• Nem Talált Eredményt

EHRLICH 606 MINT A HABITUALIS KORASZÜLÉS ELLENSZERE.*

In document A lVIAGYAR ORVOSOK (Pldal 184-189)

- KIVONAT. -Dr. PFEIFER GvuLÁ·tól.

A mi a habitualis koraszülés kezelését illeti, azt proponálom, hogy : 1. a lueticus terhes az Ehrlich-Hata 606-al való kezelése annál szi-gorúbban legyen keresztülviendő, minél közelebb van a szülés határideje.

2. A vizsgálatok kiterjesztendők olyan irányban, valjon a 606-nak van-e prophylacticus értéke habitualis koraszüléseknél. Tehát utóbbi esetek-ben f13ltétlenül ex juvantibus adandó.

3. A vizsgálatok továbbá kiterjesztendők olyan irányban, valjon az anyának intra graviditatem acquiralt luese és a magzatnak a terhesség má-sodik felében placentaris postconceptionalis infectiója eseteiben képes-e á 606 az anyával a terhességet kihordatni, illetőleg egész~éges, spirochreta-mentes gyermek születhetik.

)

* Megjelent a Gyógyászat 1910. évfolyamában.

4. Gyakorlatilag fontos kérdés, hogy lueticus terhesek veszély nélkül

kezelhetők-e a 606-al, kísérlet végzendő oly,an irányban, hogy a koraszülé-sek gyakorisága és a terhesség alatt elhalt magzatok száma csökken-e az Ehrlich-kura alatt.

Ha a 606 nem is organotrop az anyára nézve, kérdés nem-e organo-trop a fmtus szervezetét illetőleg.

5. Tehát a 606 hatása megvizsgálandó fogamzás előtt, a házasságban való infeetio után, fogamzás után, az első terhesség alatt.

73.

A KÖMŰTÉTRÖL SZÁZ ESET KAPCSÁN.)f.

- KIVONAT. -Dr. REMETE JENŐ·től.

Bevezetésül ismerteti a lithotomia és lithotripsia javallatait és hang-sulyozza, hogy az indicatio megállapításánál a műtő szubjektivitásának háttérbe kell szorulnia. Röviden érinti a lithotomia műtéti eljárását, részle-tekben kiterjeszkedik a lithotripsia, illetőleg litholapaxia technikájára. Meg-követeli, hogy az urologus a műtét elvégzésében kiváló jártassággal rendel-kezzék és a Bigelou aspiratiós eljárása mellett tör lándzsát, annál is inkább, mivel ha.zánkban Kovács prestigeének hatása alatt a lithotripsiának ez a momentuma erősen el volt hanyagolva. Végül ismerteti 102 operált eset kapcsán eredményeit, a melyek a hazai szerzőkéi közül a legjobbak, a mennyi-ben a lithotomiánál 24' eset közül két, a lithotripsiánál pedig 78 eset közül egy exitus fordult elő, a mi 9 % , illetőleg 1 ·2 % mortalitásnak felel meg·

74.

AZ ELSŐ NYAKCSIGOLYA (ATLAS)- TÖRÉSNEK GYÓGYULT ESETE.

- KIVONAT.

-Dr. WIDDER BERTALAN műtőorvostól.

Igen ritka eset a nyak első csigolyájának törése, de még ritkább annak gyógyulása, úgy hogy a fej, illetőleg a nyak mozgása minden irány-ban megmaradjon. Sz. J. malommunkás 1907-ben zsákrakodás közben sze-rencsétlenül járt, mert egy liszteszsák (65 kilós) nyakára esett és az első

nyakcsigolyáját eltörte. Hónapokig szenvedett sérülésében, de meggyógyult;

három hónap után felvett Röntgen-kép a gyógyult csigolyatörést mutatja.

Karjai bénultak voltak egy ideig, de kellő kezelés mellett a nyak, váll és háti izomzat is magához tért. Az első nyakcsigolya törése igen ritka és az orvosi

* Megjelent a Budapesti Orvosi Ujság 40. számában.

168

világirodalomban gyógyult eset talán összesen három van. Az atlas csigo-lyába nyulik bele a második csigolya fejnyulványa s ha annak a törés következtében nincs elég tartása, úgy szétnyomja a csigolyában haladó gerinczagyat, vagy a nyulványokban haladó idegeket. Daczára annak, hogy csak három hónap után lehetett positiv diagnosist megállapítani, úgy sze-rnncsés módon ez az eset, minden utókövetkezmény nélkül meggyógyult és teljesen munkaképes lőn. Mint igen ritka esetet, igen tanulságos vol-táért bátorkodtam bemutatni.

75.

A FORRÓ LEVEGŐ GYÓGYITÓ HATÁSÁRÓL.

- KIVONAT. --Dr. POLERECZKY ENDRÉ-től.

A ·forró légkezelés, mely a Bier által kidolgozott vérbőséges kezelés egyik félesége, az orvosi gyakorlatban igen kiterjedten alkalmazható, mert emeli a szervezet védőanyagtartalmát, szaporítja az osponineket és lysi-neket, és az ezekben bővelkedő vérrel elárasztja a megbetegedett helyeket.

Sikeresen használható a forró levegő heveny sérülések sterilizálására,

genyedő sebek gyógyítására, különösen antiferment kezeléssel kapcsolatban;

lobos bántalmak, csúz, köszvény, orbáncz, továbbá vérkeringési zavarok, thrombosisok gyógyítására : tehát úgy a belgyógyászat, valamint a sebészet és nőgyógyászat, továbbá a szem, orr és fül betegségeinél. Zárt genyedé-seknél előbb a genyet ki kell üríteni. Előadó példákkal igazolja, hogy a forró lég kezelés nem csak a kórházakban, hanem a magángyakorlatban,

sőt a szegénypraxisban is kiváló sikerrel alkalmazható.

76.

AZ .EMPYEMA KEZELÉSÉRŐL.

- KIVONAT. -Dr. SINGER HENRIK-től.

Az empyema egy új kezelési módjáról értekezik az általa feltalált draintrocarral.

Bemutatja a műszert és igyekszik kimutatni, hogy az ezzel eszközölt kezelési mód czélszerübb és biztosabb mint a Büleun-féle eljárás; sok eset-ben a thoracotomiát és bordaresectiót pótolja és fölöslegessé teszi s az eljárás oly egyszerű, hogy minden orvos, faluhelyen is, az asepsis ismerete feltételezve, a draintrocarral való .kezelést foganatosíthatja. Ajánlja mű­

szerét a kartársaknak kísérletezés czéljából.

Egyben bemutatja a szintén általa feltalált és már évek óta használt

<cRetractorti>, a mely főkép czombamputatióknál, a lebeny megvédése körül

kitűnő szolgálatot tett. Ez a műszer valósággal hézagpótoló.

77.

A TRACHOMA MISKOLOZON ÉS KÖRNYÉKEN.

- KIVONAT.

-Dr. VAJDA GÉzÁ·tól.

Előadta a borsodvármegyei «Erzsébet»-közkórház szemészeti osztályán az utolsó kilencz év alatt előfordult trachomás eseteken tett azon megfi-gyelését, hogy Borsodban a trachoma terjed és hogy ezen terjedésnek egyik oka az Amerikából való visszavándorlásban található. Nevezetesen a kórház szemészeti osztályának trachomás betegei 2 %-ról kilencz év alatt 26 %-ra szaporodtak és az összes trachomás eseteknek 15 %-a baját Ame-rikában szerezte; maguk a kenyérkereső férfiak között azonban 21 %-ot tett ki azoknak száma, a kiknek szembaja amerikai eredetü volt. Ezek alapján azt véli, hogy az Amerikából visszavándorlóknak a trachoma szem-pontjából való hatósági ellenőrzése az állam közegészségügyi feladatainak egyik legfontosabbikát kell, hogy képezze.

78.

LOOALIS ANAESTHESIA A GYNAEKOLOGIAI

MŰTÉTEKNÉL.*

- KIVONAT. -D:c. POZSONYI JENŐ·től.

A helybeli érzéktelenitési eljárások történetének rövid ismertetése után, a különböző gynrekologiai műtétek localis anresthesiájának a Braun-Hackenbruch-féle elvek értelmében végzett technikáját ismerteti. A külső genitáliák daganatai, gátrepedés és plastica, cervix dilatatió és curettage végzése előtt alkalmazott helybeli érzéktelenitési eljárások mellett különösen a totalis gátrepedés és Alexander-Adams műtét localis anaisthesiájával fog-lalkozik behatóbban. S kiemeli, hogy az a körülmény, miszerint az Alex--ander-Adams műtét immár veszélytelen és megbizható localis anaisthesiában végezhető, nagy befolyással lesz a mobilis, nem complikált retroflexiók therápiájára.

79.

DISTROPHIA MUSCULORUM PROGRESSIV A.

Dr. SZIGETI HENRIK.

80.

A SÁRGARÉZMÉRGEZÉS EGY ÉRDEKES ESETE.

Dr. SzIGETI HENRIK.

*

Megjelent a. <Klinikai Füzeteb-ben 1910.

170

81.

THEORETIKUS SZEMPONTOK A TUBERCULOSIS SPECIFIKUS.

DIAGNOSISÁBAN ÉS THERAPIÁJÁBAN.

- KIVONAT. -Dr. TURÁN GÉZÁ-tól.

A gyermekkori tuberculosis specialis anatomiai localisatiója és azon ténye által, hogy az 1-2 évben csak activ tuberculosis szerepel, emeli a specifikus tuberculin-diagnostika értékét.

Míg u. i. felnőttnél csak azt mutatja a positiv tuberculin-oltás, hogy az egyén a tuberculosis virussal valaha connexuaban volt, de di:fferentiát activ és inactiv tuberculosis közt nem tesz. Előadó ezt a di:fferentiát emi-nens fontosságúnak mondja a tuberculosis immunitásának kérdésénél.

Egészen bizonyos, hogy az ú. n. tuberculin-gyógyított esetek nagy része inactiv tuberculosis eset volt. A gyermekkorban csak activ tuberculo-sis fordul elő az 1-2 évben, e mellett a complementkötéssel kimutatható (( antitubeTculim csak a kezelés alatt lép fel, még pedig bizonyos kezelési mód mellett gradualisan fokozhatólag.

82.

A DACTYLOSCOPIÁRÓL.

Dr. SZIGETI HENRIK.

83.

ISKOLAEGÉSZSÉGI VISZONYOK ÉS ERDEI ÜDÜLÓHELYEK.

Dr. PATAKI BÉLA.

x.

A TERMÉSZETTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLYBAN

In document A lVIAGYAR ORVOSOK (Pldal 184-189)