• Nem Talált Eredményt

KAPCSOLÓELVEKRŐL RÖVIDEN * R AFFAI Katalin, PhD

2. A személyes jogot meghatározó kapcsolóelvek

2.4. A domicílium (domicile)

A common law jogrendszerek hagyományosan a domicile (domicílium) kapcso-lóelvét részesítették előnyben. A domicile az ember és egy meghatározott terü-let közötti jogi kapcsolatot juttatja kifejezésre, rajta keresztül pedig egy adott jogrendszerhez fűződő kapcsolatát. Nincs köze a tényleges lakóhelyhez (bár magyar fordításban ezzel a kifejezéssel is jelölik), sokkal inkább egy adott jog-területhez való kötődést jelent. 53

A domicile-nak három típusa ismert: 54domicile of origin (származási/eredeti

50 Az EuB 2009. április 2-i ítélete, C-523/07 sz. A. ügy, EBHT 2009., I-2805; EuB 2010. decem-ber 22-i ítélete, C-497/10. PPU.sz. Barbara Mercredi kontra Richard Chaffe ügy, EBHT 2010., I-14309.

51 A polgári és kereskedelmi ügyekben kialakult szokásos tartózkodási hely uniós fogalmáról ld. Peter MCELEAVY: Applicable Law and Relations with Third States: the Use and Application of Habitual Residence. In: Alberto MALATESTA – Stefania BARIATTI – Fausto POCAR (szerk.):

The External Dimension of EC Private International Law in Family and Succession Matters.

Milan, Cead, 2008. 269–295.

52 KROPHOLLER i. m. 290–291.; MÁDL–VÉKÁS i. m. 165.

53 BURIÁN i. m. 127.; MÁDL–VÉKÁS i. m. 167.; ANDRAE i. m. 123–124.

54 ANDRAE i. m. 123–124.; Jane LEE: Defi ning domicile. http://www.lawgazette.co.uk/law/

domicílium), domicile of choice (választott domicílium), domicile of dependence (függő domicílium).55

A Domicile of origin-t az ember születésével nyeri el, de nincs köze a tényleges születési helyhez. A házasságból származó gyermek az apa domicile-ját kapja, a házasságon kívül született pedig az anyáét, ill. abban az esetben is, az anya domicíliumát kapja, ha az apa már nincs életben. Az eredeti domicílium mind-addig fennáll, amíg azt az ember saját akarta folytán a választott domicílium útján meg nem szünteti.

A választott domicílium a személy választása által keletkezik. Elnyeréséhez az érintett személyes jelenléte szükséges, egy új általa választott lakóhelyen (residence). Fontos összetevője a végleges vagy huzamos ideig való helyben tartózkodás, maradás (animus manendi). Hogy fennáll-e a tartós helyben ma-radás ténye, az több objektív és szubjektív összetevőből állhat, mint például: az állampolgárság megszerzése, házasságkötés, vagy a házasság felbontása, in-gatlan tulajdonjoga, annak az óhaja, hogy halála esetén az adott országban te-messék el stb. Ha valaki feladja a választott domicíliumát, anélkül, hogy egy új domicilíumot alapítana, a születéssel szerzett domicíliuma feléled.

Az ún. függő domicilíum, ahogy a megnevezése is mutatja, azoknak a sze-mélyeknek a vonatkozásában áll fenn, akik képtelenek önállóan az ügyeik vite-lére, mert csökkent vagy hiányzik a belátási képességük, ilyenek a gyermekek 16 éves életkorukig, valamint a mentálisan sérültek.56

Az embernek élete során többször is változhat a domicíliuma, de egy adott pillantaban csak egy domicíliuma lehet. Ahhoz, hogy ezt a kontinentális gon-dolkodás szempontjából nehezen megközelíthető jogi koncepciót megérthes-sük, röviden egy példával szeretném szemléltetni.57 Fred Kaliforniában szü-letett, apja domicilíuma az Egyesült Királyságban van, annak ellenére, hogy már gyermeke születésekor és gyermekkora éveiben is Kaliforniában dolgozott.

Mivel soha nem tekintett erre a helyre úgy, mint ahol véglegesen élni szeretne, az Amerikai Egyesült Államokhoz (AEÁ) kizárólag munkahelye okán kötődik, ezért angol domicíliuma változatlanul fennáll. Fred édesanyja francia

állam-defi ning-domicile/69452.fullarticle.; Domicile, https://www.gov.uk/government/uploads/

system/uploads/attachment_data/fi le/267933/domicile.pdf

55 Mindhárom típus magyar elnevezése saját fordítás.

56 A férjezett asszony domicilíuma is ebbe a típusba tartozott, a férje domicíliumának a függ-vényében határozták meg. Ez a helyzet egészen 1974-ig állt fenn. Az angol jogrendszerben a Domicile and Matrimonial Proceedings Act 1973, törölte el, és adta meg a lehetőséget a nők esetében is a választott domicílium alkalmazására.

57 A példa Jane Lee tanulmányából származik.

polgár, akinek a domicilíuma (lakhelye) Franciaoszágban található, ő pusztán elkísérte Fred apját az AEÁ-ba, ahol együtt élnek, de ez a tény nem változ-tat a domicíliumán. Frednek a származási domicíliuma tehát angol, még abban az esetben is, ha ténylegesen sosem járt Angliában. Ha időközben az apa szán-déka megváltozik, és úgy gondolja, hogy végérvényesen Kaliforniában sze-retne maradni (továbbra is ott dolgozik, ingatlant tervez venni stb.) a válasz-tott domicíliuma az amerikai lesz, amely egyben megszünteti az eredeti, angol domicilíumát. Ha Fred, még 16 év alatti, akkor apja domicíliuma után ameri-kai domicíliumot szerez (domicile of dependence), miközben elveszíti eredeti domicíliumát. Ha Fred 16. életéve betöltése után továbbra is Kaliforniában él, választott domicíliuma az amerikai marad. Amennyiben elhagyja Kaliforniát, de sehol nem áll szándékában tartósan élni (pl. utazgat a világban), ismét feléled az eredeti angol domicíliuma. Ha Fred szülei még gyermekkorában elváltak, és ő anyjával lakik eredeti angol domicíliuma függő francia domicíliumra válto-zik. Ha Fred születése pillanatában szülei nem éltek házasságban, akkor erede-ti domicíliuma a francia lesz, amely mindaddig fenn áll, amíg valahol válasz-tott domicíliumot nem szerez.

Az amerikai jogban a domicíliumnak különböző típusai alakultak ki az egyes gazdasági jogviszonyokhoz kapcsolódóan is. Például a kereskedelemi domicílium (commercial domicile) amely azt a központi helyet jelöli, ahonnan a gazdasági társaságot irányítják,58 a gazdasági társaság domicíliuma (corporate domicile), vagyis az a hely ahol a társaságot bejegyezték és meghatározza a ho-nosságát, valamint a gazdasági tevékenység központi helyét.

Az említett domicíliumoktól elkülönül a kizárólag az öröklési jogviszonyok-ban meghatározó öröklési domicílium (domicile succession), amely az ingatla-nok vonatkozásában segít meghatározni az öröklési rendet, míg az ingó dolgok vonatkozásában ugyanezt a tulajdonos domicíliumának (domicile of the owner) rendeli alá a jog.59

58 A magyar nemzetközi magánjogban a központi ügyintézés helyének felel meg.

59 A rövid fogalom meghatározásokat http://defi nitions.uslegal.com oldalról vettem át.

SZABÁLYAINAK ÉRTELMEZÉSE AZ EURÓPAI UNIÓ