• Nem Talált Eredményt

“Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.” /Albert Einstein/

A vendéglátás és a szállodaszektor gazdasági szerepének fontosságát igazolja számos mutató, ill.

a kormány turizmus támogató törekvései. Rendkívül nagy és jövedelmező iparág ez, komoly foglalkoztatottságot foglal magába, mely nagyban hozzájárulhat az ország gazdasági bevételeinek és presztízsének növeléséhez, imázsának javításához. Ez igazolja a kutatási téma gazdasági és szervezeti jelentőségét.

A kutatásom helyszínének egy nagy múltra visszatekintő, nemzetközi vállalatot a Danubius Hotels Zrt.-t választottam, mely méreténél és tevékenységénél fogva alkalmas a szállodaipari helyzet bemutatására. A vállalat 2017 óta komoly szervezetfejlesztésbe kezdett, a példáján szeretném bemutatni, hogy egy nemzetközi szállodalánc hogyan indul el a helyes úton.

A szállodai szolgáltatásban maga szervezet, ill. az emberi tényező kulcsszerepet játszik, hiszen meghatározza a szolgáltatás minőségét, bevételt termel a vállalatnak, munkájával, tudásával segíti működést, a megújulást. A szervezetben az emberi kapcsolatok minősége, a tudás, a készségek, a motiváció, a kommunikáció a legfontosabb sikertényezők közé tartoznak. Ezek ugyan nehezen mérhetőek mutatószámokkal vagy pénzzel, mégis meghatározzák egy vállalat sikerességét. A szállodák és a szállodaláncok az egyre kedvezőbb, folyamatos újdonságokat kínáló konkurenciaharcban nincsenek könnyű helyzetben, meg kell találniuk a sikeres működésük útját. Ez azonban a kialakult munkaerőpiaci helyzet mellett nem egyszerű.

A menedzsmentek gyakran profitorientáltak, a vendégelvárások kielégítésére figyelnek oda, míg a vállalati célokat megvalósító dolgozókat elhanyagolják. A téma a szállodaiparban különösen fontos, hiszen jelentős munkaerőt foglalkoztat. Megfelelő szervezeti kultúra megléte rengeteg munkát és felesleges költséget takarítana meg egy vállalatnak, ezért érdemes figyelmet szentelni a szervezetre. Mivel a szállodaipar szolgáltatásokból épül fel, a szolgáltatások minősége pedig az emberi erőforrás minőségétől függ, ezért a szervezetfejlesztésnek komoly szerepe lesz egy vállalat hosszú távú sikerében. Óriási potenciált látok a szervezetfejlesztés területén, ami pozitívan hatna mind a szervezeti munkaklímára, mind a szállodalánc hosszú távú bevételére, sikerére.

A disszertáció második fejezetét a munkaerőpiac magyarországi helyzetének bemutatásával kezdtem, kitérve a demográfiai és társadalmi változások hatásaira, az új generációk által generált kihívásokra és elvárásokra, a migrációra, az atipikus foglalkoztatásra, az automatizálhatóságra, ill. a digitalizáció szerepére. Ezt követően definiáltam magát a szervezetfejlesztést és összegyűjtöttem azon hét tényezőt, melyek véleményem szerint leginkább segítik a sikeres szervezetfejlesztést és támogatják a vállalati stratégia megvalósulását. Kifejtettem az érzelmi intelligencia támogató szerepét a vezetésben és ismertettem a „Gallup ösvény” modellt, mely segítségével optimalizálható a szervezetfejlesztés folyamata.

Az értekezés harmadik fejezetében összefoglaltam a szállodaipar jelentőségét a turizmusban.

Ismertettem a turizmus rendszerét, elhelyezve ebben a szállodaipart, kiemelve annak jelentőségét, majd áttértem a szállodaipar rövid elméleti bemutatására. Majd statisztikai adatokkal szemléltettem az ágazatban rejlő gazdasági lehetőségeket és a szektor jelentőségét, rámutatva a szállodák automatizálásában és digitalizálásban rejlő kihívásokat. Ezen tényadatok alátámasztják, hogy miért érdemes a témában mélyebben elmerülni és további lehetőségeket keresni a fejlesztésre, melyek újabb bevételeket generálnak a szállodaiparban majd a jövőben.

Röviden összefoglalom a Nemzeti Turizmus Stratégiát, mely még erősebben alátámasztja a szállodaipar gazdasági jelentőségét és számtalan lehetőséget biztosít a szállodavállalatok fejlesztésére az épület,- a szolgáltatás,- és a szervezetfejlesztés területein egyaránt.

A negyedik fejezetben bemutattam a Danubius Hotels Zrt. történetén, általános vállalati elemzésén, a STEEP analízisén, a működési- és emberi erőforrásainak áttekintésén keresztül, a szervezet szerepének fontosságát és azt, hogy egy nemzetközi szállodalánc hogyan indul el a helyes úton, mely a jövőben sikerének kulcsa lehet. Felvázoltam a személyzetfejlesztés modelljét 2009- től napjainkig, kitérve a „Munkatársi Értékprogramra” és azok hatásaira.

Az ötödik, az „Anyag és módszer” fejezetben ismertettem a kutatás folyamatát, a vezetők és a dolgozók körében végzett adatgyűjtést. A kutatás empirikus felmérésre épül, kvantitatív módszerként a kérdőíves megkérdezést, kvalitatív módszerként pedig a mélyinterjút alkalmaztam. A szakirodalom feldolgozása alapján az ötödik fejezetben került sor az alábbi hipotézisek felállítására, melyek igazolása vagy elvetése a primer kutatások – kérdőíves megkérdezések és mélyinterjúk- eredményei alapján történtek.

H1 A)

A szállodalánc beosztotti dolgozói által kívánt szervezeti kultúra elemek szintje magasabb a csoportcélok és a csoportmunka terén a jelenleg tapasztalt szinthez képest.

H1 B)

A szállodalánc beosztotti dolgozói fontosabbnak ítélik meg a munka dolgozókra gyakorolt hatásának figyelembevételét, a vezetői kommunikáció, ill. a vezetői támogatás szükségességét a jelenleg tapasztalt szinthez képest.

H1 C)

A szállodalánc beosztotti dolgozói kevésbé lényegesnek tartják a munkavégzés szabályozottságát, a dolgozók ellenőrzését és az ötletelés lehetőségét a jelenleg tapasztalt szinthez képest.

H1 D)

A szállodalánc beosztotti dolgozói fontosabbnak ítélik meg a dolgozói teljesítményorientációt és a jutalmazás kritériumait a jelenleg tapasztalt szinthez képest.

H1 E)

A szállodalánc beosztotti dolgozói által a kívánt szinten fontosabbnak tartják a konfliktuskezelés szükségességét a szervezetben jelenleg tapasztalt szinthez képest.

H2

A szállodalánc frontoffice beosztotti dolgozói nagyobb hajlandóságot mutatnak egy jövőbeni munkaváltásra a backoffice-os dolgozókhoz képest.

H3A)

A szállodalánc Z-generációs beosztotti dolgozói kevésbé csapatjátékosok az idősebb korosztályokhoz képest.

H3 B)

A szállodalánc Z-generációs beosztotti dolgozóinak munkaváltási hajlandósága magasabb, mint az idősebb korosztályé.

H3 C)

A szállodalánc Z-generációs beosztotti dolgozói nagyobb hangsúlyt fektetnek a rugalmas szervezeti kultúrára és a kétoldali kommunikációra, mint a többi korosztály.

H4

A vizsgált szállodalánc beosztotti dolgozói esetében a vállalati értékekkel nagy mértékben azonosuló dolgozók kevésbé akarnak munkahelyet váltani a kevésbé azonosulókhoz képest.

H5 A)

A vizsgált szállodalánc dolgozói esetében minél fiatalabb egy vezető, annál fontosabb számára az érzelmileg intelligens vezetés az idősebb korosztályhoz képest.

H5 B)

A vizsgált szállodalánc dolgozói esetében minél fiatalabb egy vezető, annál kevésbé tartja fontosnak a kritika jelentőségét az idősebb korosztályhoz képest.

A hatodik fejezetben pedig a primer és a szekunder vizsgálatok részletes eredményeit ismertettem. Ezt követően a hetedik részben a kapott új- és újszerű tudományos eredmények kerültek bemutatásra. Az eredmények alapján létrehoztam egy modellt, melynek segítségével optimalizálható a szállodai szervezetfejlesztés folyamata. A nyolcadik fejezetben a következtetések és a javaslatok kaptak helyet. A disszertációt egy összegzés zárja.

A szervezetfejlesztés során a következő gondolatsort követtem: a vizsgált szállodalánc kultúrája és struktúrája követi az ország jelenlegi turizmusfejlesztési stratégiai fejlesztési szándékait. A kultúra elemeiként a szervezeti értékteremtés összefüggéseként bemutattam az ember központi szerepét, az új vállalati brandeket, az új stratégiai irányt. A kérdőíveken pedig a dolgozói és vezetői attitűdök, a vezetői értékhordozók szerepére tértem ki, ill. ezek megjelenését mutattam be a gyakorlatban. Vizsgáltam továbbá a vállalati informáltság, a javadalmazás, az elégedettség-, értékeltség érzését, a részlegek közti kapcsolatot, a szervezeti kultúrát. A kutatás feladata: felmérni a szervezetfejlesztés jelenlegi állását, az esetleges hibákat, problémákat, az új

stratégia beépülését gátló tényezőket. A mélyinterjúkkal a kutatáshoz további információkhoz jutottam, melyek segítségével összesítve az eredményeket, felvázolom a problémákat és javaslatokat tettem a szervezetfejlesztésre egy az ágazati igények kielégítésére alkalmas modell kidolgozásával.

A doktori értekezés fő célkitűzései:

Kutatásommal szeretnék rámutatni a szervezetfejlesztés fontosságára a szállodaipar életében, sikeres működésében.

Célom volt feltárni és számszerűsítve értékelni azokat a körülményeket, melyek jelenleg a szállodaláncot jellemzik, rámutatva a hibákra, hiányosságokra, a szektor nehézségeire.

Kifejlesztettem egy olyan modellt, mely az egyedi adottságokat figyelembe véve, a szállodaipar kihívásainak megfelelve, segíti az optimális szervezeti kultúra kialakítását, továbbá közvetlenül alkalmazható bármely más szállodaipari vállalatra is. A kutatás további célja, hogy rámutasson arra, hogy egy vállalat valódi értékét és sikerét hosszú távon az ember, a szervezet biztosítja.

Hangsúlyozom, hogy egy vállalat finanszírozási értelemben vett sikere és az emberi erőforrás minősége mélyen összekapcsolódnak egymással. Törekedtem továbbá arra, hogy az elméleti alapokhoz a mindennapok gyakorlatába illő segítséget adjak a vezetők kezébe.

A témát igyekeztem több oldalról, a saját szakmai tapasztalatait felhasználva, tudományos igényességgel bemutatni, egy új irányt megcélozni, mely felé a szektornak haladnia érdemes.

2. A SZERVEZETFEJLESZTÉSI ALAPOK ÉS MÓDSZEREK HÁTTERE A