• Nem Talált Eredményt

Hőszigetelés, passzív épületek

tulajdonságában

5. Energia önellátásának biztosítása a helyi közösségek számáraközösségek számára

5.2. Megújuló energiák értékesítése

5.2.1. Hőszigetelés, passzív épületek

Az Issy-les-Moulineaux (Franciaország) passzív iskola, melynek a jellemzői:

Energiafogyasztás: 7 kWh/m2/év.

Autonómia: az épületben tartózkodók azok, akik a tanórák alatt a tantermek hő szükségletét ellátják.

Napelemek szolgáltatják az irodák, folyosók, illemhelyek, valamint a meleg víz ellátáshoz szükséges energiát.

Az épületek anyaga teljes mértékben megújuló és kevés szürke energiát18 igénylő építőanyagok, mind a fa, cellulóz gyapjú, padló újrahasznált kerámia, vagy parafa, stb. A hőszigetelésre kizárólag szalmát használnak fel.

Az épületek szerkezeti és tűzellenállási képességeit a CSTB (Centre Scientifique et Technique du Bâtimant) vizsgálja.

5.2.2. Napenergia

A napelemek állami támogatása nagyban hozzájárult a német napelem ipar gyors kibontakozásához és versenyképessége növeléséhez, de csak akkor várható jelentős áttörés, ha az energiakinyerés és a tárolás hatásfoka jelentősen nő. A tárolásban sokat segít az autóipar fejlődési tendenciája. Egy jó állami befektetésről beszélhetünk, valamint helyi szinten is nagyobb autonómiát biztosított politikai és gazdasági szempontból.

Néhány előremutató ötlet:

SolarImpulse: A svájci EPFL19, valamint Bertrand Piccard és André Borschberg kezdeményezésére indult kutatás egy napelemmel felszerelt repülő kifejlesztésére, melyet egy bolygónk körüli útra terveznek. Az első éjjeli repülési kísérletet is elvégezték. Az alábbi képen látható repülő súlya 1500 kg, karbonszálas, szendvics szerkezetű elemekből építették, szárnyfesztáv 80 méter, a kutatás költsége 70 millió €. A repüléshez szükséges energiáját 12 000 db teljesen új technikájú napelem biztosítja.

2.19. ábra - SolarImpulse

18Szürke energia: az ipari termékek gyártásához, szállításához, felhasználásához, majd ártalmatlanításához vagy újrahasznosításához szükséges energia pl. a Styrofoam (habosított polisztirol) előállításához 850 kWh/m3 energia szükséges a szállítást és újrahasznosítást nem beleértve. Mi több szénhidrogén alapanyagú tehát nem megújuló, gyártása nagyüzemi és mi több a szigetelő anyagok között a legmagasabb a szürke-anyag fogyasztása.

École Polytechnique Fédérale de Lausanne a svájci műszaki egyetem Lausanne-ban.

Parcsolaire (napkollektor park az egyetemen) RomandeEnergie20 - EPFL: Az egyetem és a szolgáltató közös terve egy fotovoltaikus napkelem létrehozása az egyetemi épületek tetején (kékkel jelölve a fényképen).

A teljes park kiépítése több évet vesz igénybe az egyetemi kutatások és fejlesztések ütemében. A véglegesen kiépített berendezés 2 millió kWh energiát fog termelni. A mai állapotot a második kép illusztrálja. A kanton vállalatai, magánszemélyei befektethetnek, mint társ-áramszolgáltatók a vállalkozásba. Az innovatív koncepcióban minden befektető vásárolhat, egy vagy több négyzetméter napkollektort, a megtermelt energiát a RomandeEnergie forgalmazza és az éves haszon 80%-át a társtulajdonos élvezi. Egy négyzetméterre vonatkozó hozam már meg is haladja a 10%-ot és párhuzamosan megújuló energiát és egyetemi kutatást finanszíroz. Az villanyáram 30 %-át az egyetem vásárolja vissza.

2.20. ábra - Parcsolaire (napkollektor park az egyetemen) RomandeEnergie

Az egyetemi projekt napenergia projekt: Kékkel jelölve a napelemek tervezett helye. A már telepített napelemek helye pirossal került ábrázolásra.

2.21. ábra - 1 m

2

napelemre vonatkozó „értékpapír”

20Helyi villamos energia szolgáltató PP (közszolgálati és magán befektetés)

Napelemsziget („Solar Island”) optimalizált és koncentrált napelemek: a napelemek konvertálják a napenergiát, elektromos és hőenergiává, ivóvizzé vagy éppen hidrogénné nagyon versenyképes áron. Az SFC technológia előnyei: alacsony előállítási és karbantartási költségek, alacsony szélérzékenység, igen előnyös életciklus, megbízható és nagy teljesítményű rendszer. A koncepció Thomas Hinderling-től (Svájci Elektronikai és Mikrotechnikai Centrum) származik. A napelemeket úszó platformokra telepítik és ezek a mesterséges szigetek alakítják át a napenergiát elektromos árammá, hidrogénné-, vagy egyszerűen csak a hővé. Így a tiszta energia előállítása, nagy mennyiségben és egyben alacsony áron termelhető. Összehasonlítva a szél vagy a napkollektorokkal, a napenergia szigetek messze a leghatékonyabb költségek haszon szinten.

2.22. ábra - Napelemsziget („Solar Island”)

Mesoscopicsolarcells and lithium ion batteries: fotovoltaikus napelemek kevesebbe kerülnek, mint a hagyományos szilícium alapú napelemek és bizonyítottan ellenállnak a hőnek is. A fejlesztési szakaszban, laborkörülmények között jól teljesítő fotovoltaikus napelemeknek bizonyítaniuk kell valós működési feltételek mellett is. Gyakorlatban számos szerves anyagból készült rendszer sérül a hőterhelés miatt és idővel használhatatlanná válik.

A svájci Federal Polytechnic School of Lausanne (EPFL) által kifejlesztett napelem sikeresen teljesítette a

„kemence próbát”, melynek során 1000 órára 80°C-os környezetbe helyezve a teljesítménye kevesebb, mint 10%-ot csökkent.

Miért előnyösebb a fotovoltaikus napelem a szilíciummal szemben? Ennek elsősorban anyagi okai vannak. A hagyományos napelem nagyon tiszta szilíciumot tartalmaz, amelynek rendkívül költséges a gyártási folyamata.

Ezzel szemben a szerves anyagok nem igényelnek ilyen tisztaságot és sokkal jobban automatizálható a gyártási folyamatuk. Természetesen a teljesítményük nem olyan jó, különösen a hővédelem tekintetében.

Michael Graetzel professzor és munkatársai által az EPFL-n kifejlesztett napelem, titán-dioxid (TiO2) réteget tartalmaz, amit szerves színanyaggal borítottak, biztosítva a fény „csapdába ejtését” és egyben a hőnek ellenálló gél állapotú elektrolitot.

E rendszer hatékonysága jelenleg 9,0 és 10,6% közötti, de Graetzel professzor reményei szerint rövidesen elérik a 12%-ot. A hatékonyság a kemence teszt során csupán 6%-ot csökkent.

A legfontosabb, hogy egy amerikai szakértő szerint e napelemek előállításának költsége akár ötöde is lehet a hagyományos elemek árának.

Az EPFL szabadalmával rendelkező svájci cég most finomhangolja a napelem gyártási folyamatát.

2.23. ábra - L3 Fényérzékeny M mezoszkopikus heterojuntion

2.24. ábra - Fény indukált elkülönített töltet nanokristályos film

2.25. ábra - Különböző színű egy sorba kapcsolt színes napelem modulok

Szélmotorok: A Szövetség Egy Fenntartható Környezetért franciaországi szervezet felszólította a francia kormányt, hogy azonnal függessze fel a tervbe vett 12 000 szélmotor építését. A tervezett szélmotorok az ország energiája 6 %-át termelnék, viszont a kivitelezés 40 milliárd €-ba kerülne az adófizetőknek.

A szélmotorok ugyanakkor a befektetőknek 22-30 %-os hasznot hoznak. Dániában van a legtöbb szélmotor, de a CO2 kibocsátás ott is növekszik! A kultúr-táj nem egy védendő örökség? Hol találni egy semleges életciklus elemzést? Az ipari lobbi megint erősebb mind a józanész! A szélerőművek telepítése során megfontolandó szempontok: értékelési kritériumok, táj és épített örökség, szociokulturális hatás, zajterhelés, természeti környezetre való hatás, faunára gyakorolt hatás. A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy hatással kell számítani az érzékeny élőhelyekre, veszélyeztethet néhány védett madárfajt (zavaró hatás vagy ütközés).

Hatással van az erdő- és legelőgazdaságra, felszín alatti vizekre, légi közlekedés biztonságára, meteorológiai radarokra. Tekintettel kell lenni a szélenergia gazdálkodási tervre, regionális energia stratégiai szempontból érzékeny területekre.

Megváltoztak az építészeti perspektívák is. Az épületek nemcsak használatuk során energia igényesek, de nagy mennyiségű szürke energia is kell az építőanyagok előállításához kb. 30 % az életciklusnak.

Az öko-építőanyagok (szalma, kender, birkagyapjú, toll, stb.) kiválasztásának néhány kritériuma:

• Építés-feldolgozás: könnyen beépíthető, technikai alkalmazhatóság,

• Egészség és kényelem: nem bocsát ki allergiát okozó gázokat vagy illékony szerves vegyületeket, pára áteresztő, jó higrometriai képességek, jó termikus inercia,

• Környezet: jó hőellenállás és alacsony hőátbocsátás, alacsony szürke energia, jó karbon mérleg, megújuló erőforrás, újrahasznosíthatóság,

• Helyi fenntartható fejlődés: kitermelés a helyi táj tiszteletben tartása mellett, regionális feldolgozási technikák, Hozzájárul minőségi munkahelyek létrehozásához, tartós munkahelyeket teremt, mindenki számára hozzáférhető, hozzájárul a szegénység elleni küzdelemhez. Megalapozza egy jobb helyi energia-gazdálkodás feltételeit.