• Nem Talált Eredményt

6. A kutatás módszertana

7.4. A kérdőíves vizsgálatok legfontosabb eredményei

Ahogyan a kutatás során kapott eredményekből látszik, a minősített gyógyhelyeknek otthont adó hazai településeket klaszteranalízis segítségével csoportokba lehet rendezni.

 A „Csillagok” klasztert azok a települések alkotják, amelyek az elemzésbe bevont turisztikai és gazdasági környezetre vonatkozó mutatók alapján egyaránt jól teljesítenek. Látható, hogy ez a klaszter egyaránt tartalmaz falvakat, illetve kis- és közepes méretű városokat. Ezen települések esetében erősnek tekinthető mind a turizmus, mind pedig a gazdaság. Ez azt jelenti, hogy a turisztikai szolgáltatók mellett valószínűleg még a klasztert alkotó kisebb településeken is található legalább egy olyan termelő üzem, amely meghatározó szerepet tölt be a település gazdasági életében.

 A „Szunnyadó óriások” klasztert az elemzésbe bevont turisztikai mutatók alapján gyengén teljesítő települések alkotják. Megfigyelhető, hogy ezt a klaszter három nagyváros alkotja. A városok méretéből fakadó széleskörű lehetőségek és

adottságok miatt egyértelműen látható, hogy a gazdasági teljesítmény szempontjából nem a turizmus az elsődleges.

 Az „Üstökösök” klasztert az elemzésbe bevont turisztikai mutatók alapján jól teljesítő települések alkotják. Ez a klaszter a „Csillagok”-hoz hasonlóan igen színes, hiszen a hozzá tartozó települések méretüket és adottságaikat tekintve igen sokfélék. A kapott eredmények alapján általánosságban az mondható, hogy esetükben a turisztikai szolgáltatók gazdasági jelentőségéhez képest alacsonyabb fontossággal bírnak a különféle termelő üzemek.

 Az „Óriás törpék” klasztert alkotó települések az elemzésbe bevont turisztikai mutatók alapján kiválóan teljesítő települések. A klasztert kizárólag kistelepülések alkotják, közülük három (Hévíz, Bük, Zalakaros) klasszikus, jól ismert fellegvára a hazai egészségturizmusnak. A negyedik település, Demjén egy igazán fiatal gyógyhely, hiszen a minősítést 2018-ban szerezte meg, rendelkezik azonban egy olyan, magas minőségű fürdőkomplexummal, amely élmény- és barlangfürdőt, gyógyfürdőt és gyógyszállodát is magában foglal.

A vizsgált települések, illetve az azokból képzett klaszterek összegzett lakosságszámához jól arányuló, összesen 11.287 fő által kitöltött, a vizsgált települések helyi lakosainak (fogadóközösségek) szóló kérdőívek eredményeinek összegzését a 11. táblázat tartalmazza.

11. táblázat: A lakossági kérdőív eredményeinek összegzése

Témakör Eredmény

demográfia

A lakossági kérdőívet kitöltők többsége nő, ez az eredmény azonban nem meglepő, hiszen általánosságban elmondható, hogy a hölgyek fogékonyabbak az egészségmegőrzéssel kapcsolatos témakörökre, illetve az ilyen jellegű felmérésekre. A nemek megoszlása, az életkor, illetve a végzettség tekintetében a mintában szereplő válaszadók klaszterenkénti aránya nagy hasonlóságot mutat egymással.

szubjektív életminőség

A szubjektív életminőség kapcsán elmondható, hogy a megkérdezettek klasztertől függetlenül általánosságban jónak ítélik a boldogságukat és az egészségi állapotukat, az anyagi helyzetüket viszont csupán közepesnek.

egészségturisztikai szolgáltatások

A helyiek klasztertől függetlenül szívesen veszik igénybe a vízre épülő szolgáltatásokat, azonban többségük csupán évente egy-két alkalommal látogat el ezekre a helyszínekre.

az

egészségturizmus fejlesztésének

előnyei

Az egészségturizmus fejlesztésének előnyei kapcsán ugyancsak nem figyelhetők meg jelentős különbségek az egyes klaszterekből érkező válaszok között, összességében az imázsjavító- és munkahelyteremtő hatás, illetve a felújítások szerepelnek az első helyen.

túlzott turizmus (overtourism)

A beérkezett válaszok alapján elmondható, hogy összességében nézve a turisták magas száma egyetlen klaszter esetében sem okoz problémákat a lakosok számára, sőt, a válaszadók többsége a településére érkező látogatók mennyiségének növekedését kívánja. településen élők életszínvonalának növekedése, a település gazdasági helyzetének javulása, stb.) tekintetében az „Óriás törpék” nevű klaszter válaszadói minden esetben pozitívabban értékelik a helyzetet, mint az egyéb klaszterek lakói. Itt fontos megjegyezni, hogy az „Óriás törpék”-et a turizmus

Az egészségturizmus potenciális negatív hatásainak vizsgálata esetén összességében az mondható, hogy az ilyen jellegű hatások (pl.: zsúfoltság, zaj, stb.) klasztertagságtól függetlenül kevésbé jelennek meg a gyógyhellyel rendelkező települések esetében.

az

egészségturizmus jelentősége a település életében

Az egészségturizmus település életében betöltött jelentőségét négyelemű Likert-skálán értékelhették a válaszadók. A módusz értékek alapján az „Óriás törpék”, illetve a „Csillagok” nevű klaszterek települései nagyon meghatározónak vélik az egészségturizmust a településük életében. Árnyalja a képet, ha nem csupán a módusz értékeket vizsgáljuk, hanem figyelembe vesszük a kérdésre beérkezett egyéb válaszok arányát is. Ez esetben egyértelműen kiemelkedik az „Óriás törpék” klaszter, hiszen a „Csillagok”-hoz viszonyítva ott sokkal nagyobb arányban érkeztek pozitív visszajelzések. A klaszteranalízis során elvégzett elemzés alapján a turizmus szempontjából gyengén teljesítő településeket tömörítő „Szunnyadó óriások”

klaszter lakói inkább meghatározónak, míg az „Üstökösök” lakói kevésbé meghatározónak értékelték az egészségturizmust.

A helyi lakosok és a települési önkormányzatok véleményét összehasonlítva szembetűnő, hogy a „Szunnyadó óriások”

esetében tapasztalható a legnagyobb véleménykülönbség a helyiek és az önkormányzatok között az egészségturizmus település életében betöltött szerepével kapcsolatosan. Ennek az lehet az oka, hogy a helyi lakosok büszkék a településük egészségturisztikai szolgáltatásaira (pl.: gyógyfürdő, gyógyszálloda) és az önkormányzatokhoz képest nagyobb mértékben tartják azokat imázsjavító létesítményeknek. További ok lehet, hogy a vízre épülő egészségturisztikai szolgáltatások általánosnak mondható hazai népszerűsége miatt a helyiek a valóságosnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a településükön található fürdőknek és egyéb egészségturisztikai létesítményeknek.

(Forrás: saját szerkesztés)

A teljes sokaságot felmérő, 100%-os válaszadási aránnyal rendelkező, települési önkormányzatok számára szóló kérdőívek eredményeinek összegzését a 12. táblázat tartalmazza.

12. táblázat: Az önkormányzati kérdőívek eredményeinek összefoglalása

Témakör Eredmény

a település állapota (önértékelés)

A gyógyhely minősítéssel rendelkező települések önkormányzatai négyelemű Likert-skálák segítségével értékelhették a településük fejlettségét és állapotát (pl.:

utcakép, gazdasági helyzet, munkahelyek mennyisége, stb.).

Az „Óriás törpék” klaszter települései minden esetben kiemelkednek, hiszen összesítésben nézve a klaszter minden változót a lehető legmagasabb, 4-es értékkel értékelt.

az egészségturizmus szerepe a település

életében

Az egészségturizmus település életében betöltött szerepét ugyancsak négyelemű Likert-skálákon értékelhették az önkormányzatok. A módusz értékeket megvizsgálva megállapítható, hogy az „Óriás törpék” elnevezésű klaszter települései tartják leginkább meghatározónak az egészségturizmust, a „Csillagok” és az „Üstökösök”

települései inkább meghatározónak, a „Szunnyadó óriások”

klaszter települései ugyanakkor kevésbé meghatározónak értékelik.

A helyi lakosok és a települési önkormányzatok véleményét összehasonlítva kitűnik a „Szunnyadó óriások” nevű klaszter, hiszen itt tapasztalható a legnagyobb különbség a települések lakói és az önkormányzatok egészségturizmus szerepét/jelentőségét illető véleményével kapcsolatosan.

Ennek az lehet az oka, hogy a helyi lakosok büszkék a településük egészségturisztikai szolgáltatásaira (pl.:

gyógyfürdő, gyógyszálloda) és az önkormányzatokhoz

képest nagyobb mértékben tartják azokat imázsjavító/ismertségnövelő létesítményeknek. További ok lehet, hogy a vízre épülő egészségturisztikai szolgáltatások általánosnak mondható hazai népszerűsége miatt a helyiek a valóságosnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a településükön található fürdőknek és egyéb egészségturisztikai létesítményeknek.

a gyógyhely minősítés biztosította előnyök

A gyógyhely minősítés fenntartásának fontossága kapcsán a lakossági kérdőívek eredményeihez hasonlóan az imázs-, illetve presztízsnövelő hatás szerepelt leggyakrabban az első helyen. A minősítés fenntartásához kapcsolódó költségeket és kötelezettségeket a klaszterek összességében véve elfogadható mértékűnek tartják. A gyógyhely minősítés biztosította előnyök tekintetében az elsők között szerepel az imázsjavító és ismertségnövelő hatás, valamint a közvetlen gazdasági haszon.

a település egészségturizmusának

önkormányzati támogatási lehetőségei

Az egészségturisztikai beruházásokat közvetlenül támogató intézkedések közül minden klaszter esetében erősen szerepeltek a turisztikai infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztések, illetve a konkrét önkormányzati beruházások. A

„Csillagok” kivételével minden más klaszter települései nagy hangsúlyt fektetnek az egészségturizmus kapcsán a település alapinfrastruktúrájának fejlesztésére. Az egészségturizmust általánosságban támogató tényezőket vizsgálva az „Óriás törpék” klaszter több esetben is kiemelkedik (pl.: TDM működtetése, települési szintű stratégia), azonban a települési szintű marketingkommunikációra minden klaszter nagy hangsúlyt fektet.

(Forrás: saját szerkesztés)