• Nem Talált Eredményt

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter utasításai

In document tör vény (Pldal 192-200)

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 12/2008. (HÉ 52.) KHEM

utasítása

az országgyûlési képviselõk részére adandó válaszok elõkészítésérõl és a parlamenti kapcsolattartás

rendjérõl

Az országgyûlési képviselõi kérdésekre adott válaszok elkészítése során megkülönböztetett figyelmet kell fordí-tani a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztéri-um (a továbbiakban: minisztériMinisztéri-um) munkájának egységes megjelenítésére, a válaszok szakmai, társadalmi megala-pozottságára, az Országgyûlés Házszabályában foglalt kö-vetelmények teljesítésére, az elõírt határidõk betartására, ennek érdekében az országgyûlési képviselõk részére adandó válaszok elõkészítésérõl és a parlamenti kapcsolat-tartás rendjérõl a következõk szerint rendelkezem:

Általános rendelkezések 1. §

Az országgyûlési képviselõk részére adandó válaszok elõkészítésére és a parlamenti kapcsolattartásra a minisz-térium Szervezeti és Mûködési Szabályzatában és az Irat-kezelési Szabályzatában foglaltakat az utasításban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

2. §

(1) A minisztérium munkájának az Országgyûlés elõtti egységes megjelenítése érdekében valamennyi írásbeli és szóbeli országgyûlési képviselõi megkeresés intézését a Parlamenti és Koordinációs Fõosztály Parlamenti Osztá-lya (továbbiakban: Parlamenti Osztály) koordinálja, vala-mint véglegesíti a válaszokat.

(2) Az Országgyûlés Hivatalától elektronikus úton érke-zõ interpellációkat, kérdéseket, napirenden kívüli felszóla-lásokat a Parlamenti Osztály feljegyzés kíséretében soron kívül elektronikus úton (faxon, e-mailben) továbbítja a tárgy szerint érintett szakmai fõosztálynak, egyidejûleg a megkeresés tartalmáról az érintett szakmai fõosztály fel-ügyeletét ellátó szakállamtitkárt/kabinetfõnököt (a továb-biakban együtt: felsõvezetõ) tájékoztatja.

(3) Az érintett szakmai fõosztály ügyintézõje a közvet-len vezetõje és felsõvezetõje által – személyesen vagy táv-beszélõn – jóváhagyott választervezetet közvetlenül elekt-ronikus úton is megküldi a Parlamenti Osztálynak. A fel-sõvezetõ írásbeli jóváhagyásával ellátott választervezetet utólag, papíralapon adja át.

3. §

(1) A minisztériumba érkezõ országgyûlési képviselõi megkeresés eredeti példányát a Központi Iktatóból köz-vetlenül a Parlamenti Osztályra kell küldeni.

(2) A címzett a másolati példányon értesül a levél beér-kezésérõl és arról, hogy azt intézkedés végett a Parlamenti Osztály kapta meg, amely – az érintett felsõvezetõ egyide-jû tájékoztatása mellett – gondoskodik a megkeresés ügy-iratba helyezésérõl, az elintézési határidõ megjelölésérõl és az illetékes szakmai fõosztály kijelölésérõl, majd a vá-lasz véglegesítésérõl és miniszteri jóváhagyásra, illetve aláírásra történõ elõterjesztésérõl.

4. §

(1) A miniszteri válaszok Parlamenti Osztály által meg-adott határidõre történõ elkészítéséért és azok szakmai megalapozottságért, valamint a társadalmi hatások bemu-tatásáért a szakterület szerint érintett felsõvezetõ felelõs.

(2) Ha az országgyûlési képviselõi megkeresés más szakterületet is érint, a további érintett felsõvezetõ bevo-násáról a megadott határidõn belül az elsõ helyi felelõs gondoskodik.

(3) A más tárca hatáskörét is érintõ válaszok elkészíté-séhez a Parlamenti Osztály részanyagot kér.

5. §

A távbeszélõn érkezõ információkérések esetén a meg-keresett köztisztviselõnek tájékoztatni kell az országgyû-lési képviselõt, hogy adatigénylését írásban megerõsítve küldje meg a Parlamenti Osztálynak, ahol – figyelembe véve a tájékoztatásra vonatkozó törvényi elõírásokat – gondoskodnak a megadható információk összegyûjtésérõl és eljuttatásáról, valamint az átadott anyagok nyilvántartá-sáról.

Az interpellációkkal, kérdésekkel, napirenden kívüli felszólalásokkal kapcsolatos válaszok elõkészítése

6. §

A válaszokkal szemben támasztott követelmény, hogy azok tartalmazzák az országgyûlési képviselõ megállapí-tásaira és kérdéseire adandó tájékoztatást és érveket. A vá-laszok lényegre törõek, szakmailag megalapozottak,

vilá-gos stílusúak, informatívak, a szóban elhangzó válaszok pedig élõbeszédet követõek legyenek.

7. §

(1) Az azonnali kérdésekre és a napirenden kívüli fel-szólalásokra a megadott cím alapján akkor is írásos választ kell készíteni, ha az országgyûlési képviselõ a kérdés, il-letve a felszólalás tartalmát – élve az Országgyûlés Ház-szabályában biztosított lehetõségével – a Parlamenti Osz-tály munkatársának külön megkeresésére sem ismertette.

Ilyen esetekben a cím alapján a nyomtatott és elektronikus sajtóban fellelhetõ információkra figyelemmel kell a vá-laszt összeállítani.

(2) Az országgyûlési képviselõk részére adandó vála-szok elkészítésére vonatkozó határidõket és formai köve-telményeket az utasításmellékletetartalmazza.

Törvényjavaslatok

és országgyûlési határozati javaslatok beterjesztése 8. §

(1) A törvényjavaslatok, országgyûlési határozati javas-latok beterjesztésérõl – a Kormány által elfogadott elõter-jesztés egy papír alapú és elektronikus formátumú példá-nyának megküldésével – a kormányülést követõen az érin-tett szakmai fõosztálynak haladéktalanul tájékoztatnia kell a Parlamenti Osztályt, amely a benyújtandó javaslatot egyezteti a Miniszterelnöki Hivatal Kabinet Irodájával és a Parlamenti Titkárságával.

(2) Az esetleges pontosításokat a Parlamenti Osztály az érintett szakmai fõosztállyal egyezteti, illetve az elfoga-dott pontosításokat a törvényjavaslaton/országgyûlési ha-tározati javaslaton átvezeti és elkészíti a beterjesztõ leve-let. A Parlamenti Osztály az irományszám ismeretében gondoskodik az Országgyûlési Hivatal Szervezési Fõosz-tályával egyeztetett számban papír alapon, valamint elekt-ronikus úton a benyújtásról.

(3) Az érintett szakfõosztály

a)elkészíti a miniszteri expozé tervezetét a beterjesztést követõ három napon belül,

b)szakmai véleményt alakít ki a beterjesztett módosító, kapcsolódó módosító javaslatokról,

c) elõkészíti és egyezteti a kormányzati állásfoglalást tartalmazó elõterjesztést,

d)a 12. § (2) bekezdés szerinti esetben képviseli a kor-mányzati álláspontot a kijelölt bizottságok elõtt,

e)elõkészíti az egységes javaslatot, f)véleményezi a szavazási forgatókönyvet,

g) szükséges esetben elõkészíti a zárószavazás elõtti módosító javaslatot,

h) elõkészíti a miniszteri zárszó tervezetét a részletes vita lezárását követõ második napon belül,

i)a zárószavazást követõ napon elõkészíti a kihirdeten-dõ normaszöveget.

(4) Az érintett szakfõosztály a (3) bekezdés a), e) és g)–i) pontja szerinti tervezeteket megküldi a Parlamenti Osztálynak, amely biztosítja a Házszabály szerinti formai követelményeknek való megfelelést.

(5) A (3) bekezdésa), e)ésg)–i)pontja szerinti terveze-tet az érinterveze-tett szakmai fõosztály a Parlamenti Osztály útján küldi meg miniszteri/államtitkári jóváhagyásra.

9. §

(1) A Parlamenti Osztály folyamatosan tájékoztatja az érintett szakfõosztályt a parlamenti tárgyalás menetérõl, így a bizottsági és plenáris általános és részletes vitáról, a beadott módosító indítványokról és ez utóbbiakról tárcaál-láspont, illetve kormányálláspont kialakítását kéri.

(2) A tárca részérõl módosító javaslat kizárólag a Parla-menti Osztály útján kezdeményezhetõ, ahol gondoskod-nak a Házszabály szerinti megfelelõségrõl és a szükséges szakállamtitkári, illetve miniszteri/államtitkári jóváhagyás megszerzésérõl.

10. §

(1) A Kormány által benyújtott költségvetési törvényja-vaslat parlamenti bizottsági tárgyalása során a Parlamenti Osztály felelõs a költségvetési törvényjavaslathoz beérke-zõ összes módosító és kapcsolódó módosító indítvány Ter-vezés-koordinációs, Kontrolling és Közbeszerzési fõosz-tályra történõ soron kívüli eljuttatásáért a tárcaálláspont kialakítása érdekében.

(2) A költségvetési általános és részletes vitában a par-lamenti bizottságokban való képviseletért a Költségvetési és a Gazdasági Bizottság tekintetében a gazdasági és ága-zatfinanszírozási szakállamtitkár, más parlamenti bizott-ságok vonatkozásában a költségvetési módosító indít-vánnyal érintett szakállamtitkár/kabinetfõnök a felelõs.

(3) A módosító indítványokról történõ szavazáshoz az Országgyûlés Hivatala által készített forgatókönyvet a Parlamenti Osztály a szakfõosztály bevonásával vélemé-nyezi.

11. §

Az Országgyûlés plenáris ülése az elõterjesztõ jelenléte nélkül nem tárgyal javaslatot. A napirend tárgyalása során az érintett szakfõosztály vezetõjének, vagy döntési joggal rendelkezõ köztisztviselõjének az esetleges

miniszteri/ál-lamtitkári tájékoztatás megadása érdekében – legalább távbeszélõ útján – elérhetõnek kell lennie. Az elérhetõség-rõl a Parlamenti Osztályt elõzetesen tájékoztatni kell.

Minisztériumi képviselet

az Országgyûlés plenáris ülésén és bizottságaiban 12. §

(1) A minisztérium által beterjesztett javaslatok ország-gyûlési bizottsági tárgyalása során minden esetben – más tárcák javaslatainál kormányzati igény szerint – gondos-kodni kell a szakállamtitkári szintû képviseletrõl.

(2) Kivételes esetben az adott témát jól ismerõ, a képvi-seletet állásfoglalásra jogosult fõosztály-vezetõi és szakér-tõi szinten kell biztosítani. Ebben az esetben a minisztériu-mot képviselõ személy kijelöléséért és a képviselet bizto-sításáért a törvényjavaslat szakmai elõkészítéséért felelõs felsõvezetõ felel.

Miniszteri fogadóóra 13. §

A Kormány döntése értelmében a miniszter az Ország-gyûlés rendes és rendkívüli ülésszaka alatt minden párat-lan héten, keddi napokon 16 és 18 óra között az országgyû-lési képviselõk részére fogadóórát tart. A Parlamenti Osz-tály az érintett szakmai fõoszOsz-tályoktól a fogadóóra napján 10 óráig a miniszter részére összeállított felkészítõ anyag

megküldését és a fogadóórán részt vevõ személyének megjelölését kéri.

Záró rendelkezések 14. §

(1) Ez az utasítás a közzétételét követõ 3. napon lép ha-tályba.

(2) Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti a 22/2006. GKM szabályzat.

15. §

(1) A felsõvezetõknek az utasítás hatálybalépését köve-tõ hét napon belül, illetve az országgyûlési ülésszakok megkezdése elõtt rendelkezniük kell arról, hogy a rövid, 1-2 órás határidõ vagy azonnali feladatellátás esetén mi-lyen szolgálati utat kell követni [pl. értesítési lánc, munka-anyag továbbíthatósága, közvetlen vezetõi jóváhagyás (távbeszélõn, e-mailen), a felsõvezetõ utólagos tájékozta-tása].

(2) Az (1) bekezdés szerinti eljárás kialakítására fel kell kérniük a minisztérium felügyelete alá tartozó, az ország-gyûlési képviselõi megkeresésekkel gyakran érintett költ-ségvetési intézmények, gazdasági társaságok vezetõit is.

Dr. Molnár Csabas. k.,

közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

Melléklet a 12/2008. (HÉ 52.) KHEM utasításhoz

Határidõk és formai követelmények

a válaszok elkészítéséhez az országgyûlés általános munkarendje alapján

Megnevezés

Benyújtás az Országgyûlés

elnökéhez

Szakfõosztályi határidõ a választervezet szakállamtit-kári jóváhagyással Parlamenti

Osztályra küldésére

Parlamenti Osztályi határidõ a választervezet véglegesíté-se, átadása

miniszter/államtit-kár részére

A válasz, illetve reagálás el-mondására rendelkezésre álló idõ és formai követelmények

Interpelláció Ülést megelõzõ hét szerda 12 óráig

Legkésõbb az ülést megelõzõ hét csütörtök 14 óra

Ülést megelõzõ hét péntek

4 perc

18-as betûméret kb. 45 gépelt sor

Kérdés Ülést megelõzõ hét

péntek 12 óráig

Az ülést megelõzõ hét péntek 10 óra elõtt beadott kérdések esetén:

péntek 13 óra, illetve az

ülést megelõzõ hét péntek 10–12 óra között beadott kérdések esetén:

az ülés napja (hétfõ) 9 óra

Ülést megelõzõ hét péntek, illetve az ülés napja (hétfõ) 10 óra

2 perc

18-as betûméret kb. 25 gépelt sor

Azonnali kérdés Ülés napján (hétfõn) 12 óráig

Ülés napja (hétfõ) 14 óra

Ülés napja (hétfõ) 14.30 óra (fax, e-mail)

2+1 perc 18-as betûméret kb. 25+10–15 gépelt sor

Napirenden kívüli felszólalás

Ülés napján (hétfõn) 12 óráig*

Hétfõi napirend elõtti felszólalás esetén:hétfõ legkésõbb 12.50 óra Napirend utáni felszólalás esetén:

hétfõ 15 óra

Hétfõi napirend elõtti felszólalás esetén: hétfõ 12.55 óra (fax, e-mail) Napirend utáni felszólalás esetén: hétfõ 17 óra

5 perc 18-as betû kb. 50 gépelt sor

Írásbeli kérdés Folyamatos A benyújtást követõ 6. naptári nap

A benyújtást követõ

7. naptári nap

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 13/2008. (HÉ 52.) KHEM

utasítása

a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági

feladatairól és a döntési eljárásokról

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (továbbiakban: Áht.), a számvitelrõl szóló 2000. évi C. tör-vény (továbbiakban: Sztv.), az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (to-vábbiakban: Ámr.), az államháztartás szervezetei beszá-molási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságai-ról szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet (továbbiak-ban: Sztv. vhr.) rendelkezéseire figyelemmel a Közleke-dési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról a következõk szerint rendelkezem:

1. §

Az utasítás hatálya

Jelen utasítás hatálya kiterjed a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (a továbbiakban: KHEM vagy minisztérium) Igazgatás-költségvetésének tervezésé-re, teljesítésétervezésé-re, gazdálkodására és beszámolására.

2. §

Az elõirányzatok tervezésének feladatai A KHEM Igazgatás bevételi és kiadási elõirányzatainak tervezése, a költségvetési irányelvek szerinti összeállítása, az egyes jogcímek közötti felosztási javaslat elõkészítése, a célok és támogatások összhangjának megteremtése a Költségvetési Fõosztály feladata, amelynek keretében:

a)a költségvetési irányelvekkel, valamint a szakmai kö-vetelményekkel összhangban elkészíti a KHEM Igazgatás kiemelt elõirányzatainak költségvetési javaslatát,

b) a költségvetési törvény alapján elkészíti a kincstári költségvetést és az elemi költségvetést, amely magában foglalja

– a költségvetési kiadások és bevételek elõirányzatai-nak kidolgozását és javaslattételt a szakmai fõosztályokkal egyeztetve,

– az elõirányzat-felhasználási terv kidolgozását, – a személyi juttatások kidolgozását – az engedélyezett létszámkeret alapján – a Humánigazgatási Fõosztály bevo-násával,

– a részletes kiadási és bevételi elõirányzatokat meg-alapozó szöveges indokolás elkészítését, a vonatkozó szá-mításokat,

– a költségvetési alapokmány elkészítését.

A költségvetési alapokmányt, valamint az elemi költ-ségvetést felügyeleti hatáskörben a Költségvetési Fõosz-tály által elkészített és ellenõrzött dokumentációk alapján – a miniszter által átadott jogkörben – a gazdasági és ága-zatfinanszírozási szakállamtitkár hagyja jóvá.

3. §

Költségvetési elõirányzatok felosztása, módosítása 1.A KHEM – mint önállóan gazdálkodó költségvetési szerv – költségvetési törvényben megállapított elõirányza-tainak részletes, felhasználási célok szerinti felosztását a Költségvetési Fõosztály vezetõjének elõterjesztése alap-ján a gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkár egyetértésével a miniszter hagyja jóvá.

2.Költségvetési Fõosztály vezetõjének kezdeményezé-sére

– a KHEM jóváhagyott elõirányzatain belül az eredeti-leg felosztásra nem került tartalék, vagy a megtakarított ki-adási elõirányzatnak az év közbeni felhasználásából eredõ átcsoportosításokat,

– az elemi költségvetésben jóváhagyott összegekhez képest, a törvényi kiemelt elõirányzatok közötti átcsopor-tosítást az Áht. 24. §-a (3) bekezdésében foglaltak szerint, valamint

– a jóváhagyott elõirányzatokon felüli – a tényleges többletnek megfelelõ összegû – az Áht. 93. §-ának (2) be-kezdésében, valamint az Ámr. 48. §-ának (2) bekezdésé-ben foglaltak figyelembevételével történõ elõirányzat-mó-dosításokat

saját elõirányzat-módosítási hatáskörében a gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkár hagyja jóvá.

3.A KHEM Igazgatás átvett pénzeszközök felhasználá-sával, valamint elõzõ évben vállalt kötelezettségek teljesí-tésével összefüggõ kiadásainak teljesítését és elõirány-zat-módosítását – az elõirányzat-maradványok felülvizs-gálatát és jóváhagyását megelõzõen – a maradvány jóvá-hagyásától függõ utólagos felügyeleti korrekciós és ezzel összefüggõ visszapótlási kötelezettség mellett, a Költség-vetési Fõosztály vezetõje, vagy a KöltségKöltség-vetési Fõosztály vezetõje által írásban kijelölt személy hagyja jóvá.

4.A KHEM Igazgatás felülvizsgált és jóváhagyott elõ-irányzat-maradvány felhasználásából adódó intézményi hatáskörû elõirányzat-módosításokat a Költségvetési Fõ-osztály vezetõje, vagy a Költségvetési FõFõ-osztály vezetõje által írásban kijelölt személy engedélyezi.

5.A KHEM Igazgatás költségvetését érintõ, a Magyar Államkincstárnak bejelentett elõirányzat-módosításokról – hatáskörönkénti bontásban – az analitikus nyilvántartás

vezetését a KHEM Költségvetési Fõosztályának Igazga-tási Osztálya végzi.

4. §

Kötelezettségvállalás, ellenjegyzés 1. Kötelezettségvállalás

1.1. Kötelezettségvállalás minden olyan intézkedés, amely a minisztérium feladatainak ellátásához szükséges elõfeltételek biztosítása érdekében, a jóváhagyott éves tá-mogatási, bevételi elõirányzat terhére vagy javára fizetési, illetve más teljesítési, szolgáltatási kötelezettséggel jár.

Kötelezettségvállalási dokumentumnak minõsülnek kü-lönösen az alábbiak:

1.1.1. köztisztviselõi kinevezési okmány, munkaszer-zõdés,

1.1.2. megbízási szerzõdés,

1.1.3. egyéb szerzõdés (megállapodás), 1.1.4. visszaigazolt megrendelés,

1.1.5. ideiglenes külföldi utazási engedély, 1.1.6. belföldi kiküldetés elrendelése,

1.1.7. pályázati úton odaítélt támogatásról szóló döntés aláírt dokumentuma,

1.1.8. kormányhatározat alapján átcsoportosított és a határozat megjelenésétõl számított 60 napon belül tett in-tézkedés dokumentuma,

1.1.9. az elõzetes kötelezettségvállalás dokumentuma:

a közbeszerzésekrõl szóló 2003. évi CXXIX. törvényben (továbbiakban: Kbt.) foglaltak szerint a közbeszerzés megkezdéseként a közbeszerzési eljárást megindító fel-adott hirdetmény, megküldött ajánlati, ajánlattételi felhí-vás, továbbá a meghirdetett támogatási konstrukció doku-mentumai (pályázati felhívások, kiírások, támogatási programok, egyedi támogatások) – amennyiben azok nem kerülnek visszavonásra,

1.1.10. egyéb [az Ámr. 66. § (10) bekezdésében fog-laltak].

1.2. A minisztérium nevében kötelezettséget vállalni a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

feladat-és hatáskörérõl szóló 133/2008. (V. 14.) Korm. rende-letben és a költségvetési alapokmányban foglalt feladatok célszerû és hatékony ellátására figyelemmel – az 1.3 pont-ban foglaltak kivételével – kizárólag a 2. pont szerinti költ-ségvetési ellenjegyzést követõen és írásban lehet. [Ámr.

134. § (1) bekezdés].

1.3. Gazdasági eseményenként a bruttó – általános for-galmi adót tartalmazó – 50 000 forintot el nem érõ kifizeté-sek esetén írásbeli kötelezettségvállalás nem szükséges [Ámr. 134. § (3) bekezdés]. Ezeket a kötelezettségvállalá-sokat a benyújtott számla alapján kell nyilvántartásba ven-ni, az 1.14. pont szerint.

1.4. A KHEM-ben kötelezettségvállalásra jogosult:

1.4.1. átfogó jogkörrel

– a miniszter – a gazdasági és ágazatfinanszírozási szak-államtitkár véleményének kikérésével – értékhatár nélkül,

1.4.2. ügyrendileg hozzátartozóan

– az államtitkár, a kabinetfõnök, a felügyeletet gya-korló szakállamtitkár – a gazdasági és ágazatfinanszírozá-si szakállamtitkár egyetértésével – nettó 40 millió forint értékhatárig,

– a fõosztályvezetõ, a fõosztályvezetõi juttatásra jogo-sult vezetõ – a kabinetfõnök, illetve a felügyeletet gya-korló szakállamtitkár és a gazdasági és ágazatfinanszíro-zási szakállamtitkár egyetértésével – nettó 25 millió forint értékhatárig.

1.4.3. Az értékhatár-kötöttség ügyletenkénti kötelezett-ségvállalásra vonatkozik, és nem tartalmazza az általános forgalmi adót, ugyanakkor az összességében nem haladhatja meg az éves költségvetésben az adott szervezeti egység, a szakmai kezelõ fõosztály részére jóváhagyott elõirányzatot.

1.5. A KHEM Igazgatás terhére kötendõ szerzõdésnek, az Igazgatás terhére történõ megrendelésnek tartalmaznia kell:

a)a szakmai, mûszaki teljesítés határidejét, amelyet az Ámr. 57/A. §-ának (1) bekezdése értelmében tárgyévi elõ-irányzat terhére történõ kötelezettségvállalás esetében úgy kell megállapítani, hogy a pénzügyi teljesítés határideje nem haladhatja meg a tárgyévet követõ év június 30-át,

b)a kifizetendõ összeget,

c)az összeg kifizetésének idõpontját, d)kötelezettségvállalás azonosítóját, e)részteljesítés esetén a fizetési ütemtervet.

1.6. A kötelezettségvállaló felel a Kbt.-ben, a kapcsolódó jogszabályokban, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló utasítás-ban, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Mi-nisztérium szerzõdései megkötésének és nyilvántartásának általános szabályairól szóló utasításban foglaltak betartásá-ért, a kötelezettségvállalás tartalmábetartásá-ért, öszszegéért.

1.7. A kötelezettségvállalásnak elõirányzat-felhaszná-lási terven kell alapulnia. A kötelezettségvállalások sze-rinti fizetési kötelezettség és az elõirányzat-felhasználási terv összhangjának biztosításáról a költségvetési ellen-jegyzõ köteles gondoskodni.

1.8. A kötelezettségvállalás ügyviteli folyamatát, (elõ-készítés, véleményezés, aláírás, szakmaiteljesítés-igazo-lás, szerzõdés nyilvántartás stb.) továbbá a folyamat során alkalmazandó formanyomtatványokat a Közlekedési, Hír-közlési és Energiaügyi Minisztérium szerzõdései megkö-tésének és nyilvántartásának általános szabályairól szóló utasítás tartalmazza.

1.9. Tárgyévi fizetési kötelezettség az adott célra, a szakmai kezelõ fõosztály részére jóváhagyott kiadási elõ-irányzatok összegéig – a saját bevételek teljesülési üte-mére figyelemmel – vállalható.

1.10. Éven túli fizetési kötelezettség vállalható egy-részt a tárgyévi elõirányzat terhére, amennyiben a pénz-ügyi teljesítés a tárgyévet követõ év június 30-ig megtörté-nik, másrészt a következõ évek elõirányzata terhére az Áht. 12/A. §-ában, a 47. §-ában, valamint a 49. §–ánakr) pontjában foglalt rendelkezésekre figyelemmel, az Ámr.

134. §-a (4) bekezdésénekb)pontja alapján. Éven túli kö-telezettségvállalást a kötelezettségvállalásra jogosult ve-zetõ kezdeményezésére a szakmai felügyeletet gyakorló felsõvezetõ, valamint a gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkár egyetértésével a miniszter engedélyezhet.

1.11. A kötelezettségvállalással terhelt elõirányzat-ma-radvány terhére – ha a kötelezettségvállalás meghiúsul, vagy a felhasználás összege kisebb a vállalt kötelezettség-nél – újabb kötelezettség csak a pénzügyminiszter engedé-lyével vállalható [Ámr. 134. § (6) bekezdés].

1.12. A kötelezettségvállalást, illetve a követelés-elõ-írást tartalmazó aláírt érvényes okmányok egy példányát – szerzõdések esetében a szerzõdésnek a minisztériumot il-letõ eredeti példányát a Közlekedési, Hírközlési és Ener-giaügyi Minisztérium szerzõdései megkötésének és nyil-vántartásának általános szabályairól szóló utasításban fog-laltaknak megfelelõen – nyilvántartásba vételre a Költség-vetési Fõosztály részére meg kell küldeni.

1.13. A Költségvetési Fõosztály Igazgatási Osztályá-nak vezetõje integrált rendszer keretében gondoskodik a kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartásának

1.13. A Költségvetési Fõosztály Igazgatási Osztályá-nak vezetõje integrált rendszer keretében gondoskodik a kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartásának

In document tör vény (Pldal 192-200)