• Nem Talált Eredményt

A MINISZTÉRIUM NEM VEZETÕ BEOSZTÁSÚ DOLGOZÓINAK FELADATKÖRE

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 123-126)

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter utasítása

A MINISZTÉRIUM NEM VEZETÕ BEOSZTÁSÚ DOLGOZÓINAK FELADATKÖRE

Ügyintézõ

11. § (1) Az ügyintézõ gondoskodik a minisztériumi szervezeti egységek feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek közül a közvetlen vezetõje általi kijelölés szerinti ügyek érdemi döntésre való elõkészítésérõl, felhatalmazás esetén kiadmányozásról, valamint a végrehajtás szervezésérõl.

Ennek érdekében különösen:

a)ellátja a munkaköri leírásban meghatározott feladato-kat, illetõleg a munkakörével összefüggõ vagy – átmeneti-leg – azzal össze nem függõ azon feladatokat, amelyeknek végzésével vezetõje megbízza;

b)felelõs feladatainak a jogszabályoknak és a szakmai követelményeknek megfelelõ, határidõben történõ teljesí-téséért;

c)jogosult és köteles intézkedést kezdeményezni mun-kavégzését akadályozó körülmény esetén vezetõjénél.

(2) Az ügyintézõt akadályoztatása vagy távolléte esetén a közvetlen felettese által kijelölt másik ügyintézõ helyet-tesíti.

Ügykezelõ

12. §Az ügykezelõ a munkaköri leírásban részére meg-állapított, illetve a közvetlen vezetõje által kiadott felada-tokat a kapott utasítások és határidõk figyelembevételével, jogszabályok és ügyviteli szabályok ismeretében és betar-tásával végzi.

Fizikai alkalmazott

13. §A fizikai alkalmazott tevékenységével segíti az ér-demi ügyintézõi, ügyviteli feladatok ellátását, és ellátja mindazokat a kisegítõi feladatokat, amellyel – a munka-köri leírásában foglaltak szerint – a munkáltatói jogkör gyakorlója megbízza.

IV. Fejezet

MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSA 14. §A munkáltatói jogok gyakorlására a központi ál-lamigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az

államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény, a köztisztviselõk jogállásáról szóló – többször módosított – 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.), a Minisz-térium Közszolgálati Szabályzata, illetve külön jogszabá-lyok rendelkezései az irányadók.

V. Fejezet

AZ ÜGYINTÉZÉS FÕBB SZABÁLYAI A koordinációért felelõs vezetõ és ügyintézõ

kijelölése

15. §(1) Az ügy elintézéséért a miniszter, az államtitkár, a kabinetfõnök vagy a Szabályzat szerint illetékes szakál-lamtitkár által kijelölt szervezeti egység vezetõje felelõs.

(2) Több szakállamtitkárt érintõ ügy esetén az államtit-kár vagy az államtitállamtit-kárt helyettesítõ jogkörében a koordi-nációs és jogi szakállamtitkár jelöli ki az ügyintézés koor-dinálására jogosult és köteles szakállamtitkárt.

(3) A koordinációval megbízott vezetõ által kijelölt ügyintézõ vagy vezetõ az egységes állásfoglalás kialakítá-sa céljából köteles egyeztetni az ügy tartalma szerint érin-tett minisztériumi szervezeti egységgel. Eltérõ vélemény esetén meg kell kísérelni a vélemény egyeztetését, ennek hiányában a véleményeltérést és a vitás kérdéseket az ügy-iraton rögzíteni kell.

Tájékoztatási kötelezettség

16. §(1) A vezetõ köteles az irányítása alá tartozó mun-katársakat rendszeresen tájékoztatni a feladataik ellátásá-hoz szükséges döntésekrõl és utasításokról, továbbá az egyes konkrét ügyek és feladatok megoldásához nélkülöz-hetetlen tényekrõl, elvekrõl és döntésekrõl.

(2) Amennyiben a vezetõ az (1) bekezdésben meghatá-rozott kötelezettségének a beosztott vezetõ vagy ügyintézõ írásbeli kérelme ellenére sem tesz eleget, a beosztott ve-zetõ és az ügyintézõ az irányítást gyakorló veve-zetõ felette-séhez fordulhat.

(3) A munkatársak haladéktalanul kötelesek tájékoztat-ni vezetõjüket, amennyiben a munkájuk során szakmai vagy közéleti szempontból érzékeny ügyben érkezik hoz-zájuk megkeresés, illetve ilyen ügyben intézkedést kell tenniük.

(4) A sajtó részérõl érkezõ megkeresésekrõl a munka-társak (szakállamtitkári szintig bezárólag) kötelesek tájé-koztatni felettesüket és a Sajtóosztályt.

Felelõsség az ügyintézés színvonaláért és az ügyintézési határidõk betartásáért

17. §(1) A megbízott vezetõ vagy ügyintézõ köteles az ügy elintézése érdekében a jogszabályok, szakmai köve-telmények, valamint a Ktv.-ben és a minisztérium belsõ szabályzataiban meghatározott általános elõírások betartá-sával, az érdekelt szervezeti egységekkel, vezetõkkel, ügyintézõkkel együttmûködve a szükséges intézkedéseket megtenni.

(2) Amennyiben jogszabály vagy az erre jogosult vezetõ az ügy elintézésére határidõt állapít meg, és a határidõ be-tartására valamilyen okból elõreláthatólag nincs lehetõ-ség, az ügy intézésével megbízott köteles ezt a tényt az okok megjelölésével együtt felettesével írásban közölni és intézkedést kezdeményezni.

(3) Amennyiben a szervezeti egységek vezetõi a mun-kafeltételeket tekintve az ügyintézés színvonalát és a ha-táridõk betartását akadályozó vagy lehetetlenné tevõ kö-rülményt észlelnek, kötelesek errõl – a szolgálati út betar-tásával – haladéktalanul tájékoztatni az irányításukat el-látó vezetõt.

(4) Az ügyintézés színvonaláért és a határidõk betartá-sáért az ügy intézésével megbízott személy jogszabályban megállapított felelõsséggel tartozik.

(5) Az ügyintézés szakmai követelményeit, beleértve az ügyiratok kezelését, az államtitok és a szolgálati titok megõrzését, az adatvédelem és a közérdekû adatok nyilvá-nosságának biztosítását jogszabályok, valamint utasítások és szabályzatok tartalmazzák.

(6) Feladat ellátására irányuló intézkedés általában írás-ban tehetõ. Szóírás-ban történt intézkedés tartalmát az utasított köteles az ügyiraton rögzíteni.

A kiadmányozás rendje

18. §(1) A miniszter – akadályoztatása esetén az állam-titkár – kiadmányozza a jogszabály kiadására, a kor-mány-elõterjesztés (jelentés) benyújtására irányuló vagy a köztársasági elnök, az Országgyûlés, annak tisztségviselõi és bizottságai, az országgyûlési képviselõk, a megyei köz-gyûlések elnökei, a Kormány tagjai, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsõbb Bíróság elnöke, az Állami Számve-võszék elnöke, a legfõbb ügyész, az állampolgári jogok or-szággyûlési biztosa és a külön biztosok, valamint a politi-kai pártok vezetõi részére küldendõ iratot.

(2) Az államtitkár kiadmányozza

a)a képviselõi kérdésekre adott válaszokat, továbbá a feladatkörében keletkezett és az (1) bekezdésben nem em-lített iratokat;

b) a miniszter, illetve minisztérium hatáskörébe tar-tozó, a szabálysértésekrõl szóló 1999. évi LXIX. törvény

116. §-a (2) bekezdésénekc)pontja alapján a miniszter ál-tal gyakorolható méltányossági döntéseket;

c)a miniszter által irányított államigazgatási szervek te-vékenységének törvényességi és szakszerûségi ellenõrzé-sével kapcsolatos intézkedéseket;

d)jogszabályban meghatározott esetben a miniszter irá-nyítása alá tartozó államigazgatási szerv döntéseinek elõ-zetes vagy utólagos jóváhagyása iránti intézkedést;

e) feladat elvégzésére vagy mulasztás pótlására irá-nyuló, felügyelõségek részére adott egyedi utasítást;

f) a felügyelõségek jelentéstételre vagy beszámolóra való kötelezését;

g)a területi szervek összességét érintõ intézkedést.

(3) A területi szerveket érintõ utasítás tartalmát, minisz-teri kiadmányozás elõtt egyeztetni kell az államtitkárral.

(4) A kabinetfõnök kiadmányozza a feladatkörében ke-letkezett iratokat.

(5) A miniszter által átruházott jogkörben, a miniszter nevében eljárva a koordinációs és jogi szakállamtitkár kiadmányozza

a)a közigazgatási egyeztetés során a más minisztérium által küldött megkeresésre adandó választ;

b)a miniszter egyetértéséhez kötött más miniszter által kiadásra kerülõ rendelet eredeti példányán feltüntetendõ egyetértõ nyilatkozatot;

c)a miniszter, illetve minisztérium hatáskörébe tartozó hatósági, szakhatósági döntéseket.

(6) A szakállamtitkár kiadmányozza:

a) a miniszter által átruházott jogkörben, a miniszter nevében eljárva a 3. számú mellékletben meghatározott ügyekben keletkezett iratokat;

b)a saját szakmai területét érintõ, a miniszter, az állam-titkár, a szakállamtitkárok részére készített javaslatokat, véleményeket, valamint az 5. § (4) bekezdése szerinti irá-nyítási jogkörébõl adódó iratokat, továbbá a kizárólag sa-ját szakmai területét érintõ, az (1)–(4) bekezdésben nem említett iratokat;

c) a kizárólag saját szakmai területét érintõen az (1)–(4) bekezdésben nem említett intézkedéseket és utasí-tásokat az általa irányított területi szervek tekintetében.

(7) A fõosztályvezetõ kiadmányozza a miniszter által átruházott jogkörben, a miniszter nevében eljárva a 3. szá-mú mellékletben meghatározott ügyekben, valamint a ve-zetése alatt álló fõosztály ügykörébe tartozó, továbbá az irányítását gyakorló vezetõ által hatáskörébe utalt ügyben keletkezett, más kiadmányozási jogkörébe nem tartozó iratokat.

(8) A Miniszteri titkárságot, illetve az Államtitkári tit-kárságot vezetõ fõosztályvezetõ-helyettes kiadmányozza a feladatkörét érintõ ügyekben keletkezett iratokat.

(9) A fõosztályvezetõ-helyettes, az osztályvezetõ kiad-mányozza az irányítást gyakorló vezetõ által meghatáro-zott ügyben keletkezett iratokat.

(10) A közbensõ intézkedést az ügyintézõ külön felha-talmazás nélkül kiadmányozhatja, felelõs azonban intéz-kedésének szakszerûségéért és célszerûségéért, valamint az ügyintézési határidõ megtartásáért.

VI. Fejezet

A MINISZTÉRIUM KÉPVISELETE

19. § (1) A miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó ügyekben minisztériumi nyilatkozatot tenni a miniszter, il-letve a miniszter hozzájárulásával vagy akadályoztatása esetén az államtitkár, a szakállamtitkárok jogosultak.

(2) A Minisztériumot más szerv elõtt, illetõleg más szerv által szervezett rendezvényen a képviseletre jogosult kifejezett felhatalmazása esetén az (1) bekezdésben fel nem sorolt vezetõ vagy ügyintézõ is képviselheti (kikül-dött minisztériumi képviselõ).

(3) A kiküldött minisztériumi képviselõ felhatalmazása körében, illetõleg a beosztásából következõ hatáskörében nyilváníthat véleményt. A képviselt álláspontjáról a képvi-seleti felhatalmazást adó vezetõt és közvetlen felettesét tá-jékoztatni köteles.

(4) A Minisztérium más – hazai vagy külföldi – szerv ál-tal létesített bizottságában, testületében történõ állandó képviseletéhez a miniszter hozzájárulása szükséges. A tes-tületi képviselet naprakész nyilvántartásáról a kabinetfõ-nök gondoskodik.

VII. Fejezet

A MINISZTÉRIUM SZERVEZETI TAGOZÓDÁSA ÉS AZ EGYES SZERVEZETI EGYSÉGEK

FELADATAI

20. §(1) A Minisztérium a miniszteri kabinetre, fõosztá-lyokra és titkárságokra, a fõosztály osztáfõosztá-lyokra tagozódik.

(2) A miniszter irányítása alá tartozó szervezeti egy-ségek:

A)Miniszteri kabinet, amelynek vezetõje, a kabinetfõ-nök által közvetlenül irányított szervezeti egységek:

a)Miniszteri titkárság

b) Kommunikációs, humánpolitikai és parlamenti fõ-osztály

ba) Sajtóosztály

bb) Társadalmi kapcsolatok és környezeti nevelés osztály

bc)Humánpolitikai osztály bd) Parlamenti osztály c)Költségvetési fõosztály ca)Fejezeti költségvetési osztály cb)Pénzügyi és számviteli osztály

cc)Vagyongazdálkodási és vagyonkezelési osztály

B)Ellenõrzési fõosztály a)Belsõ ellenõrzési osztály b)Fejezeti ellenõrzési osztály

(3) Az államtitkár irányítása alá tartozó szervezeti egység:

a)Államtitkári titkárság

b)Államigazgatás-koordinációs fõosztály ba)Szervezetrendszer-irányítási osztály bb)Felügyeleti osztály

(4) A koordinációs és jogi szakállamtitkár irányítása alá tartozó szervezeti egységek:

a)Koordinációs és jogi szakállamtitkári titkárság b)Közigazgatási és jogi fõosztály

ba)Jogszabály-elõkészítõ osztály

bb)Közigazgatási, koordinációs és hatósági osztály bc)Szervezési és ügykezelési osztály

bd)Biodiverzitás osztály c)Informatikai fõosztály

ca)Ágazati informatikai koordinációs osztály cb)Környezetvédelmi informatikai osztály

(5) A környezetmegõrzési szakállamtitkár irányításával mûködõ szervezeti egységek:

a)Környezetmegõrzési szakállamtitkári titkárság b)Környezetmegõrzési fõosztály

ba)Integrált szennyezésmegelõzési osztály

bb) Környezet-egészségügyi, -biztonsági és hatásvizs-gálati osztály

c)Hulladékgazdálkodási fõosztály ca)Gazdasági szabályozási osztály cb)Hulladékkezelési osztály d)Környezetfejlesztési fõosztály da)Levegõ, zaj és közlekedési osztály

db) Fejlesztéskoordinációs és környezettechnológiai osztály

(6) A természetvédelmi szakállamtitkár irányítása alá tartozó szervezeti egységek:

a)Természetvédelmi szakállamtitkári titkárság b)Természetmegõrzési fõosztály

ba)Ökológiai osztály bb)Natura 2000 osztály bc)Birtokügyi osztály

bd)Természetvédelmi monitoring osztály c)Nemzeti parki és tájvédelmi fõosztály

ca)Agrárharmonizációs és vagyonkezelési osztály cb)Tájvédelmi és ökoturisztikai osztály

cc)Természetvédelmi õrszolgálati és erdészeti osztály cd)Barlang- és földtani osztály

(7) A vízügyi szakállamtitkár irányítása alá tartozó szer-vezeti egységek:

a)Vízügyi szakállamtitkári titkárság b)Vízkár-elhárítási fõosztály

ba)Árvízvédelmi, folyó- és tószabályozási osztály bb)Vízrendezési és térségi vízpótlási osztály

c)Vízgyûjtõ-gazdálkodási fõosztály ca)Vízgyûjtõ-gazdálkodási osztály cb)Felszíni vizek védelmének osztálya cc)Felszín alatti vizek védelmének osztálya

cd)Talajvédelmi és környezeti kármentesítési osztály d)Vízgazdálkodási fõosztály

da)Vízellátási osztály

db)Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási osztály dc)Vízügyi koordinációs osztály

(8) A Környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár irá-nyítása alá tartozó szervezeti egységek:

a) A Környezet- és klímapolitikai szakállamtitkári tit-kárság

b)Stratégiai fõosztály

ba)Környezetpolitikai osztály bb)EU koordinációs osztály

c)Nemzetközi kapcsolatok és klímapolitikai fõosztály ca)Nemzetközi kapcsolatok osztály

cb)Klímapolitikai osztály

A MINISZTER IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 123-126)