• Nem Talált Eredményt

Egyéb eszközök

In document Informatikai alapok (Pldal 157-166)

ROM-BIOS

4.8. Személyi számítógépek perifériái 1. A perifériák funkciói és csoportosításuk 1.A perifériák funkciói és csoportosításuk

4.8.6. Egyéb eszközök

Az alábbiakban a perifériák gazdag világából még néhány elterjedten használtat emelünk ki.

A vonalkódolvasó (árukód leolvasó) számos helyen, például kereskedelemi egységekben áru, könyvtárban kiadványok, gyógyszertárban receptek azonosítására, raktározás során, szórakozó helyeken belépő ellenőrzésére, az irodákban iratok, küldemények azonosítására használt (lásd 4.933. ábra). A képdigitalizálóhoz hasonlóan működik. A letapogatott felületen különböző vastagságú függőleges csíkok és alattuk számok vannak.

158 4.933. ábra. Kézi vonalkódolvasó155

A digitalizáló táblát használhatjuk mutatóeszközként és rajzok, aláírás rögzítésére, jegyzeteléshez, festmények készítéséhez a hozzá tartozó tollal. A jobb minőségűek több nyomáserősséget tudnak megkülönböztetni, a felsőkategória véglete, hogy kijelzőt is építenek a táblába (lásd 4.944. ábra).

4.944. ábra. Wacom Intuos Pro Paper L digitalizáló tábla156

A webkamerát képi információ gyors bevitelére használjuk. Képminősége nem szükséges, hogy olyan jó legyen, mint a kézi videokameráké. Az 5-8 megapixeles webkamerák képét már megfelelő minőségűnek tekinthetjük. A webkamerák mikrofont beleépítve tartalmazhatnak. A laptopok és hordozható számítógépek házának kávájába beépítik a képet-hangot vevő egységet.

A játékok irányításának megkönnyítésére több beviteli eszközt terveztek. Kezdetben a hangkártya játékportjára kellett ezeket csatlakoztatni, ma már többségük az USB csatlakozót használja. Mobiltelefonokon is megtalálhatók miniatürizált változataik. Ide soroljuk például a következőket: botkormány (Joystick), játékpad, kormány.

A MIDI keybord jellemzően zongorastílusú elektronikus billentyűzet (lásd 4.955. ábra).

Gyakran találhatók rajta más gombok, kerekek és csúszkák is MIDI jelek és parancsok bevitelére. Nincs saját hangmotorja, ezért magában nem ad hangot. Más zenei eszközhöz és a számítógéphez USB vagy MIDI 5-pólusú kábelen, illetve MIDI protokollon keresztül csatlakoztatható.

155 Webmaxx: Datalogic Quickscan QBT2101, http://www.webmaxx.hu/vonalkod-olvaso/vezeteknelkuli-vonalkod-olvaso/datalogic/qbt2101-bk-btk-datalogic-quickscan-qbt2101-vonalkod-olvaso-7927, megtekintve:

2019.05.05.

156 Emag: Wacom Intuos Pro Paper L digitalizáló tábla, North, https://www.emag.hu/wacom-intuos-pro-paper-l-digitalizalo-tabla-north-pth-860p-n/pd/DW7MP7BBM/, megtekintve: 2019.05.05.

159 4.955. ábra. MIDI keyboardok157

Az okostelevízió (Smart TV, Connected TV) új trend, amelynek célja, hogy egy eszközbe integrálják a televíziót, a set-top boxot, az internetet, a web 2.0-t, illetve a számítógépet. Az okostelevízió szolgáltatás technológiát a televíziókészülékeken kívül set-top boxokba, blu-ray lejátszókba, játékkonzolokba és az ezekhez kapcsolódó készülékekbe építik be. Az alkalmazásfejlesztőket támogatja az okostelevíziók operációs rendszere vagy mobil operációs rendszere, illetve szoftver-keretrendszerek. A televíziócsatornák és az internet elérése mellett számítógépek, illetve hordozható eszközök, háttértárak kapcsolható okostelevízióhoz, hogy a tárolt tartalom például okostelefon távirányítóként vagy billentyűzetként történő használatával is elérhető legyen.

A projektor (videóprojektor, digitális vetítő) kiviteli eszköz a képi információ megjelenítéséhez szükséges vezérlőjeleket a számítógéptől videókábelen keresztül kapja.

Lencséjén keresztül a képet külső felületre vetíti ki. A projektort jellemzően nagyobb térben, több néző esetén használják, például konferenciákon és előadásokon bemutató előadásanyag megjelenítésére, továbbá házimozikban. Készülnek LED-es és lézerprojektorok.

A hőnyomtatók nem ütközéses nyomtatók (lásd 4.966. ábra). Speciális festéktartalmú fóliával kombinált papírt használnak, amelyen a nyomtatófej által kibocsátott hő hatására nyomófésű segítségével a fólián megolvad a festék, amely a papírra kerül. Kisteljesítményű változatai ideálisak egyszer használatos bizonylatok (például receptek, nyugták) nyomtatására. A hőnyomtatók sebessége közepes, beszerzési áruk és üzemeltetési költségük alacsony. De ahogy tapasztaljuk, a nyomat tartalma viszonylag gyorsan elhalványul, amit gyorsít az erős fény, illetve hőhatás. A hőnyomtatók másik fajtája az ún. szublimációs158 nyomtató. Ezek speciális festéket párologtatnak a festékkel kémiai reakcióba lépő papírra.

157 Sean: The Top 10 Best MIDI Keyboard Controllers in the Market, 2019.01.14.,

https://www.wirerealm.com/guides/top-10-best-midi-keyboard-controllers, megtekintve: 2019.05.05.

158 Szublimáció: olyan halmazállapot-változás, amelynél a szilárd anyag melegítés hatására folyékony halmazállapotba kerülés nélkül megy át gőzállapotba.

160 4.966. ábra. Hőnyomtató159

A 3D nyomtató digitális modellekből háromdimenziós tárgyakat állít elő. Napjainkban a gyors prototípuskészítés és a hobbi szintű használat fő alkalmazásterülete. A 3D nyomtatás additív gyártási eljárás: vékony rétegek egymáshoz illesztésével készülnek a nyomatok. (A hagyományos megmunkálást ezzel szemben szubsztraktívnak nevezik, mert nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot a késztermék előállításához.) Mivel az utóbbi években már megfelelő minőségben és áron lehet a nagy példányszámban gyártott 3D nyomtatókat beszerezni, tervező irodák, művészek és otthoni felhasználók is vásárolják. Több cég, illetve projekt dolgozik elérhető árú, általánosan használható, nyílt forráskódú és tervrajzú 3D nyomtató előállításán. Közülük a legismertebbek a Fab@Home, a RepRap Project, a MakerBot.

4.977. ábra. 3D nyomtató160

159 Citizen: 3" Printers (80mm), https://www.citizen-systems.com/en/products/printer/pos/overview/, megtekintve: 2019.05.05.

160 RepRap: Prusa i3 (license: GPL), https://reprap.org/wiki/RepRap_Machines, megtekintve: 2019.05.05.

161 A hangszórók, fej- és fülhallgatók olyan akusztikai eszközök, amelyek elektromos jel hatására hanghullámokat állítanak elő.

A 3D szemüvegek, virtuális valóság szemüvegek és sisakok területén is egyre nagyobb a választék. A 3D-s kép és film sztereoszkopikus megjelenésű, mélységérzetet is kelt, nem csak árnyékolást, perspektívát és színeltolást használ. A mélységérzet keltéséhez biztosítják, hogy a bal és a jobb szem a neki szánt képet lássa, majd agyunk egy képet készít ezekből. Több féle megoldás született a szemüvegek terén (aktív és passzív szemüvegek). A sisakszerű tárgyak beépített képernyőt és fejhallgatót tartalmaznak, korábban nem megtapasztalható élményt nyújtva a belső nézetes játékokhoz, jó minőségű hanggal kísérve.

A számos további periféria közül még megemlítjük a madarat, amely a Leonar3Do beviteli és részben kiviteli eszköze is. A Leonar3Do integrált szoftver- és hardver PC-platform interaktív virtuális valóság környezetet hoz létre be- és kimeneti perifériái segítségével (lásd 4.98. ábra).

Egér helyett az ún. madarat alkalmazza, amely hat szabadságfokú, térbeli beviteli eszköz. A hat szabadságfok miatt a madárral a virtuális tárgyakat megfoghatjuk és arrébb is helyezhetjük. Kis nyomógombja van, a tapintásérzetet rezgőmotor váltja ki161.

4.98. ábra. A Leonar3Do perifériái162

A látássérültek számára számos perifériát fejlesztettek ki. Az eszközök egy része, a Breille-kijelzők kifejezetten olvasáshoz készültek, olyan elektromechanikus eszközök, amelyek lapos felület lyukain keresztül kiemelnek alkatrészeket, tapinthatóvá téve a karaktereket. Sok együttműködik a leggyakrabban használt képernyőolvasó szoftverekkel. Braille-szöveg nyomtatható olyan speciális nyomtatóval, amely a tintát nagy erővel juttatja a papírra, de a Braille-írást megjelenítő nyomtatóval is. Ezek mellett vannak például Braille-jegyzetelőgépek is. Egér helyett a látássérültek szeretnek billentyűkombinációkat használni.

A kártyaszámítógépek, programozható robotok területe is igen fejlődik az utóbbi években.

Az olcsó kártyaszámítógépeket (például Raspberry Pi, BBC micro:bit) a programozással most ismerkedők és a hobbisták tudják kihasználni (lásd 4.99. ábra, 4.980. ábra.

161 Leonar3Do International: Leonar3Do Virtual Reality Hardware Kit, http://leonar3do.com/our-device/, megtekintve: 2019.05.05.

162 Leonar3Do International: Leonar3Do Virtual Reality Hardware Kit, http://leonar3do.com/our-device/, megtekintve: 2019.05.05.

162 4.99. ábra. Raspberry Pi 3163 4.980. ábra. BBC micro:bit164

Az óvodásoktól a kisebb-nagyobb iskolások számára készítenek programozható robotokat, illetve állítanak össze robotkészleteket, amelyek közül csak egy a LEGO Mindstorms családja (lásd 4.991. ábra).

4.991. ábra. LEGO® MINDSTORMS® DOODLEBOT165

4.9. Ellenőrző kérdések 4.1. fejezet

 Határozza meg a hardver, a szoftver és a firmware fogalmát.

 Mikor jelenik meg új számítógép-generáció, és mi történik a generációk megjelése közötti időben?

 Mit jelent a processzor és a mikroprocesszor kifejezés?

 Nyújtson áttekintést a személyiszámítógép-trendekről.

 Milyen főbb funkcionális egységeket tartalmaz a számítógép alapkonfigurációja?

Jellemezze azokat.

163 Málna PC Raspberry Pi Magyarország: Raspberry Pi 3 Model B bemutatása és rövid tesztünk, 2016.03.08., https://malnapc.hu/2016/03/raspberry-pi-3-model-b-bemutatasa-es-rovid-tesztunk/, megtekintve: 2019.05.05.

164 IVSZ: Az oktatás jövője – tudósítás a londoni BETT-ről, 2016.02.03., http://ivsz.hu/hirek/az-oktatas-jovoje-ma-bett-show-london/?fbclid=IwAR2bgXQyml6N4JSd4Szm8yaQu65nJd2sy2U0a6Zxy_J7OSY9vMa7dzCiXig, megtekintve: 2019.05.05.

165 LEGO Csoport: DOODLEBOT, https://www.lego.com/hu-hu/mindstorms/build-a-robot/doodlebot, megtekintve: 2019.05.05.

163 4.2. fejezet

 Milyen feladatai, illetve részei vannak az alaplapnak?

 Milyen feladatokat oldanak meg, illetve milyen részegységei vannak az alaplapi chipseteknek? Ábrázolja blokkdiagramon napjaink jellemző chipsetfelépítését.

4.3. fejezet

 Melyek a processzorok jellemző paraméterei? Szemléltesse ezeket a napjainkra jellemző adatokkal.

 Ábrázolja blokkdiagramon az i8088 processzort. Jellemezze főbb funkcionális egységeit.

 Ábrázolja blokkdiagramon az Intel Coffee Lake mikroarchitektúra magját. Jellemezze főbb funkcionális egységeit.

 Ábrázolja blokkdiagramon az okostelefonok hardver-architektúráját. Jellemezze főbb funkcionális egységeit.

 Mit értünk a processzorok utasításkészlete, utasítás-végrehajtása és műveleti vezérlése alatt?

 Mi jellemző a tisztán CISC és RISC architektúrájú processzorokra?

 Mit jelent a műveleti vezérlés? Melyek az utasítások végrehajtásának fő lépései?

 Milyen módszereket alkalmaznak a modern processzorok az utasítások soros végrehajtása helyett a párhuzamos végrehajtásukhoz?

4.4. fejezet

 Mutassa be a sínrendszer funkcióját. Jellemezze napjaink PC-inek kommunikációs architektúráját.

 Jellemezze a személyi számítógépek és a perifériák közötti adatátvitel három fő módszerét.

 Határozza meg az interfész és a port fogalmakat, valamint az interfész és a port legfontosabb feladatait.

 Jellemezze röviden napjainkt asztali számítógépeinek/laptopojainak általánosan előforduló interfészeit.

4.5. fejezet

 Mutassa be részletesen a számítógép elindulásának folyamatát.

4.6. fejezet

 Mit értünk tárhierarchián? Jellemeze a tárhierarchia egyes szintjeit.

 Definiálja és jellemezze a ROM és a RAM és tárolókat.

 Mutassa be a két fő veremműveletet. Hogyan használják a szubrutinok a vermet? Mit jelent a rekurzív szubrutin?

4.7. fejezet

 Adjon tanácsokat tápegység vásárlásához asztali számítógép, laptop és kézi számítógép esetén.

 Mit határoznak meg a számítógépház-szabványok?

4.8. fejezet

 Mit értünk periféria alatt?

 Jellemzezze a beviteli periféiák közül a billentyűzetet és a mutatóeszközöket.

 Jellemezze a kiviteli perifériák közül a videókártyát-monitort és a nyomtatókat.

164

 Jellemezze a kétirányú adatcserét bonyolító perifériák közül az érintőképernyőket, a hangkártyákat és a modemet, hálózati csatolót, routert.

 Nevezzen meg szempontokat, amelyek szerint vizsgálhatjuk a háttértárolókat. Az egyes szempontok szerint milyen csoportokat különböztetünk meg?

 Vázolja a háttértárak funkcióit és főbb részegységeit.

 Jellemezze a merevlemezes háttértárakat.

 Nevezzen meg félvezetős háttértárakat. Jellemezze a félvezetős háttértárakat.

 Mikor és miért választjuk adattárolásra a szalagos tárolókat?

 Mutassa be a CD/DVD/blue ray optikai háttértárolókat.

 Mutasson be röviden a fent nem megnevezett perifériák közül hatot.

165 Felhasznált irodalom

[1] Budai Attila, Vári Kakas István, Berecz Antónia, Csuka Antal: „PC-architektúrák a gyakorlatban”, Gábor Dénes Főiskola, Budapest, 2013, GDF ILIAS, bejelentkezéssel elérhető, megtekintve: 2019.05.05.

[2] Budai Attila, Vári Kakas István, Berecz Antónia: „Személyi számítógépek”, Gábor Dénes Főiskola, Budapest, 2006, GDF ILIAS, bejelentkezéssel elérhető, megtekintve:

2019.05.05.

[3] Tarnoff David: „The Intel 8088 Architecture”,

http://faculty.etsu.edu/tarnoff/ntes2150/uproc/arch8088.htm, megtekintve: 2019.05.05.

[4] Abhishek Singh Bailoo: „A Quick Introduction to Smartphone Architecture”,

2017.02.17., https://www.evelta.com/introduction-smartphone-architecture, megtekintve:

2019.05.05.

[5] Cserny László: Mikroszámítógépek, Budapest, LSI Informatikai Oktatóközpont, 1994, p.

296. ISBN 9635771363.

[6] Kovács Magda, Knapp Gábor, Ágoston György, Budai Attila: “Bevezetés a

számítástechnikába”, Budapest: LSI Oktatóközpont, 1999, p. 362. ISBN 963 577 270.

[7] Budai Attila, Vári Kakas István, Berecz Antónia: „Számítógép-architektúrák”, 2005, Gábor Dénes Főiskola, Budapest, GDF ILIAS, bejelentkezéssel elérhető, megtekintve:

2019.05.05.

[8] Coleman, David, Mirmak Michael: „The Essentials of the Intel® QuickPath Interconnect Electrical Architecture Intel Press”, 2009. http://noggin.intel.com/content/the-essentials-of-the-intel-quickpath-interconnect-electrical-architecture, megtekintve: 2019.05.05.

[9] Budai Attila, Berecz Antónia: „Számítógép-architektúrák/Mikroszámítógépek fogalomtár”, Gábor Dénes Főiskola, Budapest, 2005, GDF ILIAS,

http://ilias.gdf.hu/ilias.php?baseClass=ilGlossaryPresentationGUI&ref_id=625, megtekintve: 2019.05.05.

[10]Budai Attila, Vári Kakas István, Berecz Antónia: „Személyi számítógépek.

Mikroszámítógépek 2. rész”, Gábor Dénes Főiskola, Budapest, 2005, GDF ILIAS, http://ilias.gdf.hu/data/ilias-ha/lm_data/lm_22964/b152_0607ii_ea2_mi_nt/index.htm, megtekintve: 2019.05.05.

[11]Edwards, Benj: „Modems: 60 Years of Hooking Up,” 2011.01.31.,

https://www.pcworld.com/article/218274/modems_through_the_years.html#slide13, megtekintve: 2019.05.05.

166

5. Rendszerprogramok

A fejezet célja bepillantást engedni a számítógépeket, és más informatikai rendszereket működtető programok, szoftverek világába. Ha végig gondoljuk hányféle alkalmazás, app érhető el manapság az informatikai világ legkülönfélébb eszközein, belátható, hogy a fejezet terjedelmi korlátai nem teszik lehetővé, hogy minden szoftverrel részletesen foglalkozzunk.

Ezek közül különösen fontos szerepet tölt be a számítógéppel a közvetlen kapcsolatot biztosító és az azt működtető programrendszer, az operációs rendszer. E köré a szereplő köré építjük majd fel a szoftverekkel kapcsolatos alapvető fogalmak tisztázását is.

5.1. Alapfogalmak

In document Informatikai alapok (Pldal 157-166)