• Nem Talált Eredményt

' SZÉCHENYI TERV

TEJVIZSGÁLAT

6. Juh spermium mikroszkópos vizsgálata, szaporodásbiológiai  vizsgálatok

A primer kutatásom célja olyan növényi zselatin (agar-agar, carrageenan, alginát, stb.) alapú és a mindennapokban használt állati csontokból kinyert hígítók összeállítása volt. A hipotézisünk szerint a zselatin meggátolja a -friss és mélyhűtést követően felolvasztott- termékenyítő anyagban a spermiumok akroszóma defektusát és csökkenti a dekapacitált sejtek számát. A termékenyítő anyag konzerválása (hűtve tárolás +15 oC;+5oC-on és fagyasztás) során fellépő hőmérsékletváltozás jelentős mértékben károsíthatja a spermium akroszóma és plazmamembránját egyaránt és emiatt a sejt elveszti a termékenyítőképességét. Ebben az évben az alábbi kísérleteket terveztük elvégezni:

 Növényi zselatinok és antioxidánsok hatása a kossperma mélyhűthetőségére, minőségi paramétereire

 Növényi alapú zselatint tartalmazó hígító esetén az equilibrációs idő optimalizálása

 Növényi zselatin és antioxidáns tartalmú hígítóval mesterséges termékenyítést végezni Először növényi zselatinokat oldottunk fel tej alapú és szintetikus (Triladyl, Andromed) hígítókban 0; 0,5; 1,0; 1,5; 2,0%-os arányban. A zselatinok koncentrációját azért nem növeltük tovább, mert nagyobb koncentrációban már 30 oC felett is gél halmazállapotúvá vált a hígító. Mivel a termékenyítőanyag hígítását 30oC-on végezzük, ezért a hígítónak ezen a hőmérsékleten is folyékony halmazállapotúnak kell lennie. A növényi zselatinokkal nem tudtuk elvégezni sem a hűtve tárolást, sem a fagyasztást. Ennek az volt az oka, hogy a zselatinok feloldása után nem tudtuk homogenizálni a hígítót és emiatt nem volt egyenletes az oldat ozmolaritása. A spermiumsejtek rendkívül érzékenyek a hígító ozmolalitására. Ha a hígító hiperozmotikus (kosspermánál 350 mol felett), akkor a sejtek sokkot kapnak, kapacitálnak és emiatt elvesztik termékenyítőképességüket. Az értékelésnél szintén problémát jelentett, hogy a hígítóoldat nem volt homogén. Mikroszkóp alatt elvégzett motilitás vizsgálatnál a hígítóban fel nem oldódott zselatin darabok akadályozták a spermiumok mozgását, ezáltal rontva a sejtek progresszív molitását. A Kovács-Foote-féle festés értékelését sem lehetett elvégezni, mivel a zselatin darabok is festődtek a Giemsa-festékkel, ezért a festés háttere helyenként olyan erős volt, hogy nem lehetett elvégezni az értékelést az élő/elhalt sejtek arányának meghatározását és az akroszóma állapotának értékelését. A flow citometriás

műszeres vizsgálatot szintén nem lehetett alkalmazni ennél a hígítónál, mivel a nagyobb zselatn partikulák eltömítették volna a citométer szívó csövét, amin keresztül s sejtek áramlanak a lézerhez. Az állati eredetű zselatint viszont sikerült homogenizálnunk, de csak tej alapú hígítóban. A kutatás célja az volt, hogy megállapítsuk a zselatin tartalmú hígító miként befolyásolja az öt napon át, 5oC-on tárolt kosspermiumok életképességét. A hipotézisünk az volt, hogy ha zselatint adunk a spermahígítókhoz, akkor az ötnapos tárolás során a spermiumok tovább megőrzik életképességüket, mint a kontroll hígítókban. A kutatáshoz két alaphígítót használtunk. Az egyik 1,5%-os zsírtartalmú UHT-tej, a másik 1,5%-os zsírtartalmú UHT-tej+5% tojássárgája. Mind a két hígítóhoz 0; 0,5; 1,0; 1,5; 2,0%-ban adtunk Dr. Oetker lapzselatint. A hígított ejakulátumokat 5 napig +5oC-on tároltuk és 24h-ként mintát vettünk belőlük. A mintákból Kovács-Foote-féle festéssel készítettünk keneteket, amiket fénymikroszkóp segítségével értékeltünk ki. A sejteket öt csoportba soroltuk úgy, mint: élő-ép, élő-sérült akroszómájú, elhalt, élő fejű-elhalt farkú, élő farkú-elhalt fejű. Varianciaanlízis segítségével határoztuk meg, hogy van-e összefüggés a zselatin koncentráció és a spermiumok életképessége, morfológiája között. Az eredmények alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a 1,5%-os zsírtartalmú UHT-tej+1,0% lapzselatin, illetve 1,5%-os zsírtartalmú UHT-tej+5% tojássárgája+1,5% zselatinos hígítóban több élő, ép sejt található, mint a kontrollként használt zselatinmentes hígítóban. A zselatin koncentrációja és a spermiumok életképessége, morfológiája között nem volt szignifikáns összefüggés (p<0,05).

A zselatinos spermahígítás mellett a Kovács-Foote-festés továbbfejlesztését végeztük el.

Ezzel kétlépéses festési a módszerrel egyszerre határozható meg az élő/elhalt sejtek arány és az akroszóma állapota. A rutin spermavizsgálatokban a termékenyítőanyag elbírálása a spermiumok motilitása alapján történik. Különböző festési eljárásokkal az élő/elhalt sejtek aránya és az akroszóma állapota is értékelhető, ami pontosabbá teszi a termékenyítőképeség előrejelzését. Egyszerű fénymikroszkópal történő komplex értékelésnél az élő/holt sejtek arányát tripánkék vagy Chicago sky blue, az akroszóma állapotát pedig Giemsa festékkel

dombormű-szerűen kiemelkedő sejteket körülölelve a vékony farkak élő/elhalt értékelését is biztosabbá teszi. Az immerziós olaj folyékony állapota a kenet tárolása során problémát jelent, ezért azt xilolban oldott 1%-os vajsárga (dimethyl yellow, Sigma D6760) és kanadabalzsam (Canada balsam, Sigma C1795) 3:1 arányú keverékével helyettesítettük. Az eredetinél mélyebb sárga színű kanadabalzsam az olajhoz hasonlóan körülöleli a sejteket és jól differenciál, ugyanakkor néhány órán belül megszilárdul, miáltal a kenetek hosszú ideig tárolhatók.

2012 januárjától elkezdtem a 12 hónapos korú fekete dorper kosok (n=8) műhüvelyes spermavételre történő betanítását. A kosok spermatermelése egy éves kor körül válik egyenletessé. Ebben az életkorban már kevesebb a morfológiai rendellenességel rendelkező spermasejtek száma (elsősorban a plazmacsepper, illetve akroszóma defektussal rendelkező vagy dekapacitált sejt). A betanítás egy hónapig tartott. Fiatal állatoknál fontos, hogy a termékenyítőanyag értékelését csak a betanítást követő 14-15. spermavétel után kezdjük el (körülbelül 64-65 nap). Mivel ennyi ideig tart a kosok spermiogenezise. Ez azért fontos, mert az eredmények értékelésénél figyelembe kell venni az állatok tápláltsági állapotát, környezeti tényezőket. 2012 márciusában kerültek a Kismacsi Kísérleti Telepre az egy éves fehér dorper kosok (n=19). A fehér dorper kosok betanítása is egy hónapot vett igénybe, illetve az értékelésnél itt s megvártam az első spermavételtől számított spermiogenetikus ciklus végét.

A kutatásom célja az volt, hogy megállapítsam a dorper és fehér dorper kosok andrológiai jellemzőjét a magyarországi klimatikus viszonyok között és a Kísérleti Telepen alkalmazott tartási-, takarmányozási technológia mellett. A két fajta értékelését külön-külön végeztem, majd összehasonlítottam a kapott eredményeket. 2012. májustól a Kismacsi kísérleti telepen hetente egy alkalmommal történt spermavétel, 6 fekete dorper és 12 fehér dorper kostól. A spemavétel után elvégeztem az ondó makroszkópos, mikroskópos, biológiai vizsgálatát.

Kéthetente herekörméret mérés és mérlegelés volt. Vizsgáltam a sperma mennyiségét, sűrűségét (fotométer, Bürker-kamra), spermiumok motilitását (fénymikroszkóp, flow citométer), morfológiáját és élő/elhalt sejtek arányát, akroszóma állapotát (Kovács-Foote-festés). A kenetek fénymikroszkópos morfológiai értékelését folyamatosan végzem. A fekete dorper kosok vizsgálatának eredményét a 212-ben megrendezett ,, A jövő tudósai - a vidék jövője" - PhD konferencián közöltem és az Agrártudományi Közlemények folyóiratban jelent meg publikáció az eredményekből. A kísérletben hat 15-18 hónapos dorper kos ondójának minőségi és mennyiségi jellemzőit, valamint, herekörméretét vizsgáltuk különböző

évszakokban a Debreceni Egyetem Kísérleti Telepén. Hetente egy alkalommal történt műhüvelyes spermavétel, a herekörméretet (cm) kéthetente mértük. Közvetlenül ugratást követően vizsgáltuk az ondó mennyiségét (ml), koncentrációját (x 109), a spermiumok tömegmozgását (0-5), motilitását (%), és kiszámítottuk az összes spermium számot (x 109).

Az ondó mennyisége ősszel volt a legtöbb (1,4 ± 0,5 ml), míg tavasszal a legkevesebb (1,3 ± 0,4 ml). Az ejakulátumban lévő spermiumok koncentrációja mind tavasszal (2,6 ± 1,5 x 109) mind nyáron (3,3 ± 1,5 x 109) kisebb volt az őszi (4,1 ± 1,1 x 109) időszakhoz viszonyítva (P<0.05). Az összspermium szám (x 109) és a herekörméret (cm) értékei minden hónapban szignifikáns mértékben különböztek egymástól, viszont a spermiumok tömegmozgására és motilitására nem volt hatással az évszakok változása. Összefoglalásként elmondható, hogy a dorper kosok ondójának mennyiségi és minőségi paraméterei, illetve a herekörméret értékei az őszi időszakban voltak a legjobbak.

A fehér dorperek eredményét és a két fajta összehasonlítását ebben az évben fogom közölni.

Augusztus-szeptember hónapban a különböző formalin kocentrációjú spermafixáló oldatokat hasonlítottam össze flow citometriás vizsgálattal. A hipotézisünk az volt, hogy a 4%-os formalin koncentrációjú oldatban fixálódnak a leggyorsabban a sejtek anélkül, hogy károsodna a plazmamembrán, ami a citometriás értékelésénél jelentősen módosítja az eredményeket. A PI DNS-hez kötődő fluoreszens festék, amely az elhalt sejtek jelölésére szolgál. A PI csak akkor tud bejutni a sejtmagba, ha az akroszómamembrán és a plazmamembrán is károsodott. Ezt a károsodást előidézheti a fixáló túl magas formalinkoncentrációja is. Illetve ha túl alacsony formalin koncentráció és a sejtek nem fixálódnak, akkor a PI bejutása a sejtekben nem egyenletes, ami befolyásolja az eredményeket. A formalin koncentrációját 0 és 6% között változtattuk meg 0,5%-os különbségekkel. A fixáló oldat formalin koncentrációja és a citometriás értékelés (SYBR14/PI fluoreszcens festés) során kapott értékek között nem tapasztaltunk szignifikáns különbséget.

2012. szeptembertől nanoszelénes takarmánykiegészítővel kezeltem 6 fehér dorper kost, hogy

azért fontos, mert juhoknál a napi 7 mg feletti szelén takarmánykiegészítés toxikus. A kezelt csoport 86 napon át naponta kapta a nanoszelént szuszpenzió formájában, orálisan. A szuszpenzióban lévő nanoszelén koncentrációja 3 mg volt. A kísérlet végén a mennyiség, motilitás, sűrűség és a sejtek viabilitása eltérést mutat a kontrol és a kezelt csoport között. A vér szelén koncentrációja is különbözött a kezelt és a kontrol csoportnál. A szeminális plazma profiljának és szelén koncentációjának meghatározása jelenleg is folyamatban van.

A Zaragozai Egyetem, Department of Biochemistry and Molecular and Cell Biology Intézet kutatócsoportjával együttműködésben végzett munka során a kossperma élettani, biokémiai folyamataink megismerésével foglalkoztunk. A kutatás során szintetikus és természetes alapanyagú hígítókhoz adtunk antioxidánst (curcumin), fehérjéket és növényi zselatint (Sodium-alginate) majd a hígított termékenyítőanyagot +15oC-rahűtjük vagy fagyasztottuk.

Az értékelés során vizsgáltuk a friss, hígított illetve felolvasztott termékenyítőanyagban a spermiumok motilitását (CASA-program), koncentrációját, életképességét (fluoreszcens festés), kapacitációs státuszát (CTC-festés, FITC-PNA festés), apoptikus markereket (Annexin-V) a kaszpáz rendszer aktivizálódását (Caspase-3, Caspase -7 assay), a DNS épségét (Tunel-teszt) a spermiumok fertilitását (ZBA-assay). A fehérjékkel végzett kísérlet során a termékenyítőanyagot cervikális termékenyítésre is felhasználtuk. Ebben a kísérletben összesen 130 anyajuhot termékenyítettünk négy részletben. A termékenyítést követő 30-40 napon ultrahangos vizsgálatot végeztünk, hogy megállapítsuk milyen arányban vemhesültek a termékenyített anyajuhok.

A szeminális plazmában lévő fehérjék kriopotektáns hatásának eredményei

A spermium minőségét jellemző tulajdonságok alakulása curcuminnal végzett hűtés során

A spermium akroszóma membránjának változása a hűtési folyamat során

Az szeminális plazma fehérjét és curcumint tartalmazó hígítóval végzett Zona Bindig Assay (ZBA) eredménye

7. Nagyvadfajok zárttéri tartástechnológiájának hatása különböző