• Nem Talált Eredményt

Egyidejű hő- és villamosenergia-termelés lehetőségei szezonális hőtároló alkalmazásával 66

3. Modellalkotás és optimálás

3.1. Egyidejű hő- és villamosenergia-termelés lehetőségei szezonális hőtároló alkalmazásával 66

Egy fogyasztási egység (egy családi ház, egy település, vagy akár egy ország) PHMV

használati melegvíz hőigényének, PF fűtési hőigényének és PE villamosenergia-igényből származó hőigényének pillanatnyi összege nincs szinkronban a PS

napsugárzásból begyűjthető hőenergia-mennyiséggel (lásd 17. ábra).

Megvizsgáltam, hogy a lehetőség és a fogyasztási igény elvileg lehetséges csatolási változatainál hogyan alakul a szezonális hőtároló töltési-ürítési periódusainak száma.

A begyűjthető hőenergia és a fogyasztási igény lehetséges viszonya egy fogyasztási egységben háromféle lehet.

Ha a begyűjthető hőmennyiség mindig nagyobb az igénynél, akkor a hőgyűjtő feleslegesen túlméretezett, szinte soha nincs teljesen kihasználva (34. ábra). A felesleges beépített kapacitás felesleges beruházási költséggel jár. Ebben az esetben szezonális hőtárolóra nincs szükség.

34. ábra Feleslegesen nagy kapacitású, kihasználatlan hőgyűjtő

Ha a begyűjthető hőmennyiség mindig kisebb az igénynél (35. ábra), akkor a hőgyűjtő mindig teljesen ki van használva, de az igények kielégítésére bármikor felhasználható (pl. fosszilis) energiaforrásra is szükség van („Kiegészítő fűtés” a 30- 31. ábrákon). Ebben az esetben sincs szükség szezonális hőtárolóra.

35. ábra Elégtelen kapacitású, teljesen kihasznált hőgyűjtő

Ha a begyűjthető hőmennyiség télen kisebb, nyáron nagyobb az igénynél, akkor a hőgyűjtő (szezonális hőtároló használata nélkül) télen teljesen, nyáron csak részben van kihasználva (36. ábra), az igények kielégítésére bármikor felhasználható (pl.

fosszilis) energiaforrásra is szükség van (30-32. ábra kiegészítő fűtése). Szezonális hőtároló használatával viszont elérhető, hogy a hőgyűjtő mindig teljesen ki legyen használva, más energiaforrásra ne legyen szükség.

36. ábra Köztes kapacitású hőgyűjtő kihasználtsága

Ahogy 36. ábrából kitűnik, a szezonális hőtárolóban eltárolandó hőmennyiség nagy, a tárolási idő hosszú. A tárolandó hőmennyiséggel a létesítési költségek is (nem egyenes arányban) növekednek, a tárolási idővel pedig növekednek a tárolási veszteségek és/vagy a hőszigetelés költségei. Kézenfekvő megoldás a tárolandó hőmennyiség vagy a tárolási idő csökkentése.

A tárolandó hőmennyiség csökkentése a fogyasztási igénynek a napsugárzásból begyűjthető hőmennyiség változásához történő jobb illesztésével valósítható meg, amely csak nagyobb fogyasztási egység (pl. egy ország) szintjén kivitelezhető, vegyes energiatermelési környezetben.

37. ábra Villamos energiát csak nyári időszakban szolgáltató szolár erőmű

A 37. ábrán egy olyan növelt hőgyűjtő kapacitású, hő- és villamos energiát is termelő, szezonális hőtárolós, szolár hőerőmű teljesítmény-idő diagramjai láthatók, amely csak a nyári időszakban szolgáltat (akkor állandó teljesítménnyel) villamos energiát. Így a szezonális hőtároló kapacitása (mérete) csökkenthető. Továbbra is évi egy töltési és egy ürítési szakasz van.

Egy villamos energiát csak nyári időszakban termelő szolár erőmű bekapcsolása az ország szintű fogyasztási egységbe maga után vonja a fosszilis tüzelőanyagú és az atomerőművek teljesítményének csökkentését ebben az időszakban (amikor egyébként is kisebb a fogyasztás). A névleges teljesítménynél kisebb teljesítménnyel üzemelő erőművek összhatásfoka természetesen kisebb lesz, az elmaradt profitról nem is beszélve. A tét azonban az élhető környezet fenntartása.

A hőgyűjtő-kapacitás további növelésével és a villamosenergia-termelési időszak kiszélesítésével a töltési-ürítési ciklusok száma háromra növelhető, a szezonális hőtároló tárolási időtartama pedig harmadára csökkenthető (38. ábra), ezzel együtt csökken a szezonális hőtároló szükséges kapacitása is. Ebben az esetben minden mutató az eddigi legjobb. A hőtároló mindhárom töltési-ürítési szakaszban más-más körülmények közt üzemel, nagy kihívás a legjobb szerkezeti kialakítás megtervezése erre az esetre.

38. ábra Villamos energiát két évszakban szolgáltató szolár erőmű

A hőgyűjtő kapacitásnak a mindenkori használati melegvíz hőigényének és a fűtés hőigényének összege fölé történő növelésével, továbbá a villamosenergia-termelési

időszak további (már nem végig állandó teljesítményű) kiszélesítésével két töltési-ürítési ciklus alakítható ki (39. ábra). Újabb lépcsők beiktatásával tovább növelhető a töltési-ürítési ciklusok száma, ezzel csökken a tárolási idő és a hőtároló szükséges kapacitása is. Határesetben elvileg el lehetne jutni a hőtároló nélküli megoldáshoz (egész évben változó teljesítmény mellett), de a napsugárzásból begyűjthető energia egy napon belüli változása miatt rövid időtartamú tárolóra ekkor is szükség lenne.

39. ábra Villamos energiát három évszakban szolgáltató szolár erőmű

Az egyidejű hő- és villamosenergia-termelés akármelyik típusát is kívánjuk megvalósítani szolár hőerőműben, szezonális hőtároló alkalmazásával vagy a nélkül, a nagyobb összhatásfok érdekében célszerű kapcsolt rendszer kialakítása. Vagyis akkor, amikor villamosenergia-termelés is folyik a fűtési vagy melegvíz hőigényt a kondenzációs hőből érdemes fedezni.

A szolár hőerőművek szezonális hőtároló nélküli alkalmazása vagy időszakos villamosenergia-termelési célú, hosszú időtartamú hőtárolóval történő alkalmazása rontja a fosszilis energiahordozókkal üzemelő hőerőművek kihasználtságát.

3.2. A tervezett hőtároló működési körülményei

A dolgozatban leírt, tervezett és optimált, szilárd töltetű, szezonális hőtároló a hőt érzékelhető hő formájában raktározza.

A szezonális hőtároló elé a napsugárzásból begyűjtött hőmennyiség napszak szerinti és esetleg több napon áthúzódó egyenetlensége miatt átmeneti tárolót kell beépíteni, amelyből egyenletesen tölthető át a hő a szezonális hőtárolóba (32. ábra). Az átmeneti tároló számítása nem tárgya a dolgozatnak.

Az átmeneti tárolóból gáz vagy folyadék halmazállapotú hőhordozó közeg szállítja a töltési szakaszban a tárolandó hőt a szezonális hőtárolóba és adja le a szilárd töltetnek (szintén érzékelhető hő formájában). Ugyanez a hőhordozó közeg veszi fel a hőt az ürítési szakaszban a hőtároló szilárd töltetétől és szállítja a hőfelhasználóhoz.

A folyamatos üzem egymást követő töltési-ürítési ciklusai alatt időben változó nagyságú hőáram veszteség távozik a hőtároló külső hőszigetelésén át a környezetbe.

Működését tekintve a modellezett hőtároló a 3.1. fejezetben bemutatott, a villamos energiát két évszakban szolgáltató szolár hőerőmű (38. ábra) szezonális hőtárolója lesz. Ez a hőtároló évi három feltöltési-ürítési ciklussal üzemel, az egyes ciklusok alatt más-más környezeti hőmérséklet mellett, mindegyik ciklusban, időben másképpen változó betöltendő, majd ürítendő hőárammal.

A dolgozat célja a feltöltési-ürítési folyamat leírásán túl a különleges konstrukció tárolási összhatásfok szempontjából optimális belső geometriai méreteinek és működési paramétereinek meghatározására szolgáló módszer kidolgozása, valamint a módszer számítási feladaton keresztül történő bemutatása. Az optimálás célfüggvényének értéke időben hosszan tartó folyamat numerikus szimulációjának számítási eredményeiből határozható meg. A szimulációs eredményeken alapuló optimálás véges időn belül történő elvégezhetősége érdekében több, a számítások gyorsítását célzó egyszerűsítéssel kellett élnem. Ezeket az egyszerűsítéseket a 3.10.

fejezet végén összegeztem.