• Nem Talált Eredményt

Az Újvidéki Színház vendégjátéka Békéscsabán

lóbb, hogy nevét sem tudjuk meg az egész darab folyamán. Anonimként érkezik, és így is távozik.

Alkalmi (Bece)nevét Masnitól kapja.

Más értelemben is idegen ebben a közös-ségben. Furcsán pillantanak rá, mert korántsem szokványos egy látszólag cél nélkül ideérkező ember jelenléte Irgácson. Az isten háta mögött élő emberek természetesnek tekinthető gyanak-vása kíséri a budapesti fiatalember valamennyi helyben megtett lépését. Egressy remek atmosz-férateremtő ereje a falusi kocsma belső terébe szorítja a darab cselekményének legnagyobb ré-szét.

A kocsma szinte mindenütt kultikus hely.

Találkozási és sűrűsödési pont, kivált egy olyan kistelepülésen, mint a darab helyszíne. A közös-ségi életnek ezenkívül nincs egyéb tere. Nem véletlen, hogy itt dőlnek el a fontos és a kevésbé fontos dolgok. A kocsma a szó legelső rendű ér-telmében a kisközségben élő emberek kollektív látlelete. A darabban mindenki ide érkezik meg, és innen indul el.

Nézői szempontból egészen kivételes fe-szültséget ad a darabnak, hogy a publikumot fel/

beültetik a színpadra, és az irgácsi kocsma aszta-lai mögül követheti az eseményeket.

Ebben a tétlen kisvilágban csupán vege-tálnak a helybeliek. Retek, a kirúgott rendőr (Huszta Dániel) szeretné elvenni a kocsmáros lányát, Masnit. A házassági tervnek csak alan-tas okai léteznek. Ebben a világban szinte senki nem akar semmit. A Pap (Német Attila) a kocs-maasztal mellett – megőriz még valamicskét hi-vatása tekintélyéből – szeretné elfelejteni végte-lenül unalmas, misékre és temetésre zsugorodó munkáját. Csipesz (Magyar Attila) a Fradi ven-dégjátékát várja (persze hiába), és Pestre készül szerencsét próbálni. Kisebbfajta csoda, hogy

el-utazik, de a dolgok belső logi-kájából nem következhet más, mint a visszatérés Irgácsra.

Felesége (Faragó Edit) egész nap iszik, és csak abban külön-bözik Sátántól (Varga Tamás), hogy ezt nem egy helyben ülve teszi meg. Valahol ez jelenti a változatosságot. A zsákutcába jutott életek indikátora ebben a reménytelen kis-világban az alkohol.

A Kocsmáros (Giricz Attila) szeretné férj-nél tudni lányát. Őt minden megoldás érdekel, Masnit nem. A lány az egyetlen, aki más, mint a környezete. Szebb, jobb életre vágyik, de úgy érzi:

nincs mód kitörni abból a kisszerű sorsból, amit az irgácsi mindennapok kínálnak neki. Számára a fővárosi Bece nem csupán a szerelem, hanem a kiszakadás, az emberibb élet lehetőségét felcsil-lantó esély.

Hogy a darab címe se maradjon teljesen ho-mályban: Bece Portugáliába szeretne utazni, er-ről mesél, de valahogy már a történet elején érzé-kelhető, hogy ez az ország nevével együtt is csu-pán a vágy és az elvágyódás metaforája. Ez a he-lyiek szempontjából távolról jött fiú egy, a maga számára elérhetetlen messzeséget fogalmaz meg, mint elérendő célt. Portugália egy helyét és sze-repét nem találó ember délibábja, vagy ha stílu-sosabbak szeretnénk lenni: fata morganája.

Bece vidéki magánya időleges. Az utána érkező felesége az olyan realitások meglétére

bod PéterSZÍNHÁZ

Masni (Elor Emina) és Retek (Huszta Dániel)

gyelmezteti, ami korábbi élet-kereteibe parancsolja őt vissza.

Portugália ekkor és ettől távo-labb lesz, mint volt bármikor.

A darab banális konfliktu-sa szerelmi konfliktus. A ma-gát férjjelöltnek nevező Retek nehezen éli meg, hogy Mas-ni beleszeret Becébe. A heves vérmérsékletű Retek gyilkolni indul. Egressy nagyon ponto-san jelzi, milyen és mekkora indulatoktól terhes a többnyi-re csendesnek tűnő többnyi- remény-telenség mindenkitől magára hagyott vidéke. A Portugál sze-replőinek világa arra is figyel-meztet, áldozatot sem könnyű

találnia a gyilkosnak. Nem a halálos döfés marad el, hanem a véletlen folytán Sátán lányának ne-velőapjában mártja meg az exrendőr a kést.

A meggyilkolt férfiról az a hír járja a falu-ban, hogy rendszeresen veri Sátán kislányát. Az apa saját alkoholizmusát ezzel a ténnyel magya-rázza. Majd hirtelen kiderül: a lányt verő neve-lőapa története semmi egyéb, mint hazugság. A gyilkosság így válik kétszeresen értelmetlenné.

A reménytelenségről, a mellette megbúvó élni akarásról, az elvágyódásról, és az emberi dolgok változatlanságáról, a reményről és a csa-lódásról pátosz nélkül kevesen írtak manapság érvényesebbet, mint Egressy Zoltán a

Portugál-ban. Egyben a reménytelenség nevetségességéről és humoráról.

Itt sincs megoldás, végső megoldás végképp nincs, akár az életben sem. Valami történik, ami felkavarja az állóvizet, de katarzis helyett valami csöndes, beletörődő megnyugvással zárul a darab.

Néhány mázsányi csalódással megint ne-hezebb lett az élet hátizsákja, de az ember ezt is elcipeli. Talán mert élni kell. Élni, akár pat-kányoknak a romok között. Élni, mert ha élünk, még mindig történhetik valami. Irgácson is, má-sutt is.

Elor Emina, Sirmer Zoltán, Giricz Attila, Huszta Dániel, Német Attila, Magyar Attila,

Fa-ragó Edit, Varga Tamás, Jankovics Andrea – a legkevesebb, hogy felsorolom név szerint a Portu-gálban felépő újvidéki színészek nevét. Valami olyasmit hoztak Békéscsabára, amit ritkán látha-tunk.

Az ízig-vérig színházat.

bod PéterSZÍNHÁZ

A Feleség (Faragó Edit)

asni (Elor Emina) és Bece (Sirmer Zoltán) – Fotók: Such Tamás

Jelzésértékűnek gondolom, hogy az olykor még mindig újnak aposztrofált Nemzeti új igaz-gatója, Alföldi Róbert, egy új fordítás alapján a tragikus triász leginkább formabontó tagjának, Euripidésznek az Oresztész című drámáját sze-melte ki arra, hogy debütáljon a nagyérdemű előtt. Mindez mesterien simul bele a Nemzeti je-lenlegi profiljába, mely úton-útfélen hirdeti: „új értelmet ad.” A kultúráért folyó szimpatikus lob-biba kezdő Alföldi mintha mániákusan hinné, a színház élő és érdeklődésre számot tartó voltát a mai társadalomban is. A színházat a mindenna-pi élet részeként elgondoló igazgató, úgy tűnik, okos egyezségeket kezd kötni a művészet más

fellegváraival is, amiben nemcsak a szomszédos MűPa, hanem az Oresztész első bemutatójának otthont adó Szépművészeti Múzeum is partner-nek bizonyul.

Egy másik törekvés érhető tetten az Oresz-tész színrevitelében is, amikor a Nemzeti bejá-ratán belépő közönség azonnal egy harmadéves színésznövendékkel találja magát szembe, aki szenvedélyes vitát folytat az előtér egyik kőszob-rával, háta mögött pedig az ókori szavazóurna díszeleg, s rajta a felirat: igen vagy nem, tudniil-lik a belépő, argoszi halálra kívánja ítélni Oresz-tészt és nővérét Élektrát, vagy sem. Attól a perc-től kezdve, hogy valaki átlépi a színház küszöbét,

(Budapest, 1983) – BudapestHonyi MártonSZÍNHÁZ

HOVÁNYI MÁRTON