• Nem Talált Eredményt

Az esemény publicisztikai funkciója

Minden esemény egy eseményháló része. Minden esemény legalább egy másik esemény következménye, és maga is további eseményeket idéz elô.

Egy ilyen háló elméletileg végtelen, gyakorlatilag csak egyes részeit érzé-keljük. Mi az eseményhálónak egy többé-kevésbé tetszôleges pontján kap-csolódunk be. Ráadásul csak a történések egy részét érzékeljük, amit központi eseményláncnak tekintünk. Ez a történéseknek egy rendszerint igen beha-tárolt része, amit többek között a szemlélô ismeretei és érdekei határoznak meg. Ez elsôsorban ahhoz vezet, hogy negatív események (szerencsétlensé-gek, botrányok stb.) észlelésekor óriási a különbség a részt vevô cselekvôk és a kívülálló megfigyelôk (akik közé általában a tudósítók is tartoznak) szempontjából (Kepplinger–Bastian 2000).

Azokat az eseményeket, amelyek a média figyelmét egy történésre terelik, kiinduló eseménynek nevezzük. Két cselekvéssíkra hatnak – az ábrázolás és az ábrázoltak síkjára. Az ábrázolás síkján tudósításokat idéznek elô, az ábrázoltak síkján pedig következményeket, amelyekrôl azonban nem készül szükségképpen tudósítás. Következmény az a történés, amely a kiinduló eseménybôl közvetlenül, tehát a róla szóló tudósítástól függetlenül következik. Mindketten az ábrázoltak síkjának elemei. Mivel a kiinduló események a történéseknek egy meghatározott részére terelik a figyelmet, olyan publicisztikai funkcióval bírnak, amellyel más események nem.

Például egy tankhajó-szerencsétlenségrôl tudósít a média (kiinduló ese-mény), az ebbôl következô környezeti károkról, és a rendbetételi intézke-désekrôl (következmények) pedig vagy tudósít, vagy nem.

A kiinduló események valójában nem egy eseménylánc elején állnak, talán csak azért tûnik így, mert az okaikat nem vagy nem eléggé ismerjük. A va-lóságban a kiinduló eseményeknek is vannak okaik, amelyek megint más okokból következnek, és a sorozat a messzi múltba nyúlik vissza. A tankhajó-szerencsétlenség oka lehet egy vihar vagy a kapitány részegsége. A részegség lehetett a kapitány magánéleti problémájának következménye, a problémának szintén megvan a maga hosszú története stb. A kiinduló esemény nem csupán a következményekre tereli rá a figyelmet, de az elôzményekre is – jelen esetben a kapitány magánéletére. Különösen nagy jelentôségük van ezeknek a sze-mélyek vagy szervezetek körül kitörô botrányoknak; ezek szívóhatást fejtnek ki, és egyre több korábbi és késôbbi eseményt és aspektust szippantanak ma-gukba. Mindezeket mesterségesen – szándékosan és célirányosan – aktuali-zálják (Kepplinger–Hartung 1995; Kepplinger et al. 1989, 1993).

A média rendszerint nem számol be egy-egy kiinduló esemény összes következményérôl. A legtöbb kiinduló eseménynek számos olyan következ-ménye van, amelyekrôl semmit sem tudunk meg, mert a tudósítók nem figyeltek fel rájuk, vagy nem értékelték ôket különösebben fontosnak. A nyil-vánossá vált környezeti károkon és az elhárításukra tett fôbb intézkedéseken túl valószínûleg nagyon sok minden nem jut a nyilvánosság tudomására. A hajó-zási társaság valószínûleg változtat vezetési gyakorlatán, valószínûleg felsze-relik a hajókat jelzôberendezésekkel, valószínûleg új elôírásokat vezetnek be az útvonaltervekkel kapcsolatban stb. A központi eseménylánc mindig csak az eseményháló egy darabját mutatja meg. Ez az egyik oka annak, hogy a különbözô médiumok bizonyos körülmények között különbözô képeket mutatnak ugyanarról az eseményrôl, mégis mindegyik közvetítés valódi. Nem valódiságukban, hanem relevanciájukban különböznek a központi probléma tisztázásával kapcsolatban. Ez felveti azt az itt nem tisztázandó kérdést, hogy mit tekintünk központi problémának. Az 1. ábra a korábban felvázolt példán ábrázolja ezt.

A tömegmédia vagy csak a kiinduló eseményrôl beszél, vagy beszámol a következményekrôl is. Az elsô esetben a tudósítás egyik izolált eseményrôl

a másikra ugrik, pontszerû. A másodikban követi az eseményhálót, struk-turális és nagy mélységélességgel bír. Amélységélesség ebben az esetben a tudósításban felismerhetô eseménylánc hosszát jelenti. Minél nagyobb egy tudósítás mélységélessége, annál hívebben követi a média egy esemény kifejlôdését. Minél kisebb, annál jobban koncentrál az egyes történésekre.

Az elsô esetben egy összefüggô eseménysort, a másodikban események összefüggéstelen sorának képét kapjuk.

A tömegmédia tudósításai általában begyakorolt rutinokat követnek. Ezek a rutinok bizonyos kulcsesemények, például egy súlyos földrengés, kataszt-rofális baleset vagy egy közéleti személyiség által elkövetett bûncselekmény esetén hatályon kívül kerülnek, illetve olyan rutinokra cserélôdnek fel, amelyek kivételes esetekben irányítják a tudósítást. A kulcsesemény olyan történés, amely szokatlanul intenzív tudósítás tárgya, akár résztvevôinek, akár körülményeinek különlegessége miatt. Mivel csak így kerülhetô el a körkörös érvelés, ezeknek az eseményeknek, az utánuk következô hasonló vagy témájában rokon eseményekrôl szóló tudósításoktól függetlenül empirikusan meghatározottnak kell lenniük. A hasonló esemény a kulcsese-ménnyel egyezô eseményosztályba tartozik – a földrengések, közlekedési balesetek stb. közé. Atémájában rokonesemény valamilyen tematikai összefüg-gésben van a kulcseseménnyel, de más eseményosztályba tartozik – például a segítségnyújtásról szóló új rendelkezések a földrengéssel kapcsolatban, a sebességkorlátozás a balesetekkel kapcsolatban stb. (Kepplinger–Haber-meier 1995, 1996; Brosius–Esser 1995, 175–188). A kulcsesemény a kiinduló esemény egy különleges formája. Más kiinduló eseményektôl eltérôen ugyanis megváltoztatja a tudósítások rutinját.

A kulcsesemények egy bizonyos eseményre terelik a közönség figyelmét, és felkeltik az érdeklôdést a kapcsolódó információk iránt. A tudósítók figyel-mét ugyanilyen hatásosan fókuszálják. A kevés információ következtében ôk sem csak a kulcseseményrôl tudósítanak, hanem a hasonló, vagy témájuk-ban rokon eseményekrôl is, amelyekre a kulcsesemény nélkül nem is figyel-tek volna. A kulcsesemények aktivitásra serkentenek olyan érdekcsopor-tokat is, amelyek esélyt látnak arra, hogy figyelmet kapjanak. Ennek követ-kezményei a mediatizált és megrendezett események (lásd lejjebb). A vázolt

Mellékes

eseménylánc A Tengeri vihar Mentcsapatok

összeállítása Nehézségek

a mentésnél Vita az ökológiai következményekrl

eseménylánc B Részeg kapitány A kapitány

letartóztatása A kapitány

kihallgatása Vita a biztonsági rendelkezésekrl 1. ábra Az esemény publicisztikai funkciója

kölcsönhatások olyan benyomást keltenek, hogy az események felhalmo-zódnak, ha a kulcseseményen kívül nem történik semmi szokatlan. Ennek következménye egy-egy eseménysorozat tényszerûen ritkán megalapozott bemutatása. Minderre példa a tudósítás az üzemi halálesetekrôl a Hoechstnél 1993. február 22-én bekövetkezett baleset kapcsán, az AIDS-rôl, miután Rock Hudson betegsége nyilvánosságra került, 1985. július 7-én, a kamion-balesetekrôl az 1987. július 7-i herborni tartálykocsi-baleset alkalmával vagy a földrengésekrôl az 1989. október 17-i San Franciscó-i földrengés kapcsán.

A három utóbbi kulcsesemény elôtti és utáni idôben (kb. négy hétben) a hasonló események száma nagyjából azonos volt. A hasonló vagy rokon té-májú tudósítások száma azonban az események után jelentôsen nagyobb volt, mint elôttük (Kepplinger–Habermeier 1995, 1996).