• Nem Talált Eredményt

A feladat de…niálása

In document Beruházási modellek jellemz½oi (Pldal 60-64)

3. Technológiaváltás lehet½osége a költségtervezési feladatban 35

4.1. A feladat de…niálása

4. Az ütemezési feladat naptárasítása

Beruházások modellezésénél alkalmazott naptárasítás jelent½oségér½ol, megoldásairól és eredményeir½ol a 2.2.2. fejezetben részletes leírás található. A folyamatid½ok naptárasításának módja egy az egyben al-kalmazható, hiszen kifejezetten erre a problémára alapul. Ennek megfelel½oen tehát a folyamatokra meghatározott szükséges munkaid½ok ( ij) a kezdési id½opontjaik szerint ( i) a hozzájuk rendelt nap-tárvektor (dij) alapján veszik fel változó idej½u naptárasított tevékenységidejüket (#ij( i)). A cél a költ-ségtervezési feladat naptárasítása, melynek egyik része az id½otervezési feladat. A naptárasítás éppen ezt a részt érinti és mint az már említésre került, a tetsz½oleges naptárak és maximális feltételek korlátlan alkalmazására a szakirodalomban nem található megfelel½o lineáris programozási feladaton alapuló -algoritmus. Ezért els½oként ennek vizsgálata és megoldása szükséges.

Általában teljesül az egyenl½oség, azonban hurkok esetében ez nem egyértelm½u.

Ha valamely Pi(s; r) út része valamely Hk hurok, akkor egyértelm½uen megadható x 2 NHk; az út mentén els½oként elért hurokpont. A hurokban legyen ez a körbeszámolás kezd½opontja. Ha (17) alapján Lix-b½ol minden további hurokpontra meghatározzuk Lij; j 2 NHkn fxg úthosszakat, akkor visszaérve a kiindulási ponthoz, egy újabb (ellen½orz½o) értéket kapunk x -re. Legyen ez dLix: De…níció szerint a hurokérték a hurok mentén elhelyezked½o élek értékeinek el½ojeles összege. Naptárasított feladat esetén természetesen ekkor a #xy(Lix) értékeket kell …gyelembe venni. Így könnyen belátható, hogy ekkor

Hk=Ldix Lix:A hurokérték a hurok viselkedésének jellemz½oje. A "konstans" feladatból ismert, hogy ha a hurokérték pozitív, akkor az ütemezési feladatnak nincs véges megoldása. Viszont id½ot½ol függ½o élekkel rendelkez½o tervütem háló esetében a hurokérték a tevékenységid½ok függvényében változik. Ha az aktuális Hk pozitív, akkordLix értékkel újra körbeszámolható a hurok, mely újabb ellen½orz½o értéket eredményez az újonnan meghatározott Lcij; j 2 NHk n fxg értékek alapján. Ez az iterációs számítás addig folytatható, míg az ellen½orz½o érték nagyobb a kiindulási értéknél és ez lesz az adott útvariánshoz rendelhet½o úthosszak értéke a Hk hurokban.

A kérdés, hogy az iterációs számítás nem ugrik-e át olyanLij; j2NH értékeket, melyek megengedett megoldást eredményeznének a hurokban. Más szóval nem marad-e ki olyanLix érték, amelyb½ol végigszá-molva a hurokérték szintén nempozitív lenne.

69. Tétel. Adott [N; A] digráfon értelmezett # rendszer esetén a fent leírt iterációs számítás az els½o lehetséges megoldást eredményezi a hurokban.

70. Bizonyítás. Legyen gLix az iteráció során átugrott potenciálérték, vagyis

Lix<Lgix<Ldix (I)

Az általa meghatározott ellen½orz½o érték legyenLdgix. Ha ez megengedett megoldást adna, akkor dg

Lix Lgix (II)

reláció teljesülne. A bizonyítás célja megmutatni, hogy (I) és (II) relációk egyszerre nem állhatnak fenn.

A két kiindulási érték közti összefüggés legyen

Lgix=Lix+"; " >0 (III) Vizsgáljuk meg Liy ésLfiy értékeket, ahol xy2AHk:

Liy =Lix+#xy(Lix) (IV)

Lfiy =gLix+#xy(gLix) (V)

Az (V) egyenletben használjuk fel a (III) összefüggést.

Lfiy =Lix+"+#xy(Lix+")

Ezután (8) feltétel alkalmazható.

Lfiy Lix+"+#xy(Lix) "

A bal oldal egyszer½usíthet½o"-nal.

Lfiy Lix+#xy(Lix)

Felhasználva a (IV) összefüggést.

Lfiy Liy

Ezen vizsgálattal analóg módon az összes hurokpontra - így a kezd½opont ellen½orz½o értékeire is - felírható az összefüggés, miszerint

dg Lix dLix

Az eredményt illesszük be (I) relációba.

Lix<gLix<Ldix dgLix

Így a kimaradó értékekre nézve kimutatható reláció

gLix<dgLix ,

ami éppen ellentétes relációt mutat a (II) feltételhez képest. Tehát kimondható, hogy (I) és (II) együttesen soha nem állhat el½o. Ez azt jelenti, hogy az iterációs számítás során ténylegesen az els½o lehetséges megoldást kapjuk meg.

71. Tétel. Adott[N; A] digráfon értelmezett# rendszer esetén a hurkokat is tartalmazó utak hosszának megállapításához szükséges fent leírt iterációs számítás során meghatározott els½o lehetséges megoldásban a hurokérték zérus.

72. Bizonyítás. Legyen gLix; x 2 Hk az utolsó nem megengedett megoldás a hurok körbeszámolásának kiindulási pontjára vonatkozóan. A körbeszámolás ellen½orz½o értéke legyen Lix, mint az els½o megengedett megoldás része. Ekkor a következ½o körbeszámolás Lix értékkel indul. (8) feltétel következtébenLij Lfij; 8i2NHk: TehátdLix újabb ellen½orz½o értékre is igaz, hogy dLix Lix:

Megengedett megoldás révén az aktuális hurokérték Hk 0;tehát Ldix Lix 0;átrendezvedLix Lix: A két reláció csak akkor teljesülhet együttesen, hadLix=Lix, vagyis a hurokérték zérus.

73. De…níció. Kritikus hurok alatt azonHk hurkot értjük, melynek hurokértéke zérus.

Az útvariánsok és úthosszak értelmezése után a második lépcs½oben felírható a feladat az ütemezési alapfeladat lineáris programozási megoldása alapján.

4.1.1. Primál feladat

Adott [N; A] digráfon értelmezett rendszer esetén keresend½o azon ! i;8i 2 N rendszer, melyre teljesül, hogy

s = 0 (18)

i Lij; i= 1; :::; p; j2Nn fsg

r s = r!min

A Duál feladat meghatározásához fel lehet írni a Primál feladat táblázatos sémáját.

s j r L duál változók

1 0 x

1 0 y

... ... ... ...

1 L1j F1j

... ... ... ...

1 Lpj Fpj

... ... ... ...

1 L1r F1r

... ... ... ...

1 Lpr Fpr

0 0 1 ! min

A tábla transzponáltja mutatja meg a Duál feladat feltételrendszerét. A duál változók a primál tábla jobb oldalán vannak azonosítva.

x y F1j Fpj F1r Fpr

1 1 0 = 0

... ...

1 1 = 0

... ...

1 1 = 1

0 0 L1j Lpj L1r Lpr ! max

4.1.2. Duál feladat

Azxésy változók esetén az egyetlen lehetséges megoldásukx=y= 0:Továbbá mindenj 2Nn fs; rg esetén a feltétel, hogyPp

k=1Fkj= 0:A változókra nemnegativitás feltétele áll fenn, ezért ez csak akkor lehetséges, haFkj = 0; k = 1; :::; p: Ennek megfelel½oen a célfüggvénybenFkj Lkj = 0; 8j 2N n fs; rg;

k= 1; :::; p:

Az egyetlen vizsgálatra érdemes tartomány az utolsó feltétel, melyb½ol felírható a Duál feladat.

Xp k=1

Fkr= 1 (19)

Xp k=1

Fkr Lkr !max

AzFkr; k= 1; :::; pértékek értelmezhet½ok az egyes útvariánsok súlyozásának.

74. Jelölés. Legyen = maxfLkr jk= 1; :::; pg; mint a tervütem hálóban fellelhet½o leghosszabb út hossza.

Ez a súlyozás kijelöli azonPi(s; r)útvariáns(ok közül valamelye)t, mely(ek)re Lir= : 4.1.3. Eredmény

A Primál és Duál feladatok közötti összefüggést a következ½o Állítás fogalmazza meg.

75. Állítás. Adott[N; A]digráfon a (18) feltételeit teljesít½o és rendszerek, valamint a (19) feltételét teljesít½o F súlyozási rendszer között teljesül, hogy

r

Xp k=1

Fkr Lkr

76. Bizonyítás. A Primál oldal esetében r Lkr; k= 1; :::; p az el½oírt feltételrendszer. Ekkor r . A Duál oldal elemzése kapcsán használjuk fel a bevezetett értéket.

Pp

k=1Fkr Lkr Pp k=1Fkr

Az összegb½ol kiemelhet½o : Pp

k=1Fkr Lkr Pp

k=1Fkr

A súlyszámok összege a (19) feltételben adott, értéke1.

Pp

k=1Fkr Lkr

Tehát a két oldal összevetése megmutatja a köztük lév½o relációt, miszerint r Pp

k=1Fkr Lkr: Tehát r Pp

k=1Fkr Lkr és ezzel a bizonyítás véget ért.

4.1.4. A feladat elemzése

A feladat megoldása során[N; A]digráfban azonosításra kerülnek ipotenciálértékek, melyek (18) alapján

i= maxfLkijk= 1; :::; pg; i2Nn fsg (20) 77. De…níció. Naptárasított folyamatid½okre értelmezhet½o várakozási id½o alatt a kezd½o és végcsomópont potenciálértékei között lev½odij(t) = 1érték½u naptárelemek száma és a folyamat alapértéke közötti különb-séget értjük és !ij-vel jelöljük, vagyis:

!ij= 0

@ Xj

t= i

dij(t) 1

A ij;8ij2A

78. De…níció. Naptárasított kritikus út alatt azon Pk(s; r) útvariánsok alkotta részgráfot értjük, mely utak mentén!ij = 0;8ij2Pk(s; r):

Az eddigiek alapján a feladatnak két megoldása lehetséges:

1. Létezik véges megoldás. Ha létezik véges megoldás, akkor hurok esetén az iterációs számítás mi-att nem biztos, hogy létezik a hagyományos értelemben vett kritikus út. A feladatnak ekkor két megoldása lehet:

(a) Létezik egy vagy többPk(s; r)naptárasított kritikus út, melyekre teljesül, hogy

r= X

ij2Pk(s;r)

#ij( i)

(b) Létezik egy, vagy több kritikus Hk hurok, mely a hálóban "szakadást" okoz, ahol j i >

#ij( i);8ij2Aji =2NHk; j2NHk:Ezáltal mindeniesetén Lir > X

xy2Pi(s;r)

#xy(Lix)

j = 1; :::; p

2. Nincs véges megoldás, ami a T átfutási id½o túllépését jelenti. Ez lehet egy hurokban létrejöv½o többszöri iterációs ciklus eredménye, vagy csupán valamely útvariáns, melyek következtében létezik ij2P(s; r);melyre#ij( i) =1:

79. Megjegyzés. Természetesen lehetséges olyan eset, amikor a megoldásban egyszerre létezik kritikus út és kritikus hurok is. Azonban ekkor a hurok a de…níció alapján nem okoz "szakadást". Ez esetben a kritikus út megléte a mértékadó, ezért ezt a helyzetet megkülönböztetés nélkül az els½o csoportba soroljuk.

In document Beruházási modellek jellemz½oi (Pldal 60-64)