• Nem Talált Eredményt

A kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések

6.1. A gyermekműsorok hatósági kontrollja

A Médiatanács rendszeres időközönként vizsgálja az Mttv. kiskorúak védelmét szolgáló nor-máinak betartását a gyermekműsorokra vonatkozóan.

Az Mttv. hatálybalépését követően az NMHH a korábbi hatósági gyakorlatnak megfele-lően folytatta az ún. gyermeksáv rendszeres vizsgálatát, amely mindig egy előre kiválasztott hétvégére terjed ki. Az RTL Klub, a TV2, valamint az m2 azon műsorszámai kerültek be a mintába, amelyeket a televíziók „gyermek- és ifjúsági műsoraik” körébe utaltak a jegy-zőkönyveikben. Az analízis során a mintában szereplő műsorszámok pozitív, a gyermekek normális pszichológiai fejlődését segítő tartalmak feltérképezésére is sor kerül.

A hatóság a műsorszámok kvalitatív vizsgálatakor hét tartalmi elem mentén – problémás és felnőtt téma, erőszak, félelem, szex, meztelenség, kábítószer és közönséges, trágár nyelvezet – írja le az alkotásokat; ha valamelyik elem előfordul, akkor a programokat az egyes témakö-rökön belül mélyebb, részletesebb elemzésnek vetik alá. Elemzik azt, hogy fellelhetők voltak-e olyan eszközök a műsorszámon belül, amelyek segítséget nyújtanak a védett korcsoportba tartozó gyermekeknek a látottakkal szembeni távolságtartás kialakítására, a bemutatott erő-szak, szexualitás vagy egyéb ártalom dekódolására, átértékelésére.

A gyermeksáv vizsgálat alapján a Médiatanács összesen két esetben tapasztalt jogsértést.

A 460/2012. (III. 7.) sz. határozatában megállapította, hogy az M-RTL Televízió Zrt. RTL Klub csatornáján 2011. október 29-én sugárzott Yakari – Farkaskaland, a 2011. október 30-án sugárzott Szilveszter és Csőrike kalandjai – Guda átka, valamint a Szilveszter és Csőrike kalandjai – Tiki-Talány c. műsorszámok közzétételével megsértette az Mttv. 9. § (3) bekez-désében foglalt előírást. A Médiatanács az Mttv. 9. § (3) bekezbekez-désében foglaltak megsértését állapította meg a 2039/2012. (XI. 21.) sz. határozatában is a Magyar Televízió Nonprofit Zrt.-vel szemben lefolytatott eljárásában az m2 állandó megnevezésű csatornáján 2012. má-jus 27-én sugárzott Geronimo Stilton – Bálnakaland c. műsorszám közzétételével kapcsolat-ban. A Médiatanács mindkét esetben a legenyhébb – az Mttv. 186. § (1) bekezdés szerinti felhívás – jogkövetkezményt alkalmazta a médiaszolgáltatókkal szemben.

6.2. A klasszifikációs ajánlás felhívásokkal, piktogramokkal kapcsolatos szabá-lyainak vizsgálata sajtótermékben, honlapon, teletexten, képújságban

A Médiatanács 1765/2011. (XII. 1.) sz. határozatában elrendelte a médiatartalmak korha-tár-besorolásánál irányadó szempontokra, az egyes műsorszámok közzététele előtt és közben alkalmazható jelzésekre, illetve a minősítés közlésének módjára vonatkozó jogalkalmazási gyakorlat elvi szempontjai c. ajánlás felhívásokkal, piktogramokkal kapcsolatos szabályainak negyedéves periodicitással megvalósuló vizsgálatának lefolytatását. A vizsgálat célja kettős volt: egyrészt feltérképezni, hogy a médiaszolgáltatók mennyiben veszik figyelembe a Média-tanács ajánlásában lefektetett megjelenítéssel kapcsolatos kívánalmakat, másrészt ellenőrizni a nyomtatott és az elektronikus sajtóra vonatkozóan előírt törvényi kötelezettségek teljesülé-sét a műsorszámok korhatári besorolásával összefüggésben.

A hatóság rendszeresen figyeli, hogy a médiatartalom-szolgáltatók (televíziók, nyomtatott- és elektronikus sajtó) miként használják az új klasszifikációs ajánlás által javasolt műsorszá-mok közzététele előtt és közben alkalmazható jelzéseket.

A vizsgált mintában 21 médiaszolgáltatás [ATV, Duna Tv, Filmmúzeum, Hálózat Tv, m1, m2, OzoneNetwork, Story5, Story4, Pax Tv, RTL Klub, Spektrum, TV2, Hír Tv, Pap-rika Tv, Spektrum Home (Deko), Autonómia Tv (Duna 2), Echo Tv, Vital Tv, Muzsika Tv, Lifenetwork] havi egy-egy napi adását elemzik. A vizsgálat a médiaszolgáltatók teletext olda-lait is érinti, de a 21 csatornából mindössze 9 rendelkezik teletexttel: ATV, Duna Tv, m1, m2, RTL Klub, Spektrum, TV2, Hír Tv, Autonómia Tv (Duna 2).

Megállapítható, hogy a vizsgált csatornák az ajánlás szerint leírtak alapján közlik a kor-határi kategóriának megfelelő minősítést. A vizsgált televíziók piktogramhasználatáról álta-lában elmondható, hogy az ajánlás útmutatásait figyelembe véve, megfelelően alkalmazzák a képjeleket, élnek a különböző alternatívák (pl. a kép jobb vagy bal alsó sarkában történő elhelyezés) adta lehetőségekkel.

A hatóság havi rendszerességgel ellenőrzi a médiaszolgáltatók internetes honlapjait is a tekintetben, hogy a műsorokról szóló tájékoztatás kapcsán az Mttv. 10. § (7) bekezdésében előírtaknak megfelelően feltüntetik-e a műsorszámok 9. § szerinti minősítését. A vizsgálat az alábbi honlapokra terjed ki: atv.hu, dunatv.hu (+autonomia), filmmuzeum.hu, halozat.hu, mtv.hu (m1, m2), ozonenetwork.hu, story5.hu, story4.hu, pax-tv.hu, rtlklub.hu, spektrumtv.

hu, tv2.hu, hirtv.hu, tvpaprika.hu, spektrumhome.hu, echotv.hu, vitaltv.hu, muzsikatv.hu, lifenetwork.hu. A 2012. szeptember 3-i hatósági ellenőrzés szerint a 19 internetes honlap kö-zül csak 6 (filmmuzeum.hu, halozat.hu, story5.hu, story4.hu, rtlklub.hu, tv2.hu) alkalmazta megfelelő módon az ajánlásban megfogalmazott jelzéseket. A többi 13 internetes honlap nem tüntetette fel műsorszámai mellett a korhatár-kategóriára utaló jelzést.

Az Mttv. 10. § (7) bekezdésében foglaltak teljesülésének három havi ellenőrzését a hatóság az internetes műsorújságokra is kiterjesztette. A port.hu, tvmusor.hu, tvmagazin.hu, cspv.hu az ajánlásban megfogalmazott módon alkalmazzák a médiaszolgáltatók műsorára vonatkozó jelzéseket. Az animare.hu azonban nem jelzi a műsorszámok címe mellett a korhatár-kategóriát.

A rendszeres vizsgálat nem kerüli el a nyomtatott sajtótermékeket sem. A kontroll orszá-gos (Blikk, Bors, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszabadság, Népszava) és megyei napi-lapokra terjed ki (24 óra, Békés Megyei Hírlap, Dél-Magyarország, Délvilág, Dunaújvárosi Hírlap, Észak-Magyarország, Fejér Megyei Hírlap, Hajdú-Bihari Napló, Heves Megyei Hírlap,

Kelet-Magyarország, Kisalföld, Napló, Nógrád Megyei Hírlap, Petőfi Népe, Somogyi Hírlap, Tolnai Népújság, Új Dunántúli Napló, Új Néplap, Vas Népe, Zalai Hírlap).

A Médiatanács az Mttv. 10. § (7) bekezdésében foglaltak megsértését összesen 22 esetben állapította meg, és a jogsértés csekély súlyára és az ismételtség hiányára tekintettel mindegyik esetben az Mttv. 186. § (1) bekezdés alapján alkalmazható jogkövetkezmény mellett döntött, azaz felhívta a médiaszolgáltatókat, hogy a határozat közlésétől számítva haladéktalanul te-gyenek eleget a jogszerű magatartás követelményének, és tartózkodjanak a jövőbeni jogsér-tésektől.

6.3. Hatósági ellenőrzés a médiaszolgáltatók jegyzőkönyvei alapján

Az ORTT az 1497/2002. (X. 17.) sz. határozatával elrendelte, hogy valamennyi országos, körzeti, illetve helyi frekvenciás és műholdas televíziónak – heti rendszerességgel – meg kell küldenie jegyzőkönyvét a hatóságnak ellenőrzés céljából, különös tekintettel a kiskorúak vé-delmére. Ennek alapján a Hivatal, illetve elődje, az ORTT Irodája 2004 januárjától havi bontásban dolgozza fel, hogy a médiumok megfelelően tették-e közzé műsoraikat. A jegy-zőkönyvek alapján folytatott havi vizsgálat tehát 2004 óta folyamatos. Természetesen 2011.

január 1. óta az adatokat az Mttv. alapján dolgozzák fel, az ellenőrzés jelenleg 68 médiaszol-gáltatót érint. A médiumok által elektronikus úton beküldött jegyzőkönyvek az önbevallásra építő figyelés alapját képezik. Ennek megfelelően három szempont szerint történik a beérkező adatok feldolgozása és ellenőrzése:

– a 10. § (1) bek. c) és d) pontjában foglaltak szerint a műsorszámot megfelelő idősávban tették-e közzé;

– a 10. § (1) bek. f) pontja alapján a műsorelőzetest megfelelő idősávban sugározták-e;

– a 167. § (1) bekezdése szerint eleget tettek-e az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A Médiatanács nyolc alkalommal állapított meg jogsértést az Mttv. alapján feldolgozott jegy-zőkönyvek átvizsgálása során.

6.4. Hatósági eljárások állampolgári bejelentések alapján

A korábbi évekhez hasonlóan a Médiatanács állampolgári bejelentések alapján is folytatott hatósági eljárást, hangsúlyozni kell azonban, hogy az eljárás megindítása hivatalból történt ezekben az esetekben is. A bejelentés alapján született közigazgatási határozatok közül hármat emelünk ki. Az 1326/2012. (VII. 18.) sz. és az 1057/2012. (VI. 6.) sz. határozatok bemutatá-sa azért indokolt, mert nagyszámú közönséget vonzó műsorok kapcsán elkövetett jogsértést tárnak fel, az 1023/2012. (V. 30.) sz. határozata pedig azért érdekes, mert a műsorvezetők

„gondatlansága” eredményezte a helytelen korhatári besorolást.

A Médiatanács 1326/2012. (VII. 18.) sz. határozata az M-RTL Televízió Zrt. RTL Klub csatornáján 2012. március 17-én sugárzott Csillag születik c. műsorszámmal kapcsolatban született, amellyel kapcsolatban több bejelentés is érkezett. A nézők azt kifogásolták, hogy Plazma, az egyik nehéz sorsú fiatal versenyző, szexuális kontextusban használt goromba,

közönséges fordulatokat tartalmazó rapszámot adott elő. A Médiatanács határozatában megállapította, hogy az elemzett produkció a benne előforduló vulgáris kifejezések mi-att nem felelt meg a III. korhatár-kategória szempontjainak, továbbá az előadás köré épí-tett történet és a zsűri értékelése káros üzenetet közvetíépí-tett a védendő korosztály számára, ezért a műsorszámot eggyel magasabb, azaz IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni.

A műsorrész által közvetített üzenet káros hatását fokozhatta, hogy a felvett anyagokból szer-kesztett műsort az egyik legnézettebb műsorsávban (kora este) vetítette a médiaszolgáltató egy különösen népszerű tehetségkutató show első adásaként. A Médiatanács az Mttv. 9. § (5) bekezdésének és 10. § (1) bek. c) pontjának megsértése miatt hatmillió Ft bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóval szemben, a 10. § (1) bek. f) pontjának megsértése miatt pedig három-millió Ft-ot.

A Médiatanács 1057/2012. (VI. 6.) sz. határozata a Neo FM 2012. február 7-én sugárzott Bumeráng c. műsorszámához köthető, amellyel kapcsolatban természetvédők azt a WWF-nek tulajdonított hírt kifogásolták, hogy nemsokára kihalnak az oroszlánok. A műsorvezetők arról beszéltek, hogy „ez a tény senkit sem érdekel itt, ahol élünk, hiszen kinek hiányozna az oroszlán, egyébként is a cápákat már régen ki kellett volna irtani”. Ezután rátértek arra, hogy mivel nem lehet az összes kihalófélben lévő állatot megmenteni, ők mely fajokat mentenék meg inkább. Ezzel kapcsolatosan az egyes állatfajok „hasznosságáról” elmélkedtek, leginkább olyan megállapításokat tettek, hogy a felsorolt állatok semmire sem jók. A szegmens végén hallgatói üzeneteket olvastak fel, amelyek megerősítették a korábban elhangzott, kifogásol-ható tartalmakat az állatokkal, valamint a környezetvédőkkel kapcsolatban. A Médiatanács a természetvédők által sérelmezett tartalommal kapcsolatban törvénysértést nem állapított meg, de a műsorszám hatósági ellenőrzése során felmerült a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések sérelme, mert a szóban forgó műsorszám műsorvezetői előszeretettel nyúltak olyan témákhoz is, amelyek némileg burkolt formában szexuális utalásokat tartalmaztak.

A műsorvezetők arról beszélgettek, melyik kiöregedőben lévő női hírességgel sikerülne sze-xuális kapcsolatra lépniük mintegy annak mintájára, hogy a régebbi autótípusokhoz is egy-re olcsóbban lehet hozzájutni (Bochkor: „Van-e értelme felcsípni egy akkori Baywatch-os luvnyát? Mert lehet, hogy be tudsz hatolni már az intim szférájába ma…”; Boros: „Kellene egy katalógus…” Bochkor: „Dugja meg a Baywatch sztárját!”); illetve azt tárgyalták, hogy New Yorkban már van óvszerfutár. A Médiatanács arra az álláspontra helyezkedett, hogy a műsorszámban felmerült témák problematikus bemutatási módja, a műsorvezetők többsége által – még ha provokatív, szarkasztikus módon is – képviselt üzenetek félreérthetősége, vala-mint a műsor helyenként közepesen erős trágárságot is tartalmazó nyelvezete miatt a műsor-számot a médiaszolgáltatónak a III. korhatári kategóriába soroltan kellett volna sugároznia.

A Médiatanács határozatában megállapította, hogy a médiaszolgáltató megsértette az Mttv.

9. § (4) bekezdésben és 10. § (2) bek. a) pontjában foglaltakat és 250 ezer Ft összegű bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót.

A Médiatanács fent említett 1023/2012. (V. 30.) sz. határozata a Tilos Kulturális Alapít-vány médiaszolgáltató Tilos Rádió állandó megnevezésű csatornáján 2012. március 14-én 7 órától sugárzott Kolorlokál c. műsorszámához köthető. A műsorszám kapcsán állampolgári bejelentők azt kifogásolták, hogy a médiaszolgáltató két beszélgetés közt zenét sugárzott, ám a zene alatt a stúdióban bekapcsolva maradt a mikrofon, így hallhatóvá vált a stúdióban lezaj-lott obszcén párbeszéd. A Médiatanács határozatában megállapította, hogy a műsorszámban

elhangzott obszcén káromkodások alkalmasak voltak arra, hogy azokat a tizenkét éven aluli hallgatóság ne értse meg vagy félreértse. A műsorvezetők szájából elhangzó sértő kifejezések, a nemi szervek említése, valamint a szexuális töltetű káromkodások a tizenkét éven aluli hall-gatókban azt az érzetet kelthették, hogy közönséges, durva nyelvezet használata helyénvaló, kívánatos, a mindennapi szituációkban alkalmazható és alkalmazandó kommunikációs tech-nika. Tekintettel arra, hogy a műsorban elhangzott trágár kifejezéseket a tizenkét éven aluli hallgatók koruknál fogva nem érthették meg vagy félreérthették, a műsorszámot az Mttv.

szerinti III. korhatári kategóriába kellett volna sorolni. A törvénysértés miatt a Médiatanács 50 ezer Ft bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót.

6.5. Az Mttv. 9. § normáinak rendszeres figyelése

A hatóság munkaterve alapján havonta ellenőrzi az Mttv. 9. § normáinak betartását. A kont-roll alapján törvénysértést tapasztalt – többek között – az RTL Klubon sugárzott Csak szex és más semmi, valamint az Éjjeliőr a hullaházban c. műsorszámok kapcsán.

A Médiatanács hatósági eljárást folytatott le az M-RTL Televízió Zrt.-vel szemben az RTL Klub csatornán 2011. november 1-jén sugárzott Csak szex és más semmi c. műsorszámmal kapcsolatban. Az alkotás a vígjáték keretei között dolgozta fel a 30 évesek tipikus magánéleti kérdéseit (párválasztás, szexuális és érzelmi élet, férfi-nő kapcsolata, gyerekvállalás, családala-pítás, elköteleződés, promiszkuitás stb.). Ezek éppen olyan témák, amelyek – eltérő színezettel és hangsúlyokkal – a serdülőkorba lépő (11–13 éves) vagy már serdülő (14–18 éves) fiatalokat is a leginkább foglalkoztatják. A vizsgált film a felnőtt témákat, az ábrázolt kényes kérdéskö-röket nem minden esetben kezelte a 16 év alattiak értelmi és érzelmi szintjének megfelelően.

A műsorszámban a szexualitás témája is fokozottan jelen volt. és a nyelvezetére jellemző volt a trágár kifejezések, szavak használata, valamint öndestruktív magatartásmintát is megjelení-tett. A problémás témák (szexualitás és öngyilkosság) feldolgozási módja alkalmas lehetett a gyermekek biztonságérzetének megzavarására. A fentiek miatt a Médiatanács 739/2012. (IV.

18.) sz. határozatában megállapította, hogy a műsorszám eggyel magasabb, azaz IV. korhatári kategóriába sorolandó, ezért a médiaszolgáltató megsértette az Mttv. 9. § (5) bek., a 10. § (1) bek. c) és f) pontjait. A Médiatanács a műsorszám helytelen besorolása miatt ötmillió Ft bírságot, a műsorszám műsorelőzeteseinek összesen tizenhárom alkalommal, 21 órát megelő-zően történt sugárzása miatt 1,5 millió Ft bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóval szemben.

A Duna Televízió Nonprofit Zrt. Autonómia csatornáján 2011. január 18-án 21 óra 11 perctől sugárzott Éjjeliőr a hullaházban c. műsorszám és előzetesei közzétételével megsér-tette a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, amelynek következtében a Médiatanács 922/2011. (VII. 6.) sz. határozatában 50 ezer Ft bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót. Az eljárás tárgyát képező műsorszám műfaját tekintve horror, thriller, amelynek központi témája a sorozatgyilkosság, a szexuális erőszak, valamint a bűnelkövető tetteinek élethű, részletekbe menő szemléltetése. A műsorszámban olyan témaként jelent meg a hullaházba kerülő női áldozatok egymás utáni gyilkosságainak és meggyalázásainak ismertetése, amelyek feldolgozásmódjuknál fogva a kellő élettapasztalattal nem rendelke-ző fiatal nérendelke-zők erkölcsi fejlődését károsan befolyásolhatták. Az alkotásra jellemrendelke-ző volt a naturális ábrázolásmód, a hidegvérrel elkövetett, durva, brutális tettek bemutatása, ami

társadalmilag káros üzenetet hordozott, hiszen a rendőrségi nyomozó követte el a gyilkos-ságsorozatot. Mindezek indokolttá tették a műsorszám magasabb, V. korhatári kategóriába történő sorolását.