rendelkezik, amely a reál értelmiségiek csoportját gazdagítja. Kereskedelmi, gazdaság, üzleti vagy könyvelési végzettséggel 22% rendelkezik. Orvostudományi, egészségügyi, ápolási végzettséggel 4,4%

bír.

A kifejezetten humán beállítottságúak közül 4,3% a bölcsészek aránya, 3,9% művészeti végzettséggel bír, 3,5% társadalomtudományival. A megkérdezettek között összesen 4 fő ren-delkezik jogi végzettséggel.

Az oktatás és nevelés területén rendelkezik végzettséggel a megkérdezettek 9%-a, amely ka-tegória vegyesen tartalmazhat reál és humán beállítottságú megkérdezetteket. Vegyes területnek tekinthető még a személyi szolgáltatások területe, mellyel kapcsolatos végzettsége a megkérde-zettek 5,4%-ának van.

Az egyház tanítása, melyet kifejezetten racionálisan, a természettudományi követelmények-nek megfelelően rendszerezetten tálal L. Ron Hubbard “Dianetika” című műve, igen magas arányban vonzott olyan gyakorlati végzettségű embereket, akik alapvetően reál beállítottsá-gúak – azaz mérnöki, természettudományos, számítástudományi vagy gazdasági végzettséggel rendelkeznek.

Foglalkoztatás szempontjából elmondható, hogy sok tag kifejezetten műszaki jellegű mun-kát végez, illetve saját vállalkozásában dolgozik. A megkérdezettek közül adataink tanúsága szerint többen végeznek főállású egyházi tevékenységet, az egyháznál vagy valamelyik szerveze-ténél dolgoznak. A pontos számot azonban nem ismerjük, mivel az egyházi munkáltató csak a szöveges kérdésekre adott narratív válaszokból derül ki. Jellemző még a felsoroltak mellett a kereskedelmi és értékesítési tevékenység végzése.

Csupán néhány válaszadó jelölte, hogy munkanélküli jelenleg. Ebből arra következtethe-tünk, hogy a magas aktivitási arány (2004-ben 90% feletti) megmaradt 2010-re is. A korössze-tétel változása miatt a tagság körében megjelent továbbá néhány nyugdíjas, ám saját bevallásuk szerint közülük többen a nyugdíj mellett vállalkoznak vagy dolgoznak. A gazdasági szempont-ból inaktívak közül jelentős csoport még a tagok körében a tanulóké.

105 Szcientológia és társadalmi tke Településtípus szerinti megoszlás

2004-es kutatásunk és a nemzetközi szakirodalom eredményei szerint a szcientológus populáció kifejezetten városias jellegű. Ezt alátámasztják adataink, miszerint a tagok közül 52,3% nagyvárosban, 14,9% valamilyen nagyváros elővárosában él. Látható tehát, hogy a megkérdezettek bő kétharmada nagyvárosi létformához kötődik, ebben a környezetben él.

Más városban, illetve kisebb városokban a tagság 25,5%-a él. A városi jellegű településeken élő egyháztagok aránya tehát 92% feletti. Az urbánus háttér a legstabilabban azonosítható jel-lemzője a Magyar Szcientológia Egyház tagságának. A válaszadók csupán 6,7%-a él községben és 0,5%-a tanyán.