• Nem Talált Eredményt

Az oktatáspolitika a társadalmi légkör tükre

In document OKTATÁSI OKNYOMOZÓ (Pldal 60-64)

Távolabbi kilátások

1. Az oktatáspolitika a társadalmi légkör tükre

Az előzmények, amelyek a jelenlegi szerb oktatási rendszert meghatározzák, az akadémiai és kormánykörök, akár párhuzamo-san is.A felsőoktatást befolyásolja az össztársadalmi légkör és a politikai események, valamint a Balkánon zajló nehézkes és kés-leltetett folyamatok. A kilencvenes években részesei voltunk a diktatúrának, a háborúnak, az elszegényedésnek és az ezzel já-ró értékrendbomlás hatásának. A titói korszakhoz viszonyítva a kultúrában és az oktatásban is erőteljes volt a központosítás, az etatizáció, nacionalista színezetű politizálás, és infrastrukturális lemaradás volt tapasztalható. Az állam gúzsba kötötte az értelmi-ségi önkezdeményezést, és lehetetlenné tette a szervezettséget, ennek következménye volt a bezártság és a kapcsolatvesztés a világgal. Milošević bukása után ugyan elindult a politikai rend-szerváltás, de a reformok lassúsága jellemzi, emiatt a jelenlegi köz- és felsőoktatási helyzet is átmenetinek tekinthető. A Kor-mány a régi törvények helyett minden évben bejelenti az újat, de az oktatás ügye gyakran eltörpül a kosovói kérdés, a háborús bű-nösök kiszolgáltatása s a gazdasági válság mellett.

A jelenlegi iskoláztatási rendszerben a Szerb Oktatási Minisz-térium előírása alapján3, az érettségit nyújtó középiskola után kö-telező felvételivel juthatnak be a tanulók a felsőoktatásra. A főis-kolákról (2 vagy 3 éves) nem mindig automatikus a karokra (4, 5 vagy 6 éves) való átiratkozás. Az egyetemi diploma után a poszt-graduális szakok következnek: specializáció (1 vagy 2 éves), magisztérium (2–3 éves) és végül a doktori szint.

3A Minisztérium honlapja: www.mps.sr.gov.yu

A szerbiai oktatási rendszer ISCED diagramja

többsége állami. A magániskola és az egyházi iskola alap- és kö-zépfokon ritka kivételnek számít. A törvény engedélyezi ugyan, ezért bárki magániskolát nyithat, akinek van rá pénze. Ezt meg-előzően azonban az Oktatási Minisztérium ellenőrzi, hogy az is-kolaalapítónak van-e hozzá megfelelő épülete (infrastruktúra), szakkádere és a Minisztérium által előírt és hitelesített ja. A (magán) felsőoktatási intézmények tantervének és program-jának elfogadása, akkreditálása a Minisztériumban szigorú mér-cék szerint történik. Vajdaságban 4 magán-középiskola, 6 ma-gánkar és 1 magánfőiskola működik (kihelyezett tagozatokkal). A speciális oktatási típusok is állami kézben vannak. A hátrányos helyzetű gyerekeket külön intézmények ölelik fel; Szabadkán ok-tathatók alapfokon a magyar süketnémák és a szellemileg elma-radottak. A tehetséggondozás középfokon két külön tehetség-gondozó gimnáziumban folyik: ez a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium Szabadkán (teljesen magyar intézmény) és a Bolyai Matematikai Gimnázium Zentán (ugyancsak teljesen magyar in-tézmény). Egyházi klasszikus gimnázium a szabadkai Paulinum, ahol horvát és magyar nyelven folyik az oktatás; diplomáját min-den felsőoktatási intézmény elfogadja.

Az oktatási intézmények zöme Vajdaságban egy- vagy két-nyelvű. Ennek az a hátránya, hogy a magyar osztályokban – ha nincs megfelelő magyar tanerő – igen könnyen, „átmenetileg”

(ami sokszor évekig eltart) állami nyelven oldják meg az oktatást, és nem törekszenek magyar anyanyelvű pedagógus felvételére.

A szórványban sokszor a tantárgyak egyharmadát–felét is szerb nyelven tanulják a magyar gyerekek. Ilyen esetekben a szülők gyakran úgy döntenek, hogy a gyermeket kezdettől fogva inkább szerb osztályba íratják. A kétnyelvű iskolák előnye viszont, hogy a tanulók (szünetekben és közös tevékenységekben, iskolai ren-dezvényeken stb.) folyamatosan találkoznak a mássággal, nyelvi és egyéb kommunikációjuk nem szakad meg, ami későbbi mun-kaerő-piaci alkalmazkodáskor is fontos lehet számukra.

A nemzeti kisebbségek oktatási jogait a köztársasági oktatási törvények szabályozzák. (Korábban, még mielőtt a Szerb Köztár-saság megszüntette volna a tartományok, Kosovo és Vajdaság

ti kisebbségek anyanyelvű oktatását is tartományi törvények sza-bályozták.) Az oktatásügyet jelenleg négy szerbiai törvény rende-zi: az általános iskolai törvény, a középiskolai törvény, az átme-neti jellegű főiskolai törvény, valamint az új (2005-ben meghozott) felsőoktatási törvény.

A korábbi oktatási törvények rendelkezései az iskolaigazgató-kat széles döntési jogkörrel ruházták fel, többek között önállóan dönthetnek a tanárok felvételéről és elbocsátásáról, az oktatás megszervezéséről. Újabban az igazgató és az iskolaszék kineve-zését a helyi önkormányzatok községi tanácsaira bízza a 2004.

évi közoktatási törvényrendelet, s jóváhagyásra továbbra is az Oktatási Minisztériumhoz kerül. A tanterveket központilag a Mi-nisztérium írja elő, de a nemzeti kisebbségek anyanyelvüket és néhány tantárgy egy-egy részét anyanyelvüknek és nemzeti ha-gyományuknak megfelelően kiegészíthetik (erre a Magyar Nem-zeti Tanács oktatási bizottsága tesz javaslatot). Ajánlásaikat a Mi-nisztériumhoz terjesztik fel, amelynek munkájában segítséget nyújt még két új intézmény: Oktatás- és Nevelésfejlesztési Inté-zet4és a Minőségellenőrző Intézet.5

Újdonság még, hogy a tankönyvek nyomtatása többé nem ál-lami monopólium (korábban az álál-lami Tankönyvkiadó Intézeté6 volt), hanem több kiadó is pályázhat a tankönyvek és tanfelsze-relés kiadására. A nemzeti kisebbségek tankönyvei nem hoznak nagy hasznot, ezért a szerb tankönyveket – állami felügyelet alatt – magyarra fordítják, ezért késéssel kerül a tanulókhoz. A Ma-gyar Nemzeti Tanács 2004-ben az általános iskolák maMa-gyar alsó-sai számára magyarországi könyvbehozatalra kapott minisztériu-mi engedélyt.

Az általános iskolai törvény (129. és 133. szakasz), a középis-kolai törvény (99. és 100. szakasz), valamint a főisközépis-kolai törvény (47. és 48. szakasz) előírja, hogy a kisebbségi tagozatokon tanu-lók részére a hivatalos okiratokat, diplomákat és

bizonyítványo-4Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

5Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

6Zavod za izdavanje udžbenika

bá az iskolai nyilvántartást is két nyelven kell vezetni ott, ahol az oktatás a nemzeti kisebbségek nyelvén is folyik. (A rendelkezést megszegők pénzbírsággal sújthatók.) Az új felsőoktatási törvény szerint a diplomákat az új európai előírásoknak megfelelően ad-ják ki, szerb és angol nyelven, és ha a hallgató kéri, kisebbségi nyelven is – de csak ha ez a nyelv a felsőoktatási intézményben engedélyezett tannyelv.

Az állami oktatás jelenlegi finanszírozása Vajdaságban több szinten történik (2002 óta):

– Az óvodák, előképzők támogatásáról az önkormányzatok döntenek a Tartományi Oktatási Titkárság javaslatára;

– Az általános iskolák beruházásairól az önkormányzatok ta-nácsai határoznak, a tanerők fizetését a Tartományi Oktatási Tit-kárság fedezi önkormányzati javaslatra;

– A középiskolai beruházásokról az önkormányzatok községi tanácsai döntenek, a tanerők fizetését a Tartományi Oktatási Tit-kárság fedezi önkormányzati javaslatra;

– A felsőoktatás finanszírozása a Szerb Oktatási Minisztérium döntési joga, de az omnibusztörvény alapján a tartomány is meg-teheti.

Az iskolák keretében/mellett általában nincs kollégiumi ellátás, és az étkeztetést is csak az óvodákban és néhány általános isko-lában oldották meg. A diákotthonok a magyar középiskolások szá-mára különösen jelentősek, mert a szórványból érkező középis-kolásokat magyar tagozatra serkentik Szabadkán, Zentán, Nagy-becskereken, Újvidéken.

In document OKTATÁSI OKNYOMOZÓ (Pldal 60-64)