• Nem Talált Eredményt

I. Váztalajok

In document Talajtan és agrokémia (Pldal 66-73)

6. A szőlőtalajok genetikus besorolása

6.1.1 I. Váztalajok

Ebbe a főtípusba azon talajok tartoznak, amelyeknél a talajképződési folyamat nem tudott mélyreható változást előidézni a talajképző kőzetben. Ennek oka lehet:

1. Az erősen kitett lejtőkön az erózió okozta állandó felszíni lemosás 2. A tömör talajképző kőzet

3. Homokon a szélmozgás és az erős ásványosodás 4. A talaj viszonylagos fiatal kora

13. kép Váztalajok Magyarországon

0 500000 1000000 1500000 2000000 2500000 3000000 3500000

Terület (ha)

Váztalaj

Kőzetha talaj Barna erdőtalaj

Cse rnozjom

Szikes talaj Réti talaj

p talaj Öntés talaj

Talaj főtípusok

Talajtípusok területi eloszlása (ha)

Ezen talajoknak 5 típusát ismerjük, amelyeket az alapkőzet minősége szerint célszerű két csoportra osztani:

Váztalajok elkülönítése a feltalaj alatti szint eltérései alapján

TÖMÖR VAGY DURVA FINOMSZEMCSÉS

SZEMCSÉS ALAPKŐZET ALAPKŐZET

- köves sziklás váztalaj - földes kopár

- kavicsos váztalaj - futó homok

- humuszos homok

14. kép

15. kép

Jellemzőjük, hogy a talajréteg-vastagság kicsi, hogy humuszosodás a köves, sziklás váztalajoknál, a kavicsos váztalajoknál, a földes kopároknál és a futóhomokoknál nem figyelhető meg, illetve nem ismerhető fel határozottan, valamint hogy a szerves anyag nem kötődik ásványi anyagokhoz.

A humuszos homoktalajoknál a humuszos szint már morfológiailag megfigyelhető, a humusztartalom 1 % alatt van, a humuszos réteg vastagsága 40 cm-nél nem nagyobb.

A szerves anyaggal történő trágyázás hatásossága függ a felső 1 m-es réteg talajnedvesség viszonyaitól. Minél lassabban következik be a csapadék utáni holt vízig történő kiszáradás, annál jobban érvényesül a talajba munkált szerves anyag. A gyökérzónában a tenzió különbségek hatására történő vízmozgás előfeltétele az, hogy valamelyik rétegben 1 m-es mélységig a leiszapolt rész magasabb legyen 30 %-nál. A leiszapolható rész maximumának szelvénybeli elhelyezkedése a talaj anyagforgalmi viszonyainak jó mutatója. A humusztartalom általában a mélységgel csökken. Ha értéke meghaladja a 0,5 %-ot a felső 0-40 cm-es rétegben, akkor a vizet jobban tartja. A higroszkóposság egyaránt érzékeny mutatója az agyag- és humuszkolloidok mennyiségének. A szelvény heterogenitásáról kevesebb információt ad, mint a leiszapolható rész és humusz együttes vizsgálata, a víztartó képességéről ellenben valósabb képet rajzol.

A három mutató szelvénybeli alakulását, valamint a kationok szelvénybeli változását egy Nyírgyulaji talajszelvény adatain keresztül mutatjuk be.

Mélység Leiszapolható 18. Nyírgyulajról származó homokszelvény vizsgálatok adatai A bemutatott talajszelvény fizikai vizsgálati adatai arra utalnak, hogy a szántott réteg alatt a szervetlen kolloidmennyiség már elegendő ahhoz, hogy a vízmozgást lassító tulajdonságúvá váljon, ha ebbe a szelvényszintbe humuszkolloidot juttatunk. A Ca és Mg szelvénybeli eloszlásra és kismértékű kilúgzásra utalnak, valamint a szántott réteg bázistelítetlenségére.

Egerszegi az 1950-es években kidolgozta a réteges homokjavítás, vagy altalajtrágyázás eljárását. Lényege az, hogy 40 ill. 60 cm mélyen egy vagy két, kb. 2-3 cm vastagságú összefüggő réteget hozunk létre a talajban a kovárványcsík analógiájára. Az eljárás alkalmazása során az istállótrágya helyett műtrágyával kevert bentonitot, tőzegkorpát és lápföldet is kipróbáltak.

Napjainkban célszerű lenne talajstabilizáló szerrel kevert zöldtrágyával a réteges homokjavítás elvét megvalósítani. Nemcsak a száraz gazdálkodás igényli a szelvény szántott réteg alatti szintjében a vízmozgást lassító réteg létrehozását, hanem az ültetvények tápoldatos öntözésének hatékonysága is lényegesen javítható lenne ezen eljárással.

A homoktalajok termékenységét tehát többféle módon növelhetjük. A javítási eljárás megválasztására különös jelentőséggel bír a javítandó talaj sajátságainak jó feltérképezése. A homoktalaj javításához nagy mennyiségű javítóanyagra van szükség. A dózis csökkentése a kiindulási sajátságok pontos számbavételével, valamint a javítóanyag kombinációk okszerű alkalmazásával lehetséges.

16. kép

17. kép a.) Tömör vagy durvaszemcsés alapkőzet

- köves sziklás váztalaj

Tömör kőzetű hegyvidékeinken fordul elő, ahol a tömör kőzet kismértékű elaprózódása és mállása, valamint az erózió hatása nem tette lehetővé nagy szervesanyag-tömeget produkáló magasabb rendű növényzet megfelelő sűrűségben történő megtelepedését. A sziklák felszínét nem borítja egységes, zárt növénytakaró. Talajtakaró is csak helyenként található, és gyakran megszakítja a felszínen lévő szikla.

Talajképző kőzet: bármely tömör, enyhén elaprózott kőzeten előfordulhat. Leggyakoribb talajképző kőzetei a bazalt, andezit, bazalttufa, andezittufa, homokkő, agyagpala, fillit, gneisz, mészkő, dolomit. Hegyvidékeink lejtős oldalain fordul elő.

Karbonátos homok

0 20 40 60

20

85

150

180

Mélység (cm)

EDTA-Mn - EDTE-Mn (mg/kg)

Karbonátmentes homok

0 20 40 60

25

50

90

130

Mélység (cm)

EDTA-Mn - EDTE-Mn (mg/kg)

18. kép 5.3 kép: Köves, sziklás váztalaj, Mátra-hegység - kavicsos váztalaj

Folyók volt árterületeinek teraszain törmelékkúpok kavicsrétegein keletkeznek. Ha a kavicsréteget borító vékony iszap, esetleg lösztakaró nem haladja meg a 40 cm-es vastagságot, kavicsos váztalaj tud csak kialakulni.

Talajképző kőzet: kavics, cementált kavics. Árterületeken, törmelékkúpokon, elsősorban a dunántúli kavicsokon fordul elő.

19. kép - futóhomok talajok

Ebbe a típusba tartoznak azok a homok mechanikai összetételű talajok, amelyeknél humuszosodást nem figyelhetünk meg. A szerves anyagok gyors ásványosodása és az állandó növényi takaró hiánya ugyanis lehetetlenné teszi a humusz-felhalmozódást. Az állandó növénytakaró hiánya okozza azt is, hogy a szél állandóan mozgatja a felszínt, újra és újra áttelepíti a homokot egyik helyről a másikra. A tájra jellemző homokkifúvási és -felhalmozódási területek hullámos terepviszonyokat hoznak létre. A futóhomok talajokra jellemző, hogy vízáteresztő képességük igen nagy, víztartó képességük viszont kicsi. Kémhatásuk CaCO3 tartalmuktól függ, és az erősen savanyútól a lúgosig terjedhet. Kultúrhatásra előfordulhat, hogy a felső szintben a humuszosodás igen gyenge jelei mutatkoznak.

Talajképző kőzet: homok, karbonátos homok, eltemetett talaj.

Előfordulás: a Nyírségben és Somogyban – savanyú homoktalajok, a Duna-Tisza közén – meszes homokok nagyobb összefüggő területein és másutt kisebb foltokban.

20. kép Futóhomok, Bugac

21. kép Futóhomok, eltemetett réteggel - humuszos homok

Ezeknél a homoktalajoknál a felső talajrétegben a humuszosodás jelei erősebben vagy gyengébben, de jól láthatóan és mérhetően mutatkoznak. A humuszos réteg morfológiailag jól megfigyelhető, de a talajképződés egyéb jelei csak enyhén kifejezettek. Humusztartalmuk ritkán haladja meg az 1,5 %-ot. Humuszos rétegük 40-50 cm-nél ritkán mélyebb. A humuszos réteg vonalszerű élességgel megy át a talajképző kőzetbe. Kémhatásuk erősen függ a CaCO3 tartalomtól és az erősen savanyútól a lúgosig terjedhet. Eltemetett talajszint, talajszintek vagy löszös, agyagos rétegek esetén többrétegű humuszos homokról beszélünk.

Talajképző kőzet: homok, karbonátos homok, eltemetett talaj.

Előfordulás: Nyírség, Somogy, Duna-Tisza köze, másutt kisebb foltokban.

22. kép Humuszos homok, Belső Somogy 6.1.2 Fogalomtár

Laza talaj: könnyen művelhető, többnyire homok-, homokos vályogtalaj.

Földes kopár: az erózió következtében felszínre kerülő laza, üledékes kőzeteken keletkezett váztalaj. A talajképző kőzet mélyebb átalakulását, a talajképződési folyamatokat a felszín gyors és csaknem állandó lepusztulása akadályozza. A sekély talajszelvény felépítése: A-C, de az A szint akár hiányozhat is.

Váztalaj (nyerstalaj): fiatal, csak kezdetleges genetikai talajszintekkel rendelkező talajkezdemény. Képződésében a biológiai folyamatok feltételei csak kismértékben vagy rövid ideig adottak, ezért hatásuk korlátozott. A környezeti tényezőkkel még nem alakult ki dinamikai egyensúly.

Talajpusztulás (erózió, ill. defláció): a talaj vagy a kőzet szemcséinek helyükből való elmozdítása és elszállítása a felszínen lefolyó víz vagy a szél által.

Futóhomok: homok, időközönként szél által szállított és osztályozott mozgó homokos üledék.

In document Talajtan és agrokémia (Pldal 66-73)