• Nem Talált Eredményt

2008. évi CXII

In document tör vény (Pldal 39-45)

törvény

a szerzõi jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény módosításáról*

1. § A szer zõi jog ról szó ló 1999. évi LXXVI. tör vény (a to váb bi ak ban: Szjt.) 19. §-ának (1) be kez dé se he lyé be a kö vet ke zõ ren del ke zés lép:

* A tör vényt az Or szág gyû lés a 2008. de cem ber 15-i ülés nap ján fo gad ta el.

„(1) A ze ne szer zõk és a szö veg írók a már nyilvános ságra ho zott nem szín pa di ze ne mû vek nek és ze ne szö ve -gek nek, va la mint az ilyen szín pa di ze ne mû vek bõl vett rész le tek nek hang fel vé te len való újabb több szö rö zé sé re és pél dá nyon kén ti ter jesz té sé re vo nat ko zó jo gu kat csak kö -zös jog ke ze lõ szer ve ze tük út ján ér vé nye sít he tik, dí juk ról csak a fel osz tás idõ pont ját kö ve tõ ha tállyal, a rá juk jutó összeg ere jé ig mond hat nak le. Az en ge dély re és az en nek fe jé ben fi ze ten dõ dí jak mér té ké re vo nat ko zó an az iro dalmi és a ze nei mû vek kel kap cso la tos szer zõi jo gok kö zös ke ze lé sét vég zõ szer ve zet köt szer zõ dést a hang fel vé -tel-elõ ál lí tó val.”

2. § (1) Az Szjt. 21. §-a (1) be kez dé sé nek elsõ mon da ta he lyé be a kö vet ke zõ ren del ke zés lép:

„Az olyan mû vek szer zõ it, va la mint az olyan mû ve ket ki adó kat, ame lye ket fény má so lás sal vagy más ha son ló mó don, pa pí ron vagy más ha son ló hor do zón (a továb biak -ban együtt: re pro grá fi á val) több szö röz nek, a ma gán cé lú má so lás ra te kin tet tel meg fe le lõ dí ja zás il le ti meg.”

(2) Az Szjt. 21. §a (6) be kez dé sé nek elsõ mon da ta he -lyé be a kö vet ke zõ ren del ke zés lép:

„A be folyt dí jak nak a költ sé gek le vo ná sa után fenn ma -radt össze gé bõl negy ven szá za lék a ki adó kat il le ti meg.”

3. § Az Szjt. 23. §ának (3) be kez dé se he lyé be a kö vet -ke zõ ren del -ke zés lép:

„(3) A ter jesz tés joga ki ter jed a mû egyes pél dá nya i nak a nyil vá nos ság ré szé re tör té nõ ha szon köl csön be adá sá ra is. A hang fel vé tel ben fog lalt mû vek szer zõi e jo gu kat a 78. § (2) be kez dé sé nek meg fele lõen gya ko rol hat ják.

A film al ko tá sok szer zõi e jo gu kat szin tén csak kö zös jog ke ze lés út ján gya ko rol hat ják, dí juk ról csak a fel osz tás idõ pont ját kö ve tõ ha tállyal, a rá juk jutó összeg ere jé ig mond -hat nak le.”

4. § Az Szjt. a kö vet ke zõ 23/A. §-sal egé szül ki:

„23/A. § (1) A nyil vá nos ha szon köl csön zést vég zõ könyv tá rak ban ha szon köl csön zés út ján ter jesz tett iro -dalmi mû vek és kot tá ban rög zí tett ze ne mû vek szer zõ it a ha szon köl csön be adás ra te kin tet tel meg fe le lõ dí ja zás il le ti meg.

(2) A dí jat a kö zös jog ke ze lõ szer ve zet az éven ként meg ál la pí tott jog díj köz le mé nyé ben, a kul tú rá ért fe le lõs mi nisz ter (e § al kal ma zá sá ban a továb biak ban: mi nisz ter) ál tal fel ügyelt költ ség ve té si fe je zet ben kü lön tör vényi soron meg ha tá ro zott összeg ke re tén be lül ál la pít ja meg.

(3) A szer zõk díj igé nyü ket csak kö zös jog ke ze lõ szer -ve ze tük út ján ér vé nye sít he tik, dí juk ról csak a fel osz tás idõ pont ját kö ve tõ ha tállyal, a rá juk jutó összeg ere jé ig mond hat nak le.

(4) Az (1) be kez dés ben meg ha tá ro zott mû vek példá -nyainak a díj meg ál la pí tá sá hoz és fel osz tá sá hoz szük sé ges azo no sí tó ada ta i ról és a ha szon köl csön zés cél já ra való köl -csön be adá sa ik szá má ról a könyv tá rak a kö zös jog ke ze lõ szer ve zet, va la mint a mi nisz ter szá má ra éven te, a tárgy évet kö ve tõ elsõ nap tá ri ne gyed év vé gé ig ada tot szol gál

-tat nak. A díj meg ál la pí tá sá hoz és fel osz tá sá hoz szük sé ges ada tok, va la mint az adat szol gál ta tás ra kö te le zett könyv -tárak kö rét kü lön jog sza bály ál la pít ja meg.

(5) A dí jat a köl csön be adá sok szá ma alap ján kell fel osztani; a díj a tárgy évet kö ve tõ har ma dik nap tá ri ne gyed -év elsõ nap ján ese dé kes.”

5. § (1) Az Szjt. 34. §ának (2) be kez dé se he lyé be a kö -vet ke zõ ren del ke zés lép:

„(2) Nyil vá nos ság ra ho zott iro dal mi vagy ze nei mû, film rész le te, vagy ki sebb ter je del mû ilyen ön ál ló mû, továbbá kép zõ mû vé sze ti, épí té sze ti, ipar mû vé sze ti és ipar i ter ve zõ mû vé sze ti al ko tás képe, va la mint fo tó mû vé sze ti alkotás szem lél te tés ér de ké ben is ko lai ok ta tá si cél ra, va la mint tu do má nyos ku ta tás cél já ra a for rás és az ott meg jelölt szer zõ meg ne ve zé sé vel a cél ál tal in do kolt ter je de lem ben át ve he tõ, fel té ve, hogy az át ve võ mû vet nem hasz -nál ják fel üz let sze rû en. Át vé tel nek mi nõ sül a mû olyan mér té kû fel hasz ná lá sa más mû ben, amely az idé zést meg -ha lad ja.”

(2) Az Szjt. 34. §-a a kö vet ke zõ (4) be kez dés sel egé szül ki:

„(4) A mû is ko lai ok ta tá si cél ra is ko lai fog lal ko zás ke re -té ben át dol goz ha tó. Az át dol go zott mû fel hasz ná lá sá hoz az ere de ti mû szer zõ jé nek en ge dé lye is szük sé ges.”

6. § Az Szjt. 35. §ának (4) be kez dé se he lyé be a kö vet -ke zõ ren del -ke zés lép:

„(4) Nyil vá nos szol gál ta tá so kat nyúj tó könyv tár, is ko lai ok ta tás cél ját szol gá ló [33. § (4) bek.] in téz mény, mu ze á lis in téz mény, le vél tár, va la mint a köz gyûj te mény nek mi nõ sü lõ kép, il let ve hang ar chí vum a mû rõl má so la tot ké szít -het, ha az jö ve de lem szer zés vagy jö ve de lem fo ko zás cél ját köz vet ve sem szol gál ja, és

a) tu do má nyos ku ta tás hoz vagy ar chi vá lás hoz szük -séges,

b) nyil vá nos könyv tá ri el lá tás vagy a 38. § (5) be kez dé -sé ben meg ha tá ro zott fel hasz ná lás cél já ra ké szül,

c) meg je lent mû ki sebb ré szé rõl, il let ve új ság- vagy folyóiratcikkrõl bel sõ in téz mé nyi cél ra ké szül, vagy

d) kü lön tör vény azt ki vé te les eset ben, meg ha tá ro zott fel té te lek kel meg en ge di.”

7. § Az Szjt. 39. §-a he lyé be a kö vet ke zõ ren del ke zés lép:

„39. § Az or szá gos szak könyv tá rak a mû egyes pél dá nya it sza ba don ha szon köl csön be ad hat ják. Ez a ren del ke -zés nem vo nat ko zik a szoft ver re és a szá mí tás tech ni kai esz kö zök kel mû köd te tett adat bá zis ra.”

8. § Az Szjt. V. fe je ze te a kö vet ke zõ új al cím mel és 57/A–57/C. §-ok kal egé szül ki:

„A felhasználás engedélyezése ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodó szerzõ alkotása

(árva mû) esetén

57/A. § (1) A Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal – a fel hasz ná -lás mód já hoz és mér té ké hez iga zo dó díj meg ál la pí tá sa

mel lett – fel hasz ná lá si en ge délyt ad ké re lem re an nak, aki a fel hasz ná lá si szer zõ dés meg kö té se ér de ké ben a szer zõ fel ku ta tá sá ra az érin tett mû tí pus és a fel hasz ná lá si mód figye lembe véte lével meg tet te az adott hely zet ben ál ta lá ban el -vár ha tó in téz ke dé se ket, és a szer zõ fel ku ta tá sa nem járt ered ménnyel. A fel hasz ná lá si en ge dély leg fel jebb öt évre szól, a Ma gyar Köz tár sa ság te rü le té re ter jed ki, nem ki zá -ró la gos, át nem ru ház ha tó, to váb bi fel hasz ná lá si en ge dély adá sá ra és a mû át dol go zá sá ra (29. §) nem jo go sít.

(2) Az (1) be kez dés ben em lí tett dí jat a szer zõ sze mé lyé -nek vagy tar tóz ko dá si he lyé -nek is mert té vá lá sát köve tõen kell meg fi zet ni, ha a fel hasz ná lás jö ve de lem szer zés vagy jö ve de lem fo ko zás cél ját köz vet ve sem szol gál ja; ha a fel -hasz ná lás köz vet ve vagy köz vet le nül jö ve de lem szer zés vagy jö ve de lem fo ko zás cél ját szol gál ja, a dí jat a Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal nál le tét be kell he lyez ni. A díj le tét be he lye zé se a fel hasz ná lás meg kez dé sé nek fel té te le.

(3) Ha a szer zõ sze mé lye vagy tar tóz ko dá si he lye a fel -hasz ná lá si en ge dély ha tá lya alatt is mert té vá lik, a Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal a szer zõ, il let ve a fel hasz ná ló ké rel mé re a fel hasz ná lá si en ge délyt a szer zõ sze mé lye vagy tar tóz ko dá si he lye is mert té vá lá sá nak nap já val kez dõ dõ ha tállyal vissza von ja az zal, hogy a fel hasz ná lás a szer zõ sze -mé lye vagy tar tóz ko dá si he lye is mert té vá lá sá nak nap ján meg lé võ mér té kig, az en ge dély alap ján még hát ra lé võ idõ tar ta mig, de leg fel jebb a szer zõ sze mé lye vagy tartóz kodási he lye is mert té vá lá sá nak nap já tól egy évig foly tat -ha tó.

(4) A (3) be kez dés ben fog lalt ren del ke zést meg fele lõen al kal maz ni kell ak kor is, ha a fel hasz ná lás ra a szer zõ sze -mé lye vagy tar tóz ko dá si he lye is mert té vá lá sá nak nap já ig ko moly elõ ké szü le te ket tet tek, az zal, hogy eb ben az eset -ben a fel hasz ná lást az elõ ké szü let nek a szer zõ sze mé lye vagy tar tóz ko dá si he lye is mert té vá lá sa kor meg lé võ mér -té ké ig le het meg kez de ni és foly tat ni.

(5) A szer zõ a fel hasz ná lá si en ge dély ha tá lyá nak megszûnésétõl vagy a vissza vo ná sá ról szóló ha tá ro zat jog erõ re emel ke dé sé tõl szá mí tott öt évig kö ve tel he ti a fel hasz ná ló tól az õt meg il le tõ díj, il let ve – a díj le tét be he lye -zé se ese tén – a Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal tól az ott ja vá ra le tét be he lye zett díj meg fi ze té sét. Az öt év le jár tát köve -tõen a Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal át utal ja a dí jat an nak a kö zös jog ke ze lõ szer ve zet nek, amely az is me ret len vagy az is me ret len he lyen tar tóz ko dó szer zõ mû vé nek egyéb fel hasz ná lá sát jo go sít ja, ilyen szer ve zet hi á nyá ban pe dig a Nem ze ti Kul tu rá lis Alap nak. Ha az is me ret len vagy az ismeretlen he lyen tar tóz ko dó szer zõ mû vé nek egyéb fel -hasz ná lá sa it több kö zös jog ke ze lõ szer ve zet jo go sít ja, ezek a díj ból egyen lõ arány ban ré sze sül nek. A Nem ze ti Kul tu rá lis Alap a hoz zá át utalt jog dí jat a kul tu rá lis ja vak hoz zá fér he tõ vé té te lé re for dít ja.

(6) Ha a szer zõ a (3)–(5) be kez dé sek alap ján a díj mér té két vi tat ja, en nek el bí rá lá sa – a szer zõi jogi pe rek re irány -adó sza bá lyok sze rint – bí ró sá gi útra tar to zik.

(7) Az (1)–(6) be kez dé sek nem al kal maz ha tók, ha a fel -hasz ná lás jo go sí tá sa kö zös jog ke ze lés be tar to zik.

57/B. § (1) A Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal nak az 57/A. §ban sza bá lyo zott el já rá sá ra a köz igaz ga tá si ha tó -sá gi el já rás és szol gál ta tás ál ta lá nos sza bá lya i ról szóló 2004. évi CXL. tör vény (a továb biak ban: Ket.) ren del ke -zé se it a kö vet ke zõ el té ré sek kel kell al kal maz ni:

a) nem al kal maz ha tók a Ket.-nek azok a ren del ke zé sei, ame lyek az el já rás meg in dí tá sá val kap cso la tos – hi va tal -ból vagy ké re lem re tör té nõ – ér te sí tés re vo nat koz nak;

b) a Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal a té nye ket a ké re lem ke re tei kö zött, az ügy fél nyi lat ko za tai és ál lí tá sai alap ján vizs gál ja;

c) nem al kal maz ha tók a Ket.-nek az ügy gond nok ra, a költ ség men tes ség re és a vég re haj tás ra vo nat ko zó ren del -ke zé sei;

d) a Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal dön té se i vel szem ben nincs he lye fel leb be zés nek, új ra fel vé te li, mél tá nyos sá gi és fel ügye le ti el já rás nak, va la mint ügyé szi óvás nak; a Magyar Sza ba dal mi Hi va tal dön té se it a Fõ vá ro si Bí ró ság – az 57/C. §-ban fog lal tak sze rint – nem pe res el já rás ban vizs gál ja fe lül.

(2) A Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal ál tal ho zott dön tés felülvizsgálatát az ügyész is kér he ti; az el já rás meg in dí tá sá ra a Fõ vá ro si Fõ ügyész ség ren del ke zik ki zá ró la gos ille -té kességgel. A Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal a dön -té sét a Fõ vá ro si Fõ ügyész ség gel is köz li.

(3) Az 57/A. § (1) be kez dé se sze rin ti ké re le mért kü lön jog sza bály ban meg ha tá ro zott igaz ga tá si szol gál ta tá si dí jat kell fi zet ni. A díj fi ze tés el mu lasz tá sa ese tén a ké rel met el kell uta sí ta ni.

(4) Az árva mû vek fel hasz ná lá sá nak en ge dé lye zé sé re vo nat ko zó rész le tes sza bá lyo kat – ide ért ve a (3) be kez dés sze rin ti díj mér té két – kü lön jog sza bály ál la pít ja meg.

57/C. § (1) Az 57/B. § (1) be kez dé sé nek d) pont ja sze -rin ti nem pe res el já rás meg in dí tá sá ra irá nyu ló ké rel met a dön tés köz lé sé tõl szá mí tott har minc na pon be lül a Ma gyar Sza ba dal mi Hi va tal nál kell be nyúj ta ni, amely azt az ügy ira ta i val együtt ti zen öt na pon be lül to váb bít ja a bí ró ság -hoz.

(2) Az (1) be kez dés sze rin ti ké re lem kel lé ke i re a ke re -set le vél re vo nat ko zó sza bá lyok meg fele lõen irány adók.

(3) Ha az (1) be kez dés sze rin ti ké rel met el ké set ten nyúj -tot ták be, az iga zo lá si ké re lem tár gyá ban a bí ró ság ha tá roz.

(4) Az 57/B. § (1) be kez dé sé nek d) pont ja sze rin ti nem -pe res el já rás ra a pol gá ri -per rend tar tás ról szóló tör vény általános sza bá lyai – a nem pe res el já rás sa já tos sá ga i ból fakadó el té ré sek kel – meg fele lõen irány adók.”

9. § Az Szjt. 66. §ának (2) be kez dé se he lyé be a kö vet -ke zõ ren del -ke zés lép:

„(2) A fel hasz ná lás en ge dé lye zé sé re vo nat ko zó jog át ru há zá sa nem ter jed het ki a 20. §ban, a 23. § (3) és (6) be -kez dé sé ben, va la mint a 28. §-ban sza bá lyo zott va gyo ni jogokra.”

10. § Az Szjt. 86. §-ának (1)–(2) be kez dé se he lyé be a kö vet ke zõ ren del ke zés lép:

„86. § (1) A szer zõi és a szom szé dos jo gok ra vo nat ko zó jog sza bá lyok nak meg fe le lõ kö zös jog ke ze lõ szer ve ze tek -rõl a kul tú rá ért fe le lõs mi nisz ter nyil ván tar tást ve zet.

(2) A nyil ván tar tás ba kö zös jog ke ze lõ szer ve zet ként csak egye sü let (Ptk. 61–64. §) ve he tõ fel. Or szá go san csak egyegy egye sü let ve he tõ nyil ván tar tás ba kü lö nö sen a kö -vet ke zõ mû vek kel, il let ve tel je sít mé nyek kel kap cso la tos szer zõi, il let ve szom szé dos jo gok ke ze lé sé re:

a) iro dal mi, il let ve ze nei mû vek, b) egyéb al ko tó mû vé sze ti al ko tá sok, c) film al ko tá sok,

d) elõ adó mû vé szi tel je sít mé nyek, e) hang fel vé te lek,

f) fil me lõ ál lí tói tel je sít mé nyek.”

11. § Az Szjt. 87. §ának (2) be kez dé se he lyé be a kö vet -ke zõ ren del -ke zés lép:

„(2) A nyil ván tar tás ba vett szer ve zet ál tal vég zett jog -ke ze lé si te vé -keny ség re vo nat ko zó be jegy zést a kul tú rá ért fe le lõs mi nisz ter a nyil ván tar tás ba vett szer ve ze tek kö zöt ti meg ál la po dás alap ján mó do sít ja, ha a nyil ván tar tás ba vé tel fel té te lei va la mennyi érin tett szer ve zet nél meg valósulnak az ál ta luk vég zett jog ke ze lé si te vé keny ség nek a meg ál la -po dás sze rin ti mó do sí tá sát köve tõen is.”

12. § (1) Az Szjt. 88. §-a (1) be kez dé sé nek b) pont ja helyébe a kö vet ke zõ ren del ke zés lép:

[Az az egye sü let ve he tõ a kö zös jog ke ze lõ szer ve ze tek nyil ván tar tá sá ba,]

„b) amely az ál ta la vég zett jog ke ze lé si te vé keny ség ben ér de kelt jo go sul tak je len tõs ré szét kép vi se li az ál tal, hogy

1. e jo go sul tak tag jai vagy hoz zá csat la koz ni kí -ván nak, vagy

2. e jo go sul tak vele jo ga ik kö zös ke ze lé sé re egye di meg ál la po dást kö töt tek,

és az e jo go sul tak jo ga i nak kö zös ke ze lé sét vég zõ, a bel- és kül föl di fel hasz ná lás szem pont já ból fon tos kül föl di szer -ve ze tek kel kép vi se le ti szer zõ dé se ket kö tött, vagy ilyen szer zõ dé sek meg kö té sé re irá nyu ló szán dék nyi lat ko za tok -kal ren del ke zik;”

(2) Az Szjt. 88. §ának (2)–(3) be kez dé sei he lyé be a kö -vet ke zõ ren del ke zé sek lép nek:

„(2) An nak meg ál la pí tá sa kor, hogy a szer ve zet az érin -tett jo go sul tak je len tõs ré szét kép vi se li-e, il let ve, hogy több szer ve zet kö zül me lyik kép vi se li az érin tett jo go sul

„(2) An nak meg ál la pí tá sa kor, hogy a szer ve zet az érin -tett jo go sul tak je len tõs ré szét kép vi se li-e, il let ve, hogy több szer ve zet kö zül me lyik kép vi se li az érin tett jo go sul

In document tör vény (Pldal 39-45)