• Nem Talált Eredményt

6. EREDMÉNYEK

6.2. A nagymintás mérés eredményei – Az iskolai zenei nevelés megítélése

6.2.2. Az ének-zene megítélése az iskolai tantárgyak rendszerében tanulók, szülők

6.2.2.2. A szülők válaszai az iskolai tantárgyak tanulásáról

A szülőktől kapott válaszokat a tanulók eredményeihez hasonlóan először évfolyam alapján mutatjuk be. A kutatást megelőzően feltételeztük, hogy a szülők elsősorban az érettségi tan-tárgyak eredményei iránt érdeklődnek, míg a készségtantan-tárgyak tanulását kevésbé tartják fon-tosnak és hasznosnak gyermekük fejlődésére vonatkozóan, ebből kifolyólag az készségtantár-gyakból kapott érdemjegyek felől is alacsonyabb számban érdeklődnek.

A tantárgyak tanulásának fontosságáról alkotott szülői nézetek arról tanúskodtak, hogy a megkérdezett szülők a magyar ás az idegen nyelv tanulását kiemelten fontosnak találják. A szülők többsége egyetértett azzal, hogy a matematika tanulása nélkülözhetetlen gyermekük számára, azonban az évek elteltével kevésbé találták ugyanolyan fontosnak, mint a másik két

Tantárgyak

Iskolaszakasz

d.f. F p Tukey’s B

Általános iskola

alsó tagozat Általános iskola

felső tagozat Gimnázium

92 érettségi tantárgyat. A szülői visszajelzések azt mutatták, hogy a testnevelés és az ének-zene tanulását mindegyik évfolyamon nélkülözhetetlennek találják, miközben a rajz tanításának kevésbé tulajdonítanak meghatározó szerepet. Ennek ellenére az adatokból kirajzolódik, hogy a szülők többsége a készségtantárgyak tanulását − különösen a rajzot − hozzávetőlegesen az általános iskola 7. osztályától kezdve egyre kevésbé tekinti fontos tevékenységnek. Az ered-ményeket a 16. ábra segítségével mutatjuk be.

16. ábra. A szülői nézetek alakulása a tantárgyak tanulásának fontosságáról

Továbbá az eredményekből rámutattak arra, hogy a megkérdezett szülők kiemelten hasz-nosnak találják az idegen nyelv, a magyar és a matematika tanulását gyermekük fejlődésére vonatkozóan. Sőt, az idegen nyelvtanulását – a hasznosságra hivatkozva − mindegyik évfo-lyamban szorgalmazták. Ezzel szemben a készségtantárgyak tanulásának hasznosságát elsősor-ban az alsó tagozatos tanulók szülei emelték ki, míg a felső tagozattól kezdve egyre kevésbé találták hasznosnak az ének, a rajz és a testnevelés tanulását. A készségtantárgyak hasznosságát leginkább a gimnáziumba járó tanulók hozzátartozói vonták a kétségbe. Az eredményeket a 17.

ábra segítségével szemléltetjük.

17. ábra. A szülői nézetek alakulása a tantárgyak tanulásának hasznosságáról

2,5 3 3,5 4 4,5 5

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Fontosg

évfolyam

Magyar Matematika

Idegen nyelv Ének

Rajz Testnevelés

2,5 3 3,5 4 4,5 5

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Hasznosság

évfolyam

Magyar Matematika

Idegen nyelv Ének

Rajz Testnevelés

93 A kutatásban részt vevő szülők a tantárgyak fontosságáról és hasznosságáról alkotott né-zeteikhez hasonlóan elsősorban az érettségi tantárgyakból kapott osztályzatokat tartották fon-tosnak, míg a készségtantárgyakból elért eredményekre kevesebb figyelmet fordítottak. Ennek következtében az érdemjegy fontosságáról alkotott szülői nézetek a következőképpen alakul-tak: idegen nyelv (átlag=4,51), magyar (átlag=4,47), matematika (átlag=4,40), ének (át-lag=3,80), testnevelés (átlag=3,70) és rajz (átlag=3,57). Az eredményeket a 18. ábra segítség-ével szemléltetjük.

18. ábra. A szülői nézetek a tantárgyakból szerzett jó érdemjegy fontosságáról

Továbbá az eredmények azt mutatták, hogy a szülők fontosnak tartották, hogy gyermekük jó legyen a kötelező érettségi tantárgyakból, ezzel szemben a készségtantárgyakkal való kom-petencia fejlesztésével kapcsolatban rendkívül eltérően nyilatkoztak. Az adatok azt mutatták, hogy ének-zenéhez kapcsolódó kompetencia fejlesztését a szülők szignifikánsan kevésbé talál-ták fontosnak a 4., 6−7., valamint 9−10. évfolyamokon, mint a többi osztályban. A rajzból tör-ténő készségek és képességek fejlesztését illetően rendkívül megosztó vélemények születtek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szülők többsége már az 1. osztályban sem találta mérv-adónak a vizuális képességek és készségek fejlesztését a rajz tantárgy vonatkozásában, amely a gimnáziumi évekre még alacsonyabb megítélésben részesült. A szülők a testnevelésből való kompetencia fejlesztését alapvetően fontosnak találták, azonban az évek előrehaladtával ennek a tantárgynak a megítélése is számottevően csökkent (lásd 19. ábra).

2,5 3 3,5 4 4,5 5

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

érdemjegyfontossága

évfolyam

Magyar Matematika

Idegen nyelv Ének

Rajz Testnevelés

94 19. ábra. A szülői nézetek alakulása a gyermekük tantárgyakhoz fűződő kompetenciájáról

A tagozatok tekintetében abból indultunk ki, hogy a zenetagozatos szülők körében a zene magasabb értéket képvisel, mint a nem zenetagozatos tanulók szüleik számára, valamint felté-teleztük, hogy zenei osztályokba járó tanulók szülei magasabb arányban érdeklődnek gyerme-kük ének-zene tantárgyból való teljesítménye iránt, mint a nem zenetagozatos tanulók hozzá-tartozói.

Az eredményeink alátámasztották hipotéziseinket, amely során a zene és nem zenei osz-tályokba járó tanulók szülei között számos esetben tapasztaltunk szignifikáns különbségeket.

Az adatok azt mutatták, hogy a zenetagozatos tanulók szülei jelentős mértékben fontosabbnak és hasznosabbnak találták az ének-zene tantárgy tanulását, valamint a gyermekük ének-zenéből történő teljesítményét (mind a kompetencia, mind az érdemjegy szempontjából), mint a nem zenetagozatos tanulók hozzátartozói.

A többi tantárgy tekintetében az eredményekből arra következtethetünk, hogy rajzból és testnevelésből szerzett ,,jó” érdemjegy mindkét tagozaton kevésbé volt fontos a szülők számára.

Mindemellett a zenetagozatos tanulók gondviselői szignifikánsan fontosabbnak és hasznosabb-nak találták a rajz tanulását, mint a nem zenetagozatos tanulók hozzátartozói, míg a nem zenei osztályokba járó tanulók szülei a matematika tanulását tartották fontosabbnak.

A magyarral, idegen nyelvvel, matematikával és testneveléssel kapcsolatos kompetenciák fejlesztését a szülők többsége mindkét tagozaton egyöntetűen fontosnak találta, ezzel szemben a rajzból és énekből elsajátítandó kompetenciák és ismeretek szerzését a nem zenei tagozatos osztályokba járó tanulók szülei kevésbé találták fontosnak. Hasonló nézeteket fedeztünk fel a tantárgyak hasznossága szempontjából is, amely során az eredményekből kirajzolódik, hogy a szülők többsége a magyar, matematika, idegen nyelv, illetve a készségtantárgyak közül a test-nevelés tanulását tartják hasznosnak a gyermekük test-nevelése és fejlődése szempontjából, ezzel szemben a művészeti tantárgyak hasznosságát számos esetben kétségbe vonták, tanulásukat alapvetően a zenetagozatos tanulók szülei vélték hasznosnak.

Ennek következtében az énekből szerzett érdemjegy elsősorban csak a zenekedvelő csa-ládok számára volt fontos, míg a rajzból kapott osztályzat megítélése mindkét tagozaton a

leg-2,5 3 3,5 4 4,5 5

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

A gyermekem jó legyen belőle

évfolyam

Magyar Matematika

Idegen nyelv Ének

Rajz Testnevelés

95 alacsonyabb pontszámot kapta. Az érdemjegyek iránti szülői érdeklődés tekintetében az ered-mények azt mutatták, hogy a nem zenetagozatos tanulók szülei magasabb arányban érdeklőd-nek az érettségi tantárgyak – azaz a magyar, idegen nyelv és matematika − eredményei iránt, mint a zenei osztályokba járó tanulók hozzátartozói. Továbbá a nem zenetagozatos tanulók el-mondásából kirajzolódik, hogy szüleik gyakrabban érdeklődnek az idegen nyelvből kapott eredményük iránt, mint a zenetagozatos osztályba járó diákok szülei. A rajz és a testnevelés esetén nem találtunk statisztikai szempontból szignifikáns különbséget a tagozatok között. A szülői válaszokat a 20. táblázatban foglaljuk össze.

A tantárgyak eredménye iránt szülői érdeklődés tekintetében az eredmények azt mutatták, hogy a szülők – a tanulók visszajelzéseihez hasonlóan – számottevően nagyobb figyelmet for-dítanak gyermekük érettségi tantárgyakból szerzett eredményeire, mint a készségtantárgyakból nyújtott teljesítményére. Ezenfelül a tagozatok között számos esetben fedeztünk fel szignifikáns különbségeket, miszerint a nem zenetagozatos tanulók hozzátartozói gyakrabban érdeklődnek gyermekük magyarból (t(1457)=3730, p<0,01), idegen nyelvből (t(1302)=4041, p<0,01) és ma-tematikából (t(1459)=3605, p<0,01) elért eredményei iránt, mint a zenei osztályokba járó tanu-lók szülei. Ezzel szemben a zenetagozatos tanutanu-lók szülei az énekből szerzett osztályzatokat kérdezték meg gyakrabban a nem zenetagozatos tanulók szüleihez képest (t(1458)=6374, p<0,01).

20. táblázat. A szülők válaszai az iskolai tantárgyak tanulásáról a tagozat alapján

Tantárgyak

Kompetencia Fontosság Hasznosság Érdemjegy

Tagozat