• Nem Talált Eredményt

Csírasejtes PTEN mutációkhoz társuló kórképek 1. Cowden kór

In document MTA Doktori Értekezés (Pldal 33-38)

A Cowden kór ritka örökletes kórkép (az Amerikai Egyesült Államokban a gyakorisága 1:200.000). A betegség prevalenciájáról hazai adat nem áll rendelkezésre. A felismerést megnehezíti, hogy a klinikai kép rendkívül változatos, számos eltérés önmagában nem kórjelző, és az előtérben álló klinikai tünetektől függően a betegeket különböző szakterületeken kezelik. A klinikai diagnózis felállításához az Amerikai National Comprehensive Cancer Network feltételrendszere nyújt segítséget [85,86] (10. táblázat).

33

10. táblázat A Cowden kór diagnózisához használatos ajánlás Patológiai elváltozások

 Felnőttkori Lhermitte-Duclos kór (kisagyi daganatok)

 Mucocutan léziók

 Nem malignus pajzsmirigy eltérések (adenoma, multinoduláris golyva)

 Mentális retardáció (IQ  75)

 Emésztőrendszer hamartomák

 Fibrocisztás emlőbetegség

 Lipomák

 Fibromák

 Vese és vizeletelvezető rendszer daganatok (leggyakrabban világossejtes veserák)

 Vese és vizeletelvezető rendszer malformációk

 Méh fibroidok

A betegség legfontosabb jellemzői: macrocephalia, multiplex hamartomák, bőrjelenségek, valamint rosszindulatú daganatok együttes előfordulása. Mucocutan bőrjelenségek a betegek 90-100%-ában, fibrocisztás emlő elváltozás az esetek 75%-ában, méh fibroidok és vastagbél hamartomatózus polypok az esetek mintegy 40 %-ában észlelhetők. Az endokrin rendszer betegségei közül a pajzsmirigy patológiás elváltozásai az esetek mintegy 50-65%-ában fordulnak elő (ezek többsége follikuláris pajzsmirigyrák). A Cowden kór klinikai diagnózisát támasztja alá, ha legalább 2 major eltérés észlelhető, vagy 1 major eltéréshez legalább 3 minor eltérés társul, vagy ha legalább 4 minor eltérés együttesen fordul elő (10. táblázat). Családi halmozódású esetekben akkor állapítható meg a betegség, ha a vizsgált egyénben legalább egy patológiai elváltozás észlelhető, vagy egy major eltérés fordul elő minor eltéréssel vagy anélkül, vagy ha két minor eltérés együttesen van jelen.

A Cowden kór klinikai képéhez hasonló, de azzal nem teljesen megegyező fenotípusú betegekben a Bannayan-Riley-Ruvalcaba szindróma és a Proteus vagy Proteus-szindróma-szerű kórképeket értik. A Bannayan-Riley-Ruvalcaba szindróma a Cowden kórhoz hasonló, de annál benignusabb autoszomális dominánsan öröklődő kórkép (BRRS-OMIM 153480). Jellemzői a Cowden kórhoz hasonló fejlődési rendellenességek (macrocephalia, fejlődés elmaradás), hamartomák (lipomatosis, haemangiomatosis) és bőrjelenségek (pl. glans penisen pigmentált maculák), azonban a Cowden kórtól eltérően a malignus daganatok kivételesen ritkák. A Proteus és

Proteus-szerű szindrómák heterogén kórképek. Jellemző elváltozások (macrocephalia, lipomatosis, érfejlődési rendellenességek, epidermoid és kötőszövet eredetű naevusok, hemihypertrophia) hasonlítanak a Cowden kórban és Bannayan-Riley-Ruvalcaba szindrómában észlelt elváltozásokra, de a családi halmozódás ritka [86].

II.1.6.2. Genotípus-fenotípus összefüggések PTEN csírasejtes mutációkhoz társuló kórképekben

A Cowden és a fentebb részletezett Cowden-szerű kórképek közös vonása, hogy hátterükben a PTEN tumorszuppresszor gén mutáció azonosíthatóak. A PTEN gén (vagy MMAC1 gén vagy TEP1 gén a 10. kromoszóma hosszú karján, a 10q22-23 lókuszon helyezkedik el és egy 403 aminosavból álló fehérjét kódol, amely tirozin- és lipid-foszfatáz aktivitással rendelkezik [87,88]. A tirozin-foszfatáz működésért egy központi elhelyezkedésű mag régió felelős, míg egy hosszabb, mintegy 175 aminosavból álló szakasz az aktinnal szoros kölcsönhatásban álló fehérjével, a tenzinnel azonos szerkezetű. A gént e két jellegzetesség alapján nevezték el (PTEN = phosphatase and tensin homologue; foszfatáz és tenzin homológ). Betegség-okozó mutációk, a gén teljes területén, de leggyakrabban az 5., 7. és 8. exonokban igazolhatóak. A foszfatáz aktivitás szempontjából fontos fehérje-szakaszt az 5. exon kódolja és az összes mutáció csaknem 40%-a ezen az exonon található [89]. A Cowden kór diagnózisára javasolt klinikai feltételrendszer alkalmazása esetén a betegek 80%-ában mutatható ki betegség-okozó csírasejtes PTEN gén eltérés [90].

Azokban a vizsgálatokban, amelyekben a Cowden kórra gyanús betegek genetikai vizsgálatát nem a javasolt klinikai feltételrendszerre alapozták, a betegség-okozó genetikai eltérések gyakoriságot 10-50%-osnak találták. Cowden kóros betegekben a PTEN gén 5’-végen észlelt mutációk általában súlyosabb klinikai megjelenéssel és több szerv érintettséggel társulnak [91].

Bannayan-Riley-Ruvalcaba szindrómában a betegség-okozó csirasejtes PTEN gén mutációk gyakorisága 60%. Kimutatták, hogy Bannayan-Riley-Ruvalcaba szindrómás betegekben a PTEN gén mutáció jelenléte esetén az emlő daganatok és a lipomatosis lényegesen gyakrabban fordulnak elő, mint azokban a betegekben, akik nem hordoznak mutációt [92]. Míg Cowden kórban és Bannayan-Riley-Ruvalcaba szindrómában a PTEN gén mutációs spektruma megegyezik, Proteus szindrómában a mutációk a foszfatáz domént kódoló gén-szakasz helyett más gén-szakaszokon találhatók. Klinikailag nagyon fontos megfigyelés, hogy azokban a betegekben, akikben a Cowden kór és a Bannayan-Riley-Ruvalcaba szindróma lehetősége felmerül, de a klinikai feltételrendszer alapján biztos diagnózis nem állapítható meg (Cowden kórt és Bannayan-Riley-Ruvalcaba szindrómát átfedő kórképek), a PTEN gén mutációk gyakoriságát 92 %-osnak találták [91]. Ez arra utal, hogy a klinikai fenotípus egyes összetevőinek penetranciája, akár azonos mutáció esetén is, rendkívül eltérő lehet.

35 II.2. SPORADIKUS ENDOKRIN DAGANATOK II.2.1. Mellékvesekéreg-karcinóma

II.2.1.1. Definíció, gyakoriság

A mellékvesekéreg-karcinóma (ACC–adrenocortical cancer) egy, a mellékvese kéregállományából kiinduló ritka, kiemelten rosszindulatú, rossz prognózisú daganat [93].

Incidenciája 0,7-2,0/millió fő/év [93,94]. Leggyakrabban 40-50 éves kor körül manifesztálódik, de brazil populációban relatíve gyakori az öröklött TP53 mutáció okozta Li-Fraumeni szindrómához társuló gyermekkori ACC is [95]. Prognózisa rossz, az ötéves túlélés csupán 22-37% [96,97]. Az ACC szövettani diagnózisa is nehéz feladat. Az adrenokortikális eredet tisztázását (SF1 fehérje immunhisztokémiai vizsgálata) követően a dignitás megállapítása következik, melynek során a 9 különböző patomorfológiai tényező (köztük pl. nukleáris morfológiai elváltozások, mitózisok száma és típusai, daganat architektúrája, nekrózis jelenléte, tokot ill. véredényeket elérő infiltráció jelenlétének vizsgálatai) összetevőből álló ún. Weiss score meghatározása mellett a proliferáció immunhisztokémiai markereinek (elsősorban Ki67 index) vizsgálatára kerül sor [93,98]. A Ki67 index meghatározása kiemelt jelentőségű, ugyanis ez számít a legerősebb prognosztikai markernek.

A mellékvesekéreg-karcinóma leggyakrabban sporadikus előfordulású megbetegedés, melynek hátterében a Wnt/β-katenin útvonal fokozott aktivációja és az emelkedett IGF-2 szignalizáció a két leggyakoribb patogenetikai eltérés [93].

Nagyon ritka örökletes kórképekben pl. Li-Fraumeni, Beckwith-Wiedemann és familiáris adenomatózus polipózis szindrómákban megfigyelhető kialakulása. A Li-Fraumeni szindróma autószómális domináns öröklődésmenetű, nagy penetranciájú tünetegyüttes, melynek a lágyrész- és oszteoszarkóma, emlőrák, központi idegrendszeri daganatok és leukémia mellet az ACC is egy manifesztációja [99–101]. A betegséget leggyakrabban a TP53 gén funkcióvesztését eredményező mutációi okozzák. A Beckwith-Wiedemann szindróma hátterében a fokozott IGF-2 szignalizáció áll. Klinikai jellemzői közé tartozik a hasfali defektusok, makroglosszia és számos daganat manifesztációja. A betegség hátterében az IGF-2-t kódoló kromoszómális régió genomiális imprintgjének zavara, gyakran paternális uniparentális diszómia található [102]. Az autoszómális domináns öröklődésmentű familiáris adenomatózus polipózis (FAP) leggyakrabban a vastagbél polipózisában manifesztálódik, de előfordulhat ACC is [103]. Hátterében az APC gén inaktiváló mutációi állnak. Ép formában az APC – együttesen más proteinekkel – a β-katenin ubiquitin-mediálta degradációját regulálja, hibás APC esetén a Wnt/β-katenin szignalizáció fokozódása vezet a daganatképződéshez [104].

Az újabb genetikai vizsgálatokkal, melyeket új generációs szekvenálással végeztek megerősítették a TP53, NF1, MEN1, CTNNB1, CDKN2A és RB1 gének mutációit [105,106], de ezek mellett, felvetették új gének (pl. ZNRF3) patogenetikai szerepét a Wnt/β-katenin útvonalhoz kapcsolódó daganatképződésben [106].

II.2.1.2. Molekuláris mechanizmusok ACC-ben

A Wnt/β-katenin útvonal konstitutív aktivitása a mellékvese adenómáinak és karcinómáinak gyakori jellemzője [93,107]. Ennek hátterében leggyakrabban a β-katenint kódoló gén (CTNNB1) aktiváló mutációi állnak, melynek következménye a Wnt stimulációtól független, konstitutív β-katenin szignalizáció. Ennek megfelelően, a fokozott nukleáris β-β-katenin expersszió rossz prognosztikai marker ACC-ben [108,109]. Az utóbbi időben néhány, a Wnt/β-katenin jelátvitelt gátló hatóanyag került fejlesztésre, melyek újabb farmakológiai lehetőségeket jelenthetnek ACC-ben is [110].

Az ACC-ben tapasztalható fokozott IGF-2 jelátvitel oka a 11p15 kromoszómarégió genomiális imprintgjének megváltozása – leggyakrabban paternális uniparentális diszómia formájában, melyet az ACC szövetek kétharmadában igazoltak [111]. ACC sejtvonalakon végzett kísérletek kimutatták, hogy az IGF jelátvitel gátlása önmagában és mitotánnal vagy mTOR inhibitor sirolimus-szal kombinálva a proliferáció gátlásán keresztül ígéretes antineoplasztikus potenciállal bírhat [112,113]. Ezen ígéretes in vitro eredményekkel ellentétben, a kismolekulájú IGF-1-receptor-gátló linsitinib egy friss klinikai vizsgálat tanúsága alapján hatástalannak bizonyult [114].

A nagy áteresztőképességű technikákkal végzett transzkripciós profil vizsgálatok a mellékvesekéreg daganaitainak molekuláris patogenezisének tisztázásában is fontos előrelépést jelentettek. De Reynies és munkatársai összesen 153 adrenokortikális daganat vizsgálatával számos génexpressziós különbséget írtak le adenómák és karcinómák között, valamint a karcinómákon belül – a transzkripciós profil alapján – a prognózis függvényében két csoportot definiáltak [115].

Giordano és munkatársainak munkája összesen 2875 gént azonosított, melyek megváltozott expressziót mutattak ACC-ben ACA-hoz és normál mellékvesekéreghez képest és igazolta de Reynies és kollégái észrevételét a génexpressziós mintázatban és klinikai prognózisban is különböző két ACC csoportról [116]. Munkacsoportunk teljes gén és miRNS expressziós profilt vizsgálva 6 olyan miRNS-t azonosított, mely megváltozott expressziót mutattak különböző mellékvesekéreg daganatokban [117], ami felvetette, hogy a szöveti miRNS expresszió mérése segíthet – nem egyértelmű hisztopatológiai lelet esetében – a dignitás meghatározásában [117].

Ezen nagy áteresztőképességű tanulmányok metaanalízise több, korábban nem tisztázott, jelentős patogenetikai útvonalat, így a sejtciklus, a reténsav jelátvitel, a komplemenrendszer és az antigén prezentáció megváltozott működését írta le [118].

37

In document MTA Doktori Értekezés (Pldal 33-38)