• Nem Talált Eredményt

A flmkészítés munkafolyamata három nagyobb részből áll:

Az előkészítés (preprodukció), a forgatás (produkció), és az utómunka (posztprodukció). Ha becsületesen végzed az elő-készítést, az kihatással lesz a folytatásra, a forgatásra. Nem a helyszínen derül ki, hogy nincs is forgatási engedély; a színészek nem fognak összeveszni, mert századszor veszed fel velük velük ugyanazt a jelenetet; és minden kellék meg-érkezik időben. Ha jól forgatál, nem kell digitális utómun-kával eltüntetni a válságtanácskozás közben belógó mikro-font, a bajvívás háterében tolató Trabantot.

2. A filmes munkafolyamat

Idáig a klasszikus flmkészítésről beszéltünk, nem az ani-mációról. Miben különbözik a kető?

Talán a legmarkánsabb különbség, hogy az animációnál fé-lelmetesen felértékelődik az előkészítés szerepe, ugyanis minden, ami utána jön, elképesztően időigényes. Emiat költséges, s idő hiányában legtöbbször megismételhetetlen.

Szóval egy jó előkészítés nagyon sok fejfájástól és fejlövés-től megkímélhet bennünket.

Pre...pro...prepro…prerodukció!

Ötlet Minden flm szíve az ötlet. A flm történetmesélés.

Egy jó flm észrevétlenül bevon az alkotók által teremtet világba. Együt lélegzünk a szereplőkkel, konfiktusba ke -veredünk, frusztrálódunk, küzdünk, túlélünk vagy megha-lunk – egy picit, a szomorúságtól.

Alkotók a Big Buck Bunny c. nyílt forrású film előkészítési szakaszában. Folyik az ötletelés.

Sokféle flm van, de közös bennük, hogy csak akkor tudod megvalósítani, ha a flm ötlete értékes – s ez igaz az egysze-mélyes flmekre is. Korábban azt mondtam, hogy a flmké-szítés közösségi tevékenység, de it, a számítógépes animá-ció műfajában találkozhatsz olyan alkotásokkal, melyekben

2. A filmes munkafolyamat

a rendező, a producer, a forgatókönyvíró, a karakterterve-ző, az animátor, a takarító, de még a vágó is ugyanaz a sze-mély. Bár számítógép sok ember monoton munkáját he-lyetesíti, nem ritka, hogy az eféle egyszemélyes flmek egy-két éven keresztül is készülnek. Jó ötlet nélkül ki ál-dozná erre életének ilyen hosszú időszakát?

Csak egy feldobot ötletel nem kopogtathatsz be a produ -cer ajtaján. Kell valami kézzelfogható anyag, ezt úgy hív-juk, szinopszis1. Filmnovella, vagy ha így jobban tetszik: fo-galmazás, mely még nincs részletesen kidolgozva, de a döntéshozók láthatják, működik-e, életképes-e az ötleted.

A látványanimáció előkészítésében a szinopszis inkább le-írás, az ötlet és a belőle kibontakozó látványvilág kibontá-sa, mint egy történetvonal – de fgyeld meg később, akár egy hangulatokból, dominánsan látványból építkező kis-flmben is meg fogod találni a történetet…

Forgatókönyv Az előkészítő szakasz, a preprodukció kö-vetkező lépése a forgatókönyvírás. A forgatókönyvet legin-kább egy színdarab szövegkönyvéhez lehetne hasonlítani, ahol nem csak párbeszédek, de rövid rendezői utasítások is szerepelnek. Az írás során kibontakozik a forgatókönyvíró fejében a flm, annak minden jelenete, beállítása. A

forgató-1 Kivonat – latin.

2. A filmes munkafolyamat

Lucas Martell egyszemélyes animációs filmje 5 évig készült.

Lejátszási ideje 6 perc...

könyvírás tartalmi és formai követelményei az utóbbi száz évben megszilárdultak. Mivel mi egy olyan műfajt válasz-totunk, ahol a látvány mondja el az üzenetet, ne erőlködj a forgatókönyvírással. Látványanimációhoz ugyanis nem kell forgatókönyvet írnod, inkább képregényt rajzolnod…

Az Elephants Dream című, Blenderrel készült animációs film agyagból formált karaktertervei, s filmbeli megvalósulása (lent)

Látványterv Az animáció- és képregénykészítés folya-mata ezen a ponton megegyezik: Még mielőt egy képkoc-kát is rajzolnál, tudnod kell, hogyan néznek ki a szereplők, milyen helyszíneken játszanak, egyáltalán milyen stílusban szeretnéd megjeleníteni őket.

2. A filmes munkafolyamat

Vladiszlav Szolovjov Vjacseszlav Velikoredcsanin látványterve

Ha látványanimáción dolgozol, ez a lépés nem tűnik talán olyan fontosnak, még sem kikerülhető. Ha nem tervezel szereplőkkel, akkor a környezet a főszereplő. Lehet, hogy az animációs program lehetőségeivel játszva alakul ki az a világ, amely majd a flmben megjelenik. Ha nem vagy tu-datos tervező, csak kísérletezel, akkor a látványterveid is it jönnek létre. Ezeket oszd meg nyugodtan a megrendelő-vel. Persze jó, ha az ember géptől függetlenül is tud vázla-tolni – hagyományos technikával, de ha nem vagy maga-biztos a klasszikus eszközök kezelésében, használj illusztrációs- vagy festőprogramot2.

David Revoy látványterve a Cosmos Laundromat c. kisfilmhez.

2 Elvontabb, geometrikus, absztrakt formákhoz ajánlom az Inkscape programot, digitális rajzhoz vagy festéshez pedig javasolt egy digitalizálótábla és a Krita festőprogram. Mindkető kiváló nyílt forrású grafkus alkalmazás, ami ingye -nesen beszerezhető! [inkscape.hu; krita.org]

2. A filmes munkafolyamat

Zeke Szabolcs storyboardja egy Debrecen várost bemutató animációs filmhez

Képes forgatókönyv Angol nyelvterületen storyboard-nak hívják, a némaflmek korában is használták, de ebben a formában a Walt Disney Stúdióban vált az előkészítés mun-kaeszközévé. A képes forgatókönyv az operatőr vagy az animátor vizuális partitúrája, amelyben képregényszerűen, beállításról beállításra megrajzolják a jeleneteket. A képsor alat a párbeszédeknek, hangefektusoknak is van helye.

Így aztán egy olyan vizuális forgatókönyv keletkezik, mely maximálisan informatív vezérfonalul szolgál az animációs munkafolyamat során annak a csapat embernek, akik együt dolgoznak a flmen.

Előszinkron és zene A hagyományos flmek munkafo-lyamatban az utómunka során történik a szinkron hozzá-adása és flmzene felvétele. Az animációban szokatlan mó-don az elejére kerülnek ezek a műveletek – ha nem is

2. A filmes munkafolyamat

mindkető, de a beszéd mindenképp. Hogy miért? Képzelj el egy hagyományos felvételt, mondjuk egy párbeszédet.

Nagyon ideális körülmények kellenek ahhoz, hogy a felvé-telen a hang tökéletes legyen. Habár a hangmérnök min-dent megtesz ezért, de optimális csak az utószinkronban lesz, amihez támpontnak használják a felvételeit. Animáci-ónál viszont nem a semmihez, hanem a már meglevő hang-hoz szinkronizáljuk a szereplők szájmozgását. Sőt, gyakran videofelvétel is készül a forgatókönyv párbeszédeit elmon-dó színészekről, hiszen így a hang mellet a hozzá kapcsolt karakterük is megjelenhet az animációban.

Emo (Cas Jansen) és Proog (Tygo Gernandt) az Elephants Dream c. film szink-ronhangjai. Balra Emo karaktere a Blenderben, jobbra Proog a filmben.

S mi a helyzet a zenével? Hosszabb animációs flmek bü-dzséje megengedi, hogy zeneszerzőt alkalmazzanak.

Jan Morgenstern sok Blenderrel készült filmnek volt a zeneszerzője.

De egy olyan rövid kis spotokhoz, mint amilyeneket mi is fogunk készíteni, legtöbbször előre megkomponált zenét

2. A filmes munkafolyamat

használnak. Ahogy az előszinkronnál, ennél a fajta flmze-nénél is nagy előny, ha a meglevő muzsika ritmusára ani-málhatunk, ütemezhetjük a mozgásokat, történéseket.

Animatik Az animáció nagyon időigényes technika.

Nem tehetjük meg az animátorokkal, hogy néhány percet, sőt néhány másodpercet is feleslegesen dolgozzanak. Gon-dolj csak bele, minden másodpercre 24 képkockát kell létre-hozni – megrajzolni vagy a számítógéppel kiszámolni. Há-rom plusz másodperc 72 felesleges képkocka, amit a vágó kegyetlenül lemetsz!

Hogyan lehet pontosan ütemezni így egy animációs fl-met? A flmesek fogják a hanganyagot és a storyboardot, s egy flmvágó programban összepakolják egy zenére futó diavetítéssé.

Képkocka a debreceni animációs reklámfilm animatikjából, rendezte: Zeke Szabolcs.

Ez az animatik. Ezzel az eljárással pontosan lehet ütemezni az animációt. Mindenki tudja majd, hogy a rá kiosztot be-állítás vagy jelenet milyen hosszú lesz, s nagyjából hogyan néz ki. Ha látványanimáción dolgozol, ne hagyd ki ezt a lé-pést. Rögtön látni fogod, működik-e minden megoldás a fl-medben…

2. A filmes munkafolyamat

Az animatik legtöbbször hagyományos állóképek egymás-utánja, de használhatsz más technikákat is. Ahogy a pro-dukciós folyamtban haladsz, az elkészült beállításokat, jele-neteket vissza lehet ide írni, újra és újra fnomítva azt.

Ugyanazon jelenet a Big Buck Bunny c. nyílt forrású animációs filmből: 1) Ani-matik. 2) Previz. 3) Blender animáció. 4) Végső képkocka.

Az animatik egyik formája az elővizualizáció (previz), vagy nyers animáció. It már 3D-ben dolgoznak, csak elnagyolt fgurákkal (proxy), melyeket később lecserélnek a felvétel-ben. A previzben kipróbálható a kamera és a szereplők mozgása anélkül, hogy hosszú gépidőbe telne azok megje-lenítése. It még minden olyan, mint egy Sims játékban…