• Nem Talált Eredményt

HÁLÓZATBIZTONSÁG, HÁLÓZATMENEDZSMENT, KÖZTES RENDSZEREK (MIDDLEWARE)

Elektronikus hitelesség e-társadalomban - mit, miért, és hogyan?

Erdó'si Péter Máté <perdosi@chello.hu>

Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség

Az elektronikus társadalomban a hitelesség központi kérdés akkor, ha a kommunikációs partnerek előtte nem találkoztak, vagy nem akarnak más módon meggyőződni a másik személy valódiságáról. A hitelesség műszaki szinten a sértetlenséget és a küldő eszközét hitelesíti, de a hitelességet személyi szintre kell emelni ahhoz, hogy az aláíró személye is hitelesíthető legyen.

A mai általános elektronikus gyakorlat szerint a hitelességet az biztosítja, hogy a hiteles papír alapú megoldások mellett párhuzamosan él valamilyen elektronikus másolati forma, ami attól lesz hiteles, hogy a papír is ugyanazt tartalmazza - ezt azonban az esetek többségében már nem ellenőrzik rendszeresen, emiatt az informatikai rendszerekben tárolt adatok hitelessége ma a legtöbb esetben megkérdőjelezhető. Az előadás első harmada bevezet a személyi hitelesítés módszereibe és azok e-társadalmi hatásaiba.

A társadalmi hatások azonban csak akkor érhetők el, ha a társadalom számos tagja ismeri és használja az elektronikus hitelesítési technikákat. Ennek a feltétele az, hogy legyen mire használni, legyen hol megtanulni és legyen mit használni. Az elektronikus aláírási szolgáltatások az elmúlt 10 évben folyamatos fejlődésen mentek keresztül, amely eredményeképpen a szolgáltatási paletta kibővült és megfizethetővé vált.

Az előadás második harmada ezért azokra a kérdésekre ad konkrét választ, hogy a) mit kell elsajátítani az elektronikus hitelességi technikákból,

b) miért van szükség elektronikus hitelességre, és a hitelesítési technikák széleskörű elsajátítására, valamint

c) hogyan lehet ma elsajátítani az elektronikus hitelességi technikákat.

Az Európai Unióban számos olyan projekt létezik 2010-ben, melyben a hitelességet az elektronikus aláírási technológiák biztosítják, ezért ennek ismerete ma már létfontosságúnak tűnik az európai emberek számára.

Az előadó saját véleménye szerint a felhasználói bizonytalanságot tényekkel lehet a legjobban csökkenteni. A tények előállítása érdekében több projekt indult társadalmi szervezetek (MELASZ, ISZE, NJSZT) kezdeményezésében. Ezek közül jónéhány már le is zárult, és további projektek vannak folyamatban. Az előadás végén ismertetem a MELASZ-ISZE általános és középiskolai pilot oktatási projektjében megszerzett elektronikus aláírási oktatási tapasztalatokat, valamint a 2009. júniusában akkreditált Elektronikus Hitelesség, Elektronikus

Aláírás új ECDL-modulhoz kapcsolódóan az NJSZT-ben megvalósult ECDL-tanfolyam tapasztalatait is, mely a világon az első ilyen tanfolyam volt.

Naplózás e-közigazgatási rendszerekben

Krasznay Csaba <csaba. krasznay@hp. com>

HP Magyarország

Az informatikai rendszerek biztonságának egyik legfontosabb alapköve a megfelelő naplózás, azaz az infrastruktúrában történt események rögzítése. A naplózás információt nyújt az informatikai elemek általános állapotáról csakúgy, mint a biztonságilag fontos történésekről.

Ez a műszaki megoldás nélkülözhetetlen a szabálysértések azonnali érzékeléséhez és akár a hónapokkal későbbi kivizsgáláshoz, esetleg bűnügyi nyomozáshoz is. A jelenleg fejlesztés alatt álló elektronikus kormányzati rendszerek összetettsége miatt azonban nehezen meghatározható, hogy a naplózás pontosan milyen eseményeket, tartalmat, részletezettséget, forrást, célt, protokollt, stb. jelent. Jelen tanulmány célja erre a kérdésre kielégítő választ adni, olyan összefoglalást megjeleníteni, mely elméleti ismeretek és gyakorlati tapasztalatok alapján hasznos útmutató lehet a magyar e-közigazgatási rendszerek fejlesztői számára.

Az első rész bemutatja azokat a jogszabályokat, melyek alapján a naplózás minden elektronikus közszolgáltatást nyújtó szervezet számára elvárásként jelenik meg.

Kitekintésként bemutatásra kerül más területek jogszabályi kötelezettsége is, hiszen itt már több éves gyakorlat áll rendelkezésre. Szintén elemzésre kerülnek a vonatkozó információbiztonsági szabványok követelményei is.

A második részben egy tipikus elektronikus közszolgáltatást nyújtó közigazgatási rendszer architektúrája kerül felvázolásra, mely a korszerű fejlesztéseknél megszokott web service megoldásokat használja. Itt azonosítani lehet minden naplóforrást, valamint be lehet mutatni, mely források bevonása szükséges a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez.

A harmadik rész a kitűzött céloknak megfelelő loggyűjtési, archiválási és elemzési lehetőségeket tárgyalja meg. Mivel a naplózó infrastruktúrának jelentős terheléssel kell megbirkóznia, olyan paraméterek meghatározása válik szükségessé, melynek segítségével hosszú távon is jól működő rendszer tervezhető. Itt kerül ismertetésre a lehetséges naplózási protokollok köre is.

Az architekturális kérdések után ki kell térni a naplózás tartalmi kérdéseire is. A negyedik rész a szabványok és jógyakorlatok alapján bemutatja, hogy mik azok az események, amelyeket biztonsági szempontból gyűjteni és vizsgálni szükséges, valamint azokat az eseményekhez kapcsolódó további információkat is, melyek alapján a pontos nyomon követés lehetséges.

Az ötödik részben kerülnek ismertetésre a naplózással kapcsolatos adminisztratív eljárások.

Ez lefedi az azonnali cselekvés, incidenskezelés szükséges lépéseit, a naplóállományok, mint bizonyítékok felhasználásának lehetőségeit, valamint a felelősségi körök meghatározását.

Ez az öt lépés egységesen szükséges ahhoz, hogy egy szervezet a gyakorlatban is jól működő naplózási eljárást alakítson ki. Magyarországon ilyen eljárásrendet és rendszert nagyon kevés helyen működtetnek sikeresen, holott a példa adott: az USA-ban és Nyugat-Európában igen

sikeres tapasztalatokkal bírnak, és magának a naplózásnak is több évtizedes múltja van. A tanulmány egy apró lépéssel kíván hozzájárulni a magyar kormányzati informatika biztonságának megerősítéséhez e tapasztalatok összefoglalásával.

A Postfilter spamszűrő rendszer

Kadlecsik József <kadlec@mail.kfki.hu>

KFKI Részecske és Magfizikai Kutatóintézet

A Postfilter egy rugalmasan konfigurálható, Postfix MTA-hoz illesztett, SMTP szinten működő spamszűrő rendszer. A megszokott szűrési feltételek támogatása mellett kiemelkedik azzal, hogy az egyéni beállítási lehetőségek mellett nagyfokú öntanuló képességgel rendelkezik. Autentikációs interfésze illeszthető más szolgáltatásokhoz, egységes felületet adva SMTP, VPN, Wifi, Web, stb autentikációhoz.

Monitorozó rendszerek a PPKE hálózatában

Csillag Tamás <cstamas@ppke.hu>

PPKE

A PPKE-n évek óta sikeresen használjuk a Munin szabad szoftvert monitorozásra. Az igények változásával azonban akadályok és korlátok jelentkeztek. Ezért egy másik programot, a Collectd-t is kipróbáltuk, és néhány hónapja ezt is megelégedéssel használjuk. Az előadás összehasonlítja a Collectd és a Munin nyílt forrású programokat, ismerti előnyeiket és hátrányaikat.

Példákkal, és a PPKE-n gyűjtött adatokkal szemlélteti az - egyelőre - kevésbé elterjedt Collectd képességeit:

. hálózati eszközök (SNMP) . UPS adatok

. host statisztikák

Végül a Collectd <-> Nagios riasztások beállításáról lesz szó.

Hálózatbiztonsági kérdések a Web2.0 közösség platformokon

Szabó Áron <ARON.SZABO@EGROUP.HU>

E-GROUP ZRT.

Antal Zsolt <zsolt.antal@egroup.hu>

E-Group zRt.

Garami Gábor <GABOR. GA RAMI@EGROUP.HU>

E-GROUP ZRT.

Hálózatbiztonsági kérdések a Web2.0 közösség platformokon. Az előadás a következő témákat öleli fel:

• Mit értünk a Web2.0 hálózatbiztonság alatt

• Kié az adat és ki férhet hozzá

• WEB2.0 közösségi adatok tárolása

• Jogi anomáliák és útvesztők

• Amik nincsenek jelenleg megoldva a Web2.0 platformon

FELHASZNÁLÓI AZONOSÍTÁS ES BIZALMI