• Nem Talált Eredményt

IV. Tapasztalatok a logisztikai szolgáltató szektorból

IV.2. Ekol Logistics Kft. esettanulmány

Diófási-Kovács Orsolya, Szilágyi Szilvia Éva

Vezetői összefoglaló

Jelenleg a negyedik ipari forradalom korát éljük, melynek vívmányai sok szempontból máris meghatározzák nemcsak a termelést, de mindennapjainkat is, és ennek hatása csak tovább fog fokozódni a közeljövőben. A digitalizáció következtében létrejövő új technológiai megoldások közül kerülnek ki az Ipar 4.0 -t fémjelző technológiák. Az Ipar 4.0 számos újítása begyűrűzött a logisztikai szolgáltatások területére is, és ma már Logisztika 4.0–ról is beszélhetünk (Strandhagen et al., 2017), melyet olyan tendenciák határoznak meg, mint például a robotizáció és automatizáció és ezekkel együtt az önvezető járművek.

A következőkben bemutatásra kerülő esettanulmányban egy olyan logisztikai szolgáltatót vizsgálunk, amely már alkalmaz Ipar 4.0 szellemiségű megoldásokat, technológiákat, és olyan fejlesztéseken dolgozik, melyek már a negyedik ipari forradalom vívmányait kihasználva igyekszik bővíteni a vállalat által nyújtott szolgáltatások körét, illetve növelni a már meglévő szolgáltatások színvonalát.

Az Ekol Logistics vállalatcsoport szintjén és a hazai leányvállalat szintjén is elkötelezett a fenntarthatóság és a digitalizációs megoldások alkalmazása mellett. Az innovatív megoldások tekintetében foglalkoznak adatelemzéssel, digitalizációval és vizualizációval, folyamatintegrációval internetes és applikációs felületeken keresztül, felhőalapú számítástechnikával, szimulációval és robottechnológiával is. A digitalizációs törekvéseket az anyavállalat K+F részlege segíti.

A vállalatcsoport kiemelten fontosnak tartja a környezeti fenntarthatóság kérdését. „Zöld”

módon gondolkodik üzleti modellje és folyamatai fejlesztése során, igyekszik növelni a dolgozók körében a környezeti tudatosságot, és különböző szervezetekkel karöltve tesz a vadon élővilágának védelméért. Törökországban évente vesznek részt erdőtelepítési programban (Ekol.com).

A vállalat nyomon követi a szén-dioxid kibocsátását és az üzemanyag fogyasztását is, illetve a környezettudatos gondolkodás jegyében ezek mennyiségét igyekszik csökkenteni. Az intermodális fuvarozási megoldásoknak köszönhetően CO2 kibocsátása jelentősen csökkent.

Az Ekol Logistics Kft. hazánk egyik logisztikai szolgálatója, amely felismerte az Ipar 4.0 által létrejött új technológiákban rejlő lehetőségeket, és tudatosan igyekszik ezeket minél jobban saját működése szolgálatába állítani.

A QuadroLite, mely a továbbiakban bemutatásra kerül az Ekol-nál alkalmazott transport management system. Az anyavállalatnál fejlesztették ki és az Ekol Logistics Kft.-nél is a bevezetés mellett döntöttek. A QuadroLitenak köszönhetően képesek az egyre növekvő számú megbízást ugyanakkora létszám mellett kezelni. Napjainkban komoly kihívás elé állítja a logisztikai szolgáltatókat a munkaerőhiány és a munkaerő fluktuációja mellett a munkaerőállomány elöregedése is. Az vállalatcsoport esetében a foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy az Ekol dolgozóinak csak kisebb hányada fog a közeljövőben nyugállományba vonulni, tehát az jelenleg nem okoz problémát az elöregedő munkaerőállomány. Az iparágira jellemző munkaerőhiány az Ekol esetében is mozgató rugója a digitalizációs projekteknek, és projekt sikeressége szempontjából is kiemelt figyelmet fordítanak az emberi tényezőre és a változás menedzselésére.

147 Vizsgált vállalat bemutatása - Ekol Logistics Kft.

Általános bemutatás

Az Ekol Logistics vállalatcsoportot Törökországban alapították 1990-ben, és azóta Európa 14 országában hozott létre leányvállalatot: Németországban, Olaszországban, Görögországban, Franciaországban, Ukrajnaban, Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Magyarországon, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában, Svédországban és Szlovéniában. A vállalatcsoport fő tevékenysége a nemzetközi közúti áruszállítás, ezen túl pedig többek közt foglalkozik még raktározással, beföldi kiszállítással, vámkezeléssel és ellátásilánc-menedzsment szolgáltatásokkal (Ekol.com).

A vállalatcsoport saját honlapján közzétett adatai szerint 2017-ben több mint 600 millió eurót meghaladó árbevételt ért el. A 2016. évi több mint 565 millió eurós árbevételhez képest ez 6%-os növekedést jelent az Ekol csoport számára. 2017-es árbevétele a IV.2.1. ábráján láthatók szerint oszlott meg tevékenységek alapján.

IV.2.1. ábra: Az Ekol Logistics nemzetközi árbevételének megoszlása szolgáltatásonként (2017, %)

Forrás: saját szerkesztés, Ekol.com adatai alapján Az Ekol Logistics Kft. az Ekol Logistics magyarországi leányvállalata, melyet 2013-ban hoztak létre, központja Budapesten található. Ezen kívül rendelkezik hazánkban két további telephellyel Nagykanizsán és Kiskunmajsán (Ekol.com). A vállalat nyilvánosan közzétett számviteli beszámolói szerint a 2017-es évben közel 12 milliárd forintos árbevételt realizált. Ez jelentős, 66%-os növekedést jelent a 2016. évi 7 milliárd forintot valamivel meghaladó árbevételéhez képest. A hazai leányvállalat, az Ekol Logistics Kft kiegészítő mellékletében részletesen megjelenik az árbevétel szolgáltatásonkénti megoszlása, amelyet az alábbi oszlopdiagram szemléltet.

57.01%

18.14%

13.12%

6.84%

3.28%

0.73%

0.00%

10.00%

20.00%

30.00%

40.00%

50.00%

60.00%

Nemzetközi közúti áruszállítás

Nemzetközi műveletek

Szerződéses logisztika

Belföldi disztribúció

Tengeri és légi áruszállítás

Vámkezelés

148

IV.2.2. ábra: Az Ekol Logisztika Kft. hazai árbevételének megoszlása szolgáltatásonként (2017, %)

Forrás: saját szerkesztés, Ekol Logistics Kft. kiegészítő melléklet alapján A vállalat története

Az anyavállalat 1990-es törökországi alapításakor még kizárólag közúti áruszállítással foglalkozott. 1994-ben jelentős flottabővítés mellett döntöttek, illetve ugyanebben az évben a légi és tengeri szállítmányozással, illetve vámkezeléssel bővítették szolgáltatásportfóliójukat.

A nemzetközivé válás útján 1996-ban indultak el, első leányvállalatukat Németországban hozták létre (UNGlobalcompact.org). A terjeszkedés azonban majdcsak másfél évtizedre megtorpant ezután, csupán a 2010-es évektől figyelhető meg az Ekol jelentős térnyerése a kontinensen. A vállalat honlapján lévő adatok szerint időrendben a következő leányvállalatokat hozta létre:

• 2010: Olaszország

• 2011: Románia

• 2012: Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Görögország, Ukrajna

• 2013: Magyarország

• 2014: Spanyolország

• 2015: Lengyelország

• 2016: Bulgária, Csehország

• 2017: Szlovénia

• 2018: Svédország

2008-tól foglalkozik a cégcsoport vasúti árutovábbítással. Szolgáltatásportfóliójukat intermodális szolgáltatásokkal is bővítették. 2017 óta hazánkban is van lehetőség az intermodális szállításra, ugyanis ez év szeptemberétől Budapest-Köln viszonylatban irányvonatokat indít az Ekol Logistics Kft., amely heti egy alkalommal 192 egység eljuttatását teszi lehetővé ezen az útvonalon. Az Ekol 2011 óta AEO státusszal rendelkezik.

59.70%

28.20%

2.20% 1.50%

8.40%

0.00%

10.00%

20.00%

30.00%

40.00%

50.00%

60.00%

70.00%

Áruszállítás,

szállítmányozás Szállítmányozás export Logisztika Vámkezelés Egyéb tevékenység

149 Piacok, megrendelők, versenytársak

A logisztikai szolgáltatói szektorban rendkívül élénk verseny folyik a szereplők között, akiknek száma jelentős. A piac résztvevőjének számít az az egyéni vállalkozó is, aki egyetlen járművel maga végzi az áruk közúti továbbítását, illetve azok a nagyvállalatok is, akik Európa- vagy akár világszerte jelen vannak saját, akár több ezer járműből álló flottával és/vagy széles alvállalkozói körrel. A piaci szereplők megkülönböztetését tovább árnyalja a vállalatok tevékenységek köre, mely alapján a szereplők lehetnek 2PL, 3PL vagy 4PL-ek.

Az Ekol ebben a megkülönböztetésben 3PL-nek tekinthető, hiszen nemcsak szállítmányozási feladatokat lát el, hanem komplex logisztikai szolgáltatáscsomagot nyújt ügyfeleinek, hiszen raktározással, vámkezeléssel, árumanipulációs tevékenységekkel is foglalkozik.

Mivel a vállalat Európa-szerte vállal megbízásokat, ezért piacának a teljes kontinenst tekinthetjük. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár több százezer másik vállalattal versenyzik a megrendelésekért. Ami viszont segítségére lehet az Ekolnak ebben a kiélezett és sok résztvevős versenyben, az az, hogy számos európai országban rendelkezik leányvállalattal, a kontinenst ezáltal szinte teljesen lefedi. Ezen túl az anyavállalatnál kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a kutatás-fejlesztésre: jelentős létszámú csapat dolgozik új technológiák bevezetésén, amelyek finanszírozásához a török állam különböző pályázatok útján hozzájárul (UNGlobalcompact.org; Kovács, 2018). Szintén fontos szempont, hogy az Ekol AEO státusszal rendelkezik, amely a vámfolyamatokat nagyban megkönnyíti a vállalat számára.

A vállalat pozíciója az ellátási láncban

Logisztikai szolgáltatóként az Ekol elsősorban integrátori, összekötő szerepet tud vállalni az ellátási láncban. A vállalatcsoport az elmúlt évek intenzív terjeszkedésének köszönhetően Európa egyik jelentős logisztikai szolgáltatójává nőtte ki magát. Jelenleg az anyaország Törökország mellett 14 európai országban kínál különböző szolgáltatásokat: több mint egymillió négyzetméternyi rakárterülettel rendelkezik, 5500 kamionnal. Intermodális szolgáltatásai közül kiemelendő a két Ro-Ro hajó és a 48 irányvonat. Mindemellett a vámkezelési tevékenység és az árumanipulációs tevékenységek teszik teljessé a vállalat által nyújtott komplex logisztikai szolgáltatáscsomagot a megbízók számára (Ekol.com).

Vállalati stratégia kapcsolódása az I4.0-hoz

A vállalat elkötelezettsége a negyedik ipari forradalom vívmányaival való lépéstartás mellett vitathatatlan. A vállalat logója is magában foglalja a Logisztika 4.0 kifejezést, ami azt jelzi, szeretnék, ha az Ekol név egybeforrna az innováció és az előre haladás koncepciójával.

A K+F tevékenység elsősorban az anyavállalatnál erős, a törökországi központban ugyanis egy kb 150 fős csapat foglalkozik az új technológiák kutatásával és megvalósításával. A török államtól anyagi segítséget is kapnak ezen tevékenységükhöz pályázati úton. A leányvállalatoknál a kutatás-fejlesztési tevékenység kevésbé kerül előtérbe, a magyarországi leányvállalatnál egy kis létszámú csapatra van bízva ez a terület. Az anyavállalat fejlesztéseihez a leányvállalatok korlátlanul hozzáférhetnek, ha igénylik az új megoldás bevezetését, ám a fejlesztések implementálására nincsenek kötelezve. Amennyiben a leányvállalatok oldaláról merül fel valamilyen egyedi fejlesztési igény, kérhetnek az anyavállalat K+F csapatától segítséget (Kovács, 2018).

150

Figyelembe véve, hogy a törökországi Ekol központban kiemelkedő K+F tevékenység folyik, egyértelműen látszik, hogy a vállalatcsoport számára fontos eszköz az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiai fejlődés figyelemmel kísérése és beillesztése a vállalati működésbe a vállalati stratégia szempontjából. Felismerték, hogy a naprakész technológia versenyelőnyhöz juttatja őket ebben az igen kompetitív szektorban, ezáltal a legújabb és legmodernebb megoldásokhoz való hozzáférés stratégiai kérdéssé vált a vállalat számára.

A magyarországi leányvállalatnál azonban némileg csekélyebb kezdeményezőkészség figyelhető meg, ha az új megoldások bevezetéséről van szó. Ezek a fejlesztések rendszerint komoly ráfordítást igényelnek a beruházó vállalatoktól, viszont a megtérülés bizonytalan.

Emiatt az Ekol Logistics Kft. elsősorban olyan kisebb-nagyobb fejlesztéseket valósít meg, amelyekre biztosan van fizetőképes vevői kereslet. Ez lényegében azt jelenti, hogy a legtöbb fejlesztést a vállalatnál egy felmerülő konkrét vevői igény indítja el (Kovács, 2018).

Vannak azonban olyan projektek is a vállalatnál, amelynek megvalósítását a saját működésük hatékonyabbá tétele indukálta. Ilyen például a QuadroLite projekt is, melyet jelen esettanulmányban részletesen vizsgálunk.

Külső kapcsolatok és az I4.0, valamint az I4.0 célokra rendelkezésre álló pénzügyi erőforrások

Az Ekol Logistics Kft. csak az anyavállalattól igényel segítséget a fejlesztések megvalósításához. Külsős tanácsadócégekkel, fejlesztőkkel nem áll kapcsolatban.

Modernizációs tevékenységét maga finanszírozza, pályázati forrásokat jellemzően nem vesz igénybe ezek megvalósításához.

Az Ekol Logistics Kft.-nél készült interjúkból nem derült ki, hogy mekkora összeget szánnak éves szinten Ipar 4.0 jellegű fejlesztési tevékenységekre.

Munkatársak részvétele az I4.0 projektekben

Az anyavállalatnál és a magyarországi leányvállalatnál is van kutatás-fejlesztés területen tevékenykedő szervezeti egység, habár létszámuk jelentősen eltér egymástól.

A fejlesztések nyomán létrejövő új megoldásokban rendszerint a vállalat teljes dolgozói állománya érintett, hiszen ezek vagy egy vevői igény kiszolgálására, vagy a hatékonyság növelésére irányulnak.

Digitalizációs projektek a vizsgált szervezetben 1. projekt - QuadroLite projekt

Az esettanulmány a továbbiakban az Ekol QuadroLite projektjének megvalósítását fogja bemutatni Kovács (2018) és Molnár (2018) interjúiban elhangzottak nyomán.

Motivációk, tervezés

A QuadroLite az Ekol-nál alkalmazott transport management system. Az anyavállalatnál fejlesztették ki és az Ekol Logistics Kft.-nél is a bevezetés mellett döntöttek.

Az Ekol vállalatcsoport esetében az anyavállalatnál kifejlesztett új megoldások használata nem kötelező, a QuadroLite bevezetését mégis fontosnak érezte a magyarországi leányvállalat.

Korábban a fuvarszervezési feladatokat, a rendelésfelvételt, a tervezést, a számlázást manuálisan végezték a dolgozók, nem volt egységes felület, amelyben rögzíteni lehetett volna

151

a megbízásokat vagy beosztani a járműveket és sofőröket útvonalakra. Ez a folyamatokat lelassította, illetve a hibalehetőség is nagyobb volt.

A vállalat az évek során egyre erősítette pozícióját hazánkban, egyre több megbízást kapott, és ez a növekedés az adminisztratív területen dolgozóknak egyre több feladatot adott.

Szükségessé vált tehát a hatékonyság növelése és a hibák elkövetésének kiküszöbölése.

A bevezetés folyamata, körülményei

A QuadroLite-ot a törökországi anyavállalatnál fejlesztették ki, a magyarországi működésre való átültetésben a helyi leányvállalat 5 fős IT csapata segédkezett. Amennyiben a rendszert szükséges kiegészíteni valamilyen új modullal (például, mikor 2017-ben bevezették a Budapest-Köln irányvonatot), az új funkció kialakítása is Törökországban történik.

A projekt megvalósításához az Ekol Logistics Kft. külső segítséget nem vett igénybe, a finanszírozás belsőleg történt. Arra vonatkozólag a vállalat nem adott ki információt, hogy a QuadroLite bevezetése nagyságrendileg mekkora összeg volt.

Felelősségi körök

A QuadroLite rendszer bevezetése a vállalat minden munkavállalóját érintette az adminisztratív dolgozóktól a sofőrökig. Ez a TMS rendszer egy olyan integrált felület, amely az összes Ekol vállalatot összeköti. A beérkező megbízásokat rögzítik a rendszerben, és ezen keresztül tervezik meg, hogy melyik sofőr melyik járművel melyik megbízást teljesítse. A megbízás teljesítése közben applikáción kommunikálnak a sofőrrel, aki az alkalmazáson keresztül jelzi, ha megérkezett megadott címre, és azt is, ha végzett, valamint a fuvarokmányokat az applikáción keresztül lefényképezve be tudja küldeni az irodába. Mindezen információ eltárolódik a rendszerben, így nyomon követhető a fuvarozás folyamata. Az applikáción keresztül beküldött fotó a fuvarokmányról lehetővé teszi, hogy a vállalat már az előtt számlát állítson ki a megbízó részére, mielőtt a sofőr visszaérne a dokumentum eredetijével. A számlázási folyamat szintén a QuadroLite rendszerben zajlik.

A felület nemcsak a sofőrökkel köti össze az adminisztratív dolgozókat, hanem a megbízókkal is. A QuadroNet egy webes felület. A megbízó felhasználónév és jelszó birtokában belépve meg tudja nézni a korábbi megbízásait, illetve azok csatolt dokumentációit.

Ezen felül térképen tudja követni, hogy az éppen aktuális létszámai merre tartanak. A felület arra is alkalmas, hogy a korábbi megrendelésekből különböző kimutatások készülhessenek a megbízó részére.

Eredmények, hatások, tapasztalatok / önreflexió

A projektet sikeresnek tartják, mivel az adminisztratív részleg hatékonyságát és pontosságát jelentősen megnövelte. A QuadroLitenak köszönhetően képesek az egyre növekvő számú megbízást ugyanakkora létszám mellett kezelni.

A bevezetés sikeressége szempontjából a vállalat fontosnak tartja a betanítási folyamatot is. Azonban a QuadroLite előnyére válik, hogy a felület felhasználóbarát, bizonyos mértékben testre is szabható, így aki nyitottan állt az új megoldáshoz és rendelkezik informatikai affinitással, könnyen meg tudta tanulni az új rendszer kezelését. A változás, egy újdonság azt jelenti a felhasználók számára, hogy hirtelen eltűnik a régi rendszer nyújtotta biztonságérzet.

Az új rendszer iránti bizalom kialakulása fontos sikertényező a bevezetés során, ezért erre érdemes kiemelten összpontosítani.

152

Az elkészült szoftver hátránya, hogy a jelenlegi igényeket nem mindig képes megfelelően kiszolgálni, hiszen eredetileg 20 évvel ezelőtt, a török igényeknek megfelelően hozták létre.

Ezért ahogy a vállalat fejlődik, úgy szükséges a QuadroLite-ot továbbfejleszteni.

A vállalat tervezi, hogy a szoftvert kibővíti útvonal optimalizációs funkcióval is, ám jelenleg ez a fejlesztés még korai stádiumban van.

Összefoglalás, következtetések

Az Ekol vállalatcsoport törökországi központjában kiemelten kezelik a K+F tevékenységet, és jelentős erőforrásokat szentelnek a negyedik ipari forradalom nyújtotta új technológiai lehetőségek kiaknázására. Habár a technológiai fejlődés és az innovációs az anyavállalatnál stratégiai kérdés, a magyarországi leányvállalat esetében azt láthatjuk, hogy a legtöbb fejlesztést inkább a piac és a megbízók indukálják, a belső igényből fakadó projektek ritkábban fordulnak elő.

Esettanulmányunkban azonban egy olyan projektet mutattunk be, melynek megvalósítása belső igény volt a hatékonyság fejlesztésére és egy integrált TMS szoftver létrehozására. A QuadroLite összeköti a vállalatcsoport leányvállalatait egymással, emellett pedig becsatornázza egy egységes rendszerbe nemcsak az adminisztratív folyamatokat, de a sofőröket is. A QuadroNettel pedig biztosított, hogy a megbízók naprakész információkat kapjanak elektronikus módon saját szállítmányaikról.

A rendszer a bevezetés óta az Ekol Logistics Kft. dolgozóinak fontos munkaeszköze lett.

A QuadroLite sikere a felhasználóbarát voltában és a testre szabhatóságában rejlik. Ezek olyan kulcstulajdonságok, amelyek nagyban megkönnyítették, hogy az újdonságra nyitott kollégák hamar elsajátítsák és megszokják az új szoftver használatát. A vállalat szerint a legfontosabb egy ilyen projekt esetében, hogy segítsék a felhasználókat az új megoldás iránti bizalom mielőbbi kialakításában megfelelő kommunikációval és oktatással.

Felhasznált irodalom

Halászné, dr. Sipos Erzsébet (2014). Nemzetközi szállítmányozás, logisztikai szolgáltatások.

Kézirat, Budapesti Corvinus Egyetem, Vállalatgazdaságtan Intézet, Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék

Council of Supply Chain Management Professionals (2013). Supply Chain Management Terms and Glossary [online] Elérhető:

https://cscmp.org/CSCMP/Educate/SCM_Definitions_and_Glossary_of_Terms/CSCMP/E ducate/SCM_Definitions_and_Glossary_of_Terms.aspx?hkey=60879588-f65f-4ab5-8c4b-6878815ef921 Letöltve: 2018.10.05.

Szegedi Z. (2012). A logisztika és a vállalati szervezet. In: Szegedi, Z. – Prezenszki, J. (2012).

Logisztikamenedzsment. Budapest: Kossuth Kiadó.

Halászné Sipos, E. (2013). Döntés a kiszervezésről. In: Gelei, A. ed. (2013). Logisztikai döntések – fókuszban a disztribúció. Budapest: Akadémia Kiadó.

Christensen, Carl (2017). Shipping & Logistics 2017 – General Industry Overview. [online]

Elérhető: https://investmentbank.com/shipping-logistics-2017-general-industry-overview/

Letöltve: 2018.03.04.

153

Allen, Andrew (2016) Logistics industry to be worth $15.5tn by 2023. [online] Elérhető:

https://www.cips.org/en/supply-management/news/2016/november/logistics-industry-forecast-to-be-worth-155tn-by-2023/ Letöltve: 2018.03.04.

Eurostat (2019) Annual detailed enterprise statistics for services. [online] Elérhető:

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do Letöltve: 2018.03.04.

Eurostat (2018) Freight transport in the EU-28 modal split based on five transport modes (%

of tonne-kilometres). [online] Elérhető: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-

explained/index.php?title=File:Freight_transport_in_the_EU-28_modal_split_based_on_five_transport_modes_(%25_of_tonne-kilometres).png Letöltve: 2018.03.04.

PwC (2016) Shifting patterns - The future of the logistics industry. [online] Elérhető:

https://www.pwc.com/sg/en/publications/assets/future-of-the-logistics-industry.pdf Letöltve: 2018.03.04.

PwC (2018) Five Forces Transforming Transport & Logistics. PwC CEE Transport &

Logistics Trendbook 2019 [online] Elérhető:

https://www.pwc.pl/pl/pdf/publikacje/2018/transport-logistics-trendbook-2019-en.pdf Letöltve: 2018.03.04.

Henderson, James (2018) Top 10: World's largest logistics brands. [online] Elérhető:

https://www.supplychaindigital.com/logistics/top-10-worlds-largest-logistics-brands Letöltve: 2018.03.04.

Nagy, Judit (2017) Az ipar 4.0 fogalma, összetevői és hatása az értékláncra. Budapesti Corvinus Egyetem, Vállalatgazdaságtan Intézet. Műhelytanulmány. [online] Elérhető:

http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/3115/1/Nagy_167.pdf Letöltve: 2018.10.16.

Gartner. IT Glossary/Digitalization. [online] Elérhető: https://www.gartner.com/it-glossary/digitalization/ Letöltve: 2018.10.16.

Strandhagen, J. O., et al. (2017) Logistics 4.0 and emerging sustainable business models.

Advances in Manufacturing. Volume 5, Issue 4, pp 359–369. [online] Elérhető:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs40436-017-0198-1.pdf Letöltve:

2018.10.16.

Hofmann, Erik & Rüsch, Marco (2017) Industry 4.0 and the currect status as well as future prospects on logistics. Computers in Industry. Volume 89, Pages 23-34. [online] Elérhető:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166361517301902 Letöltve:

2018.10.10

DHL (2018) Logistics Trend Radar. [online] Elérhető: https://www.logistics.dhl/global- en/home/insights-and-innovation/thought-leadership/trend-reports/logistics-trend-radar.html Letöltve: 2018.10.10

Karmazin, György (2015) A logisztika kihívásai a 21. században. [online] Elérhető:

http://logisztikaitrendek.hu/wp-content/uploads/2015/06/A-logisztika-kih%C3%ADv%C3%A1sai-a-21.-sz%C3%A1zadban.pdf Letöltve: 2018.03.04.

Vereb, István (2017) Kihívások a logisztikában – 2017-ben. [online] Elérhető: https://uzleti-vilag.hu/kihivasok-logisztikaban-2017-ben/ Letöltve: 2018.03.04.

Az Ekol vállalatcsoport saját honlapja: https://www.ekol.com/en/

154

UNGlobalcompact: Ekol Logistics Global Principles Compact Communication on Progress Report [online] Elérhető:

https://www.unglobalcompact.org/system/attachments/16342/original/COP_2012_Eng.pdf

?1341530211 Letöltve: 2018.03.14.

Az Ekol elektronikus beszámolója. [online] Elérhető: http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap

Kovács, Ákos (2018) Az Ekol QuadroLite projektje [Interjú]

Molnár, Ádám (2018) Az Ekol QuadroLite projektje [Interjú]

155