• Nem Talált Eredményt

Az információs hadviselés tartalma

III. fejezet KRITIKUS INFRASTRUKTÚRÁK ÉS A KRITIKUS INFORMÁCIÓS

3.2. Információs hadviselés

3.2.4. Az információs hadviselés tartalma

Az információs hadviselés – illetve annak a NATO és a tagországok katonai doktrínáiban elfogadott formája az információs műveletek – mindazon összehangolt, koordinált informá-ciós tevékenységeket jelentik, amelyek arra irányulnak, hogy a másik fél informáinformá-ciós rendsze-rei működésének korlátozásával befolyásolják a társadalom egészének vagy egyes területei-nek működési folyamatait, illetve másik oldalról, hogy megteremtsék azokat a feltételeket, amelyek mentén a saját hasonló képességek fenntarthatók.

Az információs hadviselés célja az információs fölény, információs uralom és végső soron a vezetési fölény kivívása, a saját oldali vezetési ciklus számára időcsökkentés, a másik fél vezetési időciklusa tekintetében pedig időnövelés elérése érdekében. Megszerzésének és meg-tartásának két azonos fontosságú oldala van, úgymint: kihasználni és megvédeni a saját in-formációs képességeket, illetve gyengíteni a másik fél inin-formációs lehetőségeit.

Az információs hadviselés nem más, mint különböző elkülönülten is létező, a fizikai-, az információs- és a tudati dimenzióban zajló komplex információs tevékenységek közötti integ-ráló és koordináló tevékenység, melynek szükségességét és létjogosultságát az összehangolt információs tevékenységek nagyságrendekkel növelhető hatékonysága adja.

Az információs hadviselés a saját erőknél erősokszorozó, a másik félnél erőcsökkentő, erőmegosztó szerepet tölt be. Ugyanakkor a vezetési időciklust közvetlenül befolyásoló, sa-játoldali időtömörítő és ellenoldali időnövelő képességekkel rendelkezik, amelynek eredmé-nyeként vezetési időfölényre tehetünk szert. [1].

Az információs hadviselés elemei közé az alábbiak sorolhatók:

 elektronikai hadviselés;

 számítógép- hálózati műveletek. [1]

Az információs hadviselés sikeres folytatásához a fenti elemeken kívül fontos szerep hárul a jól és hatékonyan működő információs infrastruktúrákra, azok elemeire (infokommunikáci-ós rendszerekre) és az azok működéséhez nélkülözhetetlen adatok megszerzésére, melyek az információs hadviselés támogató elemeit és egyben hatékony végrehajtásának biztosítékát is jelentik. Az adatszerzés és feldolgozás biztosítja az ellenfél vezetési információs rendszerei-nek elemzését, a célok (célpontok) meghatározását, információs hadviselési képességeirendszerei-nek meghatározását, valamint visszajelzést nyújtanak a saját végrehajtott feladatok eredményessé-géről. (2. ábra)

2. ábra. Az információs hadviselés elemei [1]

Az információs hadviselés minden eleme egyaránt fontos szerepet játszik az információs fölény kivívásában, megtartásában és vezetési fölénnyé való konvertálásában. Az információs hadviselés erősokszorozó szerepe éppen abban áll, hogy az elemek együttesen, koordináltan, egymással együttműködve, egymás hatásait kihasználva (szinergikusan) kerülnek

alkalmazás-ra. Ez jóval nagyobb hatásfokot eredményez, mintha azok elemei önállóan, koordinálatlanul lennének végrehajtva.

Az információs hadviselés elemei között szoros kapcsolatok és összefüggések állnak fenn.

Az egyes elemek a végrehajtás szintjén egymásba átnyúlnak, átfedik egymást. A különböző elemeken belül végzett résztevékenységek az információs hadviselés egy vagy több elemére is hatással vannak, ugyanakkor nem veszítik el önállóságukat.

Az információs hadviselést támogató felderítés egyrészt adatszerzést, másrészt a megszer-zett adatok feldolgozását és a szembenálló fél információs rendszereinek kiértékelését jelenti.

Az információs hadviselés támadó és védelmi jellegű lehet, amelyeket politikai, gazdasá-gi és kulturális téren, valamint a katonai tevékenységek minden szintjén folytatnak.

A támadó információs hadviselés arra irányul, hogy speciális célok érdekében vagy spe-ciális fenyegetésekre válaszul, hatást gyakoroljanak a másik fél információira, információala-pú folyamataira, információs rendszereire békeidőben, válság vagy konfliktus idején egyaránt.

Az információs hadviselés támadó jellegű alkalmazása képes lelassítani, és megzavarni a má-sik fél feladatai tervszerű végrehajtásának ütemét valamint befolyásolni a kialakult helyzet értékelését.

A támadó információs hadviselésnek kettős funkciója van: egyrészt minden lehetséges eszközzel elfogni, felfedni, másrészt befolyásolni, tönkretenni a másik fél információit. E ket-tős funkciót – a támadó jellegű információs hadviselés nagyfokú hatékonysága érdekében – a fizikai-, információs- és a tudati dimenzióban egyaránt, egymással összehangoltan kell ér-vényre juttatni.

Az információs támadás közvetlen és közvetett formában valósulhat meg. A közvetlen in-formációs támadás során a támadó fél egyrészt a különböző információbiztonsági

rendszabá-formációs támadás során a támadó fél hozzáférhetővé teszi az ellenség számára a saját félre-vezető információit, ezáltal megtéveszti a szembenálló fél felderítő rendszerét és így befolyá-solja a helyzetértékelését. [35]

Természetesen a közvetlen és közvetett támadást megfelelően összehangolva célszerű al-kalmazni, ezáltal is erősítve egymás hatékonyságát. Egy közvetett információs támadással el lehet terelni az adatszerző rendszerek figyelmét, így a közvetlen támadás sikeresebben végre-hajtható a megcélzott rendszerrel szemben. Ugyanakkor egy közvetlen módon végrehajtott információs támadás arra kényszerítheti a vezetési rendszert, hogy pl. a döntési alternatívák kialakításakor, az összadatforrású felderítő rendszer helyett csak egy forrásból származó in-formációkra, pl. csak az optikai felderítésre támaszkodjon. Ez az egyforrású felderítő rendszer pedig a már említett közvetett támadással hatékonyan félrevezethető. A felsorolt támadási funkciókat, formákat és konkrét tevékenységeket azok hatása és támadási szintjei szerint az 1.

táblázat szemlélteti.

A védelmi információs hadviselés arra irányul, hogy egyrészt fenntartsa a hozzáférhető-séget az információkhoz, információalapú folyamatokhoz, és biztosítsa az információs rend-szerek hatékony használatát, másrészt, hogy megvédje a saját kritikus információinkat. A ve-zetési információs rendszerek védelme biztosítja a saját veve-zetési képességeink fenntartását azáltal, hogy kihasználja a saját rendszerekben rejlő lehetőségeket, illetve lehetetlenné teszi, hogy a másik fél beavatkozzon információs rendszereinkbe. Minimálisra csökkenti a saját vezetési és információs rendszereink sebezhetőségét és a közöttük fellépő kölcsönös zavaro-kat.

A hatékony védelmi információs hadviselés során figyelembe kell venni:

 az információs infrastruktúrák hardver és szoftver elemeit, azok funkcióit, jellemzőit és sajátosságait;

 a működési folyamatokat, hálózati hozzáférési módokat;

 a vezetési sajátosságokat;

 a rendszerek fizikai struktúráját, kapcsolódási viszonyait valamint

 az elfogadható szintű kockázat elérésének és kezelésének módját.

1. táblázat: Az információs támadás hatása és támadási dimenziói [9]

Funkció: FELFEDÉS ELFOGÁS, BEFOLYÁSOLÁS, TÖNKRETÉTEL Biztonsági Forma: Közvetett Követlen Közvetett Közvetlen Támadó

A védelmi információs hadviselés szoros összefüggésben áll a komplex információbizton-ság kérdésével, amely többek között magában foglalja az elektronikus információbiztoninformációbizton-ság hagyományos funkcióit.

Természetesen védelmi információs hadviselést folytathatunk úgy is, hogy megakadályoz-zuk a másik felet abban, hogy ellenünk alkalmazni tudja információs támadó eszközeit. E megközelítés alapján a saját információs rendszereink védelme lehet támadó és védelmi jelle-gű. A támadó jellegű védelem az információs hadviselés minden elemét felhasználja, hogy csökkentse a másik fél lehetőségeit a saját információs rendszerek támadására. Így pl. egy rádiózavaró eszköz felderítésével, megsemmisítésével vagy rongálásával meg tudjuk akadá-lyozni, hogy az a saját távközlési rendszereink ellen alkalmazható legyen. Ezzel szemben a védelmi jellegű tevékenység a saját rendszerek sebezhetőségét csökkenti, felhasználva a fent említett tevékenységek, és rendszabályok lehetőségeit.

A hatékony védelmi információs hadviselés összehangolt alkalmazása lehetővé teszi, hogy megvédjük saját kritikus információs infrastruktúráinkat és rendszereinket a szolgáltatásokhoz való hozzáférés megakadályozásától, a jogosulatlan hozzáféréstől, valamint a rongálástól, rombolástól és módosítástól.

Az információs hadviselés elemei mind a támadó-, mind a védelmi információs hadviselés keretén belül alkalmazásra kerülnek. Éles határok nem húzhatók közöttük a tekintetben, hogy mely elemek alkalmazhatók a támadó- és melyek a védelmi információs tevékenységben.