• Nem Talált Eredményt

A DONA ELVIR DE ZUÁRÉ HISTORIÁJA

In document Mikes Kelemen Összes müvei (Pldal 108-200)

Minek utánna. az álbiaí hertzeg a spanyol korona alá hodoltatta volna portugalliát. a második philep. azon volt. hogy ötet mind sze-ressék, mind tölle féllyenek a portugalliában lévö nagy familiák, a kiket már közöttök. leg hatalmasabnak gondolta lenni, és a kik igen nehezen adták magokot alája. némelyek azok közül. azért engedelmes-1° kedének. mertm nem lehetet más képpen. és némelyek. tsak az elö menetelért. ezek közöt leg nevezeteseb volt, dom baltazár de láma.

ez az iffiu ur. mind szép termetü. mind vitéz lévén. az Ö elei. minden jószágokot. a portugalliai királynak szolgálattyában költötték volt

el. [1usa:1

15 Ennek az iffiu urnak szerencséje. nem egyezet meg az ö nagyra vá-gyó kívánságíval. és örömel tekinté ezt a változást. a melyben gondolá hogy helyre hozhatná házát, hogy pedig azt el érhesse, mindeneket el követe. hogy a spanyol királynak. és a nagy uraknak kedvében lehes-sen. a mely buzgoságot. és hüseget mutata ehez a királyhoz. azért2°4 20 nagy betsületben esék az albiai hertzeg elött, a ki is oly jó emlékezetel volt felölle. a királynál. hogy eza fej delem nagy tiszttségekben tevé.

a melyekben hasznosan el járt.

Dom baltazár. mihent abban anagy uraságban látá magát., a melyet oly igen suhajtotta, mindgyárt azon gondolkodék. hogy szerencséjit 25 állandová tehesse. valamely jó házaság által. mint hogy pedig tsak a nagyra vágyás uralkodot szívében. és hogy a szeretetnek semmi része nem volt az ö házaságra valo szándékjában. azért. elegendö idöt is ada arra magának., hogy olyat választhasson a ki bé tölthesse2°5 nagyra valo vágyásít.

W* mert (leh) nem lehetet W azért (oly) nagy

W bé tölthesse (v) nagyra valo vágyásit

Erre valom nézve. mint hogy dona elvir de [103b:] zuarét, portugal-liában aleg nagyob familiának minden joszági illeték, és a kinek ritka szépsége2°7 meg haladá gazdagságit. azért dom baltazár is. tsak Ö reáj a tzéloza, dona elvir tízen nyolcz esztendös leány volt. és apja mikor meg. holt. a maga öttsinek. dom pedre. de zuare tutorsága alá hagyta volt., és mint hogy ennek semmi gyermeke nem volt dona elvírt igen szerette. a kit is igen nagy szorgalmatoságal nevelte volt fel.

Mint dona elvirnél az országban nem volt gazdagab leány, azért dom pedre mellet. szüntelen tsak a sok kérö vólt. a kik közül egyet meg külömböztették. nem tsak azért. hogy annak az iffiu urnak mása nem volt érdemre, hanem azért. is. hogy az elvir annya ötet válasz-totta volt. még mikor gyermek volt., a ki is nagy szeretettel volt a dom sebastien de suza annyához. ugyan ez a neve annak az iffiu 1u`nak., és ezm a két anya. az Ö férj eknek engedelmekböl. a gyermekeket abban areménségben nevelték. hogy még esze adgyák öket,

Ez a két gyermek alig tudtak szolní, hogy már egy mást szerették.

de mint hogy ezek igen iffíak valának az midön a dona elvir attya. és annya meg holtanak. [104a:] azert esze nem adhaták öket. mind azon által. dom pedre hasonlo szeretettel. és szándékal lön dom sebastien-hez, etsak két esztendövel volt idöseb dona elvírnél. de mindenek tsudálták az Ö szépségeket. és jó erkölcsöket. az Ö szeretetek együt nött vélek. és nagy ohajtásal. várák, hogy esze adgyák öket.

A mint is hogy a házaságra valo napot. már el is végezte volt. dom .pedre a sebástien anyával., a midön. a nagyra vágyo dom baltazár.

akadályt tön közöttök. tudván azt hogy mitsoda egyeségben élnek egymásal. ez a két személy. és hogy dom pedre. esze akarná öket adni:

de igen bizván a spanyol udvarnál lévö betsületiben. könnyen el hiteté magával. hogy Ö még dona elvirt meg nyerheti. azért mindgyárt udvarlani kezdé dona elvirt, és nagy szorgalmatoságal. látogatá dom pedret, hogy2°9 néki a spanyol udvarnál nagy betsületivolt és azon kivül is nagy familiábol valo. azert dom pedre. mindenkor nagy betsü-lettel volt hozája. minek utánna dom baltazár. egy nehány napok alat.

nagy baráttságát mutatta volna. dom pedrehez. nem akará továb halaˇsztani szándékát.

Erre. valo nézve. dom pedret. valamely kertbe sétálásra ki vivé. és

W Erre valo (nz) nézve.

W szépse [Elirás.]

W ez a [8-a.-ból javítva.]

„hogy (ho) néki

107

mikor egyedül lettenek volna, nagy bizodalomal mondá néki. uram,27°

azal biztatom maga-[l04b:]mot. hogy a kéréseınet meg nem fogod vetni, amítsoda hasznodra válik még a. gondolom hogy örömel e12"

fogadod. én elvirt szeretem., és ötet kérem. azt tudod hogy oly szeren-csés vagyok. hogy kedviben estem a spanyol királynak, az Ö jó téte-menyei. és a melyek még hátra vannak, olyan valoságos bizonyságí a hozam valo joságának, mind azért a melyet tselekedtem érette. itéld el abbol hogy mit tselekedhetem, de a még a té hasznodra válik., hogy mi egyesek legyünk., portugalliában, a mi faıniliánk leg elöb valo.

ezen szövettség által, a mely el hiteti phílep királyal. hogy a te hozája valo hüséged hasonlo az enyimhez, mi annyi tiszteletet. és jószágot szerezhetünk familiáinknak, hogy anélkül. ezeket el nem nyerhetnék.

Nem lehet ki mondani. mitsoda bajba esék. dom pedre. ezekre a beszédékre. az okoság azt hozta magával., hogy semmit olyat ne-mondgyon a mely meg bánthatná. olyan embert., a kinek boszu állásá-tol lehetet tartani. a betsület meg arra kénszeritette ötet, hogy meg tarttsa fogadását dom sebástiennek, ez a két nagy dolog egy kevés ideig agondolkodásban veté; és látván hogy dom baltazár, várná válaszát., mondá. uram mi igen szerencsétlenek vagyunk, elvir és én.

hogy az uri dom baltazár. eléb tudtunkra nem adta szándékát. abban [l05a:] bizonyos lehet. hogy mindeneknél elöb el nyerte volna de uram most már nincsen ideje annak. Elvír magát. dom sebastíenhez köte-lezte. én is már oda ígértem. és azt tudod. hogy az olyanok közöt.

mint mi. a fogadást meg kell tartani. Elvir. és Sebastien. egy másnak rendeltettek.

Még gyermekségektöl fogvást ebben a reménségben neveltettek fel.

ugyan azon idötöl fogvást is szeretik egy mást. a te nemesi elméd.

meg nem engedné néked, hogygn el kivánnyad választani. azt a két egyes szívet egy mástol. mind azon által uram. ha ebben a szándékban lettel volna ennek elötte egy nehány esztendövel. a midön még semmi ígéretet nem tettem volt dom sebastiennek., minden erömel azon lettem volna., és arra kénszeritettem volna Elvirt hogy akezít néked adgya, de mostanában a dolog máskent vagyon azt tudom magad sem kívánod hogy a betsület-nek törvénye ellen tselekedgyem. és viszá vonnyam igéretemet

27° uram, (g) azal

271 el (veszed.) fogadod. [Törlés a sor végén.]

372 hogy (azt) el kivánnyad [Törlés a sor elején; el - (azt) elé irva a margóra.]

Az én szándékom sem a felelé dom baltazár. mérges mosolygásal.

de dom pedre lehet abban modot találnunk. hogy semmit se hánnya-nak szemünkre.273 és midön, a fellyeb valo parancsolathánnya-nak kételen valaki [l05b:] engedelmeskedni. akor nem tartozik fogadását meg tartani, gondolom hogy érted mit akarok mondani. és nem szükséges hogy eıTöl többet mondgyak., és hogy arra kénszerittselek. hogy addig Elvirt. férhez ne ad. valamég a király arra neked szabadságot nem ád, azután el válának egymástol. és ki kim a maga házához mene.

Dom pedré aházahoz érkezvén. nagy örömbe találá. együt. Elvirt.

és dom sebastient., akik minden orán várták. egy másal va-lo házasá-gokot. dom pedre látván az ö Örömöket. a nagy szomoruság meg hatá az Ö szivét. ugy anyira. hogy még az ábrázattyán meg tettzet néki, és ez akét személy azon meg ijedének. és kérni kezdék hogy mondaná meg okát szomoruságának, mint hogy azt nékik meg kelletet mondani.

vagy egyszer.275 vagy mászor. azért. megm mondá nékik. egészen, a dom baltazáral valo beszélgetésit. dom sebástíent., noha Elvir. nagy szerelemel kezdé is vigasztalni. de Ö erre, igen nagy keserüségben esék.

és elöre el látá minden szerencsétlenségit., nem kételkedvén abban hogy dom baltazár. nálánál nyerteseb ne légyen., mivel az udvarnál.

néki nagyob hitele volna., azért. más modot. nem látot abban hogy ezt el kerülhesse, hanem azt. hogy dom baltazárt. [l06a:] meg öllye, erre., a gyülölség, a szeretet. és a féltés. a szivét el hatván. tegyük ezekhez. az iffiuságnak hamar valo fel indulását. az Ö nagy familiábol valo letit. és nagy bátor szivét, mind ezek anyira fel gerjeszték. hogy mindgyárt. dom baltazárhoz akara menni. hogy tölle meg kérdgye az okát. a bestelenségnek. a melyet rajta akar tenni.

Dom pédre minden képen azon volt. hogy meg tsendesíttse haragját.

és a szerelmes Elvír nélkül, az a nap bizonysága lett volna. a dom baltazár. vagy a dom sebastien halálának. de ez a szép leány, látván.

hogy meg nem tartoztathattya. dom pedre ötet. azért az ajto közi álla, és mondá nagy bátorságal. ki ne meny dom sebastien, és mint hogy a dom pedre okos szavai meg nem tartoztathatnak tégedet., tudd meg az én szándékomot. és ha olyan vak merö vagy. hogy dom baltazára meny, hogy277 veszedelemre tegyed életedet és az én

melto-373 szemünkre. [Szóvégi e - javítva olvashatatlan bet-űből.]

*74 ki ki (na) a maga

275 egyszer. [g-az-ből javítva.]

27° meg [Beszúrás.]

277 hogy (szeren) veszedelemre

109

ságomot., olyan egy másal valo verekedésel., amelyet mind az okoság.

mind a dolognak ki menet-ele tilttyák. de mind ezekre ha még is nem hajtasz. ésküszöm. néked. hogy Elviröl ne is gondolkodgyál többé.

[ıoebzj

Hogy hogy aszonyom. fel kialta. dom sebástien. hát a dom baltazár.

élete már is olyan kedves elötted. hogy engemet as halálra itély, ha Ötet meg Ölhetem?

Én gyülölöm Dom baltazárt. felelé Elvir, de tégedet még is inkáb szeretlek mint ötet gyülölöm, az ö halála. meg nem vigasztalna enge-met a halálodon.,27B akár gyözedelmes légy. akár meg gyözetet. de a te veszedelmed bizonyos., ezt mind tsendeseb, mind bízonyosab modal lehet meg orvosolni., én nekem kel azt végben vinnem. és te néked kel. nékem engedelmeskedned. abban az egy dologban. a melyben meg mutathatod hogy vagyon hatalmom rajtad. mit kellesék hát tselekednem felelé eıTe keservesen dom sebastien. és mit parancsolsz nékem.?

Azt, mondá néki Elvir. szerelemel tekintvén reája. hogy engemet szeres. és várj dom pedrétöl. és fö képen az én hüségemtöl. azt pedig tellyeségel meg tiltom néked, hogy semmit ne várj a fegyveredtöl.

olyan állapotban vagyunk egy másal. a mely nem engedi hogy el titkolyamm hajlandoságimot, az szüléimtöl vettem azt a parancsola-tot hogy tégedet szereselek., és hogy abban vessem minden boldog-ságomot. dom sebás- [107a:] tien. nyujtván néki kezét. senkié nem lé-szek tsak tiéd, ez az ígéret tsendesíttse meg haragodot. üze el félelmidet.

és tégyen arra alkalmatosá. hogy együt. olyan modot találhassunk a mely el szélesze, ezt a fel indıılt szélvészt.

Ennél nem kelleték2°° több. a szerelmes dom sebástiennek. és azt követé a mit kivántanak tölle. és az elvir lábaihoz borulván, szászor kére botsánatot. tölle, és meg anyiszor fel fogattatá véle. hogy másé nem lészen. tsak az övé.

Dom pedre. . a ki mind ezeket látta. a szíve nagy keserüségben volt rajtok. azt igeré nékik. hogy minden tehettségével. azon lenne.

hogy dom baltazár szándéka véghez ne mehetne, erre valo nézve.

hárman tanátsot tartának, és azt végezék el. hogy a két részröl valo atyafiakot mind esze gyüttsék. és akiknek elejekben adgyák, hogy

272 a halá(d)1odon., [Törlés a sor elején, elválasztás után.]

27° el titkolyam (ind) hajlandoságimot, [Törlés a sor végén.]

22° kelletéb [Íráshiba.]

10

15

20

25

30

mitsoda akadályt akarna tenni dom baltazár. az Ö házaságokban, és hogy minden erejekel. annak ellene kel állani.

Mint hogy ez a két familia. magában foglalta. mind azt. a mi leg nevezeteseb volt az országban., azért kön-[107b:]nyen el lehet itéhıi.

hogy ha együt fogják adolgot hogy nyertesek is lesznek egy olyan emberen, a ki noha nagy familiábol valo. de a ki minden elö menete-lét. az ország szerencsétlenséginek tulaldonithattya. dom pedre, hogy idöt ne veszesen. más nap a két részröl valo atyafiakot esze gyüjté Az atyafiak221 mind együt lévén, dom sebástien elejekben terjeszt-vén a maga dolgát. olyan nemesi bátorságal. és okoságal beszélle nekik., hogy mindenek az ö részére állának., a zuáre familia. az az az Elvír atyafiai. mindnyájan meg esküvének hogy ellene allanak a dom baltazár szándékának és hogy mindnyájan. a spanyol. király lábaihoz232 fognak borulni. és azon kérik. hogy meg ne gátollya. az elvir. dom sebastiennel223 valo házaságát.

Mind ezeket hogy el végezték volna. azt jonak találák. hogy a dolgot mind addig titokban tartanak, valamég látnák. hogy dom baltazár. mint fog a dologhoz: dona Catherina, a dom sebastien anya pedig azon volt. hogy továbra ne halaszák,2'“ ha nem mindgyárt tsinállyák meg a házaságot., és azután dom baltazárnak semmi modgya nem lesz az artásra. de erre nem állának reá. az Elvír atyafiai, mond-váıı. hogy dom baltázár, akirály nevét emleget-te [l08a:] volna a dom pedrévcl valo beszélgetésiben. azért az okoság hoza magával. hogy semnıit ne hirtelenkedgyenek. de söt még. nagy készíilettel kellene lenni alakadalomhoz. azért hogy had láthassák meg mindenek, hogy annak elötte már jóval el volt végezve a hazaság. és hogy semmitöl sem tartanak, minek elötte el bomlanék ez a gyülés, mindenik arra igéré magat. hogy a végezés mellöl el nem állanának.

Az alat pediglen. dom baltazár. a maga dolgaiba igen fáradozot, és mint hogy látta volt a dom pedre feleletiböl hogy semmit sem reménl-hetne tölle, azért mindgyárt ugyan azon225 napon meg indult., és a spa-nyol udvarhoz ment., a hol oly jol tudta folytatni dolgát hogy a király nem tsak jová hagyá. az elvirel valo házaságát, de még indiában vicé

221 atyafiak [I-Í-ből javítva.]

Ü2 lábaihoz [z -- javítva.]

222 sebastiennel [Második 8-n-ből javítva.]

294 hogy továbra ne halaszák, (hogy) ha nem 22° ugyan azon (a) napon [azon - (a) fölé írva.]

lll

5

10

15

20

25

30

35

királyá tevé. és goa. városának gubernatorává,22° ezel a nagy titıılu-sal. lisbonában viszá érkezék., és a fö présidensnek. parancsolatot is vit. hogy kenszerittse dom pedrét az engedelmeségre.

dom baltazár lisbonában érkezvén. meg tuda hogy mitsoda nagy készülettel volnának az elvir [l08b:] és dom sebastien lakadalmá-hoz. igen kezdé sürgetni a fö presidenst. a ki is mihent vévé a király parancsolattyát. azonal hivatá dom pedrét. és eleiben adá a király parancsolattyát. hogy elvirt. dom baltazárnak adgya. és hogy minden tett igéretit vegye viszá.

dom pedre. mindeneket eleiben tén aprésidensnek. atöbbi közöt.

hogy az a dolog neki bestelenségire válnék, hogy az a két személy egy mást mint szeretné, és hogy már a lakadalomnak is meg kellene lenni. de mind ezekre neki tsak azt felelék. hogy engedelmeskedni kell aparancsolatnak., dom pedrének meg esék a szive. ezen az eröszak tételen. és mint hogy nem akart semmit is el mıılatni., akét részröl valo familiát. ismét esze akará gyűjteni. adom sebastien atyafiai hozája el menének. de a maga atyafiai közül. tsak kevesen menének hozája. a kik oda mentenek is. azt mondák néki. hogy ök dom balta-zár ellen igérték volt hogy állanak. de nem a király parancsolattya ellen., és hogy a familiának abban nagy haszna vagyon, hogy dom pedre elvirt. dom baltazárnak adgya., a ki vicé királya indiának, es goa várasának gubernátorja.. [109a:]

Akor dom pedre látván. hogy a maga attyafiai aıTa itélnék ötet.

hogy meg szegje fogadását., a dom sebastien panaszira egyebet nem felelt. hanem tsak a király parancsolattyát mutatta néki. el lehet itélni.

hogy mitsoda nagy keserüségben volt az a két személy. az egészváros szánta öket, de senki nem mérte meg akadályoztatni. a szép Elvi1`.

igen szomoru állapotban volt, kételen volt el szenvedni. hogy dom baltazár hozája járjon, és dom sebástien tölle el rekesztessék. szüntelen tsak arrol gondolkodék. hogy miformában távoztathatná el azt a házaságot.2B7 a melyet ugy tekintette mint halálát

Dom pedre. meg nyerte volt a fö presidenstöl hogy nyolcz napig.

halaszák el a lakadalmat, olyan szin alat, hogy2°° azon idö alat. azon igyekezik hogy Elvirt rea vehesse arra a házaságra, de valojában,22°

tsak arra valo volt hogy idöt adhasson néki. hogy az alat. valamely mgubematorává, [g-b-ből? javítva.]

227 házaságot. [a-á-ból javítva az ékezet áthúzásával.]

222hogy (addíg.) azon idö alat.

222 [Sorvégem] valo(ba) [új sor elején:] jában,

akadályt találhasson. amint is hogy Elvír mindent elkövetet. hogy dom baltazáral2°° szándékát le tétethesse. a ki is, mentöl inkáb látá hogy eleiben adnák nagy vétkes tselekedetit. azért hogy két. olyan személyt a kik2°1 egy mást szeretnék. el akarja választani egy mástol.

ö még annál hami-[l09b:] sab örömel igyekezet rajta.

Dom sebastien. pedig el tekéllé magában. hogy inkáb meg hal.

mint sem. azt a bestelenséget el szenvedgye. de ezt a szándékát. nagy figyelmeteségel. igyekezék eltitkolni Elvír elött,2°2 a kihez is tsak olyan idöben ment. a mikor gondolta hogy ót nem talállya dom baltazárt., Elvír látván tsendes maga viselésit. nem kezde annyira tartani, és végben akará vinni, amit fel tett volt2°3 magában, gondolván azt.

hogy lehetetlen volna. egy betsület szeretö embernek olyan leányt elvenni, a ki maga meg vallaná hogy mást szeretne., azért el végezte volt magában. hogy mindent féh`e tészen. és el nem titkolya dom balta-zár elöt. szíve hajlandoságát. Elvír erre nehezen adá magát., de lát-ván. hogy a mások szovára semmit sem hajtana, gondolá. hogy ha ugyan magátol meg tudná hogy miben vagyon a dolog,. akor betsüle-tesen szándékát nem követhetné; erre valo nézve. hogy dom baltazár.

hozája ment vohıa. és mások nem lévén a házban tsak a leányi. dom baltazár pedig sürgetvén. hogy mondaná meg szándékát. mivel a nyolc napnak tsak el kellene telni. erre Elvír mondá. uram örökös ditséretre valo dolgot tselekednél. hogy ha örökösön el halasztanád szándékodot, mivel azt tudhatod: [l10a:] hogy én másnak rendeltettem az én szüléim választásokbol. és a magam hajlandoságábol., ha szinte ugy tétednéd is magadot hogy ezt nem tudod, de a keserüség a melyben vagyok tudtodra adgya, az egész lisbona tudgya, miért titkolnám azt el elötted, tud meg azt azén számbol urám. mondá piru1va,2°4 hogy én szeretek, és engemet szeretnek, és senki más, dom sebástienen kivül az én szívemet nem birhattya, ez olyan hajlandoság a mely velem születet, és holtig meg is tartom. mitsoda ditsöséget. és gyönyörüséget fogsz találni.225 az olyan házaságban, a mely eröszakosan menyen végben és a mely olyan feleséget ád elödben,2°° a kinek minden

idegen-2°° [Sorvégen:] baltazá(r) [új sor elején:] ral [a második a-á-ból javítva.]

221 a kik [A szóvégí k .- utólag beszúrva.]

222elött, (és) a kihez 222 volt [Beszúrás.]

224 pirulva, (gy) hogy

2” fogsz találni. (a mely erosza) az olyan házaságban, [Törlés a sor végén.]

22° elõdben, a(mely)kinek

8 Mikes Kelemen Összes Müvel III. 113

sége. tegedet fog tekinteni. és minden. szerelmes gondolati, a te társa-dot., és aki az erövel valo tiszteletivel., szüntelen a szemedre hannya hogy te vagy oka. szerencsétlen életének.

ohl uram kérlek. visgáld meg. hogy mitsoda irtoztato az illyen kötél. mentsd meg magadot annak gyalázattyátol. gondold el. hogy2°7 az egész világ azt meg tudgya. hogy tégedet nem szeretlek, hogy tége-det soha sem szerethetlek. és hogy az én szeretetem holtig valo lesz.

a te társadhoz. ezek uram az én szi- [110b:] vemnek titkai. nem akarom azokot el titkolni elötted, ne hogy ezeket a szememre hánnyad akor., a midön már le nem teheted azt a veszedelmes kötelet. hadd el hát szándékodot, üsmérd meg annak igasságtalanságát. és ne kénszerits engemet olyan dolgokot. tselekednem. a mely idövel, inkáb meg sértené a te betsületedet mint sem az enyimet.

Akár mely jó gondolattal volt is maga felöl dom baltazár. de lehe-tetlen vala neki. ezekre a beszédekre. el titkolni a maga neheztelésit;

ö ezekre. meg tüzesedet, el haloványodot. és szászor félben akará hagyatni a beszédet., de nem tuda mit mondani, és azon mód nélkül tsudálkozék.2°° hogy egy olyan iffiu leány mint Elvir., a kinek még a szemérmetessége nagyob volt a szépséginél. ki mérjem nyilatkoztatni szivének titkát. olyan embernek. a ki el akarná venni.

De mint hogy Ö természet szerént kevély. volt,3°° és nagyot állitot maga felöl., azért haragal is akara felelni. de meg gondolván. hogy nem

De mint hogy Ö természet szerént kevély. volt,3°° és nagyot állitot maga felöl., azért haragal is akara felelni. de meg gondolván. hogy nem

In document Mikes Kelemen Összes müvei (Pldal 108-200)