• Nem Talált Eredményt

EREDMÉNYHIRDETÉSE Kedves GENETIKA-200 Döntős Csapatok!

Mutatványlapok a versenyszervezés dokumentumaiból

EREDMÉNYHIRDETÉSE Kedves GENETIKA-200 Döntős Csapatok!

Eljött a „genetikatörténeti időkben” záruló

„GENETIKA-200” eredmények kihirdetésének a napja!

Genetikatörténeti Időkről azért beszélhetünk, mert egy ilyen aprócska genom, mint amilyen a SARS-COV-2 vírusé, soha nem okozott akkora felfordulást a technoszférában – sőt az oktatásban sem – mint az általa gerjesztett COVID-19-es világjárvány.

Genetika ez a javából!

Ebben az értelemben a GENETIKA-200 WEBINÁRIUMA „oktatástörténeti időkben” zajlott, hiszen ez volt az első kibernemzedék Magyarországon, amelyik nem osztálytermekben, hanem otthon, számítógépek és maroktelefonok képernyői előtt, mondhatni, hogy gépektől tanult. Büszkék lehet/ünk/tek arra, hogy ez a 15-17 vetélkedő csapat (ide számítva azokat is, akik technikai okokból nem tudtak végül bekapcsolódni) egy nappal azelőtt vizsgázott online genetikából a Kárpát-medence három országában, mielőtt bekövetkezett volna a magyar oktatásügy „online kényszerforradalma”.

Ez a nap a „GENETIKA-200 VETÉLKEDŐ” Bíráló Bizottságának nagy próbatétele: hogyan tud igazságosan rangsorolni 16 csapat közel egyenértékű teljesítményei alapján?

Szerencsére eleve két csoportban zajlott a vetélkedő: a határon túli és a mai határokon belüli magyar iskolák külön csoportban versenyeztek. A Bírálók – gondolatban – még egy harmadik csoportot is külön kezeltek: a versenyt gondozó, és így a díjakat és jutalmakat osztó iskolák csapatait.

182

A „Határokon Túli Magyar Iskolák” esetében viszonylag könnyű dolga volt a Bírálóknak. A három romániai és az egy ukrajnai csapat közül az ukrajnai, az egyik csapattag baleste miatt vissza kellett mondja a döntőben, a Webináriumon való részvételt. Így ebben a csoportban a következő sorrend alakult ki:

1. „Temesvár, a mesterségesmegtermékenyítésromániai bölcsője”- Floca Larissa, Balog Szandra, Tóth Kinga(vezetőtanár), 2020, Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár, Románia.

2. „A filogenetikai törzsfák” - Bercia Antónia, Szabó Dávid, Vremir Magdolna (vezetőtanár) Jósika Miklós Elméleti Líceum, Torda, Románia.

3. „Adatok a romániai genetika történetéhez” - Zsoldos Enikő, Márton Sarolta (vezetőtanár), Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, Szamosújvár, Románia.

A magyarországi iskolák esetében már sokkal nehezebb dolga volt a Bírálóknak, különösen azért, mert az első helyeken éppen a rendező iskolák csapatai szorongtak … tehát saját magukat kellett volna jutalmazni. Miután ez kiderült, a „rendező csapatok” önként hátrébb léptek. A Bizottság ezt elfogadta, de ragaszkodott Kőszeg – mint a Magyar Genetika Szülővárosa – díjazásához. Így ebben a csoportban a következő sorrend alakult ki:

1. „Atehetséghalmozódásaésmegnyilvánulása a Festetics és Chernel családokban” - Keszei Zita Virág, Magyar Zsófia, Bancsó Sándor (vezetőtanár), Jurisich Miklós

Gimnázium és Kollégium, Kőszeg.

2. „Anövényekgenetikája Rudolf Geschwind és Johann Gregor Mendel munkássága” - Karsai Johanna Sára, Szűcs Kata, Kohári György (vezetőtanár), Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged

183

3. „Genetika a méhészetben” - Fekete Eszter, Kovács Kadosa Vojta, Molnárné Litványi Krisztina (vezetőtanár), Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, Miskolc.

Eredetileg úgy terveztük, hogy a diplomákat, érmeket és a pénzjutalmat Kőszegen, az esemény és a hely szellemének megfelelően a Festetics Imre egykori otthonában, a Festetics-palotában (jelenleg a Felsőbb Tanulmányok Intézete – Institute of Advanced Studies Kőszeg) személyesen fogjuk a nyerteseknek átadni, de erről a COVID-19 világjárvány és más, anyagi okok miatt is le kellett mondani.

Éppen ezért kérjük a nyertes csapatokat, hogy E-posta fordultával közöljék a genetika200@gmail.com címre a jutalmak postázásához szükséges adatokat:

Címzett neve:

Postai címe: város, utca, házszám, irányítószám, ország (a nem magyarországi nyertesek esetében)

Banki adatok: (ahova a pénzjutalom átutalható)

A Bíráló Bizottság külön is szeretné felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy még hátra van a GENETIKA-200 vetélkedő legizgalmasabb – és talán leghasznosabb – fordulója, a KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS. Ennek hasznossága majd azzal mérhető le, hogy hányan látogatják meg a verseny honlapját, hányan olvassák a Vetélkedő során a honlapról a kibertérbe kerülő izgalmas anyagokat, illetve hányan veszik majd a fáradtságot, hogy saját szempontjaik szerint értékeljék a döntőbe jutott pályamunkákat.

Ebben a fordulóban tehát már nem a Versenyző Csapatok, hanem a Szavazó Egyének kerülnek majd díjazásra.

Ennek megfelelően félévenként a GENETIKA-200 jutalmakat sorsol ki azok között, akik az első három leghasznosabbnak ítélt pályamunkára szavaztak.

184 Szavazni az alábbi úton lehet:

ONLINE BIZOTTSÁGI SZAVAZÓLAP

A GENETIKA-200 DÖNTŐS PÁLYAMUNKÁIRÓL

A kötetbe olvasható három legjobb pályamunka mellé kell beírni egy számot a SZ rovatba 1-5 között (5=legjobb)

A PÁLYAMUNKA RÖVID CÍME SZ

Tehetség a Festetics és Chernel családokban

Juhtenyésztési viták Brünnben

Adatok a romániai genetika történetéhez

Festetics Imre élete és munkássága

A genetika kezdetei a magyar sajtóban A növények genetikája: Geschwind és Mendel Temesvár, a mesterséges megtermékenyítés romániai

bölcsője

Genetika a méhészetben

Oswald Avery, avagy a magányos baptista

Mimustól a modern genetikáig

Etogenetika

Prime: a következő szint a génmódosításban

A filogenetikai törzsfák

Krinofágia, mint minőségellenőrző mechanizmus

CRISPR, avagy….

A címekre kattintva a dokumentumok a Genetika-200 honlapról letölthetők. UgRóLap (URL): a közönségszavazáshoz:

http://www.gelabor.hu/szig-gel/fooldal/genetika-200/webinarium-kozonsegszavazas.szg 2020.május.15-től nyitott

Végezetül a Szervezők és Bírálók nevében is szívből gratulál és további jó munkát, erőt, egészséget, eredményes, jó munkát kíván a „GENETIKA-200” Minden Kedves Résztvevőjének Pécsről, 2020. 05. 15-én

Kollegiális tisztelettel és baráti köszönettel,

Horváth Erika versenyfelelőstanár, Cserepka Iskola

185

Kohári György, Molnárné Litványi Krisztina és Horváth Erika E-velezéséből

Tisztelt Versenyfelelős! Kedves Erika!

Nagy meglepetéssel és örömmel olvastam levelét!

Pályám harminc éve alatt sokféle versenyen indultam diákokkal, de arra még nem láttam példát, hogy a döntőt követően, a rendező iskola csapatai átengedjék a dobogós helyezést. Hihetetlen gesztus ez, példát nem látok rá korábbi évtizedeimből.

A két versenyző leány nevében is köszönjük ezt, s nagyon remélem, hogy a dobogóról önként lelépők valamiféle különdíjjal teljesítményükért – és ezért a döntésükért – jutalmazva lesznek.

Külön köszönettel tartozom a verseny szervezéséért, amely minden technikai és mikrobiológiai nehézség ellenére rendben lezajlott.

Magam rózsákkal is foglalkozom, a témaválasztás nem volt egészen véletlen. Csokrot nem küldhetek, így fogadja szeretettel ennek a régi rózsának a fényképét! A képen az Old Scotch Yellow fajta idei felvétele látható, amely a genetika születésekor már létezett, neve ellenére Európában többfelé előfordult, Darwin és Geschwind biztosan találkozott vele, Mendel is jó eséllyel láthatta.

Szeged, 2020. 05. 18.

Köszönettel és tisztelettel Kohári György

186 Tisztelt Kolléga Úr! Kedves György!

Meghatódva olvastam válaszát. Meghatódva, mert valóban az történt, amit csak a szegedi csapat értékelt eddig írásban. A Cserepka Iskola, Szabó T. Attila professzor úr és jómagam, akik a pénzjutalmakat

„zsebből” előteremtettük, a társiskolák csapataival egyeztetve úgy döntöttünk, hogy bár a zsűri értékelése alapján tehettük volna, nem fogjuk önmagunkat díjazni. Előbb arra gondoltunk, hogy egy harmadik (rendezői) szekciót alakítunk, de ahhoz nem volt elegendő „Festetics-érmünk”. Akkor döntöttünk a hátralépés mellett … de Kőszeget nem engedtük visszalépni két okból. Egyrészt, mert nagyon lelkesek voltak és szépen dolgoztak, másrészt – és főként ezért – mint az Egyetemes Genetika Szülővárosára, rájuk vár a feladat, hogy 2022 áprilisában megrendezzék a mostani verseny eredményeként reményeink szerint rendszeressé váló második, azaz II. GENETIKA-202 Nemzetközi Diák-Tudományos Vetélkedőt és Webináriumot. Ez a vetélkedő – tekintettel a magyar genetika különleges időbeli (kezdeményező) szerepére és földrajzi szórására – hiszen 8 különböző Közép-Európai országban, és szerte a világban dolgoznak magyar genetikusok, egyben a most még csak javasolt, még csak megálmodott „II. Nemzetközi Magyar Genetikai Napok” egyik eseménye is lehetne majd.

Tekintettel a több szempontból is történelmi 2020. esztendőre, a „II. Nemzetközi Magyar Genetikai Napok” javasolt tematikája is körvonalazódoban van már. Munkaneve a következő lehetne: A SARS-COV2 parányi genetikai üzenetének társadalmi tanulsága.

A rendezőknek ezt a tervét elsőként a Kolléga Úrral osztottuk meg. Belegyezne abba, hogy E-velezésünket – ebben az itt megszerkesztett formában – beiktassuk a készülő kötet epilógusába?

Végezetül, kedves György!

Külön is illik megköszönni a gyönyörű rózsákat.

És ha már kiléptünk a „hivatalos” keretek közül: nekem temesvári gyökereim okán külön öröm volt, hogy a külföldi csapatok versenyét (teljesen megérdemelten) egy temesvári csapat nyerte.

Kérdésem: Kohári Györgynek nincsenek „erdélyi” gyökerei?

Pécs, 2020.05.18.

Tisztelettel, jókívánságokkal Horváth Erika

187 Tisztelt Versenyszervezők! Kedves Erika!

Nagy örömmel értesültünk, hogy iskolánk csapata 3. helyet ért el, a Genetika-200 versenyen. Én, mint szaktanár nagyon egyetértek a verseny folytatásával kapcsolatos szavazással. Hiszen pontosan érzem, hogy nem a mi díjazásunk a tét, hanem maga a tudomány, főként a természettudomány népszerűsítése.

Sajnos, ma már nemzetközi tendencia a természettudományok népszerűségvesztése. Így minden olyan törekvést, kezdeményezést örömmel támogatok, ami ezt megfordítani igyekszik. Éppen ezért a szavazásra elküldött online szavazólapot már megosztottam iskolánk minden diákjával és tanárával. Remélem így is hozzájárulhatok egy kicsit az önök kezdeményezéséhez.

Kollegiális üdvözlettel, Miskolc, 2020. 05.17.

Molnárné Litványi Krisztina

Tisztelt Vezetőtanár! Kedves Krisztina!

Örömmel olvastuk a visszajelzést és ezúton is gratulálunk az elért eredményhez. Külön öröm volt, hogy pontosan érzékelte legfőbb szándékunkat. Valóban, ezen a vetélkedőn nem a győzelem, hanem a tudományra való nevelés volt a tét. Mivel ez volt versenyünk egyik központi gondolata is, kérjük, járuljon hozzá E-velezésünk szerkesztett változatának a közléséhez a készülő kötetben. Köszönjük, hogy megosztotta a GENETIKA-200 szavazólapját iskolájának diákjaival és tanáraival. Reméljük, hogy ez nem csak a kezdeményezésünket népszerűsíti, de azok tudását is gazdagítja, akik szavazás céljával a pályázók munkáit böngészik majd.

Jókívánságokkal Pécsről, 2020. május 18.

Horváth Erika, a GENETIKA-200 versenyfelelőse

188

JAVASLAT

a Magyar Genetika Nemzetközi