• Nem Talált Eredményt

A fejlesztés eljárásrendje

In document III. Utasítások, jogi iránymutatások (Pldal 190-194)

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter utasításai

megnevezése 3 és a hozzáférés szintje (ol- (ol-vasási, írási, felülírási):

5. A fejlesztés eljárásrendje

5.1. Induló fejlesztések meghatározása Az eljárás célja

A fejlesztési igényt kiváltó probléma, a felhasználói igé-nyek, elvárások felmérése, megfogalmazása, valamint annak azon döntés-elõkészítési feladat elvégzése, amely vizsgálja az elképzelt korszerûsítési igény végrehajtásához rendelke-zésre álló feltételek, lehetõségek, úgymint: szükségesség, technológia, finanszírozhatóság, hasznosság meglétét.

Fejlesztési igény meghatározása

Az igénylõ fõosztály feladata megfogalmazni a problé-mát, ami a szervezet munkáját akadályozza, ami zavaro-kat, végrehajtási nehézségeket okoz, illetve a folyamatot, amelynek a mûködési hatékonyságán javítani kell.

Az azonosított problémának megfelelõen „Fejlesztési igény bejelentése” adatlapot kell kitölteni és leadni az IFO vezetõjének. (Minta: jelen szabályzat 7. fejezet 1. számú melléklet)

A „Fejlesztési adatlap” kitöltésérõl, leadásáról az igény-lõ fõosztály vezetõjének kell gondoskodnia.

Az adatlapok jóváhagyója, aláírója – amennyiben az igény felmerülése nem a minisztérium szervezetén

belül-rõl érkezik, (valamely szolgáltató vagy szolgáltatást igénybe vevõ szervezet) – mindig az együttmûködést sza-bályzó dokumentumban rögzített hivatalos kapcsolattartó.

A „Fejlesztési igény bejelentése” adatlapnak tartal-maznia kell:

– az igénylõ fõosztály, blokk, illetve a bejelentõ kol-léga adatait,

– a fejlesztési igényt és a fejlesztési célokat, hasznossá-got, prioritást.

A fejlesztési igény bejelentéséhez szükséges ûrlap meg-található az Együttmûködési Portálon, az Informatikai fõ-osztály/szakmai hátterünk oldalon.

5.1.1. A fejlesztési igények megvalósítása

Az IFO részére eljuttatott, az IT kapcsolattartók által jó-váhagyott „Fejlesztési igény bejelentése” adatlapokat az Informatikai fõosztály alkalmazás szakértõi megvizsgál-ják, és az adatlapok információiból kiegészítõ adatokkal látják el, amelyek már a szakmai specifikációkat is tartal-mazzák.

Kiegészítõ információk:

– igény pontos, szakmai leírása,

– becsült ráfordítás, erõforrásigény, költségvonzat, – tervezett kezdési és befejezési határidõ.

Ezt követõen az IT kapcsolattartók egyeztetik egymás-sal elektronikus formában (e-mail) a kiegészítésekkel együtt az igény megvalósítását, és közös megegyezés ese-tén az NFGM kapcsolattartója aláírásával jóváhagyja, fel-függeszti vagy elutasítja az igényt. Jóváhagyás esetén az alkalmazás szakértõk megkezdik a megvalósítást.

5.1.2. Elutasítás/felfüggesztés

Adott igény elutasítása vagy felfüggesztése minden esetben nyomon követhetõen és indokoltan történik. Az igényléssel kapcsolatos adatok és a folyamat lépései az Együttmûködési Portálon mentésre és archiválásra kerül-nek.

Felfüggesztés esetén az igények közös megegyezéssel halasztásra kerülnek adott határidõig, amennyiben a kap-csolattartók nem tudnak megegyezni a halasztás határide-jéig, a döntést a blokk vezetõkkel, illetve szükség esetén a Kabinettel egyeztetni szükséges mindkét minisztérium képviselõinek.

5.1.3. Megvalósítás – Fejlesztési projektek irányítása 5.1.3.1. Szakmai követelmények megfogalmazása, projektek indítása

A jóváhagyott Informatikai fõosztály éves munkatervé-nek megfelelõn kell a fejlesztési projektek indulását üte-mezni. A projekt hivatalos alapítása a hatályos projektsza-bályzat által elõírtan történik.

Elsõ lépésként az igénylõ fõosztálynak feladata az igényléskor benyújtott fejlesztési igény megfogalmazása, szakmai követelmények meghatározásának támogatása.

Az igényspecifikáció és a megoldási koncepció elkészíté-se az IFO feladata.

A szakmai követelményeket tartalmazó dokumentum-nak kötelezõ adattartalma:

a)Az igényelt fejlesztéssel szemben elvárt funkcionali-tás ismertetése

b)A fejlesztésre vonatkozó környezeti korlátok bemu-tatása

c)Megvalósíthatóság vizsgálata

d)Biztonsági, felhasználói és általános rendszer köve-telmények meghatározása

e)A szakmai megoldási koncepció terv kötelezõ adat-tartalma

f)Követelmények elemzése g)Kockázatok elemzése

h)Megvalósítási lehetõségek ismertetése

i)Szükséges, és ajánlott infrastruktúra ismertetése j)S rendszer kapcsolatainak ismertetése

k)A megvalósításra kerülõ funkciók és mûködésük is-mertetése

l) A megvalósítás tervezett ráfordításbecslése (költsé-gek, emberi erõforrásigény)

5.1.3.2. Fejlesztési projektek dokumentációs rendje, igények életciklusának nyilvántartása

A fejlesztett rendszerhez kapcsolódó dokumentációk el-készítése az IFO, illetve a bevont vállalkozók feladata.

IT fejlesztések esetében a minimális dokumentációs igények:

– Projektalapító Okirat

– Követelmény-specifikáció, Megoldási koncepció – Mûszaki dokumentáció vagy Rendszerterv – Tesztelési terv

– Kommunikációs terv – Felhasználói dokumentációk – Üzemeltetési dokumentációk – Jegyzõkönyvek

– Megbeszélés-emlékeztetõk

– Változáskezelési dokumentációk (amennyiben válto-záskezelés történt a projektben)

– Projektzáró Okirat

5.1.3.3. Külsõ személyek, szervezetek bevonása A IFO vezetõje jóváhagyott éves munkaterve alapján meghatározza, hogy a megvalósítás során mely feladatok megoldására szükséges külsõ személyek, szervezetek se-gítségét igénybe venni. A közbeszerzésekrõl szóló 2003.

évi CXXIX. törvényben megfogalmazottak alapján kell kiválasztani és bevonni a feladatok végrehajtásába. A vál-lalkozók által elvégzett tevékenységek teljesítésének el-lenõrzése az IFO feladata, a projektvezetõ és a fõosztály-vezetõ felelõsségi és hatásköre.

5.2. Éles üzem elindítása

5.2.1. Dokumentációk elkészítése az üzemeltetésre történõ átadáshoz

Az üzemeltetésre történõ átadás elõkészítése az IFO fel-adata. A licencekhez, illetve eszközökhöz kapcsolódó tá-mogatási szerzõdések megkötése a KSZF közremûködésé-vel történik, ennek elõfeltétele az ehhez szükséges keret átadása a KSZF részére. Ennek IT szakmai elõkészítése, megalapozása az IFO feladata, megvalósítása a költségve-tési és kontrolling fõosztály feladata.

A szükséges szakmai dokumentációk elkészítésérõl je-len szabályzat az 5.1.3.2. fejezetben rendelkezik.

5.2.2. Oktatás

Az oktatás célja az új rendszert kezelõ felhasználók képzése, valamint a jövõbeli karbantartó és üzemeltetõ személyzet betanítása.

Az oktatási terv és az oktatási anyagok elfogadása után az oktatások szervezésérõl az IFO vezetõjének jóváhagyá-sát követõen a projektvezetõnek kell gondoskodnia a pro-jekt élettartama alatt. Ezt követõen egyedi megrendelések keretében igénykezelési folyamat részeként tud az IFO ok-tatásokat szervezni. Az oktatások elvégzésérõl és az okta-tási anyag számonkérésének eredményeirõl jegyzõköny-vet (Jelenléti ív) kell készíteni, és eljuttatni az IFO vezetõ-jéhez jóváhagyás céljából. A jegyzõkönyv elkészítése a projektvezetõ felelõssége.

5.2.3. Teszt

A projektterv alapján elkészült fejlesztési feladat üze-meltetésre való átadás feltétele egy átfogó teszt végrehaj-tása, amit két fázisban kell megvalósítani. Rendszerteszt során a rendszer üzemszerû mûködését, mûködtethetõsé-gét, a felhasználói teszt során pedig a fejlesztési igényben megfogalmazott elvárások minõségi teljesülését kell vizsgálat alá venni. Felhasználói tesztelés során keletke-zett észrevételek figyelembevételre és javításra kerülnek amennyiben szakmailag indokolt, ehhez szükséges az igénylõ szervezeti egységgel való egyeztetés. Az egyezte-tést követõen a rendelkezésre álló információk alapján az informatikai fõosztály vezetõje hagyja jóvá a módosítások végrehajtását.

5.2.3.1. Rendszerteszt

Az IFO által elõzetesen jóváhagyott Mûszaki leírásban szereplõ tesztterv alapján a szükséges teszteket el kell vé-gezni.

A teszteknek az alábbi területeket kell érinteniük:

– Integrációs teszt – Teljesítményteszt – Terhelési teszt – Katasztrófateszt

A tervben meghatározott feladatok elvégzésérõl teszt-jegyzõkönyvet kell készíteni, amelyet az IFO vezetõjének kell jóváhagynia. A tesztjegyzõkönyv készítésérõl a

pro-jektvezetõnek kell gondoskodnia. A tesztek végrehajtását, a kötelezõ dokumentumok adattartalmát a fejlesztéshez kapcsolódó Projekttervben kell definiálni.

5.2.3.2. Felhasználói teszt

A teszt végrehajtását a Mûszaki leírásban szereplõ fel-használói tesztterv alapján kiválasztott felhasználóknak kell elvégezni, és az elvégzett feladatokat dokumentálniuk kell a terv mellékleteként csatolt „Felhasználói teszt” jegy-zõkönyvben. A felhasználói teszt végrehajtását, a kötelezõ dokumentumok adattartalmát a Projektalapító Okiratban kell definiálni.

A tesztjegyzõkönyvet az NFGM IFO vezetõjének kell elfogadnia.

5.2.4. Éles üzembe helyezés 5.2.4.1. Próbaüzem

A teljes rendszer sikeres tesztje után kezdetét veszi a próbaüzem, amelynek keretén belül az igénylõk megkez-dik a rendszer rendeltetésszerû használatát. A próbaüzem idõtartama a próbaüzem során feltárt hibák kijavításáig és a sikeres elfogadási tesztig tart. Az elfogadás tényérõl egy funkció/rendszer átadás-átvételi jegyzõkönyvet szükséges készíteni, mely a projekt vezetõjének feladata. A jegyzõ-könyvet az adott funkció vagy rendszer adatgazdája/folya-matgazdája hagyja jóvá.

5.2.4.2. Fejlesztõi felügyelet

Az éles üzem elsõ három hónapjában a fejlesztõi cso-portnak az IFO vezetõje által kijelölt kapcsolattartón ke-resztül folyamatos felügyeletet kell biztosítania, a

szerzõ-désben elõzõleg megállapodott szolgáltatási szint megál-lapodásoknak megfelelõen.

A fejlesztõi felügyelet idõszaka alatt történõ rendkívüli eseményekrõl jegyzõkönyveket kell készíteni (Rend-szer-felügyeleti jegyzõkönyv) és eljuttatni az IFO vezetõ-jéhez jóváhagyásra.

5.2.5. Átadás üzemeltetésre a KSZF felé

A projekt során készített, és a szerver és infrastruktúra üzemeltetéséhez szükséges dokumentációkat szükséges átadni a KSZF üzemeltetésért felelõs vezetõje számára. Az átadásról jegyzõkönyv készül.

5.2.6. Projektkönyvtár

Az IFO projektvezetõje gondoskodik az elektronikus, illetve kiemelt termékek esetén a papír alapú projekt-könyvtár naprakészségérõl, illetve az érintettek számára hozzáférés biztosításáról.

A dokumentumok eredeti példányai az aláíróknál és a projektkönyvtárakban találhatóak.

Az elektronikus, verziókezelt projektdokumentáció az Együttmûködési Portálon található: a http://e-min címen érhetõ el, a projektek menüpont alatt.

6. Záró rendelkezés

A jelen utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba.

Bajnai Gordons. k.,

nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter

7. Mellékletek

1. számú melléklet

Fejlesztési igény bejelentése (minta) Igénylõ szervezet és felhasználó adatai

Felhasználó neve:

Minisztérium neve:

Szervezeti egysége:

SZÁT:

Érintett alkalmazás/alkalmazások alapadatai Alkalmazás neve:

Igényelt szolgáltatás:

Igény rövid leírása:

Igény prioritása:

Megjegyzés:

2. számú melléklet

Szakértõi kiegészítõ információk adatlap (minta) Igény kezelése-szakértõk töltik ki (IFO)

Szakértõ neve:

Szolgáltatás besorolása:

Igény szakértõi leírása:

Javasolt megoldás:

Tervezett ráfordítás: <embernapban>

Tervezett kezdés: 2008. XX. YY.

Tervezett befejezés: 2008. XX. YY.

Kockázat megadása:

Megjegyzés:

3. számú melléklet

Igények megvalósításának nyomon követése adatlap (minta) Tény kezdés: 2008. XX. YY.

Tény véglegesítés: 2008. XX. YY.

Keletkezett dokumentumok:

Elektronikus elérése:

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 10/2008. (IX. 25.) NFGM

utasítása

a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által használt e-mail rendszer disztribúciós címeinek

létrehozásáról és karbantartásáról szóló eljárási rendrõl*

In document III. Utasítások, jogi iránymutatások (Pldal 190-194)