• Nem Talált Eredményt

HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM BUCSÁN

agyománnyá vált már szinte minden települé-sen a falunapi rendezvény. Ez arra is szolgál, hogy az emberek egy könnyedebb kulturális hétvégén vegyenek részt. Mindig a szervezőktől függ, milyen típusú műsorokkal lepik meg a falu lakosságát.

Ebben az évben Bucsán a szokásos színes műsor-összeállítás mellett egy jelentős kulturális esemény-re is sor került. Ugyanis ezen a napon lett ünnepé-lyesen megnyitva a Helytörténeti Múzeum. Biró Endrét, a múzeum alapítóját kérdezem:

– Miért volt szükség a helytörténeti gyűjtemény létrehozására?

– „Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredéke-inket, nehogy végleg elvesszenek, s ezáltal is üre-sebb legyen a múlt, szegényebb a jelen, kéteüre-sebb a jövő.” Ezt Ipolyi-Stummer Arnold nagyváradi püs-pök, néprajzkutató mondta az 1800-as évek közepén.

Én magam ugyanezt vallom. Amikor 2006-ban meg-jelent Bucsa című monográfiámhoz gyűjtöttem az anyagot, rengeteg helytörténeti, néprajzi értékkel találkoztam. Már akkor felvetődött bennem, hogy ezeket valamilyen módon egy helyre kellene össze-gyűjteni. Ráadásul ezt az emberek, a velük folytatott beszélgetéseim során megerősítették, sőt segítséget és támogatást ígértek.

– Akkor ez egy közös érdek volt?

– Igen. Mindenféleképpen. S ez érthető is, hiszen az itt élő emberek múltjáról szól ez az egész.

– Itt rengeteg régi szerszámot, a mezőgazdaság-ban használt eszközöket látok.

– Az itt kiállított tárgyak és eszközök biztosítot-ták a bucsai emberek megélhetését. Ez volt maga az élet. A kiállításra ellátogató idősebbek sokszor párás szemmel nézték ezeket a régi szerszámokat, s me-sélgették, hogyan használták, hol és miként alkal-mazták munkájuk során.

– Milyen szempontok szerint lettek csoportosítva az összegyűjtött emlékek?

– Mivel helytörténeti múzeumról van szó, próbál-tam egy időrendi sorrendet meghatározni. A több egységre osztott kiállítási anyag első állomása jelké-pesen mutatja Bucsa területének régi állapotát.

Nád-dal, sással benőtt, ingoványos, vízzel elárasztott vidék volt a bucsai puszta. Ezért ide egy kis termé-szetet csempésztem be náddal és vízi növényzettel.

Fölötte a falon egy régi egyházi irat néhány oldalá-nak fotója látható, melyen szerepel már a

„Praedicum Butsa”, a Bucsa Puszta település.

A nád a múltat jelképezi

A következő kiállítási egységben már a lecsapo-lás utáni földművelés eszközei, a megélhetéshez nélkülözhetetlen eszközök, kiegészítők láthatók.

Vagyis az eke, a járom, a hám és a többi hasonló érdekesség, melyeket a bucsai emberek oly lelkesen adtak át nekem.

A mezőgazdaság mellett a kereskedelem is jelen volt Bucsán. Az itt működő Hangyaszövetkezetről készült fotó és néhány eszköz is ezt bizonyítja.

Egy kis sarokban helyeztem el az oktatást, az is-kolát jelképező padot, melyen palatábla, tintatartó üveg, régi tankönyv és kopott iskolatáska látható.

Rögtön mellette vannak azok a játékok, melyeket házilag j készítettek a szülők a gyermekeiknek. Ezek közül a legérdekesebb a fából faragott hintaló és a nagy precizitással elkészített kis eke, amely műkö-dőképes volt.

Nem feledkezhettem meg a kor divatjáról és öl-tözékéről. Egy eredeti női ruha, csipke gallérral

kép-H

viseli az itt élt hölgyek divatját. Mellette egy juhász teljes öltözéke látható. Az egyház is jelen volt a múltban és a jelenben. Egy ministránsruha és egy papi miseruha mutatja a vallási élet jelenlétét. A régi templom kinagyított fotója alatt ott van az anya-könyvezéskor használt „pulpitus”, amelyen nagyon sok megkeresztelt gyermek, házasulandó fiatal és elhunyt ember adatait rögzítették. Az imádkozáshoz használt térdeplő jelzi az itt élt emberek vallásos életét.

Egyházi és civil ruhák a kiállításon

Háztartási eszközök

A háziasszonyok is részesei voltak a mindennap-oknak, így a róluk szóló, az általuk használt eszkö-zök is részei a kiállításnak. Itt van mosóteknő, mán-gorló, a kenyérsütéshez használt dagasztóteknő, péklapát, de láthatunk itt még tejszűrőt, paradicsom-passzírozót és még nagyon sok apró tárgyat, melyek nélkülözhetetlenek voltak a háztartásban.

Egy régen elfelejtett „szakma” szerszámai is ki lettek állítva. Ezek az eszközök a kender feldolgozá-sának fázisait mutatják be. Van itt a kender „törésé-re” használt tiloló, a kifésülésre alkalmazott gere-ben, a fonal kialakítását végző rokka és a fonalakat kötéllé alakító kötélverő, kötélfonó berendezés.

– Hogy fogadták a helyiek a múlt bemutatására vállalkozó múzeumot?

–Meglepően nagy volt az érdeklődés már a meg-nyitó alkalmával is. Ami még nagyon jól esett, hogy

a többi napokon is sokan látogattak el, hiszen min-denki kíváncsi a múltra, főleg akkor, ha tudja, hogy elődei, rokonai is használták ezeket az eszközöket.

– Úgy tudom, van itt más látnivaló is.

– Igen. Szerencsére több helyiséget biztosított az önkormányzat a részünkre. A régi iskola épülete két tantermes és a hozzá tartozó tanári lakás is két szo-bával rendelkezik. Így kihasználtuk ezeket is.

– Miket láthat az idelátogató ezekben a termek-ben?

– A helytörténeti gyűjteményt bemutató terem mellett van egy kisebb helyiség. Itt a Bucsai Kéz-műves és Hagyományőrző Egyesület tagjai mutatják be alkotásaikat. A szalmafonók, a fazekasok, a szö-vők, képeslapkészítők és a többi alkotó is sok elis-merést és dicséretet kapott a tárlatlátogatóktól, hi-szen gyönyörű, szinte meseszerű ez a bemutatkozás.

Szerszámok és lámpák a falon

A tanári lakás egyik szobájában a régi idők kina-gyított fotóit láthatják az érdeklődők. A fel-felhangzó kacagások, és a könnyes sóhajok azt bizo-nyítják, hogy megtalálták magukat a régi iskolai fotókon, vagy a nagyszülőket egy családi pillanatké-pen. Valóban érdekes ez a múltba való visszatekin-tés.

Az utolsó teremben két gobelinkészítő mutatko-zik be. Ez is jelzi, mennyire igénylik az emberek a szépséget, a művészi értékeket. A jó szemet és az ügyes kezeket igénylő alkotások előtt mindenki fejez hajtott. Ezzel is jelezve elismerését.

– Végül csak azt kérdezem, hogy a Bucsa című könyv megírása, majd a Helytörténeti Múzeum lét-rehozása után mit tervez?

– Egyik leghőbb vágyam, hogy létrehozzak egy digitális helyi, községi levéltárat, ahol a hozzám eljuttatott iratok, dokumentumok, fényképek digitá-lisan lennének rögzítve s így a kutatók könnyebben hozzá tudnának férni. Lehetséges, hogy az Internetre is felkerülnének ezek, természetesen a személyiségi jogok tiszteletben tartásával.

– Jó munkát és nagyon sok energiát kívánok a következő időkre vállalt céljaihoz!

IRODALOMJEGYZÉK

Ablonczy László: A bolygó magyar

Békés megye régészeti topográfiája

(Szerzők: Ecsedy István, Kovács László, Maráz Borbála, Torma István)

Békés Vármegye Nemesi Közgyűlésének iratai 1715–1849 (1860) (Békés Megyei Levéltár Gyula)

Biró Endre: BUCSA (2006) Egyházi anyakönyvek

Gacsári István: Füzesgyarmati krónika (1838) Haan Lajos: Békés vármegye hajdana (1870)

Magyar néprajzi lexikon (1977.)

Móricz Zsigmond: Egy választás Magyarországon Pallas Nagylexikona

TARTALOM

BEVEZETŐ ... 5

1

BOGÁRZÓ LEGENDÁJA ... 8

BUCSA ÉS ECSEG KÖZÖTTI HATÁRPER... 9

A BUCSAI ÉS SZEREPI HATÁRKÉRDÉS... 20

EGY FURCSA HATÁRJÁRÁS ... 26

FÜZESGYARMAT BUCSA FELÉ TERJESZKEDNE... 31

A JOBBÁGYSÁG HELYZETE BUCSÁN... 38

BUCSA ÖNÁLLÓVÁ VÁLIK... 44

2

BÁRÓTÉGLÁK... 54

HÁMSZÁRÍTÓ, RAKONCÁS... 57

KERTÉSZEK BUCSÁN... 60

BUDAI ISTVÁN, A BUCSAI KERTÉSZ ... 63

GAZDÁLKODÓK BUCSÁN... 66

KENDERTERMESZTÉS ÉS FELDOLGOZÁS ... 69

ESZKÖZÖK ÉS SZERSZÁMOK A HÁZ KÖRÜL... 72

VÍG SÁNDOR, A BUCSAI TENGERÉSZ... 81

LEVENTE MOZGALOM BUCSÁN ... 84

HÁBORÚK ÉS RELIKVIÁK... 86

ÖNKÉNTES TŰZOLTÓK BUCSÁN ... 94

PECSÉTEK... 95

A REFORMÁTUS EGYHÁZ DOKUMENTUMAI ... 99

BUCSA VALLÁSI TÉRKÉPE... 103

RÉGÉSZET BUCSÁN... 107

KIS „RÉGÉSZEK” BUCSÁN ... 108

BUCSA A MAGYAR IRODALOMBAN... 114

KUTAK ÉS TÉRKÉPEK... 115

3

ÜNNEPEK ÉS HAGYOMÁNYOK BUCSÁN... 124

ALKONY NYUGDÍJAS KLUB... 128

A VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ ... 136

KÖNYVBEMUTATÓ ... 138

50 ÉVES A II. RÁKÓCZI FERENC ISKOLA ... 140

4

BÉKÉS MEGYE RÉGÉSZETI TOPOGRÁFIÁJA... 154

SZABÓ DÁNIEL ÍRÁSA... 161

HOLECSKA GYULA ÍRÁSA ... 168

FÖLDESI GYÖRGY BESZÉDE... 173

MAGYARI BARNA ÍRÁSA... 174

IRODALOMJEGYZÉK... 177

Biró Endre