• Nem Talált Eredményt

Fejlesztési lehetőségek és irányok

I. Pedagógiai kultúraváltás az idegennyelv-tanításban

4. Pedagógiai kultúraváltás

4.4. Fejlesztési lehetőségek és irányok

Az eddigi fejezetek alapján megállapíthatjuk, hogy az idegennyelv-oktatás fejlesztésére tett kísérletek eddig általában elzártan történtek, az extenzív fejlesztés belső feszültsége-ket is gerjesztett, hiszen például az idegen nyelvi óraszám folyamatos emelése érdekefeszültsége-ket

is sértett. Épp a nyelvtanítás eredményességének kérdéses adatai mutatnak azonban rá arra a problémára, hogy egy-egy tanár továbbképzése és elszigetelt „kultúraváltása” nem tud jelentős változást hozni a rendszer egészében. Mindezek alapján érdemes lenne az idegennyelv-oktatás fejlesztését sokkal tágabb kontextusban kezelni: valószínűleg nem emelhető ugyanis ki egy oktatási terület a rendszer egészéből, sokkal komplexebb mo-dernizációs folyamatokra lenne szükség. Ha elfogadjuk azt a tételt, hogy a pedagógiai kultúra mélyebb, átfogóbb fejlesztésére lenne szükség, akkor érdemes másképp gondol-kodni erről, valószínűleg a komplex iskolafejlesztés lehet a megoldás az idegennyelv-tanítás problémájára is. Ez a szerteágazó téma messze meghaladja egy fejezet tartalmi korlátait, de érdekes lehet néhány gondolatot ebből a kérdésből is kiemelni.

A különböző iskolafejlesztési projektek tanulságai azt bizonyítják, hogy erősebb a fejlesztő hatás akkor, ha a kiindulópont az iskolán belüli együttes akarat, közös gondol-kodás és elszánás, így ugyanis belső továbbképzések, együttműködések alakulnak ki, te-hát létrejön a „tanuló iskola” modellje, továbbá a pedagógiai fejlesztés értelemszerűen együtt jár szervezetfejlesztéssel és személyi fejlesztéssel is (vö. ECKART et al. 2005, 22;

ROLFF 2010, 36). Ez is azt támogatja tehát, hogy nem érdemes az idegen nyelvek fejlesz-tését a rendszer egészéből kiszakítva értelmezni. Mivel az iskolafejlesztés nagy fáradt-sággal, jelentős többletterheléssel jár az érdekelt tanárok és tantestületek számára, általá-ban nehéz, kudarcos helyzetben kezdenek el ennyire radikális megoldáson gondolkodni.

A megvalósuló projektek legfőbb tanulsága az, hogy a klasszikus továbbképzési logika nem igazán működik az ilyen fejlesztésekben, tehát erős az önfejlesztő, adaptív jelleg, amely a tanárok aktivitását igényli, másrészt a legtöbb iskolafejlesztésben radikális mód-szertani újítások jelennek meg osztálytermi szinten.

A kulturálisan és nyelvileg heterogén tanulói körrel folytatott pedagógiai munka év-tizedek óta nagy kihívást jelent az Egyesült Államokban, illetve Európa gazdagabb, ezért a migrációban erősen érintett országaiban. Ezekben a pedagógiai kísérletekben mindig valamilyen kooperatív tanulási módszer jelenik meg központi elemként, hiszen ez tudja biztosítani a szociális és a nyelvi kompetenciák folyamatos fejlesztését, a tanulók hátrá-nyainak kiegyenlítését. A legalapvetőbb és széles körben ismert módszert Kagan írta le (KAGAN 2001). A kooperatív tanulás során a tanulók folyamatosan kooperatív csopor-tokban dolgoznak, a heterogén csoportok nem egy feladatra állnak össze, hanem hosszú ideig, akár hetekig is együtt maradnak. A munka alapja, hogy a tanulók egymást is tanít-ják, így folyamatosan váltogatják a tanári és tanulói pozíciót.

Németországból is meg lehet említeni egy nagy hatású tanítási modellt, a Klippert-módszert (KLIPPERT 2000), amely az ezredforduló német iskolafejlesztési projektjeiben nagy szerepet játszott. A 2000-ben először lefolytatott PISA-kutatás eredményei azt mu-tatták, hogy a német tanulók (a magyar tanulókhoz hasonlóan) más országok eredménye-ivel összehasonlítva rosszabbul teljesítettek. A német közegben PISA-sokknak nevezett

állapot komoly közös gondolkodást eredményezett az oktatási rendszer eredményességé-ről, és sok iskolafejlesztési kísérlet indult meg ezt követően. Ezek közül több projekt támaszkodott a Klippert-módszerre, amelynek középpontjában a tanulók önálló tanulá-sának és a tanulási módszereiknek a fejlesztése áll. A módszer bevezetése Németország-ban is szakmai vitákat váltott ki, nagy hátránya ugyanis, hogy a tanítási tartalom helyett a módszerre koncentrál. Érdekes azonban benne a fejlesztés „hólabdaszerű” elve, amely számos német iskolai kísérlet alapján működőképes: a pedagógiai fejlesztés nagyon konkrétan az osztálytermi szintről indul, bizonyos módszereket kezdenek el alkalmazni a tanárok, amelyek az önálló tanulást és az együttműködést fejlesztik. Ahhoz, hogy ezt működtetni tudják, „tanuló iskolává” kell válniuk, és ez kihat az egész tantestületre, mert a tanárok munkájára is az önállóság és az együttműködés lesz jellemző.

Egy ehhez hasonló modellre az észak-magyarországi régióban van egy működő példa.

Az amerikai stanfordi egyetem által kidolgozott Complex Instructions Program alapelvét több magyar iskolában is használják, a magyarul KIP-nek14 nevezett programot először a Hejőkeresztúri Általános Iskolában valósították meg (K.NAGY 2012). Alapelve a Klip-pert-módszeréhez hasonló, ám sokkal szabályozottabb. A tanórák 20%-ában olyan mun-kaformát alkalmaznak minden tantárgyban, amely tanulói aktivitáson alapul, erősíti a ta-nulók önállóságát, kommunikációs és kooperatív készségeit. Ebben a modellben egyet-len, pontosan leírható módszert (feladattípust) használnak: a tanulók rövid bevezető után egy közös csoportfeladatot kapnak, amelyben meghatározott (és folyton változó) szere-pek szerint kell részt venniük, majd egy valaki beszámol az eredményről az egész osz-tálynak. Ezt követően mindenki személyre szabott, önálló feladatot kap, amelynek meg-oldásához használnia kell a csoportban elvégzett feladat eredményeit. Az alkalmazott módszer szigorú szabályrendszer szerint történik, amit a tanulók jól ismernek. A tapasz-talatok alapján a módszer alkalmazása növeli a tanulói motivációt, erősíti a tanulók kom-munikációs és szociális képességeit, és lassítja a hátrányos helyzetűek leszakadását. Fő célja a tanuló csoporton belüli helyzetének módosítása (státuszkezelés), hiszen a csopor-tokon belüli magasabb presztízsű szerepeket (kistanár, beszámoló) folyamatosan cserél-getniük kell a tanulóknak, illetve az egyéni munka és a csoportmunka szoros összekap-csolódása miatt nem nagyon maradhat senki kívül a csoportmunkán. A módszer hatás-mechanizmusa valószínűleg a Klippert-modell alkalmazásához hasonló. Ahhoz ugyanis, hogy a tanárok egyáltalán alkalmazni tudják a módszert, meg kell indulnia a tantestület-ben egy közös gondolkodásnak, tananyagfejlesztésnek, kölcsönös óramegfigyelésnek, kollegiális segítésnek. Mivel a tanárnak egy adott témához, célhoz kell több párhuzamos csoportfeladatot, továbbá a tanulók egyéni fejlesztési igényeit figyelembe vevő egyéni feladatokat kitalálnia, ez a munka komoly tervezési, elemzési, tananyagfejlesztési képes-ségeket igényel a tanártól. A módszer alkalmazása ezen kívül megkívánja a tanártól, hogy

sokféle módon tudja diagnosztizálni a tanulókat, hiszen a tanulók alapos ismerete előfel-tétele a csoportbeosztásnak, a különböző párhuzamos csoportfeladatok, valamint az egyéni feladat elkészítésének. Tehát a tanulói autonómia és együttműködés szigorú for-szírozása ebben a modellben is iskolafejlesztő elemmé válik, a tanításban egyértelműen megjelenik a tanulóközpontú szemlélet, hiszen nem lehet másképp alkalmazni a mód-szert, és a tanárokat a legalapvetőbb területeken fejleszti a módszer alkalmazásából kö-vetkező kihívás.

Az iskolafejlesztési modellek önfejlesztésen, a tanárok autonómiáján alapulnak. Van-nak olyan megoldási módok is, amikor a fejlesztés kiindulópontja egy-egy tanári csoport közös munkája. Elterjedt módszer a lesson study (tanórakutatás), az eredetileg japánból származó módszerben a tanárok közös óratervezése a kulcs. A közös előkészítés után megtartják az órát, a pedagógiai fejlődést pedig az egymást segítő értékelés, az egymástól tanulás biztosítja (GORDON GYŐRI 2007). Az együttműködő tanulásnak további formái is ismertek, például a hálózati tanulás vagy a gyakorlatközösség (SZABÓ et al. 2011).

Mindegyikben kulcselem, hogy a tanárok tanulása kerül középpontba, a tanári fejlődés-nek tehát ugyanazok az alapelvek (aktivitás, kooperativitás, autonómia) válnak az alap-jává, amelyek a tanuló tanulási folyamatát jellemzik.

Ha összegezni szeretnénk, hogy milyen irányokban fejleszthető tovább az idegen-nyelv-tanítás, akkor egyrészt tekintetbe kell vennünk a korábban részletezett európai ajánlásokat a nyelvoktatás-politikai intézkedésekre (3.3. fejezet), de már ezek között is kitűnt az iskolán túlmutató elemek megléte: a befogadóbb társadalmi közeg szükséges-sége. Ha pedig elfogadjuk a pedagógiai kultúraváltás kényszerét, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy nem tekinthetjük az idegennyelv-oktatást a közoktatás egészétől független fejlesztési területnek. Valószínűleg a jó megoldás egy átfogó szemléleti átalakítás lenne:

iskolafejlesztés, tanuló iskola modellje, a tanári autonómia megerősítése, és egy ilyen közegben várhatóan könnyebben fejleszthető lenne az idegennyelv-tanítás is.