• Nem Talált Eredményt

A KÜRT ® Mátrix (KM) dimenziói:

In document „K IS HÍJÁN H ARMINC ” (Pldal 165-171)

Az említett szolgáltatások három idősíkon valósulnak meg:

MERT A RUHÁHOZ DÖRZSÖLIK ”

2) A KÜRT ® Mátrix (KM) dimenziói:

§ 1. dimenzió: Milyen értékeink vannak?

Miből fogunk megélni; melyek az eladható termékeink, amelyeket képesek is vagyunk eladni; mik lesznek a bevételeink; melyek a

„profitcentrumaink”?

▫ ADATMENTÉS

▫ ADATVÉDELEM

▫ CÉGÉRTÉK

§ 2. dimenzió: Hogyan születnek az értékeink?

Az egyes értékeinket kik állítják elő; mibe kerül ez nekünk;

melyek a „költséghelyeink”?

▫ KÖZVETLEN

ÉRTÉK-ELŐÁLLÍTÓINK (technológiával, marketinggel, sales-el foglalkozók, ...)

▫ KÖZVETETT

ÉRTÉK-ELŐÁLLÍTÓINK (pénzügy, HR, QM, logisztika, vezetés, stb.)

▫ BESZÁLLÍTÓINK

166

A profitcentrumainkhoz illesztjük hozzá a költséghelyeinket. Ez egy kétdimenziós mátrix lesz, ahol logikailag is összekapcsolhatók az értékteremtési folyamatokhoz tartozó bevételeink ill. megjelennek a kapcsolódó költségeink.

§ 3. dimenzió: Hogyan kezeljük az „időtényezőt”?

Kívánatos lenne az

„megvilágítása”.Egyik oldalról az értékeinket vizsgáljuk, másik oldalról az értékeink előállításához szükséges erőforrásokat, míg a harmadik oldalról az előző szempontokat aszerint is felosztjuk, hogy azonnal végrehajtandó feladatokról (azonnal megoldandó ún., operatív problémákról) van-e szó, vagy fejlesztési feladatról beszélünk (melyből csak holnap lesz eladható termék), vagy a stratégiai problémák miatt fáj-e a fejünk?

▫ OPERATÍV FELADATAINK:

- a jelen idejű érték-előállítás

▫ FEJLESZTÉSI FELADATAINK:

- technológia (termék és szolgáltatás) fejlesztés - marketing, sales fejlesztés

- szervezetfejlesztés - tartalékok feltárása, stb.

▫ STRATÉGIAI FELADATAINK

- a folyamatos fejlődés fenntartása, azaz regionális terjeszkedés, stb.

167

§ 4. dimenzió: a „PDCA ciklus” beépítése a KÜRT® mindennapi életébe:

▫ TERVEZÉS

▫ VÉGREHAJTÁS, MÉRÉS

▫ ELLENŐRZÉS

▫ VISSZACSATOLÁS/SZABÁLYOZÁS

Ez a megvilágítás a KÜRT® elvárható működési módjának keretét hivatott meghatározni.

A fenti 4 tevékenység ciklikusságát és egymással való kapcsolatát önmagában (a KÜRT®-re vonatkozóan globálisan) is javasolt létrehozni/működtetni, de ezen túlmenően az lenne az elvárható, ha az előző 3 dimenziós rendszer minden eleméhez ez a „visszacsatolt szabályozás” hozzáköthető lenne.

§ 5. dimenzió: A KÜRT® gazdasági kultúrája:

Az előző pontokban matematikailag értelmezhető, közgazdasági fogalmakat írtam le, mint pl. bevétel, kiadás, létszám, stb. Ez a pont eltér a fentiektől. Itt az emberi erőforrások (HR) speciális értékeit lenne kívánatos értékelni, meghatározni, mérhetővé tenni.

168

Ilyen például a:

- lojalitás - tisztesség

- felelősségteljes gondolkodás és cselekvés

- csapatmunka (cég érdek, csoport érdek, egyéni érdek) - menedzsment kultúra

Hiszem, hogy az itt felsorolt tulajdonságaink tartják össze az előző négydimenziós rendszerünk minden elemét, vagy ha híján lennénk ezen a tulajdonságoknak, akkor ezért hullana szét a teljes érték-előállítási rendszerünk.

3. Céljaink

Az előző fejezetben számba vettem azokat a tényezőket, melyek szerintem a KÜRT® gazdálkodása szempontjából fontosak. Ez a rendszer nem zárt, de nagyvalószínűséggel a leglényegesebb elemeket összefoglaltam. Nevezzük mindezt a KÜRT® értelmezési tartománynak (ezen belül van értelme a KÜRT®-ről beszélni).

Az igazi célunk az, hogy a KÜRT® értelmezési tartományán belül meghatározzuk azt a „munkapontot”, ahol e rendszer működése az érdekeltek (tulajdonosok, vezetők, dolgozók, beszállítók) számára a legelfogadhatóbb.

Az elmúlt 25 éves megoldáskeresésünkben az alábbi célfüggvényig jutottunk: A célfüggvény leglényegesebb eleme a pénztermelő

169 képességünk maximalizálása. Ennek a súlyzó tényezője 6-szorosa a többi négy szóba jöhető elemnek. A további négy célfüggvény elem (melyek egytől egyig kiadási tételek és a maximumaikat keressük):

- stratégia - fejlesztés

- HR

- minőségmenedzsment (QM)

Ezek a célfüggvény elemek az egyéni érdekeltségi rendszer kulcselemei!

A lényeg, hogy a célfüggvényünk (mely időfüggvény is, lásd a 3.

dimenziót) mérőszámokkal kifejezhető, ezáltal matematikailag értelmezhető,gazdasági rendszerünk tervezhető illetve modellezhető, remélhetőleg megfelelő pontossággal. A „remélhetőleg” azt jelenti, hogy mivel tevékenységünk a PDCA ciklus szerinti a tervezési, mérési, ellenőrzési és szabályozási pontosságunk néhány ciklus után fogja elérni a megfelelő pontosságot.

A célfüggvényünk konszenzus alapján való meghatározása (módosítása) a stratégiai értekezletünk eredménye.

Ugyanakkor az itt vázolt rendszer segít nekünk abban, hogy az egyes célokhoz tartozó költségeket, bevételeket és egyéb fontos paramétereket meg tudjuk becsülni ezzel döntéseink több mérhető nézőpontból is alátámaszthatók (vagy elutasíthatók) lehessenek.

Összefoglalás:

A KÜRT® 1995-óta próbálkozik stratégiai tervezéssel, a Balanced ScoreCard gondolatiságának és az itt vázolt elméletnek az alkalmazásával. E rendszer leírási módja matematikai és közgazdasági alapú, ezért az értelmesen feltett kérdésekre nem csak minőségi, de mennyiségi jellemzőkkel alátámasztott válaszok is adhatók. Mégis, a sikerünk, vagy a bukásunk leginkább az ötödik dimenzióban, a gazdasági kultúránk meglétében, vagy hiányában van kódolva.

170

84. „A

TANK KÉMLELŐNYÍLÁSÁBÓL A KÖZLEKEDÉSI TÁBLÁK KOMOLYTALANOK

/Kürti Sándor, 2003/

Aki életében először ül le a PC elé, az úgy érzi, mintha egy kiképzett, de személyesen nem ismert dobermannal kellene szót értenie. Pedig ha valami dicsérhető az informatikai forradalomban, az éppen a szabványosítás, a felhasználói felület (user interface) áttekinthető rendszere - minden cél elérésére azonos felépítésű és kinézetű megoldás kínálkozik. Sőt ugyanaz a cél több útvonalon is elérhető.

Mindez milyen életszagú.

Csakhogy ez csupán a virtuális valóságban van így és e szépen kitalált rend a képernyő szélén véget ér. Hiszen a cipőnket és a fogunkat egészen más formájú és színű kefével illetve pasztával kezeljük. Ilyesmi oka lehet annak, hogy a számítógépes kezdők nehezen tudnak megbarátkozni a szerelmes levél és a pénzügyi kimutatás azonos formájával.A természethez közeli életmódot folytató Krokodil Dundee

példájából tudjuk: a kés az a szerszám, amellyel minden probléma megoldható a fafaragástól a borotválkozásig.

A civilizációval megfertőzött ember azonban, mielőtt számítógépet kapna a keze közé, kielégítetlen vágyat érez az iránt, hogy vésője, ollója és halkése is legyen. Ezek után a számítógépén egységes felhasználói felületet kap Alt - F4 -gyel bezárólag. Micsoda barbárság! Ennél még a dobermannt is egyszerűbb megismerni. Bugylibicskával halat enni?

Sok hülye informatikus…

171

85. „A

NYITOTTSÁG NEM AZ

,

HOGY MINDEN

BEJÖHET

,

HANEM AZ

,

HOGY NEM ZÁRUNK KI

In document „K IS HÍJÁN H ARMINC ” (Pldal 165-171)