• Nem Talált Eredményt

ERDÉLYI BEVONULÁS

In document ÉLETEM TÖRTÉNETE (Pldal 62-68)

A csonka ország életének a legboldogabb esztendeje, 1940.-ben következett az erdélyi bevonulással.

Nem kellett önként jelentkeznem, a nyáron megkaptam a SAS behívót a szegedi hdt. parancsnokságtól Abonyba, ahol felállításra került egy vonatparancsnokság három (121-122-123) tehergépkocsi vonatoszloppal.

Jelentkeztem is üstöllést Abonyba a vonatparancsnokságnál, ahol nagy örömömre Sárkány Tibit találtam, mint gh. főnököt, aki diákkori cimborám volt Kecskeméten, most pedig a Nagytakarékpénztár főkönyvelője, t. had-nagy. Itt a 121-es oszlop parancsnokságát kaptam, akik a báró Berg Miksa lakatlan kiskastélyában és hatalmas parkjában gyülekeztek. A faluban találtam meg elődömet, akit leváltottam, aki ismerősöm volt, mivelhogy Eszes Ilus volt a felesége, akinek megboldogult legénykoromban én is csaptam a szelet és akinek egy Tisza menti uradalomban volt nagyobb bérlete, és aki felháborodva tiltakozott az ellen, hogy őt, mint tart. huszár hadnagyot, ilyen beosztásba tették. Meg volt az összeköttetése, így fel is mentették. Én pedig vígan cseréltem barnára a kék parolit, ahogy abban az időben emlegettük: Lekávéztam a parolimat.

Kaptam egy parancsnok helyettest is Koncz hadapród őrmester személyében, ki történetesen Koncz Dani állomásfőnökünk, legjobb barátom unokaöccse volt. Egy levélváltás után beigazolódott, hogy előítéletem nem csalt és a nagyon csinos fiatalemberben sok hiba vagyon, ami miatt már Dani fizetett is. Nagyon szeret kocsikázni és a kincstári motorbicikli - bár a gyerek remek motoros - nem egészen szolgálati úton, megrokkant.

Atyai intelmek után megígértem neki, hogy a legkisebb disznóság esetén is megverem, mint a cirkuszos a maj-mát. Nem is volt a fiúval semmi bajom, de nem volt lakodalom a szolgálat neki se. Szolgálatvezetőm egy első világháborús szépen dekorált őrmester volt, aki Mateoszos fuvarozó volt civilben és kiváló motorszerelő volt.

Nagyon összemelegedtünk és később is, ha különböző kiküldetéseim alkalmával hűséges, becsületes szakem-berre volt szükségem, Horvát őrmestert választottam.

Jelentkezett a behívott legénység is. Feltűnt, hogy néhány jobban öltözött emberem zöld inget visel.

Magamhoz hívattam őket. És amikor kérdésemre őszintén megmondták, hogy nyilasok. Komolyan figyelmez-tettem őket, hogy most katonák vagyunk és minden politizálást a legszigorúbban fogok büntetni. De ha így érzik, hogy különbek más embernél, azt most megmutathatják, és elővettem a zsebemből a Szálasi kis tükröt, amibe ha bele nézett az ember, saját magát látta, de ha egyet billentett rajta az ember, akkor Szálasi Ferencet látta. A hátsó felén meg a nyilas kereszt díszelgett. (Még ma is megvan a kis tükör. Nem lehet benne látni semmit, de talán jobb is így! Nem látom megvénült ábrázatomat, se a szomorú magyar jövendőt.) A zöldingesek közül egy volt szakaszvezető - civilben az abonyi nagyvendéglő tulajdonosa - lett a beszerző altisztem, a két tizedes lett részleg parancsnok. Az őrvezető pedig üzemanyagos. Így lett olyan hűséges, szolgálatra kész ban-dám, aminek csudájára jártak.

Aztán megkaptuk a ruházatot. .Fehérnemű, köpeny, zubbony, nadrág, bakancs, sapka, derékszíj szu-ronnyal, hátizsák, kenyérzsák, szalmazsák, pokrócok, csajka, kulacs, kanál-villa. Az átvevő bizottságot a legszá-jasabbak közül válogattuk. Nyugodt lélekkel eresztettem őket a felvételezéshez. A vezérszónok meg is mondta a manipuláns őrmester úrnak, hogy:

- Nincs mese tovább! Piroska megette a farkast, a vadász meglőtte a Piroskát, a nagymama mérgibe összecsinálta magát, de nincs mese tovább! Mert akkor szólunk a hadnagy úrnak!

Nem volt rá szükség. Vadonatúj portékát kaptunk. A szétosztás után derült ki, hogy a ruhákból sokat vissza kell vinni, kicserélni kisebbre, nagyobbra. Ez a búcsújárás többször is szükségessé vált, mire a nagyszájú tizedesem megjegyezte, hogy mégis csak disznóság, hogy a mi drága időnkből annyit el kell rabolni a sok sétá-lással, miért nem eresztenek be minket a raktárba, hogy kiválogassuk, amire szükségünk van. Leintettem, hogy:

- Gyerököm! Ha ezt megengednék, estére már lehúzhatnák a rolót, meg csődöt mondhatna a géhá. Ezt pedig nem akarhattyuk.

A beöltözés után igazán takarosan néztünk ki. Én meg igyekeztem az új mundérba katonát nevelni.

Nagy segítségemre volt Horvát őrmester találékonysága. De ez semmit sem rontott a közhangulaton és a néhány

„feküdj” és „föl” után is nevetve játszottak seggre verőcskét még az öregek is.

Aztán megkaptuk a gépjárműveket:: 20 vadonatúj Ford közepes tehergépkocsit, 2 olasz motorkerékpárt (nem sokat ért) és 2 igénybe vett személygépkocsit.

Az én kocsim egy Opel Olimpia lett, a másik a helyettesemé. Sofőrömnek egy idősebb embert válasz-tottam, aki előzőleg Bud János miniszter sofőrje volt. Meggondolt, szűkszavú, de biztos kezű ember volt.

63

Hivatalt is adtam neki. Ő szedte össze esténként a slusszkulcsokat (Biztos, ami biztos). Ez ellen Koncz hadapród tiltakozott, de mikor a cirkuszos majmára emlékeztettem, elhallgatott. Hivatalosan a faluban volt igen szép tiszta szobám kiutalva részemre, de ezt én felmondtam. Az Olimpia első ülésének háttámaszát megcsináltattam hátra hajthatóra így lett finom háló szobám kint a telephelyen.

A legénység elhelyezésére rendelkezésre állt a lakatlan kastély, de én jobbnak láttam, hogy mindenki a maga kocsijába rendezze be különbejáratos hálószobáját. Mosdó és fürdő az ártézi kútnál lett berendezve.

A legénységet is szétosztottam, volt elég gyakorlott sofőr a volán mellé, a segéd gépkocsi vezetőjét pedig mindegyik maga oktatta. Ezen válogatás közben akadtam meg az öreg Bócsainál, aki, bemondása szerint sose ült autóban, traktorja se volt. Ruhájáról, meg a kalapjáról gyanítottam, hogy nagykőrösi. Arra a kérdésemre, hogy

- hát akkor hogy került ide az autósokhoz? - azt felelte, hogy

- nyilván azért, mert az olasz fronton „műszaki” beosztásban voltam.

Mégpedig ő kapkodta a drótkötélpályán a csilléket, amik a muníciót meg a menázsit hozták. - Hát akkor mit csináljak magával Bócsai?

- A legcélszerűbb lenne, ha haza kűdene a hadnagy úr.

- Hát azt az egyet nem töhetöm, de tud-e maga főzni?

- Én ne tudnék? De nem is úgy ám, mint a Kecskemétiek.

Ebből tudtam meg, hogy tényleg nagykőrösi gazda a Bócsai bácsi, és akiből olyan szakácsunk lett, hogy életünk végéig megemlegetjük.

Miután a konyhánkat is megkaptuk, megkezdődhetett a katonaélet. Reggel csukló gyakorlat, aztán játék, majd gépkocsi elméleti oktatás, szolgálati szabályzat, napos, ügyeletes kötelmei, aztán kihallgatás. Ebéd után gépkocsi vezetési gyakorlatok a park nagy füves térségén zászlókkal kitűzdelt lovardában.

No meg a szükséges berendezések elkészítése. Az egyik nézkelődő sofőröm felfedezte, hogy a kastély padlásán a nagy vas víztartály körül finoman gyalult deszka borítás van. Ezekből készültek aztán a ládák, amik-ben a felvételezett élelmiszereket, ruhákat és más egyéb cuccot tárolni lehetett. A szögeket, zsanérokat, meg lakatokat én vettem meg a faluban.

Parancs kiadás után - bár szigorú összetartás volt a parancsban - lógás este 9 óráig a faluban. Ennek eredménye lett, hogy pár hét múlva az oszlop úgy festett, mint ami most bujt elő a laktanyából. Nem így a két másik oszlop, amik szintén Abonyban alakultak meg. Igaz hogy igénybe vett tehergépkocsiaikkal nem éppen katonai alakulatnak, inkább vándorcirkusznak nézett ki. Az egyiknek egy t. zászlós (civilben színész), a másiknak egy t. hadnagy, (civilben vigéc) volt a parancsnoka, akik bent laktak a faluban és nagy társadalmi életet éltek.

Így ment a katonaélet jó pár hétig Abonyban, amikor egy éjszaka 11 óra felé a naposom kocogott a nyitott kocsi ablakon, hogy küldönc jött a parancsnokságtól, ami a közvetlen szomszédságban volt egy kedves agglegény öregúr kúriájában. Rövid parancs:„Riadó! Az oszlop a menetkészültség elérése után a szolnoki mű-úton ilyen és ilyen kilométerkőnél várja meg a további parancsot.” A napost elküldtem Horvát őrmesterhez, én pedig felöltöztem, még a gázálarcos dobozt is magamra akasztottam a térkép táska mellé. De ekkor már az oszlop is mint a hangyaboly nyüzsgött. A részleg parancsnokok jelentése után magam is meggyőződtem, hogy minden rendben van. A tárcsával megadtam a jelt: „Motort indíts!” Felzúgtak a motorok, a tárcsa lebillent és már kint is voltunk szabályos távközöket tartva a műúton.

Egy valóságos vezérkari százados jött a vonatparancsnokommal. Szabályosan lejelentkeztem. No de ilyenek a vezérkariak. Nem hiszi el, amit lát, hanem feltevések alapján keres valamit, ö maga se tudja, hogy mit.

Ez is azt kérdezi, hogy

- Hadnagy úr! mikor tudta meg, hogy riadó lesz?

- Jelentem, hogy cirka fél órával ezelőtt, amikor ...

De ő nem nyughatott (folytonosan a karóráját nézegetve, ami egy igazán szép karóra volt, úgy tudom, a repülök kaptak csak ilyen csuda karórát) tovább kíváncsiskodott, hogy

- és volt ideje a faluból kimenni a telephelyre, a legénységet a szállásán riadózni.

Mikor jelentettem a valóságot, megnyugodott és még pacsizott is. Végig nézett minden kocsit. Az én snelzider ágyam láttán, amit a sofőröm mutatott be, megjegyezte, hogy nem is tudta, hogy az Opel kocsiknál ilyen praktikus szerelés van, mert ezt rendszeresíteni kellene a kincstári kocsiknál is. Ráhagytam, miért ne? A legénységnél még a be nem gombolt zubbonyt is észrevette (jó hogy a nadrág sliccet nem ellenőrizte.) Pár közvetlen szóval megelégedését kifejezve hazaküldött bennünket. Éjfélre már újra aludtunk.

Nem így a másik két oszlop, akik még napfelkeltével is kint kókadoztak a műúton. Mint később

64

értesültem, mind a két oszlop parancsnok le lett váltva, de a vonat parancsnok is, aki nem hiszem, hogy berá-máztatta, amit ekkor a minősítésébe írtak. Mikor a riadó alkalmával a hiánytalan létszámot jelentettem pléhpo-fával, már tudtam, hogy a két motorosom az este takarodó után lábujjon tolták ki a műútra a kincstári motor-kerékpárt és haza karikáztak Kécskére elbúcsúzni az asszonytól, de azt is tudtam, hogy a két csavargó visszajön és ezért nem jelentettem a szökésnek minősíthető önkényes eltávozásukat.

Haza is értek még sötéttel, de ébresztő után igen lesújtva felelgettek jóakaratú kérdéseimre. Nagyon lehangolta őket a várható hadbírói tárgyalás és a tartós fegyházi élet gondolata. Én meg megérdeklődtem az őrmesteremtől, hogy tudja-e, hogy mi az a kikötés. Már hogyne tudta volna. Reggeli után aztán a két tekergő fel lett húzva egy szép vadgesztenyefa vízszintes ágára a hátrakötött kezénél fogva, úgy hogy csak a lába ujja érje a földet. Nem sokáig bírták, nem tellett bele tíz perc sem, mikor elkókadtak. Fellocsolták őket és mikor megkér-deztem tőlük, hogy mikor akarnak megint meglógni, a körben a földön ülő banda előtt ünnepélyesen kijelen-tették, hogy soha. Így én mentesültem a sok irka-firkától, meg a hadbiztosi tárgyalásra járástól, ők pedig a biztos 6-10 hónapi fegyháztól. Tudom, hogy eljárásom a szabályzat szerint meg nem engedett és büntetendő volt, de emberileg érthető. Így vette az ügyet új vonatparancsnokunk is, ki egy végtelen ambiciózus, vezérkarba törekvő, erősen zsidó kinézésű örmény származású százados volt, kivel igen jól megfértünk. Ez volt az egyetlen büntetés, amit parancsnokságom alatt kiszabtam. Többre nem volt szükség.

Aztán egy szép napon elindultunk üres kocsikkal Szolnokon keresztül a keleti trianoni határra, hogy meg se álljunk a Kárpátokig. Magyarország most élte a legboldogabb napjait. A Felvidék egy részének visszaté-rése után most erdélyi magyar testvéreink is megszabadulnak a piszkos oláh rablóktól. Hittük, hogy van isteni igazságszolgáltatás.

Vésztőn kaptam a parancsot, hogy keressek telephelyet, hol a további parancsig rejtőzve várakozzak.

Könnyű volt ezt parancsba adni, de annál nehezebb volt végrehajtani azon a vidéken, ahol nemcsak hogy erdő, de még fasorok se voltak. Bementem a községházára érdeklődni. Itt megnyugtattak, hogy igazam van, mert a környéken nem találok rejtőzködési lehetőséget, hacsaknem az eresz alá nem fészkelek, mint a fecskék, de ez húszegynéhány gépjárművel igen bajos dolog. Volna ugyan a Pepi kert, de oda bejutni nem lehet. Kérdésemre elmondta a főjegyző, hogy a Pepi kert egy 20, vagy 30 holdas botanikus kert, ami körül van kerítve, és az öreg gróf úr birtoka, aki metszőollóval, kacúr késsel járkál egész nap a parkban, ahol csak a kertésznek van lakása (a grófi kastély egészen külön messze van a botanikus Pepi kerttől, ami szigorúan el van zárva minden látogató elől.) Őszintén szólva igen érdekelt a botanikus kert is, no meg a parancsnak is eleget kellett tennem, amiért is rendbe szedtem magam és a kastélyban az inassal bejelenttettem magam.

Így kerültem az öreg gróf színe elé. Bemutatkoztam, mint vérbeli botanikus, akinek magamnak is pár holdas parkom van, sok fával és bokorral, (Elkezdtem sorolni a latin neveket: takszusz bakkata, ampelopszisz veici, acer stb.stb. ) amiért is igen nagy megtiszteltetés lenne részemre, ha a híres Pepi kertet megtekinthetném.

Nagyon összebarátkoztunk, a kocsimmal velem együtt jött és személyesen mutatta be a Pepi kertet, ami tényleg komoly botanikus kert, de mesterien tervezett disz park is, grottákkal, meg filagóriákkal, melegházzal. Mikor a hatalmas öreg fákkal szegélyezett főbejáró útra értünk, álltam elő tiszteletteljes óhajommal, hogy „néhány” gép-járművemmel ide hurcolkodhassak pár napra. Igen megdöbbent az öreg úr, de a hazafias célokra és botanikus becsületszavamra bele egyezett, még abba is, hogy vezetésemmel még a bandám is megtekintheti a Pepi kertet.

A becsületszavamba hiba nem esett, mert pár napos nyaralás után úgy hagytuk el a bejáró út lomb alagútját, hogy nem hogy kártétel, de egy ficni papiros sem maradt a nyomunkban.

Ezután jó pár napig lőszert szállítottunk a határ közelébe Berettyóújfaluból és Komódiból, esetleges csata esetére. Ekkor találkoztam először zsidó munkaszolgálatos alakulattal, akiknek munkája igen gyatra volt a lőszeres ládák emelgetése alkalmával, de ellátást éppen úgy megkapták, mint a honvédek, a keresztyén parancs-nokuk pedig még az ellen is tiltakozott, hogy Horvát őrmester nádi pálcával a kezében udvariasan munkára serkentse az urakat.

Egyik alkalommal éjfélig tekeregtünk, mert nem kaptunk parancsot a kirakodás helyére vonatkozólag, mikor pedig ez már rendben volt, hiányzott a munkaszolgálatos osztag. Horvát őrmester beugrott a közeli faluba, ahonnét annyi ember meg legény jött, hogy egy óra alatt lerakodtunk, még bort is hoztak. Aztán, hogy útba ne legyünk, bekanyarodtunk a kiserdő mögé szép holdvilággal, hol még jó vizű kutat is találtunk, aztán aludtunk is valamicskét. Früstök után neki láttunk a mosakodásnak, meg a kocsi ápolásnak. Éppen egy szál gatyában, a vályúban feredőztem, amikor a keréknyomok után ránk talált egy vezérkari tojás. Beviharzása után

„Hol a parancsnok?” kiabálással kezdette. Gyorsan a fejembe nyomtam a tiszti sapkát, hogy modorosabb visel-kedésre figyelmeztessem. Szörnyen kifogásolta üdülő helyünket, mivelhogy a határon levő őrtoronyból

65

gukkerral ide láthatnak az oláhok. Megnyugtattam, hogy semmi csúnyát nem láthatnak, mire kissé megnyugo-dott, de még megjegyezte, hogy máskor az ilyen önkényes cselekedetektől tartózkodjam. Nem kerül pénzbe, amiért is megígértem. Rendbe szedtük magunkat és kibujtunk vissza a műútra. A lerakott lőszert műszaki kato-nák takargatták le ponyvákkal, akikkel egy keveset elkomáztunk. Éppen indítani akarom az oszlopot, amikor vigyorogva jelenti az egyik fiú, hogy ő „kapott” egy vadonatúj ponyvát a katonáktól.

Aztán elérkezett az Erdélyi Bevonulás nagy napja is. Nagy boldogság volt részemre, hogy a csendőröket szállíthatom. Mindég szerettem a csendőröket, de itt százával együtt látni a sok kakastollas, bajúszos, becsületes, kiskunsági magyar arcot, amiken a mosolygó fegyelem ragyogott, életem legkedvesebb élménye volt. A kocsim-ban két csendőr ezredes kapott helyet, kiknek kívánsága szerint röviden ismertettem a csendőrökkel a vezény-szavakat. A már szétosztott osztagok vezényszóra a kocsijuk mögé álltak, a fegyver robbanva „Lábhoz” került és „Gépkocsira” vezényszavamra percek alatt mindenki a helyén ült a padokon. „Motort indíts”-ra felzúgtak a motorok és elindultunk, vígan lengette a szél a Magyar Igazságot hirdető kakastollakat.

Felejthetetlen szép volt az út Nagyváradig. A falvak lakossága, apraja nagyja az út mentén feszített ünneplőben, virágokat hajigálva. Nagyváradon diadalkapu, ünnepélyes fogadtatás, utána a régi csendőrlakta-nyába települtünk. Bócsai bácsi fölséges marha paprikás ebédet adott. Itt láttuk, hogy mit tudnak a büdös olá-hok. A laktanyába nemcsak bútor nem volt, de még az ajtókat, mag ablakokat is elvitték. A csendőrök a szom-szédos kadétiskolába találtak kemény fekhelyet, mi pedig szalmazsáktömés, kocsi ápolás, mosakodás után ki-menőre mentünk. Érkezésünk után nézkelődve vettem észre, hogy az udvar túlsó felében a fák árnyékában levő asztal és padoknál egy pocakos törzstiszt üldögél. Oda ballagtam és katonásan bemutatkoztam az őrnagy úrnak.

Aki nagyot nevetve csak annyit mondott, hogy:

- Ne b... ki velem Pistikám, hát nem ismersz meg?

Liscsinszky Béla csendőr őrnagy volt, kivel a kecskeméti kollégiumban együtt kisdiákoskodtunk. Így aztán este ővele mentünk szétnézni a városba. A sok zsidó rüfke viháncolása talán kedvére lehetett volna Ady Endrének, de a mi tetszésünket nem nyerték el.

Aztán tovább mentünk a csendőrökkel a Királyhágón át Bánfihunyadra. Már itt tapasztaltuk a gyaláza-tos útviszonyokat, ami a román uralom szomorú képét mutatta.

Útközben sűrűn megálltunk letenni a csendőr Örsöket. Magyar faluban ölelkezés, csókolódzás, gyere-keim szétosztották a cigarettájukat. Aztán oláh falun is mentünk át, itt már nem volt ilyen lakodalmas hangulat.

Az egyik ilyen falu után műszaki pihenőt tartottam, végig néztem a kocsikat, hogy nem-e van valami baj? Amikor a konyha kocsihoz érek, éles malacvisítást - nem is egyet - hallok. Megkérdezem Bócsai bácsit, hogy hát ez meg micsoda?

- Tetszik tudni, le vótak sántúva, osztán főkéredzködtek.

Így jutottunk el kincses Kolozsvárra, ahová régi, kedves emlékeim fűződtek. Húsz egynéhány eszten-dővel ezelőtt 1917 és 18 nyarán mint ludovikás itt voltam. Első évben gyalogosan vágtuk ki a díszmenetet, a másodikban pedig lóhátról nevettünk le a lánykáknak. Most pedig autóból láthattam meg újra Kolozsvárt, amin akkor még alig látszott meg az oláh uralom. A kevés román cégtábla eltűnt, a lakosság pedig csupa magyar. Nem zsidó rüfkék, de igazi magyar úri lányok és asszonyok vártak virággal, csókkal szeretettel bennünket.

A volt csendőr laktanyában kaptunk szállást a Szamos partján. A várostól kaptunk ágyakat és berende-zést, mert a románok innen is kipucoltak mindent, pedig 1918-ban a bitang bocskorosok, párnás ágyat, firhan-gos szobát találtak itt maguknak. A közvetlen szomszédban egy leány internátus volt, ahol a vonatparancsnokság talált otthont. Tiszti étkezde, iroda, tiszti szobák, ragyogó tiszta lakások álltak a rendelkezésünkre. Kényelmesen berendezkedtünk. Az új hadtestparancsnokság még a születés stádiumában volt, nem ért rá velünk foglalkozni.

Legalább egy hétig szanatóriumba illő nyaralás következett, de mikor a hadtestparancsnokság is üzemképes állapotba rázta magát, akkor sem lett veszélyes a helyzet. Lőszerszállítás a zsibói mesterien rejtett alagút raktá-rakba meg mi egyet más, nem okozott komoly gondot. Az első nagyobb szállítás volt a rendőrség Marosvásár-helyre kocsikáztatása, egy pocakos rendőr ezredes főnökösödése mellet. Indulás reggel 7 órakor. Mi a kért 6 tehergépkocsival ott is voltunk, de a rendőrök csak szaladoztak ide-oda. Ez nincs még itt, azokra kell még várni, stb. A legénység még csak egy rakáson volt, mint a fáradt bürgék, de a tisztek, meg a detektívek hangosan szitkozódtak, hogy ha tudták volna, hogy teher kocsikon kell utazni, másképpen öltöztek volna. Látva a társa-ságot Horvát őrmesterrel úgy határoztunk, hogy bár borús volt az idő, a ponyvákat leszereljük, és itthon hagyjuk, nehogy kárt tegyenek benne a rendőrök. A parancs szerint Nagyida faluig viszem a népet, ott átadom egy másik oszlopnak. Dél felé aztán végre összeverődtek a népek és felcihelődtek. Én édes Istenem! Csendőrség és rend-őrség. Milyen nagy különbség!

66

Hiba nélkül beérkeztünk Nagyidára estefelé, de ott semmi járművet nem találtunk. Hosszas telefonálás után azt a parancsot kaptam, hogy vigyen a társaságot tovább Vásárhelyre. Reggelre ott is voltunk. Mivel mi egy napos hideg élelemmel voltunk eleresztve, igen jólesett a magyar lakosság vendéglátása, alig bírtam dél felé összeszedni a népemet, hogy visszamenjünk Kolozsvárra.

Egy este a régi emlékeimmel andalogtam a főtéren. Az ott a Kikakker, az meg az Európa kávéház, amikor a New York kávé-ház ablakából Bodrogi Pájó (hadbiztos alezredes) gyerekkori legkedvesebb öreg ba-rátom vigyorog rám. Rettentő megörültünk egymásnak és a rang különbség dacára viharosan ölelkeztünk. Aztán megfelelő boritalt is találtunk. Jót elbeszélgettünk. Elmondtam, hogy igen jó kocsim, meg sofőröm van, félretett üzemanyagom is van bőségesen, célszerű lenne egy kirándulás Nyárádszeredára, Márton Pista bátyámhoz –

Egy este a régi emlékeimmel andalogtam a főtéren. Az ott a Kikakker, az meg az Európa kávéház, amikor a New York kávé-ház ablakából Bodrogi Pájó (hadbiztos alezredes) gyerekkori legkedvesebb öreg ba-rátom vigyorog rám. Rettentő megörültünk egymásnak és a rang különbség dacára viharosan ölelkeztünk. Aztán megfelelő boritalt is találtunk. Jót elbeszélgettünk. Elmondtam, hogy igen jó kocsim, meg sofőröm van, félretett üzemanyagom is van bőségesen, célszerű lenne egy kirándulás Nyárádszeredára, Márton Pista bátyámhoz –

In document ÉLETEM TÖRTÉNETE (Pldal 62-68)