• Nem Talált Eredményt

ASZTALOS LENNÉK ”

In document „K IS HÍJÁN H ARMINC ” (Pldal 148-153)

Visszatérve az újsághírekre, az informatikai forradalom

ASZTALOS LENNÉK ”

/Kürti Sándor beszéde a KÜRT Gimnázium szalagavatóján, 2009/

Egy feltételezett kérdezz-felelek keretben szeretném mondandómat előadni. Ti harminckilencen logikusan kérdezhetitek, hogy:

§ Mit keres itt ez az ősz ember mikrofonnal a kezében?

Én kértem a lehetőséget az igazgatónőtől – válaszolnám.

§ Már mindenki megszólalhat a szalagavatónkon?

Noha eddig még soha nem találkoztunk, de szeretném hinni, hogy van közöttünk egy szoros összekötő kapocs.

§ És erről éppen most kell prédikálni?

Ezt minden szalagavatón megteszi?

Nem, most vagyok másodszor jelen, először a gyerekem szalagavatóján voltam itt 1994-ben, de akkor meg sem mertem szólalni. Most összeszedtem a bátorságom.

§ Miről van szó végül is?

1991-ben, tizennyolc évvel ezelőtt, amikor Ti éppen a szülőcsatornában tartózkodtatok, megkeresett Herczeg Éva azzal, hogy iskolát szeretne alapítani. A tanári kar összeállt, már csak pénz kéne. Éva felhívására három cég alapította a KÜRT Gimnáziumot. Az alapítói vagyon 96%-át a KÜRT Kft, a mai KÜRT Zrt. jogelődje adta be a közösbe. A mi számításunk szerint az általunk átadott alapítói vagyon mai értéken 300 millió forintot érne. Szeretném, ha ezt úgy képzelnétek el, hogy a mai KÜRT-nek mind a 100 dolgozója egy szerényebb autóra való pénzről, pontosan fejenként 3 millióról mondott le azért, hogy az egyéni, illetve a családi céljánál egy magasabb szintű célt valósítson meg azzal, hogy kiváló tanárok okos-értelmes gyerekeket nevelhessenek a „hozott anyagból”.

149 Első kérésem, hogy Herczeg Éva és az akkori KÜRT dolgozók emlékére 1 perces felállással emlékezzünk.

§ Miért éppen most jutott mindez az Ön eszébe?

Mert az ismert körülmények emlékeztettek rá azzal, hogy Herczeg Éva és az akkori KÜRT dolgozók szellemisége e nyáron semmibe veszni látszott. Az iskolából érkező segélykiáltást megalapozottnak tartottuk, és újabb 3 szerényebb autónyit, pontosan 10 millió forintot ismét betoltunk a KAG-ba, nehogy az iskola pénzügyileg összedőljön. A KÜRT dolgozói megint nem a saját gyereküknek vettek autót!

Hát most itt tartunk.

Bízom abban, hogy e néhány perces történetből megértettétek a lényeget. Nagyon sok összetevő folyamatos megléte kell egy nagyszerű iskolához. Az alapítók pénzétől, a kiváló tanári kartól és a tanárok – szülők - gyerekek együttműködésének mikéntjétől függ az eredmény.

Második és egyben utolsó kérésem, hogy szeressétek iskolátokat, mert nagyon nagy szüksége van a Ti szeretetetekre, együttműködési képességetekre, ahogyan országunknak is.

150

74. „640

KILOBÁJT LEGYEN ELÉG MINDENKINEK

!”

/Pálvölgyi János, 2017/

Hozzáértők szerint a világon keletkező adatmennyiség négy évtizede exponen-ciálisan növekszik.

A „Big Data jelenséget” a keletkező adatmennyiség növekedése és annak feldolgozási nehézsége okozza. Ennek jellemzője az adatok egyre nagyobb varianciája és gyorsuló elavulási sebessége (3V - volume, velocity, variety). Ma már egy fejlettebb informatikával rendelkező vállalatnál több terabájt adat keletkezhet naponta. Ennek feldolgozása hagyományos eszközökkel órákig tarthat, csakhogy az adatokban összegyűjtött információra azonnal lenne szükség. E problémákra adnak választ a Big Data megoldások.

A KÜRT® szakemberei közel két évtizede kínálnak információbiztonsághoz, IT

üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, például informatikai naplóelemzést (logelemzést). A névadó szoftver, a LogDrill azért született, mert a piacon elérhető termékek nem támogatták a naplóállomány-formátumok sokszínűségét, sokáig tartott az adatvesztési incidensek vizsgálata, a jogosultsági engedélyek ellenőrzése vagy a tranzakciók elemzése.

A LogDrill professzionálisan kezeli a valós idejű ad-hoc lekérdezéseket, nagy sebességgel dolgoz fel extrém méretű adathalmazokat, képes összekapcsolni és együtt elemezni a különböző szerkezetű adatforrásból származó információt. Tapasztaltuk, hogy a egyes elemeire külön-külön is igényt tart az IT piac, így a LogDrill Normalizáló és a LogDrill Anonimizáló önálló technológiai komponensként is elérhetővé vált.

A KÜRT legújabb fejlesztése a PetaPylon Appliance, amely már nem csak a naplófájlok elemzését teszi lehetővé, hanem sokrétű, nagy sebességű és költséghatékony Big Data adatmenedzsment megoldást is nyújt a felhasználók számára. Megoldja az adatok megbízható, nagy rendelkezésreállású, decentralizált, analitikus célú tárolását. Úgy teszi lehetővé az adatok valós idejű elemzését, hogy rugalmasan skálázódik

151 az egyre növekvő adatmennyiségek függvényében. Standard SQL interfésszel rendelkezik, így bármely, ezt támogató BI (üzleti intelligencia) megoldás alatt rendkívül hatékonyan használható. Alapjain egyszerre és valós időben válnak elemezhetővé az informatikai rendszerek naplóállományai és a tranzakciós adatbázisok adatai. A megoldás már legkisebb kivitelében is több mint 20 Terrabyte adatot tarthat párhuzamosan elemezhető állapotban.

LogDrill tervek: A termékcsalád egyes elemei több nagyvállalatnál is napi használatban vannak. Jelenleg a pénzügyi és a telco szektorban történtek termékbevezetések, de több iparvállalattal is folynak tárgyalások gyártás-optimalizálási és üzemeltetés támogatási célokra történő bevezetésekről. A legnagyobb gyártók a Big Data problémakörére eddig nem kínáltak valóban átfogó megoldásokat, ezért a LogDrill a magyar piacon túl nemzetközi sikerekre is tör.

Jelenleg is tárgyalunk külföldi végfelhasználókkal és viszonteladókkal, ahol iparág-specifikus megoldások kidolgozásában vagyunk érdekeltek az agrárinformatikától az építőipari elemzésig. Célunk rövidtávon nemzetközi viszonteladói hálózat építése. Összefoglaló:

LogDrill: Egyedi fejlesztésű adatbázismotorral rendelkező logelemző szoftver. Néhány másodperc alatt képes óriási adathalmazokon lekérdezéseket lefuttatni, támogatja az eredmények személyre szabott vizualizációját, jelentések készítését és automatikus riasztásokat.

LogDrill Anonimizáló: Az ügyfelek által érzékenynek ítélt adatokból eltávolítja az azonosításra alkalmas információkat, miközben azok továbbra is elemezhetőek maradnak.

LogDrill Normalizáló: Elemezhető, strukturált formára alakítja a nyers logokat, így lehetővé teszi az adott rendszer teljes körű vizsgálatát, a különböző forrásból származó adatok összekapcsolását. A leggyakoribb logformátumokat automatikusan felismeri, emellett minden újabb formátum könnyedén beállítható.

LogDrill PetaPylon: Hadoop technológiára épülő, minden elemében skálázható, magas rendelkezésreállású és költséghatékony adatmenedzsment-megoldás, legyen szó akár az adatok (és ezen belül természetesen a logok) gyűjtéséről, redundáns tárolásáról vagy nagy sebességű elemzéséről. A megoldás SQL interfészen keresztül bármilyen BI eszközben megvalósított elemzési logikát képes magas rendelkezésre állás mellett, valós időben kiszolgálni. A LogDrill PetaPylon innovatív és költséghatékony megoldás minden strukturált, Big Data kategóriás adat elemzéséhez.

152

75. „A

HAVANNAI MÚZEUMBAN KÉT

K

OLUMBUSZ KOPONYA VAN

. A

KISEBB

,

AMIKOR GYEREK VOLT

,

A NAGYOBB

,

AMIKOR MÁR FELNŐTT

.”

/Kertész Zoltán, 2015/

Egy hivatal szervere 10 éve megállás nélkül ketyegett a szerverszoba mélyén. A rendszergazda felkért bennünket, hogy készítsünk biztonsági másolatot a tárolt adatokról. A másolatokat elkészítettük, a számítógépet leállítottuk, majd újraindítottuk. Ekkor a tápegység zárlatos lett, a gép kigyulladt.

Mi történt volna akkor, ha a leállítás nem a biztonsági másolat készítése után történik?

A fentiekből adódóan a „ne változtass azon, ami működik” állítás az informatikában sajnos nem mindig érvényes.

153

76. „A

SZOMSZÉDAIM JÓ ZENÉT HALLGATNAK

.

In document „K IS HÍJÁN H ARMINC ” (Pldal 148-153)