• Nem Talált Eredményt

Archaeologiai bizottság

Harmadik fejezet Állandó Bizottságok

3. Archaeologiai bizottság

46. E bizottság figyelmének tárgyai a hazában létező és feltalálható, minden ó és kö-zépkori, régiségtani becsű műmaradványok, legyenek azok magyar vagy nem magyar eredetűek. Tehát minden régi épületek, vagy oíyaknak maradványai; régi kőfaragvá-nyok, akár önállók, akár mint régi épületek részei fenmaradtak, ú. m. szentek állóké-pei s egyéb szoborfélék, kőkoporsók vagy sírfedelek, dombormunkával vagy régi

feli-rattal faragott czímerképek, keresztelő-medenczék, oltárok; fafaragványok; szobrásza-ti öntvények, ide értve a régi harangokat is; az itt—amott nagyobb csoportozatokban előforduló mesterséges halmok (különösen kunhalmok); régi festések, templomok és házak falain, vagy önállók is; metszések nyomatai vagy táblái, rézben vagy fában; régi fegyverek, bútorok, eszközök, edények; régi érmek, pecsétnyomók és pecsétek, czíme-rek sat. műtörténeti tekintetben.

47. A bizottság igyekszik ilynemű régiségek létezéséről tudomást szerezni, azoknak fellelhetése és fentarthatása módjáról tanácskozik, s ez iránt az akadémia előtt indít-ványokat tesz, azoknak vagy rajzaiknak gyűjtéséről gondoskodik; mindezek nyomán az említett régiségek ismeretét, és azoknak a tudomány, névszerint az archaeologia, epig-raphika, numismatika, sphragistika, heraldica, stb. érdekébeni felhasználását és lehető hasznosítását eszközli és elősegíti.

48. Az archaeologiai bizottság szakértő és szakkedvelő akadémiai tagokból áll; de az akadémián kivül levő oly férfiak segítségével és hozzájárulásával is élhet, kik vagy szaktudományuk-, vagy birtokuk-, lakhelyűknél fogva, s a régiségtudomány iránti sze-retetből a bizottság működését elősegíteni képesek és hajlandók.

49. Kívánatos levén a hazai s nemzeti régiségeknek rendszeres megismertetése s leí-rása, úgy szintén a mű- és történeti emlékek megőrzése és fentartása, a bizottság körét a következők teszik:

1) Egy hazai archaeologiai repertórium készítése, melyben a) mindazon nemzeti ré-giségeink kimerítő s lehetőleg rendszeres összeírása és sorozata adassék, melyek eddig egyes leírások által többé vagy kevésbbé közismeretre jutottak, a tárgyaknak lehetőleg összes s minden egyes leírásaira sőt rajzaira is utaló pontos idézetekkel, s a mennyire lehet, a tárgyaknak, valamint a leírásoknak és rajzaiknak rövid jellemzésével sőt bírá-latával. c) Folyó följegyzése minden újabb fölfedezéseknek és leleteknek, melyek akár egyenes bejelentés, akár egyéb magán tudósítás, vagy a napi sajtó útján a bizottság és tagjai tudomására jutottak.

2) A hol szükségesnek mutatkozik, egyes nevezetesb régiségi tárgyaknak a hely szí-nén történő megvizsgáltatása, tagjai, vagy más szakavatottak által, ásatások, az ország egyes, régiségekben s különösen építészeti műemlékekben dúsabb vidékeinek beutaz-tatása, s az érdekesebb és nevezetesebb tárgyaknak avatott egyének által fölvétele s le-rajzoltatása.

3) Megkeresése a kormánynak és hatóságoknak az iránt, hogy az alattok levő orgá-numoknak a felmerülő régiségi találmányokról és fölfedezésekről minden egyes eset-ben teendő jelentést hagyják meg; valamint ezen jelentéseknek a bizottsággal leendő haladéktalan közlésére is fölkérése.

4) Minden adandó alkalommal viszonyba lépés mindazon világi és egyházi hatósá-gokkal, községekkel, egyházi védnökségekkel, vagy egyes birtokosokkal, a kiknek fel-ügyelése alatt vagy birtokukban nevezetesb mű- vagy csak történeti, különösen pedig építészeti emlékek vannak, hogy így a hazai régiségek s történeti emlékek kellő fen-tartására hasson, meggátolja azok lerombolását, s befolyjon a netalán előveendő újí-tásokra és változtaújí-tásokra. Ezen irányban is kikéri a kormánynak és hatóságoknak fő felügyeletét, melyeknek közbevetése által igényt tart rá, hogy minden egyes felmerülő esetben az ily emlékek fentartását, azoknak változtatását vagy épen megsemmisítését illetőleg eleve értesíttessék; tudta és közbenjárása nélkül semmi ily emlékeket érdek-lő nevezetesebb határozatok, munkálatok, változtatások foganatba ne vétessenek; sőt igyekezni fog kieszközölni, hogy a hol ezen emlékek hasonló eljárás által veszélyeztet-ve volnának, az ily munkálatok a bőveszélyeztet-vebb tárgyalásig felüggesztessenek; az újítások- és változtatásoknál minden befolyást oda intézvén, hogy azok a műemléknek lehető

leg-nagyobb kíméletével s mindenkor csupán eredeti stíljének megfelelő idomban történ-jenek.

5) Feladata egy rövid, közérthetőségü Utasítás kidolgozása és minél több példány-ban közzétevése, mely a romladozásnak leginkább kitett mű- és történeti építészeti emlékeknek, mint régi romváraknak, egyházaknak stb. a lehető legegyszerűbb mó-don, s legcsekélyebb költséggel való fentartását, vagy csak azoknak a további fenyegető enyészettől megóvását, a mint mindenki által könnyen eszközölhető, előadja s tanítsa.

Ügyelni fog egyszersmind arra, hogy lehetőleg népszerűen készült iratok által a mű-és építmű-észeti stílusokat a nagy közönséggel megismertesse; s az által ne csak a műis-mereteket s műirányt teijeszsze, de különösen oda is hasson, miszerint a műépítésze-ti emlékek újításánál és javításánál azok eredeműépítésze-ti idoma és ízlése tekintetébe vétessék, mind pedig a közönséget a régiségek és műemlékek iránt általa teendő jelentéseiben és leírásaiban azok műbecse megismerésére, s kellő megnevezésére és meghatározásá-ra utasítsa.

6) Oly kitűnő becsű vagy nemzeti érdekű emlékeknél, melyeknek fentartása veszé-lyeztetve van, mindent el fog követni a felügyeléssel megbízott hatóságoknál, s különö-sen azon községeknél és egyeseknél is, kiknek azok birtokukban vannak, hogy azokat az érintett műemlékek kellő fentartására bírja. Hol ez irányban siker nem kíséri lépte-it, igyekezni fog az ily emlékeket az illetők birtokából számára kinyerni, azokat tehet-sége szerint helyreállítani, javítani, vagy csak fentartani, s a mennyire ez tehetségében nem állana, a nemzet segélyéhez is folyamodni fog, s azokat köz nemzeti birtok és ada-kozás tárgyává igyekszik tenni.

7) Munkálkodásáról időnkint közleményeket ad ki, melyek a bizottság mai állásá-hoz és igényeihez képest háromfélék, t. i. a) Monumenta Hungáriáé Archaeologica, vagyis: Magyarországi Régészeti Emlékek, mint olyan díszmunka, melynek egyes fü-zetei vagy kötetei egy—egy nevezetesb műemléknek vagy művészi cyclusnak érdekes rajzokkal vagy festett táblákkal illustralt leírását foglalják magukban, b) Archaeologiai Közlemények: ezek kisebb terjedelmű leírásokat, jelentéseket stb. hoznak a befolyása alatt fölvett, leirt, fentartott, az enyészettől megmentett vagy kijavíttatott műemlékek-ről, vagy egyéb régiségekről. Rendesen vezetvén a tudomására jött hazai régiségeket, e közleményekben a bizottság az újabb leletek sorozatát közli, ezekben hozza az is-mertető, tudományos értékű, értekezéseket és monographiákat, figyelemmel kiséri az általános régiségtani búvárlatokat és fölfedezéseket is, valamint minden, körébe vágó, nevezetesb szakmunkát megismertet, c) Archaeologiai Értesítő, melynek rendeltetése, hogy a régészet érdekében rövid, és halogatást nem szenvedő kisebb jelentéseket, leí-rásokat, útmutatásokat, figyelmeztetéseket hozzon. A rokon társulatoknál észrevehető mozgalmakat közli, a tudományos, közérdekű leveleket kiadja, Újabb leletek és Egy-veleg czíme alatt a honi és külföldi leletekre az olvasókat figyelmezteti, egyes szakkér-déseket tűz ki, másokra felel, és az ügybarátoknak vagy községeknek felvilágosításokat ad, s végre az archaeologiai irodalom ujabb terményeit felsorolja.

8) A nemzeti régiségek bejelentése iránt már előbb az akadémia által 1848-ban, újabban pedig 1859-ben közzétett felhívásoknak igyekszik a lapokban és azokon kivül is minél nagyobb nyilvánosságot eszközölni. E végre különösen az archaeologia min-den szakából különös kérdés-sorozatokat fog tagjai által kidolgoztatni s összeállíttatni, melyek minden egyes tárgynál a kevésbbé avatott ügybarátokat is a figyelemre méltóbb mozzanatokra, részletekre s eltérésekre figyelmeztessék, s így mintegy bővebb utasítá-sul szolgáljanak a régiségtan tárgyainak felismerésében.

50. E czélok létesíthetésére a bizottság egyik tagja mint bizottsági titkár fog működ-ni. Ez a) bizottsági ülésekben előadói tisztet visel, b) ezek határozatait jegyzésbe veszi

és végrehajtja; e szerint c) a bizottság rendeltetése (46. pont) érdekében szükséges fel-szólításokat, megkereséseket, figyelmeztetéseket, tudakolásokat, jelentéseket írja, szó-val az összes levelezést a bizottság nevében viszi; d) utazásokat teszen; e) az Archaeo-logiai Közleményeket szerkeszti.

51. Mind ezek eszközölhetésére a bizottságnak, az akadémiai pénztárban állandóan külön kezelt rovat szolgál, melynek bevételi forrásai: a) az évenkinti országos segély; b) az igazgató tanács által e végre kirendelendő évi alap; c) a gr. Andrássy Manó bizottsá-gi tag és társai által nyomtatásokra felajánlott kétezer forint; d) a bizottság által kiadott nyomtatványokból befolyó pénzek; e) a tudomány barátjai által, bizottsági felszólításra beküldendő tízforintos adalékok, melyekért azoknak a bizottság által kiadott nyomtat-ványok járnak ki. — Sürgetős esetekben, bizottsági határozat nyomán, a bizottsági el-nök is tehet utalványozásokat.