• Nem Talált Eredményt

A politikai vétségek bíráskodására nézve változás történt az ]8Gl-ik cvi cs. parancs folytán, mely azt rendeli, hogy az alább elő-sorolt bűntények a kiv. tábla illetősége alól elvonassanak, s külön hadi törvényszékek ha-tósága alá adassanak. — Ezen vétségek az érintett rendelet értelmében következők.:

F e l s é g á r u l á s . * )

334. §. Felségárulás-! bűnbe esik, ki olyasmit követ el, mi által

a) a császár személye testileg, egészsége vagy szabadsága megsértetik vagy veszélyez-tetik ; vagy kormányzási jogainak gyakorla-tában gátlása eszközöltetik, vagy

b) mi által a kormányforma erőszakos megváltoztatása, vagy

*) 1855-ilá Január 2ű. igazs. és belügy, min.

rendelet.

— 138 —

c) mi által az egységes államkötelék vagy az osztrák császárság területe egy részé-nek elszakítása; vagy az államra nézve vala-mely külveszély előidézése vagy nagyobbi-tása, vagy belháború vagy lázadás céloztatik.-történjék az nyiltan vagy'titokban, egyes sze-mélyek által vagy társaságban, roszat forra-lás, felhívás, ösztönzés, elcsábitás, szó, nyom-tatás vagy képek, jelek által, tanácsadás vagy saját tény, fegyverhez nyúlás vagy a nélkül, a célra vezető titkok vagy tervek közlése ál-tal, vagy az ellenséggel hűtlen alkudozás vagy egyetértés által, lázitás, toborzás, kémkedés, segély, vagy bármily e célra vezető cseleke-det utján, még azon esetben is, ha az ered-mény nélkül maradna.

Ha az itt fent emiitett cselekedetek a német szövetség létele, integritása, biztossága vagy alkotmánya ellen intéztetnek, szintén felségárulásnak tekintendők s a szerint bün-tetendők.

335. §; E bűntény miatt kötél általi ha-lálra Ítélendő "

a) mindenki, ki a 334 a bet.) alatti bűn-ténybe esett, ha az eredménytelen volt is ;

_ b) a vezetők, lázítók, kezdeményezők s mind azon személyek, kik valamely felségáru-lási vállalatnál a 334 b bot.) és c) alatti mó-don közvetlenül kö'zremüködtek.

Mindazok pedig, kik egy ily vállalatban távolabbról vettek részt, tiz évtől 20 évig ter-jedő súlyos börtönre, a vállalatnak vagy a tettesnek különös veszélyessége mellett azon-ban élethossziglan tartó súlyos börtönre ité-lendők.

Ha pedig

. c) nyilvános vagy több ember előtt el-mondott beszéd, nyomtatott müvek, képele vagy irások terjesztése által a 334. §-ban ki-jelölt cselekedetek valamelyikére felhívás,

buzdítás, csábítás kisértetett meg, s e közre-hatás más bűnös vállalattali összefüggés és siker nélkül történt (17. §.), akkor tiz évtől busz évig terjedő súlyos börtön Ítélendő.

A felségárulás bűne által az államnak vagy magán személyeknek okozott kár miatt, kártérítés fejében, a bűnös összes vagyonával felelős.

336. §. Ha valaki a felségárulásba vágó vállalatot, mit könnyen saját személye, hoz-zátartozói (522. §.) vagy a törvények védelme alatt álló személyek veszélyeztetése nélkül megtehetett volna, további fejlődéséhen vagy terjedésebon megakadályozhatott s e meg-akadályozást szánszándokkal elmulasztotta, a bűntény részesévé lön s öttől tiz évig terjedő

súlyos börtönre ítélendő.

337. §. A felségárulási bün részese az is,

- 140 —

ki valamely felségsértési vállalatot vagy sze-mélyt, kitől e vállalatot megtudja, a hatóság-nak feladni szándékosan elmulasztja, a meny-nyiben ezt megtehetné a nélkül, hogy magát,

, • , C? i O v O

-liozzátartozóit vagy a törvények védelme alatt álló személyeket valamely veszélynek kitenné, és ha a. körülményekből ki nem világlik, liogy az elmulasztott feladás dacára többé káros eredmény nem várható. Az ily bűnrészes is öttől tiz évig tartó súlyos börtönre ítélendő.

338._§. Ki valamely felségárulásra célzó összeköttetésbe bocsátkozott, de később meg-bánva tettét, az összeesküvés tagjait, határo-zatait, céljait és vállalatait a felsőségnek oly időben, midőn mindez tudva nem volt s a kár megakadályoztathatott,bejelenti, egészen bün-tetlen marad s bejelentése titokban fog tar-tatni.

339. §. Ki a császár iránti tiszteletet, személyes bántalom, nyilvános vagy több em-ber előtt történő szidalmazás, gyalázás, gu-nyolás következtében, nyomtatott miivek, ké-pek, iratok terjesztése vagy közlése által meg-sérti, felségsértési bűnbe esik és egy évtől őt évig terjedő súlyos törtönre Ítélendő.

340. §. Ha ily tettek vagy tényleges sértések a császári ház többi tagjai ellen cé-loztatnak, akkor a mennyiben nehéz büntetés alatt tilalmazott bűnténynek az nem bizonyul

- 141 —

be, egytől öt évig terjedő súlyos börtön alkal-mazandó.

341. §. A közcsend háboritási bűnténybe esik, ki nyilvánosan vagy több ember előtt, vagy nyomtatott müvekben, iratokban, ké-pekben :

a) a császár személye, az egységes ál-lam, a kormányforma vagy állami közigazga-tás ellen gyűlölet vagy megvetésre ingerel va-lakit, vagy a ki

b) a törvények, rendeletek, intézkedé-sek, bírói, törvényszéki s más hatósági hatá-rozatok ellen engedetlenség, ellenszegülés, felzendiilés, adó vagy más közcélra kivetett fizetések megtagadására felhiv, buzdit vagy csábítást kisért meg. Ilynemű bűnténybe esik az is, ki

c) oly összeköttetéseket szőni vagy má-sokat is ilyenre csábítani akar, vagy bármi módon azokban részt vesz, melyek az a) és b bet.) alatti bűnös célokat tűz k'i feladatul.

E bűntény egytől öt évig terjedő súlyos börtönnel fenyítendő.

342. §. A katonai személyek, kik a ha-ditörvénycikkck vagy katonai törvényekre esküvel köteleztettek, mennyiben tartoznak ily esetekben a lázadás büntényesetei alá, a második rész harmadik fejezetében. határoz-tatik meg.

- 142 —

343. §. Ki a 334. §.-ban kijelölt csele-kedetek valamelyikét, valamely németszövet-ségi állam vagy ennek feje ellen követi el, szintén a közcsendháboritás bűnébe esik, a mennyiben súlyos bűntény nem világlik ki, és egy évtől öt évig terjedő börtönnel, vagy ne-hezitö körülmények mellett Öttől tiz évig ter-jedő súlyos börtönnel büntetendő. °

• ^ Szintén e bűntényhez sorozandó • s ily módon büntetendő, ha valamely idegen állam vagy annak feje ellen követtetik el ilynemű cselekedet, a mennyiben annak törvényei, vagy kiilön szerződések által a kölcsönösség köteleztetik s ez a jelen büntető törvény alá tartozó személyekkel törvényesen tudatva van.

T i t k o s v a g y t i l o s t á r s a s á g o k b a n i r é s z v é t .

344. §. Minden titkos társaságokbani részvet, bármily célra alakultak is azok, s bármily néven s alakban állanak is, tilos. Ily titkos társaságbani részvét által vétség

követ-tetik cl. • 345. §. Titkos társaságnak tekintendő a

személyek minden egyesülete, moly

a) létezését a felsőség előtt szándékosan eltitkolja:

b) habár annak létezése tudva van, de

— 143 —

vagy szabályai s szerkezete eltitkoltatik, vagy más cél, más szabályok s szerkezet állanak fönn valóban, mint a mi bejelentetett.

346: §. Titkos társaságokbani részvét vétségébe esik minden bennszülött, vagy ka-tonai szolgálatban vagy ellátásban álló ide-gen, ki

a) ily társulatot akar alakítani, vagy alakit;

b) bel- vagy külföldi titkos társulatokba tagokat toborz;

c) ki bel- vagy külföldi titkos társulat elnöke vagy tagja ;

d) ki ily titkos társulattal levelez ; e) ki ily társulat összejöveteleiben bármi cim alatt részt vesz;

-f) az összejövetelekre házát, lakását s egyéb helyiségét kiadja, s végre

g) ki hivatala vagy szolgálata szerint a feljelentésre kötelezve van, s tudván ily titkos társulat létezését s összejöttét, arról még sem tesz jelentést a felsőségnek.

347..§. E vétség büntetése a részvét mi-nősége szerint különböző.

Az alapitók, toborzók s elnökök három hónaptól egy évig tartó szigorú fogsággal bün-tetendők.

348. §. Azok, kik valamely titkos társu-lat összejöveteleiben megjelennekrvagy

azok-— 144 azok-—

ban levelezéssel, vagy egyéb uton részt vesz-nek — első alkalommal egy hótól három havi fogsággal, ismételt alkalommal pedig három hótól hatig szigorú fogsággal büntetendők.

349. §. Ki házát, lakását, vagy bármely birtokában levő helyiséget tudva titkos társu-latoknak kikölcsönöz, vagy bérbe ad, ha nem tagja annak, egytől három havi, ismételt eset-ben pedig háromtól hat hónapi szigorú fog-ságra ítélendő. A mellett, ha a helyiség ki volt adva, a lakbér elvész.

350. §. Ha pedig tagja is a társulatnak, a lakbér elvesztése mellett egytől három hó-napi— ismételt esetben hat hónapi szigorú fogságra ítélendő.

351. §. Ki hivatala vagy szolgálata sze-riirt a tartozott bejelentést ily összejövetelek-ről vagy társulatok létezéséösszejövetelek-ről megtenni el-mulasztja, egytől bárom hónapi, s ismételt eset következtében hat hónapi szigorú fog-ságra ítélendő. De lia tudomása volt, hogy az ily titkos összejövetelek már hosszabb ideig folytathattak s a közcsend ez által veszélyez-tetve volt, az idő tartamához s a körülmé-nyekhez képest a szigoru fogság hat hónaptól egy évig kiterjesztendő.

352- Katonatisztek, közhivatalnokok, szolgák az 344 -316. §§-ok eseteiben az ily titkos társulatokban részvetők miatt, minden

— 145

-különbség nélkül a fogság büntetése mellett, elbocsátással s az altisztek letétellel bünte-tendők.

353. §. Külföldiek is, kik semmi katonai kötelezettség s ellátás alatt nincsenek, e vét-ségbe esnek, ha belföldön tartózkodásuk alatt

a) titkos társulatot alakitnak;

b) bel- vagy külföldi társulatok számára tagok szerzésére vállalkoznak.

c) maguknál titkos társulati összejöve-teleket tartanak, vagy

d) ilynemű összejövetelekre házukat, la-kásukat vagy bármely rendelkezésük alatti helyiséget kikölcsönöznek vagy bérbe adják;

e) ha levelezés által ily titkos társulatok -mellett közreműködnek.

354. §. Ily külföldi büntetése a fönnebbi esetekben egytől hat hónapi fogság, ismétlés esetében pedig hat hótól egy évi szigorú fog-ság. A kiállott büntetés után az ily külföldi minden koronaországból kiutasítandó.

• _ 355. §• Ha valamely külföldi a külföld-ről titkos társulatok alakítására vállalkozik ez országokban, vagy tagokat toborz külföldről, tettenkapás esetében a 354. §. szerint bünte-tendő.

356. §• Valamely titkos társulat felfedez-totésekor annak elöljárói, hivatalnokai a

fel-Knssay, Magyal' Uíntetö tüivényel;. 1 0

- 858 —

Bőségnek a társulat összes irományait, levele-zéseit kiadni kötelesek.

Ki bármit eltitkol, mi a társulaté, vagy a társulatra vonatkozik, egy héttől egy havi szigorú fogságra Ítélendő. A társulat pénztára s készletei elkoboztatnak.

357. §. Oly társulat .részérei felhívás, toborzás, mely engedélyt nem kapott, vagy a mely már fönnllván szétoszlattatott, vagy ál-talában minden feloszlatott társulat ujabb föl-elevenitésére, folytatásárai intézkedés fogság-gal, ismételt esetbon szigorú fogsággal három-tól — hat hónapig büntetendő: ha a tény nem tartozik az 345. és 347. §. szigorúbb szabá-lyai alá.

358. §. Mindenki e társulat bűnrésze-séül tekintetik, ki az engedély megtagadása vagy feloszlatás s letiltás eseteiben e társulat-tal bármi uton érintkezik, összejöveteleire há-zát, lakását sat. átengedi. Ily hiinrészesség ötven frtól 300 frt pénzbüntetéssel, vagy egy hótól három hóig tartó fogsággal büntetendő.

359. §. Valamely engedélyezett társulat elöljárói, ha tudakozódás esetében szándéko-san elhallgatják a tagokat, pénzbírság alá eső vétséget követnek el s 50 frtól 300 fi'tig büntetendők.

360. §. Tényleges közhivatalban, szol-gálatban álló személyek, ha valamely

engedé-' — 147 —

lyozett társulatba belépnek, az illető hatóság-nak, melynek alárendelvék, a társulatba lé-pések után bárom nap alatt kötelesek jelen-tést tenni és ha ez ellen kifogás tétetik, azon-nal ki kikeli lépniök a társulatból. Ellenkező-leg cselekvők egy naptól bárom liónapiglani fogsággal büntetendők. • A h a t ó s á g o k i n t é z k e d é s e i n e k 1 e-a 1 e-a c s o n y i t á s e-a és e-a z á l l e-a m v e-a g y a k ö z s é g i h a t ó s á g o k v a g y a k o r -m á n y e g y e s k ö z e g e i e l l e n izgatás.

361. §. Ki nyilvánosan vagy több ember előtt, nycyntatványokban, képekben, Írások-, ban gyalázás, kigunyolás, tények elferdítése, hazug jelentések által, vagy ily módon máso-kat gyűlöletre, megvetésre vagy alaptalan panasztételre ingerel, az állam- vagy községi hatóságok, kormányhivatalnokok, (liivatalos-kodásukra vonatkozólag) tanuk, dologhoz ér-tők (törvény előtti bevallás esetében) ellen, a mennyiben ily tények szigorúbban tilalmazot-taknak nem bizonyulnak be, izgatás vétségét követi el s egytől hat hónapi fogságra

ité-" lendö. . Ha ily célra aláírásokat, vagy pénzeket

gyűjtött, vagy e tekintetben felhívást, tön, a büntetés megnehezítendő.

" 10*

— 148 —

Ily irat szerzője, lakása helyéről vagy a koronaországból, s ha külföldi, a császárság összes koronaországaiból kiutasítandó.

N e m z e t i s é g e k , v a l l á s t á r s u l a t o k , a p o l g á r i t á r s a s á g e g y e s o s z t á l y a i v a g y r e n d e i i r á n t i e l l e n s é

-g e s k e d é s e k r e i n -g e r l é s . 362. §. Ki másokat a különböző nemze-tiségek (néptörzsök), vallásfelekezetek vagy egyéb társulatok, a polgári társaság egyes osztályai, rendei, vagy törvényesen elismert testületek ellen ingerel, buzdit vagy csábit, vagy átalában az állam lakóit egymás elleni pártoskodásra, ellenségeskedésre ingerli, buz-dítja, vagy csábítja, a mennyiben e tény szi-gorúbban tilalmazott bűnténynek nem bizo-nyul be, vétségnek tekintendő s egy hónaptól liatig súlyos fogsággal büntetendő.

A h á z a s s á g , a c s a l á d , a t u l a j d o n i n t é z m é n y e i n e k n y i l v á n o s 1 e a 1 a-c s o n y i t á s a, v a g y t ö r v é n y t e l e n c s e l e k v é n y e k r e v a l ó f e l h í v á s ,

a v a g y a z o k n a k h e l y e s l é s e . 363. §. Ki a 361. §-ban kijelölt módon a házasság, a család intézményeit, vagy a

tu-— 149 tu-—

lajdonróli jogfogalmakat lealacsonyítja vagy megrendíteni törekszik, vagy erkölcstelen, a törvény által tilalmazott cselekedetekre fel-hív, buzdit, csábit, vagy azokat dicsőíti, vagy igazolni igyekszik, a mennyiben ez nem szi-gorúbban tilalmazott bűnténynek bizonyul be, vétségnek tekintendő s egy hónaptól — hatig fogsággal büntetendő. — Íja azonban a 361 —363. §§-okban kijelölt vétségek nyom:

tatványok által követtetnek el, veszélyessé-gük mértékéhez képest egy évi szigorú fog-sággal is büntethetők; s éz esetben a vétke-sek, lakhelyökről, koronaországukból s ha külföldiek, a császárság összes koronaorszá-gaiból kitiltliatók.

N u g t a l a n i t ó á l h í r e k v a g y j ö v e n -d ő m o n -d á s o k t e r j e s z t é s e . 364. §. Ki nyilvános közlés által (falra-gaszok, nyilvános beszédek, szónoklatok stb.) a közbátorságot nyugtalanító álhireket, (nem lévén elég ok, azokat valóknak tartani) vagy ilynemű jövendöléseket terjeszt, vétséget kö-vet cl, mely nyolc naptól három hónapig szi-gorú fogsággal büntetendő.

- 150 —

G y ű j t ö g e t é s e k v a g y a l á í r á s o k a b ü n t e t é s r e m é l t ó c s e l e k v é n y e k t ö r v é n y e s k ö v e t k e z m é n y c i n e k

m e g h i ú s í t á s a v é g e t t . . 365. §. Ki a. 364. §-ban kijelölt módon gyűjtéseket vagy aláirásokat szerez, a bünte-tésreméltó cscleKvények törvényes következ-ményeinek (p. pénzbírság) meghiúsítása vé-gett, 14 naptól három hónapi fogsággal

bün-tetendő. . "

Ő r ö k v a g y k ü l ö n b e n k ö z s z o l g á l a t b a n e l j á r ó s z e m é l y e k ' m e g

-b á n t á s a. • 366. §. Minden szóbeli vagy tettleges

megsértése a 344. § ban nevezett személyek-nek, ha .ezek hivatalos eljárásban vannak, vétségül tekintendő, ha ugyan c tény szigo-rúan tilalmazott biinös cselekedetnek nem bi-zonyul be.

367. §. Szóbeli megsértések, ha nem a 180. §. szerint tárgyalandók, három napi fog-ságtól egy hónapig; tettleges megsértések pe-dig egy hónaptól hatig büntetendők.

— 151 —

N y i 11 p a r a n c s o k n a k , a h a t ó s á g o k r e n d e l e t e i n e k s p c c s é t c i n e k m e g

-s e r t é -s e .

368. §. Ha azonban a sértés következmé-nyeket vont maga után, s a felsőség megha-gyásának teljesítése, vagy a hivatalos -teendő megakadályoztatott, a vétkes három hónap-tól hatig szigorú fogságra, s ha közhivatalt vagy szolgálatot viselt, elbocsátásra s letételre ítélendő.

369. §; Vétséget követ el, ki pátense-ket, rendeletepátense-ket, az államhatóságok s közsé-gek pccséteit, vagy bármi néven nevezendő nyilvános hirdetéseket, falragaszokat, melye-ket a felsőség bocsátott ki, megsért, letép, szétszakít, beszennyez stb., ha e vétség csu-pán könnyelműségből vagy pajkosságból be-vettetik el, akkor 24 órától egy héti fogság;

ha pedig gonosz szándékból követtetik el, hogy általa a rendeletek kivitele akadályoz-tassák vagy a hatóság gyalázakadályoz-tassák meg, ak-kor egy hónaptól háromig szigorú fogság Íté-lendő. A körülmények szerint a szigorú fog-ság hat hónapig is kiterjeszthető, s elbocsátás s letétel is alkalmazható.

— 152 —