• Nem Talált Eredményt

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter utasításai

2008. ÉVRE IRÁNYADÓ KERETÖSSZEG

III. A RENDSZER ELEMEI

1. Önkéntes nyugdíjpénztári támogatás (munkálta-tói tagdíj-hozzájárulás)

A juttatatás választható mértéke:

A munkáltatói befizetés havonta a minimálbér (69 000 Ft/hó) 50%-a összegéig adó- és járulékmentes. A válasz-tott összeg meghatározásánál természetesen figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.

A juttatás jellemzõi:

Az önkéntes nyugdíjpénztár lehetõséget ad a nyug-díj-elõtakarékosság megvalósításához. A pénztár nonpro-fit szervezet, amelynek mûködését a törvényi, rendeleti elõírások mellett a közgyûlés által elfogadott alapszabály határozza meg.

Az önkéntes nyugdíjpénztárban az egységes havi tagdíj befizetése minden tag számára kötelezõ.

A nyugdíjpénztár a tag egyéni pénztári számláján össze-gyûjtött összeget, (hozammal növelt értékét) a munkatárs nyugállományba vonulásakor, vagy az alapszabályában meghatározott futamidõ leteltét követõen folyósítja az alábbiak szerint:

– a pénztártag részére az egyéni számláján kimutatott összeget a pénztár egy összegben kifizeti, vagy

– járadékként havonta fizeti.

A pénztártag jogait és kötelezettségeit, a pénztár által nyújtott juttatások körét, fajtáit részletesen az adott pénz-tár alapszabálya hapénz-tározza meg.

A munkáltatói hozzájárulás összege automatikusan csökkenti a rendelkezésére álló cafeteria éves keretet, amelyet a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály havonta átutal az önkéntes nyugdíjpénztárnál vezetett egyéni számlára.

Amennyiben a munkatárs még nem tagja önkéntes nyugdíjpénztárnak, de szeretne tagsági jogviszonyt létesí-teni, ezt megteheti a jogosultsági és korlátozó feltételek betartásának figyelembevételével.

Javaslatok:

– a pénztárválasztást megelõzõen tájékozódjék az ön-kéntes nyugdíjpénztárak szolgáltatásairól, szervezetérõl, mûködési elveirõl az interneten keresztül (www.pszaf.hu)

– válassza ki a legmegfelelõbb önkéntes nyugdíjpénz-tárt és létesítsen tagsági jogviszonyt

– adja le a Humánigazgatási Fõosztályra a záradékolt önkéntes nyugdíjpénztári belépési nyilatkozatát.

Feltételei:

pénztár által záradékolt belépési nyilatkozat (érvényes tagság).

tói tagdíj-hozzájárulás)

A juttatás válaszható mértéke:

A munkáltatói befizetés a minimálbér (69 000 Ft/hó) 30%-a összegéig adó- és járulékmentes. A választott összeg meghatározásánál természetesen figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.

A juttatás jellemzõi:

Az önkéntes egészségpénztár a társadalombiztosítási el-látásokat kiegészítõ, az egészség védelmét elõsegítõ jutta-tásokat szervezõ és finanszírozó intézmény, amely a ma-gánszemély tag részére, tagdíjbefizetés ellenében az egészségügyi juttatások kedvezményes igénybevételét te-szi lehetõvé, továbbá egészségügyi célú önsegélyezõ jutta-tásokat is nyújthat. A mûködõ, nyílt önkéntes egész-ségpénztárakról a választást megelõzõen az internetrõl (www.pszaf.hu) szerezhetõ információ.

Az önkéntes egészségpénztár alapfeladata – a törvény alapján – az egészség védelmét szolgáló programok szervezése és finanszírozása, egészségügyi szolgáltatá-sok megvásárlása. Ezek mellett az egészségpénztár egészségügyi célú önsegélyezõ feladatokat is elláthat, úgymint: a gyógyszer és gyógyászati segédeszközök árá-nak támogatását, az egészségügyi szolgáltatás igénybe-vétele során külön jogszabály alapján fizetendõ vizitdíj-hoz, illetve kórházi napidíjhoz való hozzájárulást, a pénz-tártag betegség miatti keresõképtelensége esetén a kiesõ jövedelmének teljes vagy részbeni pótlását, valamint a pénztártag halála esetén a hátramaradottak támoga-tását.

Az önkéntes egészségpénztár – az 1993. évi XCVI. tör-vény, valamint a 263/2003. (XII. 24.) Korm. rendeletben foglaltak szerint – tagjai, illetve (a pénztártagok rendelke-zése alapján) azok közeli hozzátartozói részérekiegészítõ egészségbiztosítási, valamint életmódjavító egészség-pénztári,szolgáltatásokat nyújthat (a rendeletben szerep-lõ feltételek megléte esetén).

A kiegészítõ egészségbiztosítási szolgáltatások igény-bevétele adómentes, ugyanakkor az életmódjavító egész-ségpénztári pénztári szolgáltatások adókötelesek.

1. Kiegészítõ egészségbiztosítási szolgáltatások [az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nem, vagy csak részben finanszírozott szolgáltatások]:

a)a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe ve-hetõ egészségügyi szolgáltatások kiegészítése vagy he-lyettesítése(amennyiben a szolgáltatást az egészségügyi szolgáltatónál, a meghatározott feltételeknek megfelelõ szerzõdés alapján vették igénybe),

b)otthoni gondozás(amelyet a helyi önkormányzat ál-tal kiadott mûködési engedéllyel bíró egészségügyi szol-gáltató által lehet igénybe venni),

c) gyógyterápiás kezelések (gyógytorna, gyógymasz-százs, fizioterápiás kezelés),

(gyógyfürdõ, mozgásszervi betegségeket ellátó nappali kórház, gyógyfürdõkórház, szanatórium, éghajlati intézet, klímagyógyintézet, gyógyvíz-ivócsarnok, gyógy-barlang egészségügyi szolgáltatásai, gyógyellátásai)

e) közfürdõ által nyújtott gyógykezelés (fürdõgyó-gyászati gyógykezelések),

f) vak személy részére vásárolt speciális könyvek árának támogatása (Braille-írással készült könyvek, ma-gazinok árának támogatása, valamint vak pénztártag, vagy pénztártag vak közeli hozzátartozója részére hangoskönyv és elektronikus könyv vásárlásának támogatása),

g) a megváltozott egészségi állapotú vagy mozgás-korlátozott személyek életvitelét megkönnyítõ speciális eszközök árának, valamint lakókörnyezetük szükségle-teikhez igazodó átalakítása költségeinek támogatása (különösen korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelõeszközök beszerzése), h) vakvezetõ kutyávalösszefüggõ költségek támoga-tása,

i)szenvedélybetegségrõl való leszoktatásra irányuló kezelések(amelyeket egészségügyi szolgáltatónál vettek igénybe),

j) egészségügyi önsegélyezõszolgáltatások:

– gyógyszer és gyógyászati segédeszközök árának tá-mogatása,

– a pénztártag betegség miatti keresõképtelensége ese-tén kiesõ jövedelmek teljes vagy részbeni pótlása,

– a pénztártag halála esetén a hátramaradottak segélye-zése,

– valamint az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele során külön jogszabály alapján fizetendõ vizitdíjhoz, illet-ve kórházi napidíjhoz való hozzájárulás.

k)gyógyüdülés(gyógyüdülõben vagy gyógyszállóban igénybe vett egészségügyi szolgáltatást is tartalmazó gyógyüdülés), valamint egészségügyi üdülés (meghatá-rozott szállodában, üdülõházban, üdülõben igénybe vett egészségügyi üdülés, melynek során a pénztárral kötött szerzõdés alapján egészségügyi szolgáltatást nyújtottak) igénybevételének támogatása (naptári évenként együtte-sen legfeljebb 160 ezer forint összegben, több szolgálta-tásra jogosult személy által történõ együttes igénybevétel esetén naptári évenként együttesen legfeljebb 240 ezer forint összegben vehetõ igénybe.)

l) sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó ki-adások támogatása: pálya-, uszoda-, terem-, illetve fog-lalkozáson való részvételre jogosító bérlet támogatása (nem tekinthetõ a sporttevékenységhez közvetlenül kap-csolódó kiadásnak az utazás, a szállás, a sportruházat, sportlábbeli és az étkezés költsége. A fogyatékkal élõ sze-mélyek esetén a sporttevékenységhez kapcsolódó kiadásá-nak minõsül a fogyatékkal élõ személy sportolásához szükséges sportruházat, sportlábbeli, utazás, szállás költ-sége, ideértve a fogyatékkal élõ személy sportolásához szükséges kísérõ(k) utazásának és szállásának költsége.)

A szolgáltatás korlátja: évente és tagonként a tárgyév elején érvényes minimálbér mértéke.

2. Életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások:

a) természetgyógyászati szolgáltatások(a természet-gyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseirõl szóló jogszabályban felsorolt, az ott meghatározott feltéte-leknek megfelelõ szolgáltató által nyújtott szolgáltatások), b)rekreációs üdülés(a kereskedelmi és fizetõ-vendég-látó szálláshelyek osztályba sorolásáról szóló jogszabály-ban meghatározottak szerinti wellnesshotelben igénybe vett szállodai szolgáltatással egybekötött egészségügyi szolgáltatást tartalmazó rekreációs üdülés támogatása).

c) sporteszközök vásárlásának támogatása (aktív testmozgást segítõ sporteszközök ideértve a sporttevé-kenység során a testi épséget közvetlenül védõ kiegészítõ eszközöket is, mint kar-, könyök-, térd- és fejvédõ vásárlá-sának, bérlésének támogatása.).

d) életmód javítását elõsegítõ kúrák támogatása (egészségügyi szolgáltató vagy természetgyógyász által nyújtott szolgáltatások: méregtelenítõ kúra, léböjt kúra, preventív kúra mozgásszervi panaszok megelõzésére, fo-gyókúra program).

e) gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának az életmódjavító önsegélyezõ szolgáltatási körbe tartozó támogatása (gyógyteák, fog- és szájápolók, valamint az Országos Gyógyszerészeti Intézet által kiadott engedély-számmal és forgalombahozatali engedéllyel rendelkezõ, gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású termékek meg-vásárlásának támogatása).

Azadott egészségpénztáráltal nyújtott szolgáltatások-rólrészletesinformációk az egészségpénztáraknál.

A munkáltatói hozzájárulás összege automatikusan csökkenti a rendelkezésére álló cafeteria éves keretet, amelyet a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály havonta átutal az érvényes önkéntes egészségpénztári tagsággal rendelkezõ munkatárs egyéni, önkéntes egészségpénztár-nál vezetett számlájára.

Javaslatok:

– pénztárválasztás elõtt tájékozódjék az önkéntes egészségpénztárak szolgáltatásairól, szervezetérõl, mûkö-dési elveirõl az interneten keresztül (www.pszaf.hu);

– válassza ki a legmegfelelõbb önkéntes egészség-pénztárt és létesítsen tagsági jogviszonyt;

– adja le a Humánigazgatási Fõosztályra a záradékolt önkéntes egészségpénztári belépési nyilatkozatát.

Feltételei:

– pénztár által záradékolt belépési nyilatkozat (érvé-nyes tagság).

A pénztári munkáltatói hozzájárulások kapcsán felhív-juk a figyelmet, hogy a Nyilatkozat kitöltése nem kelet-keztet pénztári tagsági jogviszonyt.

3. BKV- vagy BEB-bérlet A juttatás választható mértéke:

Az éves bérletek teljes egészében adó- és járulékmentes összegek.

BKV kedvezményes éves bérlet ára 2008-ban: 90 750 Ft BEB kedvezményes éves bérlet ára 2008-ban: 99 550 Ft BKV-havibérlet ára 2008-ban: 8 250 Ft BEB-havibérlet ára 2008-ban: 9 050 Ft

Az éves bérlet jellemzõi

A minisztérium a munkatárs béren kívüli juttatási kere-tének terhére történõ választása esetén a tárgyévre érvé-nyes budapesti, illetve egyesített, kedvezméérvé-nyes éves bér-letet bocsát rendelkezésére, a munkába járáshoz, a tárgy-évet megelõzõ év decemberében.

A havi bérlet jellemzõi

Havi bérlet választása esetén a munkatárs a bérletet ma-ga veszi meg. A bérlet költségeit a Költségvetési és Kont-rolling Fõosztály – a Minisztérium nevére kiállított számla ellenében – utólag téríti meg. A költségtérítés érdekében a bérletszelvényt – lejárta után –, valamint a számlát a mun-katárs megküldi a Költségvetési Fõosztálynak.

Az egyesített bérlet (BEB) lényege, hogy az utasok Budapest közigazgatási határán belüli BKV-, valamint a www.bksz.hu honlapon közzétett meghatározott MÁV- és VOLÁNBUSZ-járatokon történõ utazások lebonyolításá-hoz egy bérletet használhatnak.

További információ: www.bksz.hu

A bérletszelvények beszerzését, a kitöltött és leadott Nyilatkozatok alapján, egységesen a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály végzi.

A jogviszony megszûnésekor a munkatárs – választása szerint – visszaadhatja a bérletet, vagy az utolsó munkában töltött napon a bérlet árának idõarányos fel nem használt összege az utolsó illetményébõl levonásra kerül.

4. Üdülési csekk

A juttatás választható mértéke:

Az üdülési csekk felhasználásával adómentesen igény-be vehetõ maximális összeg a 2008. évigény-ben 69 000 Ft/fõ/év.

A juttatás jellemzõi:

Igénybe veheti minden jogosult munkatárs és a közeli hozzátartozó.

Felhasználható a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. által felsorolt elfogadóhelyeken.

Üdülési csekkel a szállást és a kapcsolt szolgáltatásokat lehet fizetni.

Az üdülési csekk igénybe vételéhez ki kell töltenie az errõl szóló nyilatkozatot.

munkatárs más kifizetõtõl is részesülhet ilyen juttatásban és csak adómentes határig lehet igénybe venni. Amennyi-ben más kifizetõtõl is kapott a munkatárs üdülési csekket csak a különbözet erejéig igényelhetõ újabb.

További információ: www.udulesicsekk.hu

Az üdülési csekkek 1 évig érvényesek és a Nemzeti Üdülési Szolgálatnál – saját költségen – kisebb összeg fi-zetésével további egy évre meghosszabbítható.

5. Otthoni internethasználat támogatása A juttatás választható mértéke:

(Szja tv. 1. sz. melléklet 7.11.)

A választható havi összeg felsõ határa nem lehet több a névre szóló szolgáltatói szerzõdésben foglalt havidíjnál.

Valamint a munkatárs által igényelt juttatásnak minden hónapban azonos összegûnek kell lennie.

A juttatás jellemzõi:

A juttatás a munkatárs választása szerint a)utalvány, vagy

b)a havidíjhoz való pénzbeli hozzájárulás (elõleg) formájában nyújtható.

Amennyiben a munkatársnak T-Online, UPC, INVI-TEL szolgáltatási szerzõdése van, javasolt a Sodexho-Pass Internetutalványválasztása.

További információ: www.sodexho-pass.hu

Amennyiben a munkatárs a havi pénzbeli hozzájárulást választja, úgy utólag köteles elszámolni az Utasításban foglaltak szerint (az elszámolás keretében a munkatárs az éves juttatás felhasználásáról havi kimutatást készít, illet-ve köteles benyújtani a pénzbeli hozzájárulás felhasználá-sát igazoló, a munkatárs nevére kiállított eredeti számlákat és a befizetést igazoló csekkfeladóvevények másolatát).

6. Mûvelõdési intézményi szolgáltatás A juttatás választható mértéke:

(Szja tv. 1. sz. melléklet 8.6.)

A választható havi összegnek nincs korlátozó felsõ ha-tára.

A Sodexho-Pass Kultúrautalvánnyal lehetõsége van va-lamennyi munkatársnak igénybe venni a színházak, múze-umok, mozik, egyéb kulturális intézmények szolgáltatásit.

További információ: www.sodexho-pass.hu

7. Iskolakezdési támogatás A juttatás választható mértéke:

A Sodexho Pass Iskolakezdési támogatási utalvány 20 700 forintértékben adó- és járulékmentesen adható, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvényben meg-határozott gyermekenként, évente egy alkalommal, a tanévet megelõzõ és azt követõ 60 napon belül, akár mindkét szülõnek.

A juttatás jellemzõi:

Sodexho Pass Iskolakezdési támogatási utalvány a gyermekek, beiskolázásához nyújt segítséget azon szülõk számára, akik a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tör-vényben maghatározott gyermeket, tanulót tartanak el.

Felhasználható tankönyvek, taneszközök és ruházati termékek vásárlására.

További információ: www.sodexho-pass.hu Feltételek:Nyilatkozat kitöltése gyermekenként.

8. Ruházati költségtérítés A juttatás mértéke:

A ruházati költségtérítés a törvényi szabályozás alapján a mindenkori köztisztviselõi illetményalap 200%-ának megfelelõ összegben, vagyis összesen77 300 Ft értékben adó- és járulékmentes.

A juttatás jellemzõi:

A ruházati költségtérítés összegét a munkáltató minden év április 30. napjáig egy összegben átutalja a munkatárs folyószámlájára.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 6/2008. (IX. 19.) NFGM

utasítása

a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Oktatási és Képzési rendszerérõl*

I. fejezet