• Nem Talált Eredményt

Ki)li)ach lakossaga (iiessliiiltel piisztaval egyiitt 499, terulete 3175 hold 1856-ban

In document PESTY FRIGYES (Pldal 197-200)

1. Villa Kulpach neven elso okleveles emlitese 1266. (Bakacs 141.)'

2. Kolpiiili nevenek szarniiiztatasa a Kopanicske pataktol nem nieggyozo. Valoszinii-hogy ii helynev puszta szemelynevlx'Jl keletkezett magyar nevadassal.

3. Ki)li)ach lakossaga (iiessliiiltel piisztaval egyiitt 499, terulete 3175 hold 1856-ban.

H O N T V A R M E G Y E 195 [A latin szoveg magyar forditasa]

Tekintetes Uram!

A plebaniai leveltar hosszas dtkuvatasaval v^gre megtalaltam azt az ivet, amelyet 1864. julius 5-6n 408. szam alatt a helyrajzi viszonyok dsszeirasa vegett a plebaniahivatalnak kiildtek. Hogy legalabb valamelyest megfelelhessek a kerdesekre, (minthogy szamomra Tekintetes Uramnak barmino szolgalatot tenni gyonyortjseg), osszehivtam a falu oregjeit: az 6 beszamoloikbol es a magam sej-teseibol a helyek neveirol a kovetkezo leirast terjesztem elo tisztelettel.

A falu legregebbi neve Goldbach, ez kitunik a kozseg regi pecsetje alapjan.

A helyseg v^doszentjenek, Szent Martonnak kozepen lenyomott k^pe korott ez a feb'ras van: „Sigillum Pagi Goldbach 1618." [Goldbach falu pecsetje 1618.] E z az ev - ugy latszik - a falu keletkezesenek, vagy legalabb megszervezesenek az idopontja. (Csatolom a pecset r^gi alakjat viaszba nyomva.) — Minthogy a pecse-ten a kep mar kevesbe megfelelonek tunt, a kozseg k6t dwel ezelott masik fempecsetet keszittetett elegansabb keppel, de megtartotta a regi feliratot. -A kozseg Goldbach nevet attol a pataktol kapta, amely a szomszedos Zdvoz, maskeppen Kopanicske nevu hegy labanal negy forrasbol fakad. — Maga a patak a Goldbach elnevezest — ugy latszik — vagy onnan nyerte hogy aranyport hor-doz, vagy onnan, hogy azon a volgyon folyik keresztiil, ahol aranybanyak van-nak. Hogy szamos banya volt egykor ebben a volgyben, leginkabb abbol nyil-vanvalo, hogy az 1831. evben, amikor a nagy vizaradas (errol a kolpachi plebaniatortenet toredekeben olvashatunk) a hegyek labanal osszegyiilt foldet el-mosta, a regi banyak kapuit, ill. bejaratait feltarta. - Ebbol hiheto, hogy a falu elso lak6i ercbanyaszok voltak. — A z ido mulasaval a banyak kimeriiltek vagy feledesbe vesztek, s a lakosok a kornyezo erdokben szenet kezdtek egetni. E z az oka, hogy a n6v KOHLBACHra valtozott, amelyet megrontva Kolpach ndven kezdtek emlegetni. Bizonyos, hogy a rdgi kor ezt a falut - amint a kozseg oreg-jei meselik - szlav nyelven Uhelni Potok newel illettek. - A nemet elnevezest

a n^met banyatulajdonosok alkottak; m ^ u k a lakosok mindig szlavajkiiak vol-tak.

A hegylancot, amely Kolpach falut ovezi, kozos n^ven Anderlach newel illetik (talan letezett itt valamikor Szent Andrasrol nevezett banya vagy bar-lang? ) . Ezeknek a hegyeknek a gereinceit-csiicsait nagyjabol ezekkel a nevekkel illetik: Anderlach gerinc, kiilonlegesen is igy nevezik. — Krdszne Szkala a sziklak sz6p formairol nevezik igy. — Szanjarke. — Zavoz, maskent Kopanicske. Ennek a labanal ered negy forrasbol a Goldbach, most Kolbach, rontottan Kolpach nevij patak, amely az egesz volgyon vegigfolyik. Thalike a theilen [osztani]

n^met szobol szarmazik. Ezt a hegy alatti mezot egykor a szegenyebb telepesek kozott osztottak k i . — Jelsova (talan az ott tenyeszo fajtakrol? ) — Sibenicsne (talan egykor akasztofat alb'tottak fel ezen a csiicson) - Kovdcsova (esetleg ko-vacs volt a birtokosa, vagy ciganyok laktak ott egykor, akik mindig vaskoko-vacsok voltak? )

A mezdk vagy inkabb retek 6s foldek mind hajlaton helyezkednek el.

Azon kiviil, amelyek azoktol a hegyektol kaptak nevuket, ahol vannak, ezek

196 P E S T Y F R I G Y E S H E L Y N E V T A R A

emlithetok; Cservena - Zslebke (taldn azokrol a facsatornakrdl, amelyeken a he-gyekben kivagott fdkat lecsiisztattak). - Brezina: ugyanazon nevu volgyben. Igy nevezik a szomszedos Brezina erdSrol, amely nyirfds. Azt a volgyet, amely Kolpach vid^k^re n6z, Sztreborne n6wel illetik, val6szinuleg az ezustbdnydkr61, amelyeket egykor ott muveltek. E z a v^lem^ny anndl is inkdbb val6szinu, mert kb. 40 6wel ezel6tt Kindermay Marton kolpachi lakost a kobanydszdstol (mivel azok a kovek nemesf^m ereit tartalmaztak) eltiltottdk. - A Sztreborne kolpachi volgyet Sztdrke nivvel illetik, mivel mezok ovezik. - Gdlova (taldn egykori Gaal nevu birtokosdr61? ) - Zvotle.

A volgyeket vagy szuk 6sv6nyeket azokr61 a helys^ekrol nevezik, ahova vezetnek. !gy babinai, brezinai vagy szentantali, semnid, b^labdnyai.

Puszta: Kiissihibel, amely n^vnek az eredete szdmomra ismeretlen.

Ezek azok, amelyeket az elv6gzett kutatas utdn tisztelettel Tekintetes Uram tudomisdra hozok. Nagyon oriiln^k, ha gondosabban is pontosabban, ki-meritobben adhatndm ii mindezt. - K6rem Tekintetes Uramat, hogy ebbol mindazt, ami megfelelonek tetszik, a mell^kelt tdblazaton magyarul megfogal-mazni meit6ztass6k. Nekem ugyanis nines ugyanazon k^pess^gem a magyarul-frdsra, mint a meg^rt^sre.

Egyebekben kiilonleges joindulataba tisztelettel es barati olel6ssel ajanlvdn magamat, vagyok a Tekintetes Or

legaldzatosabb szolgdja Kolpach, 1865. mdrcius 2-dik napjan

Hatala Alajos sk.

a kolpachi pidbdnia adminisztrdtora.

7 0 . K O S P A L L A G

Helynevek [ 201']

Hont Megye Kospallag Kozsegbol.

I . A fentebb emlitett Kozseg — Hont Megye — Ipolyi jaras — Visegrad magyar kir: Koronai Uradalomhoz tartozik,

A kozseg csupan egy Kospallag nevei bir — anya nyelv tot — azomban a lakossag leginkabb a fiatalsag magyar nyelvben jartas.

I I I . A kozsegnek mas elnevezese nem volt.

I V . A kozseg mindegy 120 eve csak Idtezik,'

V . A kozsegnek nepesiteserol mit sem lehet bizonyosat dllitani - annyi bizonyos hogy a Kozseg mindegy 70 6vek elott nem tobb mint 15—20 hazbol dllott, holott most 67 haz szammal bir.

V I . Koztudomasbol, hagyomanybol, irott v nyomtatott emlekekbol a helyn6vre n^zve mit sem lehet valamit tudni, mind a mellett a falu v6nei kozsegnek elnevezeset szarmaztatjak onnan, hogy a kozseg keletkezte elott a hely juh vagyis kos akolnak hasznaltatott - 's igy irmen vette volna Kos-pallag elnevezeset.

V I I . A Kozseg hataraban, melly Szokolya, Borzsony, Nagy Maros, Kis [201^]

Maros 's Maria Nosztrai hatarokkal szomszedos kovetkezo topographikus nevek leteznek u. m. - Belso telek - a kozseg helyisege - Kaposztas - 1850^^ ev elott ugynevezett kospallagi dohanyt termelt - Nagyhanta - lijszoUok - felso foldek — Ohegy — Kertek alatt — szantofoldek es r^tek miivelesi agnak alkal-maztatok. — Peres hegy. Vadallo. Hantai — Mocsar diillok erdo reszlet foglal magaba. Nagy vadak nem tartozkodnak bennok.

V I I I . A kozsegbe folyo v patak nem letezik, egy kis forrastol eredt egy kis patakocska de armak semmi jelentosege nincsen.

Az adatok megszerzesere ezeken kiviil mi sem szolgalhato.

kospallag Februar l e n 866.'

Horvat Lajos mp Mampel Gab or Biro Jegyzo.

* * *

1. Kospallag 1750-ben telepiilt. (Borovszky 54.) A kozepkori Tornaallya, kesobb Torony nevii elpusztult telepiiles letesiilt. (Dercsenyi I . 469.)

2. Kospallag helyneve a magyar kos, azaz 'juh himje' es a magyar parlag, pallag, azaz

•bevetetleniil hagyott fold' osszetetele bol szarmazik. (Kiss 354.) 3. Kospallag lakossaga 386, terulete 2407 hold 1856-ban.

In document PESTY FRIGYES (Pldal 197-200)