• Nem Talált Eredményt

Az életkor és a nem hatása a HbO–HbR-kapcsolatra

4 Eredmények

4.2 A standard és fókusz-alapú formalizmussal kapott eredmények

4.3.3 Az életkor és a nem hatása a HbO–HbR-kapcsolatra

A fraktális analízis skálázási függvényéből számolt paraméterek minden egyes időskála esetén nagyobbnak adódtak az idős alanyokból származó mérési adatokra a fiatal alanyok csoportjához képest (17.A ábra). Az 𝑟̅̅̅̅̅̅̅⁡–t érintő legkifejezettebben szignifikáns – 𝜎(𝑠) kétutas ANOVA-t követő Tukey-teszttel igazolt – különbség a magas időskálákon jelentkezett. A magas időskálák egy jellegzetes klasztere azonosítható az ezen ábrán is bemutatott valószínűségi profil alapján. Vagyis a HbO–HbR-kapcsolat lassú dinamikájának idősekre jellemző korrelálatlanságához képest a fiatalokban ettől lényegesen eltérő antikorrelált dinamikát láthatunk. A klasztert alkotó (2172, 2414, 2683 és 2982 másodperchez tartozó) rσ(s) paraméterek és a szignifikáns fraktális paramétereinek (nyers HbT: shmax, sĤ(2), CBSI-előkezelt HbT: fhmax, fĤ(2)) együttállása MANOVA-teszt alapján igazolódott. Egy ugyanilyen módon kivitelezett elemzésben szintén szoros kapcsolat mutatkozott rσ(s) és TSσ(2, s) paraméterek között, a már említett specifikus időskálákon. Mivel az rσ(s) paramétert meghatározza az agyi O2-ellátás és O2 -extrakció viszonya (ellátás – fogyasztás), ezen eredmények az idősödés agyi oxigenációra gyakorolt hatásáról árulkodnak.

17. ábra. Az oxi- és deoxihemoglobin dinamikájának kapcsolatát jelző paraméterek korcsoportok közötti eltérései. (A) Míg a legkisebb skálákra a skálafüggő keresztkorrelációs együtthatók egyaránt pozitívak voltak, s→smax esetében a -1-et megközelítő csökkenést mutattak mindkét korcsoportban (felül: idős, középen: fiatal csoport adatai). A nagy skálák tartományában a fiatal csoport résztvevőinek átlagos rσ(s) értékei (𝑌𝑟̅̅̅̅̅̅̅𝜎(𝑠)) szignifikánsan kisebbek voltak az ábra alsó részén látható valószínűségi profilnak megfelelően. (B) Multifraktális kovarianciához tartozó fhmax

(felső) és ln(fŜσ(L)) (alsó) paraméterek átlaga és szórása a fiatal és idős korcsoportban.

4.3.3.2 Multifraktális kovariancia

A skálafüggő korrelációs analízistől eltérően nem történik σ(s) szerinti normalizáció, ehelyett a kovariancia különböző rendű momentumainak skálázási tulajdonságait vizsgáljuk. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a kovariancia skálázási függvény által q≠2 esetben felvett értékeit is felhasználjuk, másrészt a korábban HbT-re bemutatott analízishez hasonlóan végül skálafüggetlenségi mérőszámokat is kapunk. Ezen végpont-paraméterek statisztikai analízise életkorfüggő különbséget mutatott ki a gyors komponens vonatkozásában (fhmax és ln(fŜCov(L)), 17. ábra), ami markánsan korrelált a CBSI-előkezelt HbT azonos paramétereivel: r2=0,55 (fhmax) és r2=0,69 (ln(fŜCov(L))).

A HbO–HbR-kovariancia hatványtörvényt követő skálázási tulajdonsága származhat a HbO, illetve HbR fluktuációk skálafüggetlenségéből, de azt maga a kapcsolt dinamika is kialakíthatja. A gyors komponens esetében az utóbbi tényező szignifikáns kontribúciója mellett szól, hogy a q=2-höz tartozó kovarianciaprofilból számolt ORH(q) szignifikánsan eltér az OH(q) és RH(q) átlagától (p=0,003, párosított Wilcoxon-teszt).

Azonban csoportonkénti bontásban a különbség csupán a fiatal csoportban (p=0,006) bizonyult statisztikailag meggyőzőnek, az idős alanyok esetében nem (p=0,116).

A függő paraméterek (multifraktális analízis végpontjai) közötti korreláció (r2) kifejezi a HbO–HbR multifraktális kovariancia analíziséhez és a CBSI-előkezelt HbT jelek FMF-SSC elemzéséhez tartozó végpont-paraméterek közös varianciájának mértékét. Ez a ln(fŜCov(L)) esetében volt a legnagyobb (r2=0,81), és jelentős volt a fókusz hányados esetében is (r2=0,72). Ennél mérsékeltebb, de számottevő korrelációt találtam a fhmax (r2=0,56) esetében. Összefoglalva: a multifraktális kovariancia analízis eredményei inkább a CBSI-előkezelt HbT-jelek gyors komponenséhez tartozó paraméterekkel állnak szorosabb kapcsolatban.

4.3.3.3 Skálafüggő keresztkorreláció szignifikanciája

Ugyanazon adatokra és időskálákra kiszámoltam a mozgó nem-átfedő ablakok mentén átlagolt Pearson- és Spearman-féle keresztkorrelációs együtthatókat, az SSC skálázási függvényéből számolt rσ(s) értékekkel történő összehasonlítás céljából (18. ábra).

18. ábra. Különböző módszerekkel számolt, HbO–HbR-kapcsolatot jellemző keresztkorrelációs együtthatók összehasonlítása a teljes vizsgált mérési populációban.

A kevésbé korrelált rσ(s) legvalószínűbb magyarázata a trendeltávolítás hatékonyságának számítási sorrendtől függő különbsége. A Pearson- és Spearman-féle együtthatók esetében ez a lépés az átlagolás előtt és a korrelációszámítás után következik be, ami az idősor autokorreláltságát nem veszi figyelembe. Ezzel szemben a skálafüggő keresztkorrelációs együttható számítása során az átlagolás a hídtrendtől (bd – bridge-detrended) megszabadított idősorokra vonatkozik. Vegyük észre, hogy csakis az rσ(s) esetében egy karakterisztikus tranziens figyelhető meg egy adott időskála környékén (piros nyíl).

A Bienaymé-formula alapján a HbT varianciaprofilja (q=2-höz tartozó skálázási függvény értékek) az rσ(s), OSσ(2, s) és RSσ(2, s) függvénye. Ezen utóbbi tényezők – mint független változók – és TSσ(2, s)2 – mint függő változó – kapcsolata statisztikailag vizsgálható. Az életkor és a nem hatását figyelmen kívül hagyó, többszörös regressziós teszteket az időskála függvényében elvégezve (19. ábra) pozitív korrelációt találtunk minden egyes időskálán a regresszorok és TSσ(2, s)2 között. Lényeges, hogy a regressziós modell rσ(s)-hez tartozó standardizált együtthatói szignifikánsnak bizonyultak minden t≥15 másodperc (s≥30 adatpont) időskála esetében (lásd p<0,05-öt jelölő teli kör szimbólumok a 19. ábrán).

19. ábra. Többszörös regressziós tesztek eredményének szignifikanciája. Inzert: HbT SSC alapú skálázási függvény értékei a skálafüggő keresztkorrelációs együttható (jobb) függvényében, egy kiválasztott rendű momentum (q=2) és skálaérték mellett (s=4828), egy adatpont egy alany adatainak felel meg. Az analízist a másodrendű momentumra és minden fraktális analízishez használt s értékre elvégeztük. • Az ábra nagyobb részén láthatóak az ebből származó regressziós koefficiensek és azok

szignifikanciái (telített kör szimbólum p<0,05 esetében) a skála függvényében, amelyek rσ(s) hatását tükrözik a teljes vizsgált populációra nézve.

A további statisztikai vizsgálatok kivitelezése az életkori és a nemi hatásokra való tekintettel történt. Az GLM keretében ezen tényezők – mint kategorikus prediktorok – szerepe vizsgálható, azaz hogy az egyes regresszorokhoz tartozó korreláció p-értékei az egyes csoportokban szignifikánsan eltér-e. A konkrét esetre az előfeltételek függvényében választható modell az AnCova, vagy az ún. „separate slopes”; amely tehát megmondja, hogy a rσ(s) változó – mint kovariáns – hogyan befolyásolja a HbT varianciaprofiljával jellemezhető CBV fluktuációt. Az életkor önmagában nem bizonyult a TSσ(2, s)2-t meghatározó jelentőségű tényezőnek (p>0,05). Ugyanakkor a skálafüggő keresztkorreláció szignifikanciája alapján magyarázható az életkor szerepe. Ezek az eredmények megerősítik a többszörös regressziós analízis által feltárt kapcsolat szignifikanciáját (p<0,05) az TSσ(2, s)2 és rσ(s) között.