• Nem Talált Eredményt

A RENDSZER ELEMEI

In document III. Utasítások, jogi iránymutatások (Pldal 111-115)

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter utasításai

2008. ÉVRE IRÁNYADÓ KERETÖSSZEG

III. A RENDSZER ELEMEI

1. Önkéntes nyugdíjpénztári támogatás (munkálta-tói tagdíj-hozzájárulás)

A juttatatás választható mértéke:

A munkáltatói befizetés havonta a minimálbér (69 000 Ft/hó) 50%-a összegéig adó- és járulékmentes. A válasz-tott összeg meghatározásánál természetesen figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.

A juttatás jellemzõi:

Az önkéntes nyugdíjpénztár lehetõséget ad a nyug-díj-elõtakarékosság megvalósításához. A pénztár nonpro-fit szervezet, amelynek mûködését a törvényi, rendeleti elõírások mellett a közgyûlés által elfogadott alapszabály határozza meg.

Az önkéntes nyugdíjpénztárban az egységes havi tagdíj befizetése minden tag számára kötelezõ.

A nyugdíjpénztár a tag egyéni pénztári számláján össze-gyûjtött összeget, (hozammal növelt értékét) a munkatárs nyugállományba vonulásakor, vagy az alapszabályában meghatározott futamidõ leteltét követõen folyósítja az alábbiak szerint:

– a pénztártag részére az egyéni számláján kimutatott összeget a pénztár egy összegben kifizeti, vagy

– járadékként havonta fizeti.

A pénztártag jogait és kötelezettségeit, a pénztár által nyújtott juttatások körét, fajtáit részletesen az adott pénz-tár alapszabálya hapénz-tározza meg.

A munkáltatói hozzájárulás összege automatikusan csökkenti a rendelkezésére álló cafeteria éves keretet, amelyet a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály havonta átutal az önkéntes nyugdíjpénztárnál vezetett egyéni számlára.

Amennyiben a munkatárs még nem tagja önkéntes nyugdíjpénztárnak, de szeretne tagsági jogviszonyt létesí-teni, ezt megteheti a jogosultsági és korlátozó feltételek betartásának figyelembevételével.

Javaslatok:

– a pénztárválasztást megelõzõen tájékozódjék az ön-kéntes nyugdíjpénztárak szolgáltatásairól, szervezetérõl, mûködési elveirõl az interneten keresztül (www.pszaf.hu)

– válassza ki a legmegfelelõbb önkéntes nyugdíjpénz-tárt és létesítsen tagsági jogviszonyt

– adja le a Humánigazgatási Fõosztályra a záradékolt önkéntes nyugdíjpénztári belépési nyilatkozatát.

Feltételei:

pénztár által záradékolt belépési nyilatkozat (érvényes tagság).

2. Önkéntes egészségpénztári támogatás (munkálta-tói tagdíj-hozzájárulás)

A juttatás válaszható mértéke:

A munkáltatói befizetés a minimálbér (69 000 Ft/hó) 30%-a összegéig adó- és járulékmentes. A választott összeg meghatározásánál természetesen figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.

A juttatás jellemzõi:

Az önkéntes egészségpénztár a társadalombiztosítási el-látásokat kiegészítõ, az egészség védelmét elõsegítõ jutta-tásokat szervezõ és finanszírozó intézmény, amely a ma-gánszemély tag részére, tagdíjbefizetés ellenében az egészségügyi juttatások kedvezményes igénybevételét te-szi lehetõvé, továbbá egészségügyi célú önsegélyezõ jutta-tásokat is nyújthat. A mûködõ, nyílt önkéntes egész-ségpénztárakról a választást megelõzõen az internetrõl (www.pszaf.hu) szerezhetõ információ.

Az önkéntes egészségpénztár alapfeladata – a törvény alapján – az egészség védelmét szolgáló programok szervezése és finanszírozása, egészségügyi szolgáltatá-sok megvásárlása. Ezek mellett az egészségpénztár egészségügyi célú önsegélyezõ feladatokat is elláthat, úgymint: a gyógyszer és gyógyászati segédeszközök árá-nak támogatását, az egészségügyi szolgáltatás igénybe-vétele során külön jogszabály alapján fizetendõ vizitdíj-hoz, illetve kórházi napidíjhoz való hozzájárulást, a pénz-tártag betegség miatti keresõképtelensége esetén a kiesõ jövedelmének teljes vagy részbeni pótlását, valamint a pénztártag halála esetén a hátramaradottak támoga-tását.

Az önkéntes egészségpénztár – az 1993. évi XCVI. tör-vény, valamint a 263/2003. (XII. 24.) Korm. rendeletben foglaltak szerint – tagjai, illetve (a pénztártagok rendelke-zése alapján) azok közeli hozzátartozói részérekiegészítõ egészségbiztosítási, valamint életmódjavító egészség-pénztári,szolgáltatásokat nyújthat (a rendeletben szerep-lõ feltételek megléte esetén).

A kiegészítõ egészségbiztosítási szolgáltatások igény-bevétele adómentes, ugyanakkor az életmódjavító egész-ségpénztári pénztári szolgáltatások adókötelesek.

1. Kiegészítõ egészségbiztosítási szolgáltatások [az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nem, vagy csak részben finanszírozott szolgáltatások]:

a)a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe ve-hetõ egészségügyi szolgáltatások kiegészítése vagy he-lyettesítése(amennyiben a szolgáltatást az egészségügyi szolgáltatónál, a meghatározott feltételeknek megfelelõ szerzõdés alapján vették igénybe),

b)otthoni gondozás(amelyet a helyi önkormányzat ál-tal kiadott mûködési engedéllyel bíró egészségügyi szol-gáltató által lehet igénybe venni),

c) gyógyterápiás kezelések (gyógytorna, gyógymasz-százs, fizioterápiás kezelés),

d) gyógyterápiás intézet egészségügyi szolgáltatásai (gyógyfürdõ, mozgásszervi betegségeket ellátó nappali kórház, gyógyfürdõkórház, szanatórium, éghajlati intézet, klímagyógyintézet, gyógyvíz-ivócsarnok, gyógy-barlang egészségügyi szolgáltatásai, gyógyellátásai)

e) közfürdõ által nyújtott gyógykezelés (fürdõgyó-gyászati gyógykezelések),

f) vak személy részére vásárolt speciális könyvek árának támogatása (Braille-írással készült könyvek, ma-gazinok árának támogatása, valamint vak pénztártag, vagy pénztártag vak közeli hozzátartozója részére hangoskönyv és elektronikus könyv vásárlásának támogatása),

g) a megváltozott egészségi állapotú vagy mozgás-korlátozott személyek életvitelét megkönnyítõ speciális eszközök árának, valamint lakókörnyezetük szükségle-teikhez igazodó átalakítása költségeinek támogatása (különösen korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelõeszközök beszerzése), h) vakvezetõ kutyávalösszefüggõ költségek támoga-tása,

i)szenvedélybetegségrõl való leszoktatásra irányuló kezelések(amelyeket egészségügyi szolgáltatónál vettek igénybe),

j) egészségügyi önsegélyezõszolgáltatások:

– gyógyszer és gyógyászati segédeszközök árának tá-mogatása,

– a pénztártag betegség miatti keresõképtelensége ese-tén kiesõ jövedelmek teljes vagy részbeni pótlása,

– a pénztártag halála esetén a hátramaradottak segélye-zése,

– valamint az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele során külön jogszabály alapján fizetendõ vizitdíjhoz, illet-ve kórházi napidíjhoz való hozzájárulás.

k)gyógyüdülés(gyógyüdülõben vagy gyógyszállóban igénybe vett egészségügyi szolgáltatást is tartalmazó gyógyüdülés), valamint egészségügyi üdülés (meghatá-rozott szállodában, üdülõházban, üdülõben igénybe vett egészségügyi üdülés, melynek során a pénztárral kötött szerzõdés alapján egészségügyi szolgáltatást nyújtottak) igénybevételének támogatása (naptári évenként együtte-sen legfeljebb 160 ezer forint összegben, több szolgálta-tásra jogosult személy által történõ együttes igénybevétel esetén naptári évenként együttesen legfeljebb 240 ezer forint összegben vehetõ igénybe.)

l) sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó ki-adások támogatása: pálya-, uszoda-, terem-, illetve fog-lalkozáson való részvételre jogosító bérlet támogatása (nem tekinthetõ a sporttevékenységhez közvetlenül kap-csolódó kiadásnak az utazás, a szállás, a sportruházat, sportlábbeli és az étkezés költsége. A fogyatékkal élõ sze-mélyek esetén a sporttevékenységhez kapcsolódó kiadásá-nak minõsül a fogyatékkal élõ személy sportolásához szükséges sportruházat, sportlábbeli, utazás, szállás költ-sége, ideértve a fogyatékkal élõ személy sportolásához szükséges kísérõ(k) utazásának és szállásának költsége.)

A szolgáltatás korlátja: évente és tagonként a tárgyév elején érvényes minimálbér mértéke.

2. Életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások:

a) természetgyógyászati szolgáltatások(a természet-gyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseirõl szóló jogszabályban felsorolt, az ott meghatározott feltéte-leknek megfelelõ szolgáltató által nyújtott szolgáltatások), b)rekreációs üdülés(a kereskedelmi és fizetõ-vendég-látó szálláshelyek osztályba sorolásáról szóló jogszabály-ban meghatározottak szerinti wellnesshotelben igénybe vett szállodai szolgáltatással egybekötött egészségügyi szolgáltatást tartalmazó rekreációs üdülés támogatása).

c) sporteszközök vásárlásának támogatása (aktív testmozgást segítõ sporteszközök ideértve a sporttevé-kenység során a testi épséget közvetlenül védõ kiegészítõ eszközöket is, mint kar-, könyök-, térd- és fejvédõ vásárlá-sának, bérlésének támogatása.).

d) életmód javítását elõsegítõ kúrák támogatása (egészségügyi szolgáltató vagy természetgyógyász által nyújtott szolgáltatások: méregtelenítõ kúra, léböjt kúra, preventív kúra mozgásszervi panaszok megelõzésére, fo-gyókúra program).

e) gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának az életmódjavító önsegélyezõ szolgáltatási körbe tartozó támogatása (gyógyteák, fog- és szájápolók, valamint az Országos Gyógyszerészeti Intézet által kiadott engedély-számmal és forgalombahozatali engedéllyel rendelkezõ, gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású termékek meg-vásárlásának támogatása).

Azadott egészségpénztáráltal nyújtott szolgáltatások-rólrészletesinformációk az egészségpénztáraknál.

A munkáltatói hozzájárulás összege automatikusan csökkenti a rendelkezésére álló cafeteria éves keretet, amelyet a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály havonta átutal az érvényes önkéntes egészségpénztári tagsággal rendelkezõ munkatárs egyéni, önkéntes egészségpénztár-nál vezetett számlájára.

Javaslatok:

– pénztárválasztás elõtt tájékozódjék az önkéntes egészségpénztárak szolgáltatásairól, szervezetérõl, mûkö-dési elveirõl az interneten keresztül (www.pszaf.hu);

– válassza ki a legmegfelelõbb önkéntes egészség-pénztárt és létesítsen tagsági jogviszonyt;

– adja le a Humánigazgatási Fõosztályra a záradékolt önkéntes egészségpénztári belépési nyilatkozatát.

Feltételei:

– pénztár által záradékolt belépési nyilatkozat (érvé-nyes tagság).

A pénztári munkáltatói hozzájárulások kapcsán felhív-juk a figyelmet, hogy a Nyilatkozat kitöltése nem kelet-keztet pénztári tagsági jogviszonyt.

3. BKV- vagy BEB-bérlet A juttatás választható mértéke:

Az éves bérletek teljes egészében adó- és járulékmentes összegek.

BKV kedvezményes éves bérlet ára 2008-ban: 90 750 Ft BEB kedvezményes éves bérlet ára 2008-ban: 99 550 Ft BKV-havibérlet ára 2008-ban: 8 250 Ft BEB-havibérlet ára 2008-ban: 9 050 Ft

Az éves bérlet jellemzõi

A minisztérium a munkatárs béren kívüli juttatási kere-tének terhére történõ választása esetén a tárgyévre érvé-nyes budapesti, illetve egyesített, kedvezméérvé-nyes éves bér-letet bocsát rendelkezésére, a munkába járáshoz, a tárgy-évet megelõzõ év decemberében.

A havi bérlet jellemzõi

Havi bérlet választása esetén a munkatárs a bérletet ma-ga veszi meg. A bérlet költségeit a Költségvetési és Kont-rolling Fõosztály – a Minisztérium nevére kiállított számla ellenében – utólag téríti meg. A költségtérítés érdekében a bérletszelvényt – lejárta után –, valamint a számlát a mun-katárs megküldi a Költségvetési Fõosztálynak.

Az egyesített bérlet (BEB) lényege, hogy az utasok Budapest közigazgatási határán belüli BKV-, valamint a www.bksz.hu honlapon közzétett meghatározott MÁV- és VOLÁNBUSZ-járatokon történõ utazások lebonyolításá-hoz egy bérletet használhatnak.

További információ: www.bksz.hu

A bérletszelvények beszerzését, a kitöltött és leadott Nyilatkozatok alapján, egységesen a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály végzi.

A jogviszony megszûnésekor a munkatárs – választása szerint – visszaadhatja a bérletet, vagy az utolsó munkában töltött napon a bérlet árának idõarányos fel nem használt összege az utolsó illetményébõl levonásra kerül.

4. Üdülési csekk

A juttatás választható mértéke:

Az üdülési csekk felhasználásával adómentesen igény-be vehetõ maximális összeg a 2008. évigény-ben 69 000 Ft/fõ/év.

A juttatás jellemzõi:

Igénybe veheti minden jogosult munkatárs és a közeli hozzátartozó.

Felhasználható a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. által felsorolt elfogadóhelyeken.

Üdülési csekkel a szállást és a kapcsolt szolgáltatásokat lehet fizetni.

Az üdülési csekk igénybe vételéhez ki kell töltenie az errõl szóló nyilatkozatot.

Erre az Szja tv. elõírásai miatt van szükség, mivel a munkatárs más kifizetõtõl is részesülhet ilyen juttatásban és csak adómentes határig lehet igénybe venni. Amennyi-ben más kifizetõtõl is kapott a munkatárs üdülési csekket csak a különbözet erejéig igényelhetõ újabb.

További információ: www.udulesicsekk.hu

Az üdülési csekkek 1 évig érvényesek és a Nemzeti Üdülési Szolgálatnál – saját költségen – kisebb összeg fi-zetésével további egy évre meghosszabbítható.

5. Otthoni internethasználat támogatása A juttatás választható mértéke:

(Szja tv. 1. sz. melléklet 7.11.)

A választható havi összeg felsõ határa nem lehet több a névre szóló szolgáltatói szerzõdésben foglalt havidíjnál.

Valamint a munkatárs által igényelt juttatásnak minden hónapban azonos összegûnek kell lennie.

A juttatás jellemzõi:

A juttatás a munkatárs választása szerint a)utalvány, vagy

b)a havidíjhoz való pénzbeli hozzájárulás (elõleg) formájában nyújtható.

Amennyiben a munkatársnak T-Online, UPC, INVI-TEL szolgáltatási szerzõdése van, javasolt a Sodexho-Pass Internetutalványválasztása.

További információ: www.sodexho-pass.hu

Amennyiben a munkatárs a havi pénzbeli hozzájárulást választja, úgy utólag köteles elszámolni az Utasításban foglaltak szerint (az elszámolás keretében a munkatárs az éves juttatás felhasználásáról havi kimutatást készít, illet-ve köteles benyújtani a pénzbeli hozzájárulás felhasználá-sát igazoló, a munkatárs nevére kiállított eredeti számlákat és a befizetést igazoló csekkfeladóvevények másolatát).

6. Mûvelõdési intézményi szolgáltatás A juttatás választható mértéke:

(Szja tv. 1. sz. melléklet 8.6.)

A választható havi összegnek nincs korlátozó felsõ ha-tára.

A juttatás jellemzõi:

A Sodexho-Pass Kultúrautalvánnyal lehetõsége van va-lamennyi munkatársnak igénybe venni a színházak, múze-umok, mozik, egyéb kulturális intézmények szolgáltatásit.

További információ: www.sodexho-pass.hu

7. Iskolakezdési támogatás A juttatás választható mértéke:

A Sodexho Pass Iskolakezdési támogatási utalvány 20 700 forintértékben adó- és járulékmentesen adható, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvényben meg-határozott gyermekenként, évente egy alkalommal, a tanévet megelõzõ és azt követõ 60 napon belül, akár mindkét szülõnek.

A juttatás jellemzõi:

Sodexho Pass Iskolakezdési támogatási utalvány a gyermekek, beiskolázásához nyújt segítséget azon szülõk számára, akik a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tör-vényben maghatározott gyermeket, tanulót tartanak el.

Felhasználható tankönyvek, taneszközök és ruházati termékek vásárlására.

További információ: www.sodexho-pass.hu Feltételek:Nyilatkozat kitöltése gyermekenként.

8. Ruházati költségtérítés A juttatás mértéke:

A ruházati költségtérítés a törvényi szabályozás alapján a mindenkori köztisztviselõi illetményalap 200%-ának megfelelõ összegben, vagyis összesen77 300 Ft értékben adó- és járulékmentes.

A juttatás jellemzõi:

A ruházati költségtérítés összegét a munkáltató minden év április 30. napjáig egy összegben átutalja a munkatárs folyószámlájára.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 6/2008. (IX. 19.) NFGM

utasítása

a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Oktatási és Képzési rendszerérõl*

I. fejezet

In document III. Utasítások, jogi iránymutatások (Pldal 111-115)