• Nem Talált Eredményt

Az önmegszólító versek személyjelölő konstrukcióiról 1

Absztrakt

A dolgozat az önmegszólító vers kategóriájának új szempontokat érvényesítő megközelítésére, értelmezésére tesz kísérletet, mindenekelőtt a személyjelölés konstrukcióira, illetve az ezek különböző megvalósulásaiból létrejövő poéti-kai szerkezetekre fókuszálva, egyrészt az irodalomtudomány, illetve a kognitív poétika és stilisztika háttérfeltevéseire, legújabb eredményeire támaszkodva, másrészt Vörösmarty-, Arany- és Babits-versek elemzésével. A tanulságok kö-zül kiemelendő, hogy több olyan, az önmegszólító vers modelljében lényegi fogalom, kérdéskör, mint a válság, a megszólított és a megszólított viszonya, a felszólítás stb., a Németh G. Béla-i (1966) alapmodellhez képest új értelmezé-seket is lehetővé tesz. Az elemzések – ezzel összhangban – azt igazolják, hogy az önmegszólító vers, ellentétben az önmegszólító vers sémájának látszólagos

„egyszerűségével”, egyneműségével, rendkívül változatos poétikai struktúrák-ban, ezáltal jelentősen eltérő esztétikai minőségeket és szövegértelmet kialakítva fordul elő a líratörténetben.

Kulcsszavak: önmegszólító vers, személyjelölés, poétikai szerkezet, aposztrofé, aposztrofikus diskurzus

1. Bevezetés

A Németh G. Béla (1966) által bevezetett terminussal megnevezett és először általa részletesen bemutatott, elemzett önmegszólító versek líratörténeti jelen-tősége kiemelkedő. Ezt a tényt igazolja egyebek mellett az is, hogy a legutóbbi időszakban is jelentős mértékű, az alapmodell termékenysége által felkínált

1 A tanulmányban ismertetett kutatómunka az EFOP-3.6.1-16-00011 jelű „Fiatalodó és Megújuló Egyetem – Innovatív Tudásváros – a Miskolci Egyetem intelligens szakosodást szolgáló intézmé-nyi fejlesztése” projekt részeként – a Szécheintézmé-nyi 2020 keretében – az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

lehetőségeket új és releváns meglátásokkal kiaknázó figyelem irányult a líra-poétikai vizsgálatokban erre a verstípusra (lásd például Kulcsár Szabó 2000, 2018; Kulcsár-Szabó 1997, 2007: 93–104; Tolcsvai Nagy 2011; Tverdota 2013;

Horváth 2017: 202–204 és passim; Balogh 2017; Laczházi 2020), de emellett a „kvalitatív” mutató mellett lehet utalni olyan kvantitatív adatokra, mint pél-dául Hankiss Elemér (1968: 17) ha nem is teljes, de bizonyos mértékben mégis reprezentatívnak tekinthető statisztikája, amely Arany verseinek 9%-át, József Attila verseinek pedig 8%-át sorolja ebbe a típusba.

Az önmegszólító vers bevezető, a téma körülhatárolásához tartozó fogalom-értelmezésének részeként szükséges itt arról is szólni, hogy az önmegszólító jelző ellenére – ezért is szerepel nemegyszer idézőjelben ez az eleme a megnevezésnek – egyfelől sok esetben az önmegszólítónak minősített versek nemcsak az én megszólításaként való értelmezést kínálják fel, hanem egyéb értelmezési lehe-tőségeket is, például az általános érvényű (általános alanyként) való értelmezés lehetőségét, másfelől azt is figyelembe kell vennünk, hogy az önmegszólítás csak az aposztrofikus fikció keretében értelmezhető önmegszólításként, mivel a lírai szövegek alaptermészetüknél fogva eleve az olvasót, a befogadót szólítják és egyúttal „szólaltatják” meg. A lírai szöveg ugyanis

nem a puszta hallhatóvá tételben, hanem csak a megértő megszólaltatásban jut léthez […] Mármost, ha méltányolhatók e hermeneutikai megfontolá-sok, nem hangzik meghökkentőnek Heinz Schlaffer ama tétele sem, mely szerint „a költemény poétikai struktúrája nem annak szerzőjétől nyeri el jellegét, hanem olvasójától, recitálójától, akinek az én-je ekképpen nem más, mint a költemény én-jének szándéka szerinti én”. Mindez azonban csak ak-kor következhet be, ha […] a vers grammatikai alanyának az olvasói beszéd (az „utána mondás”) ad identitást, azaz, ha az olvasó mintegy saját hangját kölcsönzi a költeménynek. Éspedig még azokban az esetekben is, ahol a lírai aposztrophé az „önmegszólítás” vagy az alany nélküli beszéd alakzata (Kulcsár Szabó 1997: 263; vö. Schlaffer 1995).

Az önmegszólító versek itteni vizsgálatának céljairól szólva két irány említendő.

Újabb szempontokkal, nevezetesen a kognitív poétika alapfeltevéseinek és mód-szertani elveinek (vö. például Stockwell 2002; Simon 2016; Domonkosi–Simon szerk. 2018) háttérként való alkalmazásával, a személyjelölések konstrukcióra és ezek értelemképző szerepére fókuszálva valamilyen szempontból jellegzetesnek tekinthető, kanonikus önmegszólító verseket vizsgálva, pontosabban szólva: újra-vizsgálva egyrészt általánosítható érvényű lírapoétikai, főképpen módszertani és tipológiai megállapításokhoz kívánok jutni, másrészt (kisebb-nagyobb mérték-ben) az elemzett lírai alkotások stílusbeli leírásához kívánok hozzájárulni.

Szükséges itt a bevezetésben azt is leszögezni, bár ez az önmegszólító vers típu-sához tartozó versek nagy számából, illetve a megvalósulási variációk rendkívül gazdag voltából nyilvánvalónak tűnhet, hogy jelen tanulmány nem törekszik sem az általánosító jellegű megállapítások, sem az időbeli változatok alakulá-sának a bemutatása tekintetében teljességre, még a vázlatos áttekintés céljával sem, csupán bizonyos, különböző szempontokból jellegzetesnek és fontosnak ítélt versszövegek, poétikai szerkezetek és az ezekből levonható következtetések tárgyalására. (Így például, mivel meghaladná az itteni kereteket, nem vizsgálom külön és részletesen, ugyanakkor több esetben viszonyítási pontként figyelem-be veszem a Németh G. Béla-i modellfigyelem-ben kiemelt szerepet kapó, sőt az ebfigyelem-ben az „alapmodellben” prototipikusnak tekinthető József Attila-verseket vagy Szabó Lőrinc sajátos önmegszólító verseit.)

A kifejtés menete fő vonalakban a következő: először rövid áttekintést adok az önmegszólító vers eredeti, azaz Németh G. Béla megalkotta modelljéről és az ezt részlegesen továbbvivő, újraértelmező irodalom- és nyelvtudományi megközelíté-sekről (2), ezt követi a példaként kiválasztott Vörösmarty-, Arany- és Babits-versek vizsgálata (3), végül a dolgozatot az általánosítható jellegű következtetések rövid összegzése, illetve néhány továbbvivő szempont felevetése zárja (4).

2. Az önmegszólító vers alapmodellje és újabb megközelítései

Az önmegszólító vers fogalmának általános megközelítéseként és az alábbiak-ban vizsgálandó versek elemzésének előkészítéséül először is szükséges néhány olyan, az önmegszólító vers típusának jellemzése szempontjából különösen fontos, az eredeti Németh G. Béla-i (1966) koncepcióhoz kapcsolódó fogalmi összetevőt, versjellemzőt, kérdéskört röviden áttekinteni, különös tekintettel a bizonyos mértékig nyitottnak tekinthető kérdésekre, amelyek az itteni kérdés-felvetésekhez és megállapításokhoz kiindulópontként szolgálnak. Ebben az át-tekintésben főképpen az új megközelítésmódokat felvető legújabb szakirodalmi meglátásokra igyekszem támaszkodni.

Az önmegszólító vers eredeti modelljében kitüntetett, „alapozó” szerepet kap a lírai én válsága. Németh G. Béla (1966: 547) az általa elemzett versek mind-egyikéről azt állapítja meg, hogy azokban minden esetben a válság „a fogantató helyzet, élmény”. A válság fogalmát pedig a következőképpen értelmezi:

A válság […] annak megérzéséből vagy tudatából áll elő, mondhatni le-egyszerűsítve, hogy a szerep és a személyiség, illetőleg a társadalmi szükség, azaz lehetőség s a szerep ellentmondásba került egymással: a társadalomtól kínált szerep nem vág egybe többé a személyiséggel, illetőleg a személyiséget

megnyilvánító szerep nem szükséges, nem lehetséges többé a társadalom szá-mára. Akakij Akakijevics vagy Don Quijote szélső esetének valamely változata áll elő. A szerep akadályozza vagy eltorzítja a személyiséget; az ember jövője reménytelenné, múltja, ennek következtében kétes értékűvé, jelene tűrhetet-lenné válik; a válság teljessé lesz (Németh G. 1966: 549).

Az újabb szakirodalomban azonban nemcsak a válság ilyetén jelentőségének, hanem magának a válságfogalom alkalmazhatóságának a megkérdőjelezése is felmerül. Ez például Tverdota György (2013) erőteljes kritikájának a kiinduló-pontja. Tverdota úgy látja, hogy önmegszólító vers modellje „súlyos genetikai hibával született”, és ez a hiba „már a kezdet kezdetétől fogva egyoldalúságokat, torzulásokat okozott azokban az elemzésekben, amelyekben a kutatás eredeti vagy továbbfejlesztett formában alkalmazta az önmegszólító verstípus koncep-cióját, és úgy terjesztette ki más költők elemzésére is, hogy a fogalom alapjait nem vetette alá terhelőpróbának” (Tverdota 2013: 5). Mindezt annak a következ-ményének tartja, hogy Németh G. az önmegszólító verstípus „példaverseként”

József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat című költeményét emelte ki, „s erről olvasta le a verstípus jellegzetes vonásait”, ennek alapján állapította meg a „ho-mogenizáló közös nevezőt”, ami tehát nem más, mint a „válság” (i. h.), holott csak az önmegszólító vers „bizonyos fejleményeiben válik a válság kifejezésévé és az ettől való megszabadulás szolgálatában álló reagálási móddá” (Tverdota 2013: 5–7). Emellett, megfontolásra érdemes módon, magának az (általában vett) válság fogalmának a bizonytalanságára is rámutat ez a kritika: „a válság az egyik legbizonytalanabb, legnehezebben körvonalazható állapot. Nagyon kevés emberi lényre, élethelyzetre lehet magabiztosan rámondani, hogy mentes mindenféle válságtól, s az egyensúlyhiány, a csődhelyzetek mindenütt jelenvalósága igencsak legyengíti a fogalom magyarázó erejét” (i. h.).

A válság szerepének jelentőségét nem tagadva az önmegszólító vers és különö-sen és általában a késő modern líra vonatkozásában, hiszen „a XX. század első évtizedei egy olyan folyamat csúcspontjaként jelennek meg”, amelyet a személyi-ség válságaként lehet leírni (Kulcsár-Szabó 2005: 65), magam is úgy gondolom, hogy összességében célszerű a válság fogalmának tágabb értelmezési lehetőségeit is számításba venni. Csak egyetlen meggyőző példára hivatkoznék itt, amely jól demonstrálja azt, hogy az önmegszólító versek interpretációjában nem mindig csak vagy legalábbis nem közvetlenül szerep és a személyiség ellentétére vezethető vissza a „válsághelyzet”, hanem jóval összetettebb viszonyokra is: Gottfried Benn Immer schweigender című versét elemző tanulmányában Kulcsár-Szabó Zoltán (2007) plauzibilis érveléssel jut arra a következtetésre, hogy a vers két ellentétes

olvasatot is lehetővé tesz. A versbeli du ugyanis nemcsak a közvetlen önmeg-szólítás személyjelölője lehet, a „te” azonosítható magával a versszöveggel is, így a vers lehetővé teszi a „»költészet költészeteként« való olvasatot, amely szerint a vers önmaga lehetőségeiről számolna be” (Kulcsár-Szabó 2007: 96–97).

A válsággal szorosan összefüggő, alapvető jelentőségű kérdéskört jelent meg-szólító és megszólított viszonya. E viszony lényege a befogadói értelmezés szá-mára legnyilvánvalóbban, a leginkább hozzáférhető módon gyakran a felszólítás beszédaktusában jelenik meg. Ebből a grammatikai-poétikai sajátosságból ki-indulva mondja Németh G. Béla (1966: 550) is azt az általa jellemzett önmeg-szólító versekről, hogy azokban „nemcsak megszólításról, de felszólításról is van szó. A verstípust igazában ugyanis az önfelszólítás jellemzi; ha kezdettől nincs jelen, a vers valamely döntő fordulóján az önmegszólítás önfelszólításba vált át, s az élmény, a vers végső kihangzását, jelentését épp ez átváltással nyeri el” (ki-emelés az eredetiben). A látszólag nagyon is kategorikus, definitív erejűnek tűnő és ilyen módon akár megtévesztő összekapcsolás ellenére több szempontból is lehetséges, sőt szükséges a jelzett viszony „oldása”. Ilyen nyitást, fogalmi transz-formációt valósít meg, bár az eredeti Németh G. Béla-i koncepcióval meglévő

„összhangot” explikálva, Kabdebó Lóránt, amikor (1996: 11) a – nyelvi meg-formáltságában, azaz grammatikailag is igen erősen kötött – felszólítás helyett a minden szempontból nyitottabbnak tekinthető „etikai parancs” kategóriáját alkalmazza: „az önmegszólításban benne foglalódik, annak dialogicitását min-denkor meghatározza valaminő etikai parancs, amely egyben a felgyűlő tragikum feloldását, az elégiai hang eluralkodását testesíti meg”. Ha szigorúan csak tipoló-giai szempontból közelítünk a felszólítás kérdéséhez, akkor magának az eredeti Németh G. Béla-szövegnek (1966: 550) lábjegyzetes, így nem minden olvasási szokásrend szerint előtérbe kerülő, ám nagyon is fontos figyelmeztetésére kell tekintettel lennünk: „A verstípusnak, természetesen, vannak másfajta, nem önfel-szólító válfajai is. Itt egyik fő és a XX. sz.-ban bizonyosan legfontosabb válfajáról szólunk” (kiemelések az eredetiben). Ezt az implicit módon az önmegszólító vers fogalmának a felszólító jelleg „korlátján” túllépő, azaz bővítő jellegű értelmezé-sére-leírására irányuló felhívást azonban, úgy tűnik, nemigen vette figyelembe a későbbi szakirodalom. Sőt egyes újabb megközelítésekben a felszólító jelleg, amely tehát csak az önmegszólító vers egyik válfajára jellemző, mintha kizáróla-gos érvényű, definitív jeggyé vagy legalábbis túlhangsúlyozottá válna: [Németh G. Béla] „a verstípus nyelvi-grammatikai alapismérvét, a megszólítást önfel-szólításként határozza meg” (Horváth 2017: 145); „az önmegszólítás akkor telik meg tartalommal, ha vocativusból, imperativusba lépünk át. Nem egyszerűen

megszólítunk, hanem felszólítunk, illetve önmagunkat hívjuk föl valamilyen tett végrehajtására, valamilyen magatartás tanúsítására” (Tverdota: 2013: 7). Magam viszont a fentiek értelmében úgy gondolom, hogy a Németh G. Béla által is említett „nem önfelszólító válfajok” semmiképpen sem hagyhatók figyelmen kívül, ha az önmegszólító versek teljesebb jellemzését, illetve a kategória kínálta produktivitás érvényesítését és ezáltal egyes, önmegszólító jellegű lírai szövegek teljesebb poétikai leírását tűzzük ki célul.

Az önmegszólító vers felszólító jellegével kapcsolatban érdemesnek tűnik továbbá, a funkcionális kognitív pragmatika és poétika nézőpontját alkalmaz-va, egy tágabb értelemben vett, azaz az aposztrofikus diskurzusra „épülő”, ám nem az aposztrofikus, hanem a tényleges diskurzus (azaz a lírai beszédhelyzet) címzettjére irányuló legáltalánosabb értelemben vett és természeténél fogva igen nyitott, azaz különböző jelentésmódosulásokkal jelentkező „felszólításra”

is utalni. Mert itt is érvényes az a lírára általában jellemző sajátosság, hogy

„az aposztrofikus diskurzus megnyilatkozója az interszubjektív figyelemirányí-tás keretében […] nemcsak az érzelmeit juttatja kifejezésre, hanem a vélelmeit is, mégpedig annak érdekében, hogy befolyásolja az aposztrofé címzettjének és – a fikció áttételével – az aposztrofénak keretet adó tényleges diskurzus (azaz a lírai beszédhelyzet) címzettjének a vélelmeit” (Simon–Tátrai 2017: 171), ez a „befolyásolás” megjelenhet egyfelől a megismerés valamely dimenziójában, azaz a tényleges befogadó (is) ráismer valamire, amit eddig is ismert, vagy ép-pen olyan tudást szerez önmagáról, a világról, amelynek eddig nem volt birto-kában, másfelől azonban az aposztrofé ereje a tapasztalatok megosztása mellett, mondhatni, „nyilvánvalóbban” és konkrétabban a cselekvésre ösztönzésben is megnyilvánulhat, azaz abban, hogy maga a tényleges befogadó is „valamiféle változást kezdeményezzen az őt körülvevő világban: olyat tegyen, amit addig nem, illetve ne tegye azt, amit addig tett, vagy egyszerűen belássa a cselekvés lehetetlenségét” (i. m.).

Megszólító és megszólított viszonya, mint ez a fentiekből is kitűnik, egyrészt az aposztrofikus és a tényleges diskurzus kettőssége, másrészt (sok esetben), mint például a fent említett Benn-versben, egyéb szemantikai tényezők miatt csak az „egyszerű dialóguson” túllépő, jóval összetettebb hálózatban értelmez-hető, írható le. E dolgozat kereteihez igazodva, még csak egy, ezt igen könnyen átlátható módon demonstráló példára hivatkozom, Berzsenyi Dániel Horác című költeményére: