• Nem Talált Eredményt

fejezet Bevezetõ rendelkezések

In document III. Utasítások, jogi iránymutatások (Pldal 115-120)

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter utasításai

2008. ÉVRE IRÁNYADÓ KERETÖSSZEG

I. fejezet Bevezetõ rendelkezések

Az Utasítás hatálya

1. § Az Utasítás hatálya kiterjed a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban (a továbbiakban: Miniszté-rium)a köztisztviselõk jogállásáról szóló1992. évi XXIII.

törvény (a továbbiakban: Ktv.) alapján közszolgálati jog-viszonyban álló köztisztviselõkre és ügykezelõkre, vala-mint a Minisztériummala Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény alapján munkaviszonyban álló munkavállalókra.

2. § Jelen Utasítás rendelkezéseita központi államigaz-gatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az állam-titkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvényben meghatározott eltérésekkel a miniszterre, az államtitkárra és a szakállamtitkárra is alkalmazni kell.

A közigazgatási alap- és szakvizsgára, valamint ügyke-zelõi vizsgára vonatkozó rendelkezések a minisztériumi és az állami vezetõkre nem terjednek ki.

3. § Az Utasításban elõforduló munkatárs megnevezés alatt a Minisztériummal közszolgálati jogviszonyban és munkaviszonyban (a továbbiakban: jogviszonyban) álló munkatársakat, valamint jelen Utasítás 2. §-ában felsorolt személyeket is érteni kell.

Értelmezõ rendelkezések 4. § Jelen Utasítás alkalmazásában:

a)Iskolarendszerû továbbképzés:a közoktatás terüle-tén középiskolában, szakiskolában magasabb iskolai vég-zettség, illetve második vagy további szakképesítés meg-szerzésére irányuló képzés, a felsõoktatásban alapképzés, mesterképzés, doktori és MBA-képzés, szakirányú to-vábbképzés, felnõttképzés, szakképzés és felsõfokú szak-képzés, második vagy további alapképzés.

b)Iskolarendszeren kívüli továbbképzés:

– tréning,

– belsõ szervezésû tanfolyam,

– külsõ cég által szervezett tanfolyam, – e-learning alapú képzés,

– egyéni képzés (ide értve az egyéni kompetencia fej-lesztõ képzéseket, a Minisztériumban indított vezetõ- és vezetõutánpótlás-képzéseket, tehetségmegtartó és -gondo-zó programokat),

– workshop,

* Az utasítás az NFGM belsõ honlapján 2008. szeptember 19-én került közzétételre.

– konferencia, – coaching,

– írott anyagok alapján való felkészülés, – hosszú távú, több féléves tanfolyam, – rövid szakmai továbbképzés,

– képesítést nyújtó, hosszabb tanfolyam.

c) Vizsga: az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés.

d)Képzés: jelen Utasításban használt képzés fogalma alatt valamennyi iskolarendszerû és iskolarendszeren kí-vüli továbbképzést, valamint egyéb ismeretek bõvítésével járó programot kell érteni.

e) Képzési Katalógus: a Minisztérium vezetõi és be-osztott munkatársai számára szempontokat, irányvonala-kat meghatározó jegyzék, amely segítséget nyújt az egyéni és szervezeti szintû képzési tervek elkészítéséhez. Jelen Utasítás mellékletét képezi a mindenkor hatályos Képzési Katalógus.

f) Képzési terv: adott évre vonatkozó továbbképzési terv, amelyben a Minisztérium meghatározza továbbkép-zési céljait és feladatait.

g)Külsõ képzés:a képzési katalógusban nem szereplõ képzés, továbbképzés, tanfolyam, konferencia stb.

II. fejezet

Az Éves Képzési Tervben,

valamint a Képzési Katalógusban szereplõ és év közben felmerülõ képzések tervezése, lebonyolítása, jelentkezés a képzésekre

5. § A köztisztviselõneka köztisztviselõi teljesítményér-tékelés és jutalmazás szabályairól szóló 301/2006.

(XII. 23.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében foglalt egyéni teljesítményértékelési (továbbiakban: TÉR) adat-lapján megjelenõ céljai és kompetenciái képezik a Minisz-térium képzési tervének alapját. Az adatlapokon szereplõ célokat és kompetenciákat a Humánigazgatási Fõosztály a szervezeti egységek vezetõivel együtt minden év február 28. napjáig áttekinti, és az elõzõ évi értékeléseket felhasz-nálva feldolgozza.

A képzési igényeket a Képzési Katalógus tartalmazza.

6. § Az összegyûjtött képzési igényeket a mindenkori költségvetési lehetõségek és szakmai prioritások függvé-nyében a Humánigazgatási Fõosztály a szakmai területek-kel együttmûködve rangsorolja.

A képzési igényeket tartalmazó mindenkor hatályos Képzési Katalógustaz Utasítás1. számú melléklete tar-talmazza.

A képzések

7. § A Minisztérium különösen az alábbi csoportokba tartozó képzéseken való részvételt támogatja:

szakmai ismeretek

nyelvi ismeretek informatikai képzések

projekt menedzsment ismeretek készségfejlesztések

8. § A csoportok pontos tartalmát jelen Utasítás 1. szá-mú mellékletét képezõ, mindenkor hatályos Képzési Kata-lógus tartalmazza.

9. § Az Éves Képzési Tervben meghatározott képzések lebonyolításáért és megtervezéséért a Humánigazgatási Fõosztály felelõs. Az Éves Képzési Tervben, valamint a Képzési Katalógusban meghatározott képzésekre a jelent-kezés a 2. számú mellékletben meghatározott forma-nyomtatvány felhasználásával történik. A jelentkezési kö-telezettség a köztisztviselõt terheli.

10. § A képzési tervben nem szereplõ, év közben felme-rülõ képzések esetében a képzésre történõ jelentkezés a Humánigazgatási Fõosztály felhívását követõen, a felhí-vásban megjelölt határidõn belül történik.

11. § A szakmai fõosztályokra érkezõ külsõ képzési megkeresésekre történõ jelentkezés kizárólag a Humán-igazgatási Fõosztály elõzetes jóváhagyását és a Költségve-tési és Kontrolling Fõosztály pénzügyi ellenjegyzését kö-vetõen történhet.

12. § A képzés befejezését követõen a képzésen részt vett munkatárs köteles a3. és 4. számú mellékletben fog-laltak szerint képzési összefoglalót készíteni. A képzési összefoglalót a munkatárs a képzés befejezését követõ leg-késõbb 5 munkanapon belül köteles elektronikus úton el-juttatni a Humánigazgatási Fõosztályra. Amíg a munkatárs ezen kötelezettségét nem teljesíti, addig nem vehet részt a Minisztérium által szervezett vagy támogatott további képzésen.

A Humánigazgatási Fõosztály gondoskodik a képzési összefoglaló megjelenítésérõl egy mindenki által elérhetõ elektronikus mappában, illetve az intraneten.

13. § A képzésekre való jelentkezés menete jelen Uta-sítás 5. számú mellékletében található ábrán összefog-lalóan is megtalálható.

III. fejezet

Az Éves Képzési Tervben és Képzési Katalógusban nem szereplõ egyéb képzések

Jogszabályi kötelezettségen alapuló képzés – közigazgatási alap- és szakvizsga, ügykezelõi vizsga,

jogi szakvizsga

14. § A Ktv. 33. § (1) bekezdése szerint a köztisztviselõ jogosult elõmeneteléhez, és köteles a központilag, vagy a

Minisztérium által elõírt képzésben, továbbképzésben vagy átképzésben – ideértve a közigazgatási vezetõkép-zést is – részt venni.

Közigazgatási alap- és szakvizsga, ügykezelõi vizsga

15. § A köztisztviselõnek a kinevezési okiratban elõírt határidõn belül közigazgatási alapvizsgát, illetve köz-igazgatási szakvizsgátkell tennie.

A Humánigazgatási Fõosztály minden év február hónap utolsó napjáig közzéteszi az intraneten az adott évben meghirdetésre kerülõ közigazgatási alap- és szakvizsga-idõpontokat, illetve valamennyi munkatársnak küldött elektronikus üzenetében felhívja a köztisztviselõk figyel-mét a közzétett vizsgaidõpontokra, valamint arra, hogy a vizsgára való jelentkezés a köztisztviselõ kötelessége.

16. § Az ügykezelõnek a közszolgálati jogviszony ke-letkezésétõl számított hat hónapon belülügykezelõi alap-vizsgátkell tennie. Ha az ügykezelõ az alapvizsgát az elõ-írt határidõt követõ hat hónapon belül nem teszi le, köz-szolgálati jogviszonya megszûnik.

17. § Közigazgatási alapvizsga letételi kötelezettségé-nek nem teljesítése a közszolgálati jogviszony megszûné-sét vonja maga után. Közigazgatási szakvizsga kötelezett-ség nem teljesítése a vezetõi megbízás visszavonását ered-ményezi, illetve a köztisztviselõ magasabb fizetési, beso-rolási fokozatba nem sorolható.

18. § Az alap- és szakvizsgára, valamint ügykezelõi alapvizsgára kötelezettek képzési költségeinek megtérí-tését(tanfolyam díja, vizsgadíj, tankönyvek) a Miniszté-rium 100%-ban vállalja. Az esetlegesen megismételt vizs-gá(k)hoz kapcsolódó költségek megtérítése a köztisztvise-lõt terheli.

19. § A vezetõi megbízással nem rendelkezõ politikai fõtanácsadó, politikai tanácsadó a köztisztviselõkre vonat-kozó szabályok szerint közigazgatási alap- és szakvizsgát tehet. A vizsgák költségei a politikai fõtanácsadót, politi-kai tanácsadót terhelik, amely költségeket a Minisztérium – kérelemre – részben vagy egészben átvállalhatja. A tá-mogatás mértékét a Közigazgatási Ügyekért Felelõs szak-államtitkár és a Humánigazgatási Fõosztály vezetõje együttesen bírálja el.

20. § Az alap- és a szakvizsgára kötelezõ felkészítõ tan-folyamon történõ részvételre, valamint a vizsga napjaira a köztisztviselõ mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, és távolléte idejére illetmény illeti meg. A köztisztvi-selõ az alapvizsga esetén 3 nap (plusz a vizsga napja), a szakvizsga esetén (a kötelezõ és a szabadon választott tárgyra összesen) 6 nap (plusz a vizsga napja)tanulmányi

szabadságra– és távolléte idejére illetményre – jogosult.

Javítóvizsga vagy ismételt vizsga esetén a munkaidõ-ked-vezmények a köztisztviselõt nem illetik meg.

Jogi szakvizsga

21. § A közigazgatási szakvizsgával egyenértékû jogi szakvizsga költségeinek megtérítését (vizsgadíj) a Mi-nisztérium 100%-ban vállalja, ha a jogász végzettségû munkatárs úgy dönt, hogy a közigazgatási szakvizsga he-lyett jogi szakvizsgát kíván tenni. Az esetlegesen megis-mételt vizsgá(k)hoz kapcsolódó költségek megtérítése a munkatársat terheli.

22. § A jogi szakvizsga részvizsgáinak napjaira a mun-katárs mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, és tá-volléte idejére illetmény illeti meg. A jogi szakvizsgára való felkészüléshez a munkatársat részvizsgánként (az el-sõ részvizsgába beleértendõ a szabadon választott írásbeli vizsga is) 10 nap, összesen 30 naptanulmányi szabadság illeti meg, amely idõre a munkatárs illetményre jogosult.

A részvizsgánként igénybe vehetõ 10 nap tanulmányi szabadság kizárólag a részvizsga elõtt vehetõ igénybe, az igénybe vehetõ napok összevonására nincs lehetõség.

23. § A közigazgatási szakvizsgával már rendelkezõ jo-gász végzettségû munkatárs a jogi szakvizsga letételekor – kérelemre – részleges támogatást kaphat, amelynek ma-ximális mértéke a vizsgadíj 50%-a. A támogatás mértékét a Közigazgatási Ügyekért Felelõs Szakállamtitkár és a Hu-mánigazgatási Fõosztály vezetõje együttesen bírálja el.

24. § A közigazgatási szakvizsgával már rendelkezõ jo-gász végzettségû munkatársat jogi szakvizsgára való fel-készüléséhez részvizsgánként (az elsõ részvizsgába bele-értendõ a szabadon választott írásbeli vizsga is) 5 nap, összesen 15 naptanulmányi szabadságilleti meg, amely idõre illetményre jogosult.

A részvizsgánként igénybe vehetõ 5 nap tanulmányi szabadság kizárólag a részvizsga elõtt vehetõ igénybe, az igénybe vehetõ napok összevonására nincs lehetõség.

25. § A jogi szakvizsga költségének megtérítését kizá-rólag a Minisztérium nevére és számlázási címére kiállított számla ellenében kérheti a munkatárs a Minisztériumtól az eredeti számlának a Humánigazgatási Fõosztályra történõ benyújtását követõen. A számlán a kedvezményezett ne-vének szerepelnie kell. A számlát a Költségvetési és Kont-rolling Fõosztálynak a Humánigazgatási Fõosztály küldi meg teljesítésigazolással együtt.

Közös eljárási szabályok

26. § A közigazgatási alap- és szakvizsgára, valamint az ügykezelõi vizsgára határidõben történõ jelentkezés a

köz-tisztviselõ kötelezettsége. A közköz-tisztviselõ által a Humán-igazgatási Fõosztályra leadott jelentkezéssekkel és a költ-ségtérítéssel kapcsolatos további ügyintézést a Humán-igazgatási Fõosztály látja el.

27. § Az a köztisztviselõ, aki a vizsgáról kellõ idõben tett elõzetes bejelentés nélkül távol marad, az ezzel oko-zott kárt köteles a Minisztériumnak megtéríteni.

28. § A közigazgatási alap- és szakvizsga, az ügykezelõi vizsga, valamint a jogi szakvizsga sikeres letételét köve-tõen a köztisztviselõ köteles a bizonyítvány eredeti példá-nyát a Humánigazgatási Fõosztályon haladéktalanul – de legkésõbb a bizonyítvány, tanúsítvány kiállítását követõ 30 napon belül – bemutatni.

Kötelezõnek nem minõsülõ iskolarendszerû és iskolarendszeren kívüli képzés Tanulmányi szerzõdés nélkül igénybe vehetõ

képzések

29. § A munkatárs, illetve a szervezeti egységek vezetõi kizárólag olyan képzésen való részvételt kezdeményezhet-nek, amely a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik, és a Minisztérium feladatkörében hasznosnak minõsül, vala-mint növeli a munkatárs által végzett munka hatékony-ságát.

30. § A Minisztérium tanulmányi szerzõdés kötése nél-kül kizárólag a mindenkoriköztisztviselõi illetményalap háromszorosát el nem érõ összköltségû képzéseket tá-mogatja.Amennyiben a munkatárs által igénybe venni kí-vánt képzés – valamennyi járulékos költséget (tanfolyam díja, vizsgadíj, szállásköltség stb.) beszámítva – a fenti összeget meghaladja, a Minisztérium megvizsgálja, hogy a tanulmányi szerzõdés kötésének a 38–39. §-ában megha-tározott feltételei fennállnak-e, amennyiben igen, tanul-mányi szerzõdést köthet a munkatárssal.

31. § A Minisztérium az alábbi támogatásban részesít-heti a munkatársat a 30. §-ban megjelölt összeghatárig:

– a képzés díjának megtérítése/átvállalása a Miniszté-rium nevére és számlázási címére kiállított számla elle-nében,

– egyéb, a képzéshez, továbbképzéshez kapcsolódó költséget megtéríthet.

A 30. §-ban meghatározott összegtõl függetlenül a Mi-nisztérium megtéríti a képzés, továbbképzés és ezzel összefüggõ beszámolási kötelezettség teljesítése miatt ki-esõ munkaidõre járó illetményt.

32. § A szervezeti egységek tevékenységi köréhez szo-rosan kapcsolódó konferenciák költségének 100%-áta Minisztérium biztosítja, azzal a feltétellel, hogy azonos

konferencián ugyanazon fõosztályról egynél több munka-társ csak alapos indokkal vehet részt. Amennyiben ilyen igény merül fel, a konferencián részt venni kívánt munka-társak munkáltatói jogkör gyakorlójának kezdeményezé-sére a Közigazgatási Ügyekért Felelõs Szakállamtitkár a Humánigazgatási Fõosztály vezetõjével együtt dönt a részvétel lehetõségérõl, és a támogatás mértékérõl.

33. § Amennyiben a konferencián való részvételre irá-nyuló kérelem a konferenciát szervezõ intézmény, cég ál-tal megjelölt jelentkezési határidõt követõen kerül a Hu-mánigazgatási Fõosztályra, abban az esetben a konferen-cián való részvétel a Minisztérium által nem támogatható.

34. § Tanulmányi szerzõdés nélkül igénybe vehetõ kép-zés esetében a Minisztérium a támogatást a munkatárs vagy a munkáltatói jogkör gyakorlója kezdeményezésére nyújtja. Munkatársi kezdeményezés esetében szükséges a munkáltatói jogkör gyakorlójának jóváhagyása a képzésen való részvételhez, és a költségek Minisztériumi finanszíro-zásához.

35. § A kérelmet legkésõbb a képzés, továbbképzés kez-dete elõtt 20 munkanappal kell a Humánigazgatási Fõosz-tályra eljuttatni, amely azt elbírálás után pénzügyi ellen-jegyzés végett továbbítja a Költségvetési és Kontrolling Fõosztályra.

Amennyiben a kérelem határidõn túl érkezik a Humán-igazgatási Fõosztályra, a képzésen való részvétel és annak támogatása nem biztosított.

36. § A képzés szervezõje által kiállított részvételi iga-zolást, bizonyítványt, tanúsítványt vagy egyéb igazolást a képzésen, továbbképzésen részt vevõ munkatárs köteles a képzést követõ 8 napon belül a Humánigazgatási Fõosztá-lyon eredetben bemutatni. Amíg a munkatárs ezen kötele-zettségét nem teljesíti, addig nem vehet részt a Minisztéri-um által szervezett vagy támogatott további képzésen.

Amennyiben a munkatárs részvételt követõ 30 napon belül sem mutatja be a részvételi igazolást, bizonyítványt, tanú-sítványt vagy egyéb igazolást, akkor köteles visszafizetni a részére nyújtott képzési támogatást.”

37. § A Minisztérium által finanszírozott és jóváhagyott képzésen, továbbképzésen való részvétel kötelezõ. Az elõ-re nem látható okok miatt a képzésen való részvételrõl tör-ténõ lemondást – az ok megjelölésével és a munkáltatói jogkör gyakorlójának jóváhagyásával – a munkatárs köte-les legkésõbb 3 munkanappal a képzés kezdete elõtt a Hu-mánigazgatási Fõosztályon írásban (elektronikusan vagy papír alapon) bejelenteni. Amennyiben a munkatárs ezt el-mulasztja – kivéve, amennyiben a részvétel vagy a beje-lentés elmulasztása neki nem felróható – köteles a Minisz-térium által teljesített képzési díjat, és az esetlegesen oko-zott kárt megtéríteni.

Tanulmányi szerzõdéssel igénybe vehetõ képzések 38. § Tanulmányi szerzõdés köthetõ külföldön vagy belföldön folytatott:

iskolarendszerû továbbképzés és

iskolarendszeren kívüli továbbképzés támogatására (ide értve az egyéni kompetenciafejlesztõ képzéseket, a Minisztériumban indított vezetõ- és vezetõutánpótlás-kép-zéseket, tehetségmegtartó és -gondozó programokat is).

39. § A Minisztérium tanulmányi szerzõdés keretében támogatást nyújthat a munkatárs iskolarendszerû és isko-larendszeren kívüli továbbképzésben való részvételéhez, ha a képzés a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik, és a Minisztérium feladatkörében hasznosnak minõsül.

A Minisztérium nem támogatja a munkatárs munkájá-hoz, feladatköréhez szorosan nem kapcsolódó ismeretek megszerzéséért folytatott tanulmányokat.

40. § Tanulmányi szerzõdés csak azzal a munkatárssal köthetõ, aki legalább egyéves, a Minisztériumban (vagy jogelõdjénél) eltöltött jogviszonnyal rendelkezik. Különö-sen indokolt esetben a munkáltatói jogkör gyakorlójának kezdeményezésére a Közigazgatási Ügyekért Felelõs Szakállamtitkár és a Humánigazgatási Fõosztály vezetõje együttesen engedélyezheti tanulmányi szerzõdés megkö-tését olyan munkatárssal, aki kevesebb, mint egyéves, de legalább hat hónapos Minisztériumban eltöltött jogvi-szonnyal rendelkezik.

41. § A munkatárssal kötendõ tanulmányi szerzõdés je-len Utasítás6. számú mellékletétképezi, amely részlete-sen tartalmazza a támogatás fajtáit, mértékét és annak eset-leges visszafizetésének módját, a szerzõdésszegés eseteit és szankcióit, valamint a felek egyéb jogait és kötelezett-ségeit.

Iskolarendszerû képzés támogatása

42. § A Minisztérium a munkatárssal tanulmányi szer-zõdést köthet az alábbiak szerint:

középfokú végzettségû munkatárssal a munkakö-réhez szorosan kapcsolódó közép- vagy felsõfokú szakké-pesítés vagy felsõfokú végzettség megszerzése céljából köthetõ tanulmányi szerzõdés 60–100%-os tandíjtámo-gatásmellett.

felsõfokú végzettséggel rendelkezõ munkatárssal felsõfokú szakképzettség, doktori fokozat, további felsõ-fokú végzettség megszerzésére, valamint felsõfelsõ-fokú szak-irányú továbbképzési szak elvégzésére köthetõ tanulmá-nyi szerzõdés20–60%-ostandíjtámogatással.

Iskolarendszeren kívüli képzés támogatása 43. § A Minisztérium a munkatárssal tanulmányi szer-zõdést köthet az alábbiak szerint:

tanfolyami képzés támogatása tanulmányi szerzõ-dés keretében maximum a tanfolyam költségének50%-a lehet,

idegen nyelvi képzésesetén a tanulmányi szerzõdés keretében igénybe vehetõ támogatás a tanfolyam díjának 30–60%-alehet,

– azösztöndíjas tanulmányúton(MÖB, EU, PHARE stb.), vagy külföldi gyakornoki programban részt vevõ munkatársak tanulmányi szerzõdés kötése esetén a külföl-dön tartózkodás teljes idõtartamára a hazai illetményük

= 50%-ára jogosultak, amennyiben a tanulmányút leg-feljebb 30 napos

= 70%-ára jogosultak, amennyiben a tanulmányút idõ-tartama a 30 napot meghaladja.

A Minisztérium egyéb költség (utazás, szállásdíj, napi-díj stb.) megtérítését nem vállalja.

egyéb,a tanulmányi szerzõdés nélkül igénybe vehetõ képzések körébe sorolt olyan képzés, továbbképzés, amelynek költsége az ott meghatározott összeget megha-ladja. Ebben az esetben a támogatás a képzés díjának ma-ximum 60%-alehet.

44. § A támogatás mértékének meghatározására a mun-káltatói jogkör gyakorlójának javaslata alapján a Közigaz-gatási Ügyekért Felelõs szakállamtitkár, valamint a Hu-mánigazgatási Fõosztály vezetõje együttesen jogosult.

A döntésnél figyelemmel kell lenni:

– a munkatárs kérelmére,

– a Minisztériumban rendelkezésre álló pénzügyi fede-zetre,

– a munkatárs által végezni kívánt képzésnek a munka-köre szempontjából értékelt jelentõségére,

– a megszerzett végzettségnek/képzettségnek a Mi-nisztérium feladatkörében való hasznosságára,

– a munkáltatói jogkör gyakorlójának támogató javas-latára.

45. § A munkatárs írásbeli kérelmére a munkáltatói jog-kört gyakorló vezetõ, a Humánigazgatási Fõosztály veze-tõje és a Közigazgatási Ügyekért Felelõs Szakállamtitkár együttesen dönt a tanulmányi szerzõdés megkötésérõl.

46. § Amunkatárs kérelmeminimálisan az alábbiakat tartalmazza:

– az oktatási/oktatást szervezõ intézmény, ösztöndíj nevét,

– a képzés pontos idõtartamát, kezdetét és várható be-fejezésének dátumát,

– a kért támogatás mértékét és tartalmát (többek között tandíj, munkaidõ-kedvezmény, útiköltség, tankönyvtámo-gatás),

– a munkatárs nyilatkozatát arról, hogy a tanulmányok folytatása a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik és a Minisztérium feladatkörében hasznosnak minõsül,

– a munkáltatói jogkör gyakorlójának támogatását, – igazolás a tanulmányok várható megkezdésérõl (je-lentkezési lap vagy felvételi értesítõ stb.).

A kérelem formanyomtatványa jelen Utasítás9. számú mellékletétképezi.

47. § A tandíj megfizetése kizárólag a Minisztérium nevé-re és számlázási címénevé-re kiállított számla ellenében történik, az eredeti számlának a Humánigazgatási Fõosztályra történõ benyújtását követõen. A számlán a kedvezményezett nevé-nek szerepelnie kell. A számlán fel kell tüntetni, vagy egyéb módon igazolni kell, hogy az adott tanulmányi félév tandíja teljes mértékben kifizetésre került. A számlát a Költségveté-si és Kontrolling Fõosztálynak a HumánigazgatáKöltségveté-si Fõosztály küldi meg teljesítésigazolással együtt.

48. § Határozott idõre foglalkoztatott munkatárssal csak olyan tanulmányi szerzõdés köthetõ, amelyben a kikötött, kötelezõen jogviszonyban töltendõ idõ tartama nem halad-ja meg a határozott idejû jogviszony lejártát.

A kötelezõen jogviszonyban töltendõ idõ tartamát ezek-ben az esetekezek-ben is a képzettség/végzettség megszerzésé-tõl kell számítani.

49. § A Minisztérium állományába kerülõ munkatárs-nak más munkáltatóval fennálló tanulmányi szerzõdésébõl eredõ kötelezettségeket a Minisztérium – a munkatárs ké-relemére – részben vagy egészbenátvállalhatja.

Az átvállalásra a tanulmányi szerzõdés megkötésére vo-natkozó szabályokat kell alkalmazni.

50. § Tanulmányi szerzõdést a még meg nem kezdett oktatási félévre vagy egyéb ciklusra, valamint az ezt köve-tõ oktatási félév(ek)re/egyéb ciklus(ok)ra lehet kötni, az-zal az eltéréssel, hogy a már megkezdett tanulmányok te-kintetében is megköthetõ a tanulmányi szerzõdés, legké-sõbb a tanulmányi félév vagy egyéb ciklus elsõ hónapjá-nak végéig.

51. §Nem köthetõ tanulmányi szerzõdés:

– a próbaidõ tartama alatt,

– olyan képzettség megszerzésére, amely a munkatárs aktuális munkaköre megfelelõ ellátásához már eleve

– olyan képzettség megszerzésére, amely a munkatárs aktuális munkaköre megfelelõ ellátásához már eleve

In document III. Utasítások, jogi iránymutatások (Pldal 115-120)