• Nem Talált Eredményt

145Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke,

Nemzetközi kitekintés – az országos társadalmi párbeszéd intézményei az Európai Unióban

145Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke,

Halm Tamás, Magyar Közgazdasági Társaság,

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke,66 Roóz József, Magyar Rektori és Főiskolai Főigazgatói Konferencia, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke Kormány

Kiss Péter kancellária miniszter, a kormány állandó képviselője, Héthy Lajos, a GSZT kormányzati koordinátora

66 2008 májustól.

147

V. számú Melléklet

Az országos társadalmi párbeszéd továbbfejlesztésével kapcsolatos fejlemények

(Történeti áttekintés) Az Érdekegyeztető Tanács 1996. május 17-i ülése

A plenáris ülés megtárgyalta a kormányzati tárgyalócsoport által benyújtott előterjesztést az Érdekegyeztető Tanács továbbfejlesztéséről. Az előterjesztést, – kisebb módosításokkal –, az ÉT állásfoglalás formájában elfogadta.

Az állásfoglalás megfogalmazta az ÉT alapelveit, a továbbfejlesztés fő irányait és javaslatokat tartalmazott az egyeztetés munkamódszerére és ütemezésére.

Megállapodtak abban is, hogy a tárgyalócsoportok kijelölik a további szakértői munkában való részvételre képviselőiket. A szakértői munka alapja az elfoga-dott állásfoglalás, de az nem korlátozza a tagokat újabb alternatívák kidolgo-zásában.

Az Érdekegyeztető Tanács 1997. július 4-i ülése

Az ÉT megtárgyalta „A szociális partnerek jogai az Érdekegyeztető Tanácsban”

című előterjesztést, továbbá az ÉT bizottságaira vonatkozó javaslatokat.

Az ÉT a kormányzati javaslatokat csak részben támogatta.

1999. január-február

Az ÉT tagjai két alkalommal zártkörű tanácskozáson vitatták meg a kormány érdekegyeztetési koncepcióját. (Nem sikerült konszenzust kialakítani.) 1999. március 5-6.

A kormány nevében Stumpf István kancellária miniszter március 5-én az ÉT munkavállaló, március 6-án pedig a munkaadói oldalával folytatott tárgyalást az érdekegyeztetési rendszer átalakításáról. (A napirenden még a Munka Tör-vénykönyvének módosítása szerepelt.)

1999. április 9.

A kormány április 9-re hívja össze a Gazdasági Tanács első ülését, amely a kor-mány szándékai szerint az Érdekegyeztető Tanács szerepének egy részét veszi át. A Gazdasági Tanács évente kétszer ülésező konzultatív fórum.

1999. április 21.

Az ÉT megtárgyalta a munkaügyi érdekegyeztetés átalakítására, az Országos Munkaügyi Tanács megalakítására tett kormányzati javaslatot.

A részt vevő szervezetek elfogadták az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) ideiglenes alapszabályát.

A szociális partnerek tudomásul vették a Kormány kezdeményezését az Ér-dekegyeztető Tanács megszüntetéséről, és az OMT ideiglenes alapszabályának aláírásával – mint alapító szervezetek – megalakították az Országos Munka-ügyi Tanácsot.

1999. április 29.

A Gazdasági Tanács ülése. Napirendjén a 2000-2002-es költségvetési irányel-vek szerepeltek.

2000. május 29.

A Gazdasági Tanács ülése. Napirendjén a Széchenyi-terv, a minimálbér és a jövő évi költségvetés volt.

2000. november

Az EU ország jelentés bírálja a társadalmi párbeszéd magyarországi gyakorla-tát.

2001. február

Az Európai Szakszervezeti Szövetség budapesti látogatása során bírálta a kor-mány társadalmi párbeszéddel kapcsolatos politikáját. Az ÉT helyébe létreho-zott Gazdasági Tanács nem tölti be azt a szerepet, amelyet a szociális partnerek elvárnak tőle.

2001. március

A kormány részéről felmerül a Gazdasági Tanács átalakításának gondolata.

Ennek lényege, hogy a kormány formálisan nem lenne tagja a testületnek.

2001. április 9.

Ülésezett a Gazdasági Tanács. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a fó-rum alapszabályának kidolgozására szakbizottság tegyen javaslatot.

149 2001. július 7.

Az EU szociális párbeszéd bizottsága Budapesten tájékozódott a szociális pár-beszéd hazai helyzetéről, a korábban kifogásolt problémákkal kapcsolatos in-tézkedések helyzetéről.

2002. január 24.

Ülésezett a Gazdasági Tanács. (Szakszervezeti ellenvélemény miatt nem fogad-ta el alapszabályát.)

2002. május–június

Kiss Péter leendő munkaügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány vissza kívánja állítani az érdekegyeztető tanácsot és megújítja a társadalmi párbeszéd rendszerét.

1094/2002 (VI.8.) sz. kormányhatározat az érdekegyeztetés újraindításáról.

2002. július 26.

Megtartotta első ülését az OÉT. A résztvevők aláírták a háromoldalú megálla-podást az érdekegyeztetés megújításáról. A megállapodás a háromoldalú meg-állapodások legátfogóbb fórumaként – az OMT jogutódjaként – az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, míg az átfogó nemzeti stratégiai célok és programok egyeztetésének konzultatív fórumaként a Gazdasági és Szociális Tanácsot ne-vesíti. (A megállapodás szövegét ld. a VI. sz. Mellékletben)

2002. szeptember 9-i OÉT ülés

Állásfoglalás született a társadalmi párbeszéd intézményeinek megerősítéséről, valamint az EU csatlakozás társadalmasításáról.

Az állásfoglalás rögzíti a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók elköte-lezettségét a társadalmi párbeszéd intézményeinek megerősítésében. A sikeres EU csatlakozás érdekében támogatja a szociális partnerek felkészítését.

2004. március 4-5.

Konzultáció az OÉT eddigi működéséről, működési rendjét érintő kérdések-ről.

(Nem nyilvános ülés) 2004. augusztus 24.

A Gazdasági és Szociális Tanács megtartja alakuló ülését.

2005. szeptember 27-i OÉT ülés

Az OÉT megvitatta a szociális párbeszédről szóló törvényjavaslat koncepci-ójáról szóló előterjesztést. A szociális partnerek a koncepciót támogatták és szorgalmazták a törvényjavaslat normaszövegének mielőbbi elkészítését.

2005. október

Az Alkotmánybíróság határozata (AB 40/2005.(X.19.) alkotmányos mulasztás-ra hivatkozva kötelezte a kormányt, hogy az érdekegyeztetésről szóló törvényt 2006. március 31-ig nyújtsa be a parlamenthez.

Ezt követően az OÉT-ről szóló törvényjavaslatról az OÉT az alábbi ülésein foly-tatott konzultációt:

2006. január 27.

2006. szeptember 8 (Informális ülés) 2006. október 11 (Informális ülés) 2006. október 27.

2006. november 6.

Az OÉT a törvényjavaslat parlamenthez történő benyújtását támogatta.

2006. december 11.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta, de kihirdeté-sére nem került sor.

2006. december 28.

A köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.

(AB döntés a mai napig nem született.)

151

VI. számú Melléklet

Tájékoztató az Országos Érdekegyeztető Tanács 2002. július 26-i alakuló üléséről

1. Az országos szakszervezeti szövetségek és a munkáltatói érdekképviseletek, valamint a Kormány szándéka alapján a felek a Kormány előterjesztésében megvi-tatták az érdekegyeztetés megújítására vonatkozó javaslatot.

Medgyessy Péter miniszterelnök kiemelte, hogy a jóléti rendszerváltás prog-ramjának és az Európai Unióhoz történő csatlakozás történelmi feladatának végrehajtásában meghatározó jelentőségűnek tartja a munkavállalói és mun-kaadói szervezetekkel való szoros együttműködést, a folyamatos és érdemi konzultációt és az alapvető társadalmi, gazdasági kérdésekben a megegyezést.

A szociális partnerek ugyancsak megerősítették érdekeltségüket az érdemi párbeszédben azzal, hogy az országos érdekegyeztetés csúcsa az Országos Ér-dekegyeztető Tanács (OÉT), és hangsúlyozták megállapodási szándékukat az elfogadott társadalompolitikai célok megvalósításában.

Az álláspontok kifejtése után a Kormány és az érdek-képviseleti szervek kép-viselői aláírták az érdekegyeztetés megújításáról szóló megállapodást. (Függe-lék)

[2.-4. A fentieken túlmenően az OÉT foglalkozott, – a munkavállalói oldal na-pirend előtti felvetésére –, az állami vállalatok végkielégítési gyakorlatával, a pénzügyminiszter előterjesztésében konzultációt folytatott a 2003. év gazda-ságpolitikai irányvonaláról, a külügyminiszter pedig tájékoztatást adott az EU integráció időszerű feladatairól.]

153 Függelék

Megállapodás az érdekegyeztetés megújításáról

1. Az elmúlt időszakban a Kormány által kezdeményezett, a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletekkel lefolytatott konzultációk megerősítették, hogy indokolt az érdekegyeztetés intézményes keretének és feladatainak újra-gondolása, újjáalakítása.

Alapelvként fogalmazódott meg, hogy a Kormány az érdekegyeztetés új rend-szerét párbeszédben kívánja kialakítani a munkaadói és a munkavállalói érdek-képviseletekkel: olyan tárgyalásokban érdekeltek, amelyben érdemben figye-lembe veszik egymás véleményét, nagy gondot fordítanak a közös álláspontok kialakítására, nyílt párbeszéd keretében törekednek a konfliktusok feltárására és lehetőség szerinti feloldására. A tárgyalásokat a partnerek a megállapodás szándékával folytatják.

Közös törekvés az országos (középszintű), ágazati, területi és regionális érdek-egyeztetés rendszerének fejlesztése, hatékonyabb összekapcsolása.

2. Az érdekegyeztetés intézményes kereteit a fenti célok érdekében országos szinten az alábbiak szerint kívánjuk átalakítani:

2.1. A háromoldalú tárgyalások legátfogóbb fóruma – az Országos Munkaügyi Tanács jogutódjaként – az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), amelynek hatáskörébe tartozik a munka világával összefüggő valamennyi kérdéskör, be-leértve a gazdaságot, a foglalkoztatást és a jövedelmek alakulását befolyásoló adó, járulék és költségvetési témakörök, jogszabálytervezetek megvitatása is.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács szervezeti felépítésével összefüggésben előzetes egyetértés alakult ki arról, hogy feladatai ellátását szakfórumok, szak-bizottságok és munkacsoportok segítsék.

a) Szakfórumként működjön tovább a jelenlegi feladat– és illetékességi köré-nek megtartása mellett:

a Nemzeti ILO Tanács, az Európai Integrációs Tanács,

új szakfórumként alakuljon meg az Ágazati Tanács, az „Autonóm társadal-mi párbeszéd erősítése” PHARE program irányítására, az ágazati egyeztető bizottságok megalakulásának segítésére, az OMT Operatív Bizottság eddigi feladatainak ellátására.

b) Az Országos Érdekegyeztető Tanács szakbizottságai (az ÉT/OMT szakbi-zottságaként eddig is működő bizottságok esetleges korszerűsítését nem ki-zárva)

Bér– és Kollektív Megállapodások Bizottsága,

Gazdasági Bizottság,

Esélyegyenlőségi Bizottság,

Információs és Statisztikai Bizottság,

Munkaerő-piaci Bizottság,

Munkajogi Bizottság,

Munkavédelmi Bizottság,

Szakképzési Bizottság,

Szociális Bizottság.

c) Az Országos Érdekegyeztető Tanács egyes feladatok előkészítésére, megol-dására munkacsoportot hozhat létre.

2.2. Az országos érdekegyeztetés fórumaiként működjenek tovább a szociális partnerek részvételének biztosításával; a munkaadói és munkavállalói szerve-zetek egyenlő arányú képviseletével:

a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete,

a Szociális Tanács,

az Országos Területfejlesztési Tanács, valamint a területfejlesztési regionális testületek,

az Országos Szakképzési Tanács,

az Országos Felnőttképzési Tanács, valamint

a Felnőttképzési Akkreditációs Testület.

2.3. Az átfogó nemzeti stratégiai célok és programok egyeztetésének konzul-tatív fóruma a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT), amelynek munkájában részt vesznek – a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek mellett – a gazdasági, társadalmi élet meghatározó szervezetei, képviselői.

3. A költségvetési szférában

3.1. Országos szinten új átfogó konzultatív egyeztető fórumként megalakul a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, a közalkalmazottakat, a köztisztviselőket és a rendvédelmi ágazatban foglalkoztatottakat képviselő szakszervezetek, va-lamint a települési önkormányzatok képviselőinek részvételével.

3.2. Szektoriális szinten maradjanak, illetve kerüljenek korszerűsítésre a meg-levő fórumok:

Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa (KOMT),

Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács (KÉT),

Országos Önkormányzati Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács (OÖKÉT),

a fegyveres rendészeti szervek körében a tárcaközi érdekegyeztető fórum,

a honvédség esetében az ágazati érdekegyeztető fórum.

155