• Nem Talált Eredményt

II. Eredmények

8. Hogyan tovább?

A projektben zajló fejlesztések és részeredmények nyomán ma már jóval világosabban rajzolódnak ki a felsőoktatási validációs/elismerési rendszer kialakításának és az elismeré-si eljárás gyakorlattá tételének (bevezetésének és elterjesztésének) a következő években szükséges további lépései.

A projekt – szisztematikus fejlesztőmunka nyomán – a formális képzésen kívül szerzett tudások elismerésének és felsőfokú tanulmányokba történő beszámításának rendszermo-delljére és eljárásrendjére fogalmazott meg a kialakítást és bevezetést célzó ajánlásokat.

A következő években azoknak a fejlesztőmunka során feltárt, a bevezetés feltételeiként azonosított rendszerelemeknek és hiányzó környezeti és eljárási elemeknek a kialakítá-sára szükséges fókuszálni, amelyek megteremtése, elterjedése elvezethet az intézményi eljárások bevezetéséhez, a gyakorlat fokozatos kialakulásához és terjedéséhez. A magyar felsőoktatás – sok ország gyakorlatával összehasonlítva – a képzési rendszer átalakulá-sának, az oktatás gyakorlatának és a tanulásszervezési eljárások fejlődésének átmeneti szakaszában van. Ahhoz, hogy a változások olyan irányban folytatódjanak, hogy megte-remtődjenek a hozott tudás felsőoktatásbeli elismerésének feltételei, további intenzív és széles körű munkálkodásra van szükség. Ez azt is jelenti, hogy a validáció/elismerés érde-kében nem látjuk járhatónak a szűk körű fejlesztőcsapat(ok) által vezérelt, a szakpolitika által felülről indított és mindenhol egységesen alkalmazott megoldásokra épülő változta-tásokat. A szereplők mindegyikének (ágazatirányításnak, fenntartónak, testületeknek és intézményeknek, azok polgárainak, továbbá külső partnereiknek) be kell kapcsolódniuk a feltételek kialakítását célzó munkálatokba. Ez egyben meghatározza egy esetleges követ-kező projekt tevékenységeinek, módszereinek tervezése során érvényesítendő szempon-tokat is.

A projektben végrehajtott terepkutatás feltárta, hogy a felsőoktatási intézményekben kü-lönböző rejtett, emiatt a hallgatók számára a garanciális elemeket nélkülöző módon jelen van a hozott tudás elismerésének gyakorlata. Ezért egy, az európai alapelveket követő, transzparens eljárás meghonosítása megalapozott cél.

A terepkutatás, majd a fejlesztés további munkálatai és az elismerési eljárás megvalósí-tásának intézményi kipróbálása rámutattak hiányosságokra is. Ezek közül kiemelkedik a tananyagra és nem a tanulási eredményekre koncentráló gondolkodásmód, a tudásérté-kelés jelenleg szokásos, hagyományos gyakorlatának az elismerés céljaira való

elégtelen-122

sége, a felsőoktatás szereplői – alapvetően az oktatók – tudásra és tanulásra vonatkozó nézeteinek lassú változása. Ehhez társul a felsőoktatás és a felnőttképzés közötti kapcso-latok viszonylagos fejletlensége, ezzel részben összefüggésben az oktatás világának többi szereplőjével (oktatási szolgáltatókkal, oktatási szolgáltatásokat kínáló szervezetekkel), továbbá az érintett külső (regionális) partnerekkel való kapcsolatok, együttműködések gyengesége. Ezek közül több körülmény is olyan természetű, hogy azokat egy körülhatá-rolt célokra irányuló projekt közvetlenül nem tudja befolyásolni. A célok megvalósítását támogató módszerek gondos megválasztásával – többek között az érintettek minél széle-sebb körű bevonása révén – azonban a változási folyamatok elindíthatók, felerősíthetők.

A következő fejlesztési szakasznak ezért igyekeznie kell a közvetlen célok mellett a fenti körülményekre is tekintettel lennie.

A most záruló fejlesztés eredményeire építve olyan fejlesztési program kialakítása javasolt, amelynek közvetlen célja, hogy

az Országos képesítési keretrendszer kialakítására irányuló munkálatokkal össze-hangolva;

a felsőoktatás külső partnereivel együttműködve kialakítsa az elismerési eljárás al-kalmazáshoz szükséges képesítési, szakterületi és programszintű standardokat és tanulási eredmények formájában írja át azokat;

a kimenetalapú programszabályozás alkalmazásának és a tanulási eredményeknek a tantervekben, a tantárgyi programokban és az értékelésben történő használa-tának elterjesztésével megalapozza az elismerési eljárás referenciáinak és a tudás bizonyítékainak elemzésére és értékelésére vonatkozó módszertani ismereteknek, készségeknek a kiépülését, ezzel az elismerési eljárás intézményi bevezethetősé-gét.

A szakképzés, a felnőttképzés és a közoktatás területén működő, illetve fejlesztés alatt álló eljárásokkal, továbbá az egész életen át tartó tanulásban érintett képzé-si szolgáltatókkal, szereplőkkel, valamint a tanuláképzé-si és életpálya-tervezéképzé-si és -ta-nácsadó, illetve foglalkoztatási támogató rendszerek szereplőivel, képviselőivel együttműködve kidolgozza az elismeréssel kapcsolatos tájékoztatás és tanácsadás szempontjait, jó példáit, és meghatározza a kívánatos kapcsolódási pontokat, felü-leteket (beleértve a jogi környezet kimunkálását is).

123

A felsőoktatási szereplők felkészítésével és összefogásával megalapozza, hogy a felsőoktatási intézmények beillesszék működési rendjükbe a validációs/ elisme-rési eljárást. Ezen belül egy egyeztetési folyamat keretében meghatározza az el-ismerésre vonatkozó szakterület-specifikus szempontokat (többek között a tudás avulásának kezelésére, az elismeréssel történő beszámítás mértékére vonatkozó irányelveket). A fejlesztőmunka eddigi tapasztalatai alapján ennek alapvető mun-kaformája a felsőoktatási szakterületenként szervezett munkacsoportok összehan-golt fejlesztőmunkája.

Néhány önként bekapcsolódó felsőoktatási intézménnyel különböző szegmensek-ben és képzési területeken az elismerési eljárás megvalósításának további kipróbá-lását valósítsa meg, a megszülető tapasztalatokat a szakmaspecifikus különbségek azonosítására, az eljárásrend finomítására és a bevezetésre irányuló ajánlások pon-tosítására, továbbá a tudástár bővítésére felhasználva.

E programelemek eredményes megvalósításához elengedhetetlen

a későbbi intézményi kulcsszereplők bevonása és tartós közreműködésük biztosí-tása a fejlesztőmunkákban, továbbá a gyakorlat által történő felkészülésük, kikép-zésük az intézményi elismerési gyakorlat kialakításának és bevezetésének támoga-tására;

a folyamatos módszertani támogatás a programban részt vevők és az intézmé-nyekben az eljárás működtetésében érdekelt szereplők számára (például képzési program kidolgozása és valamennyi felsőoktatási intézményből legalább 3 fő ki-képzése);

módszertani kiadványok megjelentetése, illetve az e projekt keretében létrehozott tudástár jelentős bővítése, a működtetésben érdekeltek szakmai párbeszédének megszervezése és fenntartása;

a tanulást és a minőséget támogató szervezeti kultúra és vezetés fejlesztése az intézmények szintjén.

Egy ilyen program megvalósításának – az érintettek széles körű bevonásának köszönhető-en – a program tényleges terjedelménél jóval szélesebb körű lehet a hatása, és jótékonyan járulhat hozzá az e projektben azonosított hiányzó feltételek megteremtéséhez, a szüksé-ges szemléleti változások elindulásához, illetve felgyorsításához, terjesztéséhez.

124

A felsőoktatási validációs/elismerési fejlesztőmunkában közreműködő szakértők meggyő-ződése, hogy a fent vázolt intenzív és széles körű előkészítő folyamat teremtheti meg az intézményi szintű elismerési eljárások bevezetésének megfelelő körülményeit, amelyek nyomán a gyakorlat terjedése megkezdődhet. E folyamat keretében az intézményi alkal-mazások bevezetésére ösztönző, a bevezetés munkálatait segítő, költségeihez hozzájáruló pályázatok, támogatási források nyílhatnak azon intézmények számára, amelyek megta-lálják, felismerik a maguk érdekeit ennek az eszköznek a használatbavételében, és elkö-telezettséget alakítanak ki a hozott tudás elismerésére, beszámítására az általuk kínált képesítésekhez vezető tanulási útvonalakon.

125

Mellékletek

1. melléklet – A témához kapcsolódó