• Nem Talált Eredményt

4. Az igekötős szerkezetek szórendi mintázatai 50

4.1.3. Infinitívusz

A hagyományos grammatikák az infinitívuszt főnévi igenévnek hívják. Ez az elnevezés arra utal, hogy az infinitívusznak több olyan tulajdonsága van, amely a főnevekre jellemző, például azonos jelentésű az -Ás képzős deverbális főnevekkel (vö. írni fárasztóaz írás fárasztó), és megjelenhet minden olyan mondatrészi szerepben, amelyben a főnevek, főnévi kifejezések is. Az itt tárgyalt téma szempontjából viszont lényegesebbek az igei tulajdonságai,29 és ezeket jobban megragadja az ‘infinitívusz’ elnevezés, amely arra utal, hogy ezek az igeneves kifejezések értelmezhetők időjel nélküli tagmondatként is (vö. kitörni készültarra készült, hogy kitörjön).

Az infinitívusz képzője a-ni, bár Kiefer (2003a: 175) megjegyzi, hogy ez a képzés korlátlanul termékeny, és a létrejövő szó jelentése kompozicionális, ezért a-niinkább az inflexiós toldalékok-hoz hasonlít. Az infinitívusz felvehet személyragokat, ha személytelen modális ige vagy névszói állítmány mellett áll, pl. dolgoznomkell, érdemes folytatnod.

Az igekötők eloszlási mintáinak vizsgálatakor szükségesnek tartottam két szerkezettípus elkü-lönítését. Az elsőnél nem férkőzik be más ige a szerkezetbe, a másodiknál igen.30 Mindkét esetben lehetséges az igekötő elválása az infinitívusztól a preverbális és a posztverbális tartományban is, de a mozgásterét tekintve nagy különbségek fedezhetők fel.

A tárgyalást azzal a szerkezettípussal kezdem, amelynek esetében nincs beférkőző ige vagy igenév, ld. a 17. táblázatot. Ekkor jellemzően névszói állítmány kerül a szerkezetbe, de nem feltét-lenül: ide tartoznak az olyan esetek is, amikor például anem, sem, se, isszavak valamelyike áll az igekötő és az infinitívusz között (pl. nem lesz időm mindeztbeisfejezni).

A (22) példasor illusztrál minden pozíciót.

29Az infinitívusz igei tulajdonsága például az, hogy lehet tárgya, viszont főnévi bővítményei – jelző, névelő – nem lehetnek.

30A vizsgált korpuszban a leggyakoribb beférkőző igék a következők:kell, tud, lehet, fog, akar, kíván, szeret(ne), szokik (múlt időben),mer, tetszik(mint udvariassági formula),kezd, bír, próbál, szabad, talál, szándékozik, sikerül, merészel, óhajt, igyekszik. Ezeket a továbbiakban segédigeszerű elemeknek hívom (függetlenül attól, hogy beférkőznek-e a szerkezetbe vagy sem).

pozíció -4 -3 -2 0 +1 +2

db 10 83 8 058 2 563 605 5 879 1 288

% - - 0,31 99,41 0,23 0,05

17. táblázat.Lehetséges igekötő pozíciók az infinitívusznál abban az esetben, ha a szerkezetbe nem férkőzik be finit ige vagy határozói igenév.

(22) a. [...], hogy felsorolásukbabelesem is érdemesfogni. -4

b. [...] a Windows Vista ennél kevesebbelelsem hajlandóindulni. -3 c. [...] éselképesválasztania helyest a helytelentől. -2

d. Nagyon nehézelőjönnia sötét mélységből. 0

e. [...], de egy vidéki városban, faluban nem feltétlenültalálni megeme szerszámot. +1 f. A műfordítás kétségtelenül úgy jó, ha nemvennirajtaészre, hogy műfordítás. +2 Látjuk, hogy a hátravetett igekötős esetek ritkák: akkor fordulnak elő, ha az infinitívusz tagadott vagy saját fókusza van. Az sem jellemző, hogy az igekötők preverbálisan elválnának az igetőtől, az esetek 99,41%-ában közvetlenül előtte állnak. Ha mégis elválnak, akkor leggyakrabban egy névszói állítmány elé kerülnek. A gyűjtött anyagban a következő szavak fordulnak elő ilyen funkcióban:

szokás, képes(ek), szükséges, hajlandó(ak), kénytelen(ek), muszáj, érdemes, célszerű. Bár ezek szó-fajilag nem igék, a beférkőzés képessége szempontjából a segédigeszerű elemek közé sorolhatók.

Kálmán C. et al. (1989) ezek közül aszokás-t be is sorolják a segédigék csoportjába, és jelzik, hogy funkcionális szempontból más hasonló szavakra is tekinthetünk így.

Térjünk rá a második szerkezettípusra, amelyben finit ige vagy határozói igenév férkőzik be az infinitívuszi szerkezetbe. Az igekötők disztribúcióját ld. a 18. táblázatban.

pozíció -11 -10 -9 -8 -7 -6 -5 -4 -3 -2 +2

db 5 7 31 110 262 569 5904 14533 96652 857010 959

% - - - 0,01 0,03 0,06 0,6 1,49 9,9 87,8 0,1

18. táblázat. Lehetséges igekötő pozíciók az infinitívusznál, beférkőző szerkezet esetén.

A (23) példasor illusztrálja az egyes pozíciókat. Két megfigyelést biztosan tehetünk: (1) Bár az igekötő preverbálisan messzire eltávolodhat az infinitívusztól, mindig közel van a finit igéhez, az

ahhoz tartozó igemódosítói pozíciót foglalja el. Közte és a finit ige között csak klitikumszerű szavak állnak (is, se, sem, ne, nem). (2) Segédigeszerű elem akkor is be tud férkőzni a szerkezetbe, ha az infinitívusz igekötője hátravetett, ld. (23k) példa.

(23) a. Megtudják az emberek ezt egy tulajdonosi közösségi gyűlés közben isbeszélni. -11 b. [...] eltudnánk magunknak a saját szánk íze szerinti tökéletes édességetkészíteni. -10 c. [...] felkell tudniuk az olívaolajtermelésre szánt támogatás egy részéthasználni[...] -9 d. [...], természetesenhozzálehet majd az ön ügyrendi indítványához isszólni. -8

e. [...], haösszelehetne őket többé-kevésbé objektív módon ismérni, [...] -7 f. Átkellett ezt a régi épületetépíteni, azóta is folynak még a munkálatok. -6 g. Hátfellehet ezt józan ésszelfogni? -5

h. [...] innen a cégtől már kifigyeltek, éselőkéne már otthonfizetnem, [...] -4 i. Nekem nagyon kellemetlen, hogy állandóanmegkell önöketszakítanom. -3 j. Tönkreakarjatennia bútoraimat? -2

k. Közben márhúznikezdibea zsalut, aztán beteszi az ablakot is. +2

Az első esetet már többen leírták és magyarázták, legelőször Kálmán C. et al. (1989), akik rá-mutatnak, hogy bár az igemódosító az infinitívusszal alkot szótári egységet, szórendi és prozódiai szempontból szorosabban kapcsolódik a segédigeszerű elemhez. A méréseim alátámasztják ezt a megfigyelést, és kiegészítik azzal, hogy ha az ‘igekötő + finit ige’ egység elhangzott, az infinitívuszt akár az összes bővítmény is megelőzheti a további mondatszakaszban – minthogy a magyarban a finit igét követő tartományban a szórend kötetlen (É. Kiss 2007).

A második eset kapcsán azt figyelhetjük meg, hogy ez mindig nem-semleges mondattípusban, azon belül pedig progresszív mondatokban jelenik meg, tehát amelyek éppen zajló eseményt jelöl-nek. A beférkőző ige szinte kizárólag akezd.

A beférkőzés kapcsán megemlítendő még az, hogy a segédigeszerű elem határozói igenév is lehet. Erre összesen 183 példát találtam a korpuszban, néhányat a (24) példasor szemléltet. Érdekes az is, hogy ezek legnagyobb része (166 db) -vÁn képzős igenév, pedig ez sokkal ritkább, mint a -vA képzős párja.

(24) a. [...] a látszatát iselakarvánkerülniannak, hogy beavatkozik amerikai belügyekbe.

b. [...],elkívánvánrettenteniMilosevics jugoszláv elnököt attól, hogy [...]

c. Aki gyámságról beszél, az a kritikát utasítja el kapásból,megsem akarvahallaniazt.

d. [...],próbálvaruháznia felelősséget a legkülönbözőbb nehézségekért.

Megfigyelhetjük, hogy ilyen esetekben az igekötő a határozói igenév előtti pozíciót foglalja el, de az infinitívusztól összességében nem kerül olyan messze, mint finit igék beférkőzésekor. Ilyen szempontból a határozói igenév a névszói állítmánnyal mutat párhuzamot, és további hasonlóság az is, hogy ezek egyike sem időjeles.