• Nem Talált Eredményt

Fürdőlátogatási szokások

5.2. A fogyasztói/felhasználói vizsgálat

5.2.2. Fürdőlátogatási szokások

A kutatás további részében a fogyasztók/felhasználók fürdőlátogatási szokásait, mint háttérváltozókat tekintem át. A válaszokból látszik, hogy a megkérdezettek jelentős számban látogatják a gyógyfürdőket (12. ábra).

89

12. ábra: Fogyasztói/felhasználói gyógyfürdőlátogatás gyakorisága

A válaszadók közel háromnegyed része (72,2%) az elmúlt évben legalább egy alkalommal járt gyógyfürdőben. Ezeknek hozzávetőlegesen közel fele (33,0%) rendszeresen, de legalább is évente több, a többiek (39,1%) 1-3 alka-lommal látogattak el gyógyfürdőhelyre. Ugyancsak körülbelül egyharmad (27,8%) a száma azoknak, akik egyáltalán nem járnak gyógyfürdőbe. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a fürdők nyújtotta lehetőségek még nincsenek teljes mértékben kihasználva. A fürdőlátogatók számának növelése érdeké-ben főleg azok számára, akik néhány alkalommal vagy egyáltalán nem láto-gatják a gyógyfürdőket, olyan szolgáltatáskínálatot kell kialakítani, amely számukra is vonzó lehet. A válaszadók többsége többedmagával vette igény-be a gyógyfürdők szolgáltatásait (13. ábra).

13. ábra: A gyógyfürdő-szolgáltatások fogyasztói/felhasználói igénybevétele Rendszeresen

8,5%

Több alkalommal

24,5%

1-3 alkalommal 39,1%

Nem 27,8%

Egyedül 6,1%

Házastárssal/partnerrel 41,0%

Családdal/gyerekekkel 40,0%

Barátokkal, rokonokkal

12,9%

90

A megkérdezettek jelentős része (93,9%) valamilyen közösség részeként vet-te igénybe a gyógyfürdő-szolgáltatásokat, ezen belül közel fele-fele arány-ban, házastárssal/partnerrel (41,0%) illetve közösségben (52,9%) érkezett.

Többségben vannak azok, akik családdal illetve gyerekekkel (40,0%) érkez-nek, mint azok, akik barátokkal illetve rokonokkal. Az adatokból kitűnik, hogy a megkérdezettek, a gyógyfürdőzést nem egyedül szeretik igénybe ven-ni. A gyógyfürdők gyerekekkel való igénybevételének magas száma azt jelzi, hogy a gyógyfürdők szolgáltatás-kínálata a fiatalabb korosztály számára is nyújt lehetőségeket.

A válaszadók körében a gyógyfürdő-szolgáltatás rendkívül népsszerű, melyet az igazol, hogy a megkérdezettek többsége, két napnál hosszabb ideig veszi igénybe a gyógyfürdők nyújtotta lehetőségeket (14. ábra).

14. ábra: Fogyasztói/felhasználói időtöltés a fürdővárosokban

Az adatokból kitűnik, hogy a megkérdezettek, csak rövidebb ciklusú gyógy-fürdőzést vesznek igénybe, több mint háromnegyed részük (75,7%) egy hét-nél rövidebb időtartamban. Ezen belül többségben vannak azok, akik 2-3 napot (28,6%), kissé kevesebben, akik egész napjukat (23,5%) töltik a gyógy-fürdőben. A gyógyfürdőket a megkérdezettek közel egyharmada (23,6%) nem elsősorban a gyógyhatások elérése miatt, inkább a kikapcsolódás, feltöl-tődés miatt veszi igénybe, amit a félnapos (15,9%) és a néhány órás (7,7%)

Néhány óra

91

tartózkodás bizonyít. A gyógyfürdő-szolgáltatásokat egy hétre, vagy annál hosszabb időre kevesebb, mint egyharmaduk (24,3%) veszi igénybe. Közülük az egy hetes gyógykúra időt 18,6%-uk, míg a klasszikus gyógykúraidőt az egy hétnél hosszabbat csak 5,7%-uk tölti a fürdővárosban.

A megkérdezettek szeretik a gyógyfürdőket, ami abból is kitűnik, hogy olyan válaszadó nem is volt, akinek ha sok ideje lenne, egyáltalán nem keresné fel azokat (15. ábra).

15. ábra: Fogyasztói/felhasználói gyógyfürdő-látogatások ideális esetben

Az adatokból az is meghatározható, hogy a válaszadók, összességében több mint egy ötöde, ha megtehetné minden nap (2,9%), de legalábbis hetente egy-két alkalommal (18,2%) látogatná a gyógyfürdőket, még azok nagy része, akik ritkábban mennének fürdővárosokba havonta néhány napra (46,0%) vennék igénybe ezeket. A közel egyharmad részük, ha tehetné negyedévente, félévente több hetet is eltöltene egy-egy fürdővárosban. Mindez arra mutat rá, hogy a válaszadók ismerik a hosszabb ciklusú (több hetes) gyógykúrák igénybevételének előnyeit, és ha lenne rá idejük, igénybe is vennék. A vála-szokból kitűnik, hogy a gazdasági válság ellenére nem tapasztalható jelentős változás a tényleges és a szándékolt gyógyfürdő-igénybevétel szempontjából (15. táblázat).

Naponta

2,9% Hetente egy-két

alkalommal 18,2%

Havonta egyszer, néhány napra

46,0%

Évente két-három alkalommal, több hétre

32,8%

92

15. táblázat: A fogyasztói/felhasználói gyógyfürdő-igénybevétel változása

állítás n %

Igen, gyakrabban járok gyógyfürdőbe, mert megkedvelem. 237 11,0 Igen, gyakrabban járok fürdőbe, mert a családom/baráti köröm megkedvel. 146 6,8 Gyakrabban járok gyógyfürdőbe, mert több időm van rá. 88 4,1

Nem változott. 944 43,9

Ritkábban járok gyógyfürdőbe, mert kevesebb időm van rá. 272 12,6 Ritkábban járok fürdőbe, mert a családom/ismerőseim nem kedvelik. 18 0,8 Ritkábban járok gyógyfürdőbe, mert kevesebb rá a pénzem. 427 19,9 Ritkábban járok gyógyfürdőbe, mert kellemetlen élményeim voltak a gyógyfürdő. 10 0,5

Ritkábban járok gyógyfürdőbe, mert meguntam. 9 0,4

Összesen 2151 100

A megkérdezettek azért járnak gyógyfürdőbe gyakrabban (11%), mert amúgy is kedvelik, vagy megkedvelték, kisebb részben pedig azért, mert a környeze-tük, családjuk, barátjuk is kedveli (6,8%). A fürdőbe járás gyakoriságát leg-kevésbé a több szabadidő befolyásolta (4,1%). A válaszadók gyógyfürdőbe járási szokásait negatívan a rendelkezésre álló pénz befolyásolta a legmar-kánsabban (19,9%) és az időtényező (12,6%). Elenyésző azon válaszadók száma, akik azért látogatják ritkábban a fürdőket, mert a családjuk vagy is-merőseik már nem kedvelik (0,8%), vagy kellemetlen élményeik voltak (0,5%), esetleg megunták (0,4%) azt (Szabó & Kocsondi, 2013).

A megkérdezettek gyógyfürdő-látogatási szokásának aránya az előző évhez viszonyítva, leginkább nem változott (43,9%) (16. ábra).

16. ábra: Fogyasztói/felhasználói gyógyfürdő-igénybevétel változása Gyakrabban

21,9%

Nem változott 43,9%

Ritkábban 34,2%

93

A válaszadók inkább ritkábban (34,2%), mint gyakrabban (21,9%) járnak gyógyfürdőbe, mint az előző évben.

A válaszadók körében jelentős a barátoknak/rokonoknak való gyógyfürdő-ajánlás. A megkérdezettek nagy része (96,6%) tanácsolná a hozzá közeli kap-csolatban álló személyeknek, hogy látogassanak el fürdővárosokba. Nagy arányt képviselnek azok, akik tanácsolnák barátaiknak/rokonaiknak, hogy látogassanak el gyógyfürdőkbe (82,7%) és csak kisebb részük tanácsolná egészségügyi célzatból (13,9%) (17. ábra).

17. ábra: Fogyasztói/felhasználói gyógyfürdőajánlás

Mindez arra utal, hogy a válaszadóknak a gyógyfürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatban annyira kedvező a viszonyulása, hogy még a számukra legköze-lebb állók számára is ajánlanák (Szabó, 2011b).

5.2.3. A gyógyfürdőkkel kapcsolatos előzetes információk forrása és