• Nem Talált Eredményt

9.

Bús düledékeiden...

A nagy elődöktől mindig lehet tanulni, s hacsak abban a tévhitben nem leledzünk, hogy az Univerzum konkrétan miatunk jöt létre, érdemes is.

Új szereplőnk a betű, mely már annyit tet az emberiség kultúrájáért, hogy egy kis szívességet még igazán kérhe-tünk tőle.

Nyisd meg 008_főcím.blend állományt. A (SHIFT+A) billen-tyűkombinációval keresd meg az Add (Hozzáad) menüből a Text (Szöveg) parancsot. Ezt fogod látni:

Ez a szöveg egyelőre ugyanúgy viselkedik mint bármely más tárgy. Azaz mozgatható, forgatható, méretezhető, de nekem egy sablonszöveg látán nem ez jut eszembe. Át akarom írni! Lecserélni! Módosítani!

Ehhez néhány szót kell szólnom a Blender tárgykezelésé-ről. Kérlek, pillants le a 3D ablak alsó menüsorára.

Object Mode (Tárgymód) a Blender alapbeállítása. Itt dol-goztunk eddig – mozgatuk, forgatuk, méreteztük a teste-ket. Edit Mode-ban (Szerkesztőmód) viszont nem csak a he-lyük, helyzetük vagy a nagyságuk, de a formájuk is megváltoztatható. Milyen tulajdonságot változtathatunk, szerkeszthetünk a betűknél?

Magát a szöveget. Abból látod, hogy Szerkesztőmódra vál-totál, hogy egy szövegkurzor jelenik meg a betűk után.

9. Főcímanimáció

Töröld le a „Text” példaszöveget és írd be az alábbit ponto-san, betű szerint.

Közben persze kell egy ENTER-t ütnöd az első szó után.

Nem, nem gépeltem-e el a második szót. Diákkorom ked-venc űreposzát szeretném felhasználni a magyar vers nép-szerűsítésére.

Kölcsey Ferenc: Huszt c. versét fogjuk a Csillagok háború-ja főcímére animálni.

A sorozat minden egyes epizódja így kezdődik:

1. „Réges rég egy messzi-messzi galaxisban…

2. STAR WARS sorozatfőcím.

3. Az epizód címe.

4. Bevezető szöveg.

Ebből mi az első szöveget elhagyjuk, csak a többivel foglal-kozunk.

9. Főcímanimáció

STAR WERS ♦ Már beírtad a sorozatcímet. De ennek it balra valami különleges betűtípusa lehet, ami annyira nem hasonlít a Blender beépítet fontkészletére, mint Amerika kapitány Buga Jakabra.

A Blender alapbetűjét több szempontból sem ajánlom hasz-nálatra: A készítők két magyar betűt kifelejtetek belőle, az

„ő”-t és az „ű”-t. Rengeteg bosszúságot okozhatna, ha nem lennénk eleve igényesek, s nem fogadnánk meg az elején:

mindig egyedi betűtípusokat alkalmazzunk.16

Ha te is beírtad ezt a nemzeti példaszöveget, kérlek, töröld vissza úgy, hogy csak a „STAR WERS” maradjon, majd a TAB billentyűvel térj vissza Object Mode-ra (Tárgymód).

A Blenderben az Object és Edit mód közötti váltáshoz a TAB billentyűt használjuk.

Mindeddig nem szenteltünk különösebb fgyelmet a prog-ram jobb oldalán elhelyezkedő Properties (Tulajdonságok) ablaknak.

A név ismerős lehet, hiszen a 3D ablaknak is volt egy saját Properties panelje, ahol például a Matcap tulajdonságot be-állíthatad. De nagyon fgyelj, a kető nem ugyanaz!

Ennél általánosabb hatáskörű eszköz, melynek fejlécén ta-lálsz egy gombsort. It keresd meg az „F” ikonnal jelölt Font (Betűtípus) gombot, ami láthatóvá teszi a bal oldali képen levő beállításokat.

16 Nagyon sok amatőr flm használja ugyanezt a betűtípust, mely Blenderrel ké-szült. Legyünk igényesek, alkalmazzuk ennél tudatosabban a betűket!

9. Főcímanimáció

Keresd meg it a Font mezőben levő Regular (Normál) betű-változatot, s katints a kis megnyitás ikonra.

A Blender fájlböngészője segítségével töltsd be a felirat alapbetűtípusaként a 009_StarJediHollow.tf betűtípust a mellékletből.

Kis fnomításokat végezzünk a szövegen! A Paragraph (Bekezdés) mezőben az Align (Igazítás) lehetőségei közöt válaszd a középre igazítást (Center). A Spacing (Távolság) beállításoknál a Betűköz (Leter) legyen 0,95; a Sorköz (Line) pedig 0,6.

Az eredmény nem tökéletes, a betűk nem záródnak rende-sen, de amit ki lehet hozni ebből a betűtípusból, azt kihoz-tuk.

Nem leszünk mindig ennyire felületesek, de most nem az a célunk, hogy távolabb kerüljünk a témánktól. Folytassuk inkább magával a verssel.

9. Főcímanimáció

WERS mindenkinek ♦ Helyezd el bal egérgombbal a 3D kurzort a cím alá, majd a (SHIFT+A) billentyűkombináció-val hozz létre egy újabb szöveget (Text). A (TAB) billentyű-vel válts Edit Mode-ba (Szerkesztőmód). Töröld le a betűket.

Másolás/beillesztés műveletel, vagy egyszerű átírással he-lyezd el a vers szövegét a Blenderben. Újra szembesülni fogysz az alapbetűtípus hiányosságaival.

TAB-bal válts vissza Object Mode-ba (Tárgymód). Majd a jobb oldali Properties ablakban keress rá a Font tulajdonsá-gokra.

A Font mezőben töltsd be a Melléklet 010_LibreFranklin-SemiBold.otf betűtípusát.

A betűtípus most már korrekt, formára is hasonlít a flm-ben alkalmazot betűkhöz.

9. Főcímanimáció

KÖLCSEY FERENC: HUSZT Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék; Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.

Szél kele most, mint sír szele kél;

s a csarnok elontott Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.

És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán? Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?

Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort; Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

A flm eredeti szövegigazítása sorkizárt, ami it megfelel a Paragraph > Horizontal Alighment > Justify beállításnak.

Ahhoz, hogy a bal oldali képhez hasonlóan nézzen ki a szö-veg, neked kell beállítanod a szövegdoboz (Text Boxes) mé-retét. Az ábrán jeleztem, hol.

Mivel automatikus szóelválasztás nincs a rendszerben, ne-ked kell beavatkoznod egyes versszakoknál.

Válts kameranézetbe (0). Mozdítsd el a manipulátorral a vers szövegét, majd (S) gyorsbillentyűvel méretezd úgy, hogy a sor szélessége megegyezzen a képsík – a kamerában látható kép – alsó oldalának szélességével.

9. Főcímanimáció

Jelöld ki a vers szövegét, majd a (SHIFT+Z) billentyűkom-binációval, vagy a 3D ablak alsó menüsorában válts valós idejű renderelésre.

Át kellene színezni a betűket…

A betűk anyagtulajdonságai ♦ A következő lépésben be kell állítanod a szövegek optikai tulajdonságait. Milyen köl-csönhatásba léphet az anyag a fénnyel?

• Fényforrásként viselkedik, akárcsak a nap, a villany-körte, a gyertya vagy a neon.

• Visszaveri a fényt.

• Elnyeli vagy átengedi a fényt.

Keresd meg a Properties (Tulajdonságok) ablakban a Mate-rial (Anyag) gombot. Kérj egy új anyagot. Nevezd el „Sár-gá”-nak, majd állítsd be a színét az elnevezésnek megfelelő-en. A színminta felet látod, hogy ez az anyag Difuse (difúz) típusú, azaz szabálytalanul veri vissza a rá eső fényt. Akár a legtöbb tárgy a környezetünkben. Ez nem túl látványos. Állítsd át ezt az értéket Emission-re (fénykibo-csátás), mindjárt megoldódik a probléma. A szöveg diszkré-ten világít.

9. Főcímanimáció

Ugyanezt a színt kell alkalmaznunk a „STAR WERS” fel-iratra is. Nyomd meg a (SHIFT+Z) billentyűt úgy, hogy az egér mutatója a 3D ablak felet legyen, így kikapcsolod a valós idejű renderelést, viszont ebben a módban kijelölhe-tőek a tárgyak.

Jobb egérgombbal katints a „STAR WERS” feliratra. Most ne hozz létre új anyagot, hanem a gomb melleti ikonnal válaszd ki a meglevő „Sárga” nevű anyagot.

Mozgások előkészítése ♦ Nézz bele az egyik Star Wars flm kezdetébe, és látni fogod, hogy nem is olyan egyértel-mű, milyen mozgásokat végeznek a szövegek.

A főcím ugyanis a képmező közepe felé tűnik el, míg a be-vezető szöveg mintha egy láthatatlan síkon siklana végig.

9. Főcímanimáció

Ennek enyészpontja – az a pont, ahova a perspektíva kö-vetkeztében a párhuzamosok összefutnak – a flmekben ki-csivel a képkocka fölé kerül.

A Baljós árnyak c. film bevezető képkockáján látható perspektíva.

Kezdjük először a szöveg beállításával. Maga a vers jó he-lyen van, nyugodtan mozoghat az alapsíkban. Hogy más-hol tűnjön el, döntsd meg egy kicsit a kamerát.

Ehhez válts vissza SHIFT+Z-vel Solid (tömör) nézetre. Tedd láthatóvá a 3D ablak Properties (Tulajdonságok) paneljét.

Ellenőrizd, hogy kameranézetben vagy-e (0)! Jobb egér-gombbal a kamera szélére katintva jelöld ki azt, és a bal ol-dali Tulajdonságok panel Rotation (Forgatás) menüjében az első vízszintes tengely menti forgást állítsd 70°-ra. Ha most a zöld manipulátorral előre mozgatod a verset, megfelelő perspektívában tűnik el a kép tetején.

9. Főcímanimáció

Properties panel: (N) gomb, vagy az ablak alján levő menüből View > Properties.

Esetleg a 3D ablak jobb felső oldalán a kis „+”

gombra való kattintással.

Mivel a STAR WERS feliratnak egészen máshol – a kép kö-zepén – van az eltűnési pontja, ennek másféle mozgást kell adnunk.

Ha a kamera közepén tűnik el a felirat, akkor síkja párhu-zamos a kamera képsíkjával. Ugyanúgy kell elforgatni, mint a kamerát, ugyanazzal az értékkel. Most jelöld ki a feliratot, majd a bal oldali Tulajdonságok-panel Rotation (Forgatás) menüjében az X vízszintes tengely menti elfor-dulását állítsd 70°-ra.

Hogyan lehetne kényelmesen mozgatni ezt a feliratot, hogy végig a kamerába nézzen, miközben távolodik? Cél-szerű it is globális koordinátarendszerből lokálisra váltani.

Zárásul néhány szempont az animációhoz…

9. Főcímanimáció