• Nem Talált Eredményt

A számítógépek felhasználása – A számítógéppel

9. lecke – A programozott oktatás

9.2 A programozott oktatás

9.2.6 A számítógépek felhasználása – A számítógéppel

A programozott oktatás számára új lehetőségeket teremtett a nagy telje-sítményű számítógépek megjelenése és elterjedése, hisz lehetővé vált a tanuló-hoz való még nagyobb mértékű alkalmazkodás.

Ha a számítógépek oktatási intézményekben történő alkalmazásáról beszé-lünk, két gyakran használt fogalmat mindenképp el kell különítenünk, ezek a számítógépről való és a számítógéppel való tanulás.

A számítógépről való tanulás alkalmával a tanulók megismerik a számító-gép működését és a programozás nyelvét, hogy képesek legyenek a számítógé-pet működtetni. A számítógéppel való tanulás az eszköz tananyag elsajátításá-ban való szerepét hangsúlyozza. Ezt nevezi a szakirodalom számítógéppel segített oktatásnak.

36. ábra: A számítógéppel segített tanulás példája a Mesterta-nár Videoportálon

Oktatóprogramok és szimulációk

A kifejezetten az oktatás számára készült szoftverekből (interneten és CD-n is) több típus létezik (Knausz 2001: 109):

110 A programozott oktatás

1) A programozott oktatás utódja: a számítógép általi bonyolult, a tanuló egyéni üteméhez és tanulási stílusához igazodó elágazó programok megtervezése.

2) Kikérdező program (szintén a programozott oktatás utódja). Főként a nyelvoktatásban alkalmazzák: olyan tesztek, amik azonnal kiértékelik a választ, hatékonyan segítve ezzel a tananyag elsajátítását.

3) Jelenségek bemutatása pl. animációs eljárások segítségével; különösen technikai és természettudományos összefüggések bemutatására alkal-mas ez a technika.

4) Készségek elsajátítása a virtuális valóság technológia segítségével (pl.

autóvezetés, szimulátorok).

Természetesen meg kell említeni a multimédia és a hipermédia segítségé-vel megvalósítható programokat, valamint az e-learninget is, ami a programo-zott oktatás bázisán alapul.

37. ábra: Az interaktív tábla használatának példája a Mesterta-nár Videoportálon

A tananyag elsajátításában betöltött szerepe alapján négy programtípus különíthető el (Tóth 2004: 105):

1. Gyakorlást szolgáló programok:

 gyakorlati választ várnak,

A programozott oktatás 111

 azonnali visszajelzést adnak,

 az ismereteket, készségeket rendszeresen ellenőrzik

2. Tutorális programok: a gyakorlása mellé új fogalmak tanítása társul

 lineáris

 elágazó

3. Problémamegoldó programok: lehetőséget adnak a tanultak probléma-helyzetben való alkalmazására.

4. Párbeszédre képes programok: a diák úgy kommunikál a géppel, mint a tanárával

A szakirodalomban egyéb klasszifikálással is találkozhatunk. Kárpáti (1999) a tananyagok fajtái és a számítógépeknek az oktatási folyamatban betöltött szerepe szerint alkot csoportokat:

1. A tananyagok fajtái

Ezek lehetnek pl. mechanikus begyakoroltató feladatok ellenőrzéssel, okta-tási segédlet, magyarázatokkal, interaktív információs rendszer, oktatásszerve-ző programok.

2. A gép szerepe az oktatási folyamatban

Az alábbi szerepeket különíti el: „házitanár” (tutor), bemutatja a got, majd kérdez, értékeli a válaszokat, a válaszok minősége alapján új tananya-got ad/gyakoroltat, dokumentálja a diák haladását, segédeszköz, mérőeszköz, szimuláció (kísérleti eszköz), „edutainment”: a tananyaghoz kapcsolódó vagy jutalmazó játékok, tanuló, a diák programoz, a diák maga állítja be a tanulási környezetet, adott problémára programot készít, felméri a tanuló meglévő tu-dását/igényeit, kiválasztja a tananyagot, vizsgafeladatot, illetve információs forrást, vizsgáztat és visszajelez, nyilvántartja a haladást, összeméri a tanuló-kat/osztályokat.

A számítógéppel segített tanítást és tanulást Kárpáti (1999) az alábbi ese-tekben ítéli a legsikeresebbek:

 speciális tantervű, kis létszámú osztályok

 tehetséggondozó programok

 a diáktársak egymást oktatják

 csoportmunka

 oktatócsomag

 mesterfokú tanulás (mastery learning)

 programozott oktatás

112 A programozott oktatás

A programozott oktatás hatékonysága

A szakemberek úgy vélik, hogy a tanulók a programozott tananyagokkal dolgozva ugyanolyan jó, esetenként valamivel jobb eredményeket értek el, mint a hagyományos módszerrel tanuló diákok (Tóth 2004: 106, Kiss 1973: 232–234).

A tanulók különböző módon reagáltak a programozott oktatásra. A szorongó, kudarckerülő, alacsony teljesítményigényű diákok a kis lépések esetén teljesí-tettek jobban. A Sikerkereső, nagyobb teljesítményigényű tanulók teljesítmé-nye viszont a nagyobb lépések esetében volt jobb. Meglepő az eredmény, hogy a diákok a késleltetett tanári visszajelzés esetében eredményesebbek a tanu-lásban. Keller személyre szabott oktatását életkoronként vizsgálták. A 6–12.

évfolyamon a módszerével tanuló diákok a vizsgákon nem mutattak jelentős eltéréseket a más módszerekkel tanulókhoz képest, azonban a felsőoktatásban a Keller tervvel tanuló hallgatók eredményei szignifikánsan jobban voltak a ha-gyományos módszerrel haladó kontrollcsoportétól, azaz a felsőoktatásban ta-nulók bizonyos érettségi szint fölött eredményesek. A számítógéppel tata-nulók valamivel jobban teljesítettek a vizsgákon a társaiktól. A számítógéppel segített oktatás különösen a hátrányos helyzetű és a gyengébben teljesítő diákok köré-ben lehet hatékonyabb. (Tóth 2004: 107).

A számítógéppel támogatott oktatásról az alábbi címen találhatnak filmes anyagokat: http://videotorium.hu/hu/categories/details/854,

38. ábra: Számítógéppel támogatott oktatási anyagok a VIDEOTORIUMON

A programozott oktatás 113

9.3 Ö SSZEFOGLALÁS , KÉRDÉSEK

9.3.1 Összefoglalás

A programozott oktatás alapvetően a behaviorista pszichológián és főleg az operáns kondicionálás Skinner által kifejlesztett elméletén alapszik. A prog-ramozott oktatás folyamatában a tananyag egy jól körülhatárolt ismeretrend-szer, amit a program logikai egységekre (tanulási feladatokra) bont. A tanulási feladatok ismeretközlő, gyakorló ellenőrző feladatból tevődnek össze. A tanuló azonnali visszajelzést kap az eredményről, és akkor térhet át a következő fela-datra, amennyiben az előző feladatot sikerrel teljesítette. A programozott okta-tás esetében egyénileg, általában önálló munkával alkalmazható programokról beszélhetünk, melyek programozott tankönyv, oktatógép, és napjainkban a számítógép segítségével dolgozhatók fel. A programozott oktatás hatékonysága kétségtelenül bizonyítható, és a tanulók a multimédiás oktatóprogramok stb.

révén motiváltak a tanulásban, kétségtelenül helyet kell adni a kritikai észrevé-teleknek is, miszerint lazul a tanár és a tanuló személyes kapcsolata, és számol-ni kell a tanulócsoport közösségének felbomlásával (Kiss 1973: 279–281).

9.3.2 Önellenőrző kérdések

1. Gondolja át, és ismertesse a programozott oktatás kialakulásának főbb állomásait!

2. Mutassa be Skinner tevékenységét a programozott oktatás aspektusá-ból!

3. Mutassa be, és értékelje Keller személyre szabott oktatási modelljét!

4. Vázolja fel a számítógéppel segített oktatás teremtette lehetőségeket a programozott oktatásban!

5. Válasszon ki egy előadást a

http://videotorium.hu/hu/categories/details/854,oldalról, nézze meg és elemezze látottakat! Elkészített feladatát tegye fel a Moodle fórumra és vitassák meg az egyes elemzéseket!