• Nem Talált Eredményt

A kérdőívek csoportosítása a kitöltés módszerei alapján

4. Kérdőíves felmérések, interjú készítés

4.2 A kérdőívek csoportosítása a kitöltés módszerei alapján

4.2.1. Önkitöltős kérdőívek

Ha a kérdőívek kitöltését magára a megkérdezett személyre bízzuk, erre a körülményre már a kérdőív szerkesztésekor ügyelni kell. Ugyancsak meghatározó az is, hogy a kérdőíveket postán küldjük-e el az érintettek címére, személyesen hordjuk-e szét majd szedjük össze, illetve hogy a helyszínen töltetjük-e ki.

4.2.2. Postai úton kézbesített kérdőívek

A postai kérdőívvel történő adatgyűjtés szokásos módja, hogy elküldjük a kérdőívet, amelyhez egy magyarázó levelet és egy előre megcímzett, felbélyegzett válaszborítékot mellékelünk. Ennek a módszernek a hátránya, hogy mivel nincs személyes kontaktus, ezért általában kevesen küldik vissza, hiányosan töltik ki a kérdőívet. Arra sincs biztosíték, hogy a válaszokat a megcélzott személy tölti-e ki, vagy valaki más, esetleg több személy együttes közreműködése révén születnek meg a válaszok. Mindenképpen törekednünk kell a világos, egyértelmű kérdésfeltevésre, hiszen ha a megkérdezett nem ért valamit, nincs lehetősége arra, hogy bárkit megkérdezzen. A visszaküldési arányt bizonyos technikákkal lehet növelni. Fontos segítséget jelent a megcímzett és felbélyegzett válaszboríték. Motiváló hatású lehet, ha a válaszborítékot nem géppel, hanem kézzel címezik meg, ha a bélyeg színes és nagy alakú. Segíthet a helyzeten, ha a kérdőív egyben maga a válaszboríték is, amit kitöltés után csak össze kell hajtani és leragasztani.

További segítséget jelent, ha a felkérő levélben hangsúlyozzuk, hogy a megkérdezettnek is érdeke fűződik ahhoz, hogy választ kapjunk a megfogalmazott kérdésekre, és már előre tájékoztatjuk arról, milyen konkrét intézkedések követik a vizsgálatot, illetve hogy a vizsgálat eredményeit hol tesszük közzé. Ha van rá lehetőségünk, bizonyos ellenszolgáltatásokat, jutalmakat is kilátásba

39

helyezhetünk: például könyvutalványokat, színházjegyeket, folyóirat előfizetéseket sorsolhatunk ki.

Hatásos módszer, ha azoknak, akik a megadott határidőig nem válaszoltak, egy bizonyos idő után újabb levelet küldünk, amelyhez szintén mellékeljük a kérdőívet és a válaszborítékot (Vidra-Szabó, 2003).

4.2.3. Személyes adatgyűjtés

Amennyiben egy adott település lakosainak a véleményére vagyunk kíváncsiak, lebonyolíthatjuk az adatgyűjtést közvetlenül a településen is. Ebben az esetben is jobb eredményt érünk el, ha a kérdőívet személyesen adjuk át és vesszük vissza, mintha csak kitesszük például a polgármesteri hivatal portájának a pultjára, és arra kérjük az érintetteket, hogy dobják be egy gyűjtőládába. Ez utóbbi esetben egyrészt kevesebb kitöltött lapot kapunk vissza, másrészt kontrollálhatatlanná válik a válaszadók és a választ megtagadók összetétele. Bármekkora legyen is a hibaarány, a válaszok értékelésekor mindenképpen ügyelni kell arra, hogy az eredeti mintához képest az egyes válaszadói rétegek milyen arányban juttattak vissza érvényesen kitöltött kérdőívet, és a következtetések levonásakor ennek megfelelően súlyozni kell a válaszokat (Vidra-Szabó, 2003).

4.2.4. Kérdőívfelvétel kérdezőbiztossal

Az adatgyűjtés leghatékonyabb módja, ha személyesen tesszük fel a kérdéseket, és a válaszokat magunk rögzítjük. A személyes megkérdezésnél magasabb a válaszolási arány, mint az önkitöltéses kérdezésnél. A válaszadók kevésbé hajlanak arra, hogy a kedvesen mosolygó kérdezőbiztosnak megtagadják a válaszadást, mint hogy egy postán kapott, vagy a pultról elvett kérdőívet kidobjanak. A kérdőív kitöltése során a kérdező jelenléte erősen csökkentheti a "nem tudom" és a "nincs válasz" arányát. A kérdező jelenléte garancia arra is, hogy a válaszokat pontosan attól a személytől kapjuk, aki a mintánkban szerepel, illetve hogy a kérdéseket ugyanabban a sorrendben válaszolják meg, mint ahogyan azt előre megterveztük. Végül a kérdező nem csak a verbális válaszokat jegyezheti le, hanem például a válaszadó metakommunikációját, kinézetét, a kérdezési szituáció jellemzőit, a kérdezés helyszínének jellemzőit stb. (Vidra-Szabó, 2003).

Az alábbiakban a kérdőívezés általános szabályai kerülnek bemutatásra:

1. A kérdező legyen udvarias, kedves, érdeklődő, megjelenése, ruházata legyen ápolt, tiszta, kinézete lehetőleg a polgári középosztály ízlését tükrözze. Kerüljük a feltűnő viselkedést és öltözéket, valamint a nyegleséget, a tolakodást.

2. A kérdező ismerje alaposan a kérdőívet. A sorokat olyan természetesen kell olvasni, mintha azok egy beszélgetés részei volnának, ám e beszélgetésnek szóról szóra követnie kell a kérdőívben leírt szöveget. Előfordulhat, hogy nem kapunk kielégítő választ valamelyik kérdésre, ebben az esetben, a legjobb, ha várunk egy ideig, majd semleges kérdésekkel próbáljuk ösztönözni a válaszadót: ”Hogy is van ez?” ”Milyen értelemben?”

”Tud mondani még valamit?”

3. Nem megengedett a kérdések átfogalmazása, kiegészítése, a sugalló kérdések feltevése, hiszen ezzel csorbul az összehasonlíthatóság elve. Ugyanakkor az is fontos, hogy a válaszokat pontosan, szó szerint jegyezzük le, ne tömörítsünk, ne fogalmazzuk át a szöveget, és a nyelvtani hibákat se javítsuk ki.

40

A fenti szempontok érvényesülése érdekében fontos a kérdezők felkészítése, kiképzése,melynek során értelmezni kell a kérdőívet, és – amennyiben van rá lehetőség – próbakérdezést kell végezni.

4.2.5. Kérdőívfelvétel telefonon

A telefonos kérdezésnek számos hátránya mellett előnye is van. A hátrányos tényezők közül ki kell emelni, hogy a telefonnal rendelkezők nem reprezentálják a teljes lakosságot, így kimaradnak a vizsgálatból a legszegényebb réteg képviselői, akik kórházban esetleg börtönben vannak, valamint – ha csak a vezetékes hálózatra támaszkodunk –, azok, akik sokat vannak úton, külföldi kiküldetésben, vagy akik éppen nyaralnak. Másik hátrányos tényező, hogy telefonon keresztül nagyon könnyű megtagadni a választ, könnyű letenni a telefont valami mondvacsinált ürüggyel, vagy akár anélkül is (Vidra-Szabó, 2003). Ezzel a módszerrel csak rövid, tömör kérdéseket tartalmazó kérdőívet tudunk lekérdezni, és nem alkalmazhatunk számos olyan módszert, amely a személyes kérdezés során bevált. Ebből adódóan a területi kutatások esetén nem is elterjedt módszer. Ezzel szemben az előnyös tényezők között szerepel a takarékosság az idővel és a pénzzel. Nem kell utazni, nem kell megkeresni a megadott címet, ugyanakkor a megkérdezett sem kényszerül arra, hogy idegen embert kelljen beengedni a lakásába.

4.2.6. Online kérdőívfelvétel

A nemzetközi tendenciáknak megfelelően az online kutatás Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az elmúlt években, különös tekintettel a területi kutatásokra, amelyet jól jelez az online adatfelvételt alkalmazó kutatások arányának fokozatos növekedése. Mint minden új és ígéretes újdonságot az online kutatást is nagy elvárások övezik a piacon, emiatt is fontos tisztán látni, hogy mire alkalmas ma ez a módszer és hol érdemes alkalmazni. (4.1. táblázat)

Az alábbiakban az online kérdőívfelvétel előnyei kerülnek bemutatásra:

Könnyebb elérés - Nehezen elérhető célcsoportok bevonása is könnyen megoldható.

Hibák csökkentése - Kérdezői és adatrögzítési hibáktól mentes, ezért megbízhatóbb eredményeket ad.

Változatosabb témák - Az önkitöltős kérdőívnek köszönhetően kényesebb kutatási témák is kezelhetőek.

Gyorsaság - Mivel a kérdőív bármikor elérhető és egyszerre akár több százan is válaszolhatnak rá, az első eredmények órákon belül láthatóak. A kismintás kutatások adatfelvételi ideje akár pár napra is lerövidülhet.

Költséghatékonyság - Más kutatási módszerekhez képest több ponton is költségmegtakarítás érhető el (pl. nyomda, kérdezőbiztosok, utazás, adatrögzítés), emiatt több forrás marad az elemzés elmélyítésére.

Közvetlen válaszok - Online kutatásoknál az önkitöltős kérdőívnek köszönhetően a válaszadók pontosabb, nyitott kérdéseknél részletesebb válaszokat adnak. A kérdezői közvetítés, értelmezés befolyásoló hatása megszűnik.

Érdekesebb, gazdagabb kérdőívek - Az online felületnek köszönhetően multimédiás és interaktív elemekkel lehet bővíteni a kérdőívet. Ez járulékosan a felhasználói élményt is növeli, és jobban fenntartja a válaszadók figyelmét.

Összetettebb kérdőívstruktúra- Az automatizált kérdőíveknek köszönhetően a komplexebb ugratások, logikai feltételek is mindig hiba nélkül kezelhetőek. Online kutatási lehetőségek és veszélyek Magyarországon az internetet-használók aránya a 16-59 éves lakosságon belül 39% (2009-es adat), mely a teljes népességet vizsgáló kérdések kizárólag online módszerekkel történő vizsgálatát jelenleg még korlátozza. Speciális,

41

szűkebben definiált csoportoknál ez az arány akár 50%-os, vagy jóval ezt meghaladó is lehet – pl. a 18–45 éves autótulajdonosok körében 70% feletti –, s ez már megalapozza az online kutatás alkalmazásának lehetőségét. Az internethasználat fokozatos hazai terjedésével az online kutatásban rejlő előnyöket kutatói fenntartások nélkül kiaknázhatjuk. Amennyiben a kutatás célcsoportjának körében az internethasználók aránya magasabb, mint 50% és a mérni kívánt változót nem befolyásolja az a tény, hogy a válaszadó internetezik, az online kutatás valódi opcióvá válik. Fontos azonban leszögezni, hogy az online kutatás nem egy minden kutatási probléma megoldására bevethető csodaszer. Csak a többi kutatási módszerrel történt összehasonlítás után lehet megbízhatóan felhasználni, esetenként más adatfelvételi módszerekkel együtt alkalmazni (Szonda Ipsos, 2011).

4.1. táblázat: Az online kutatások előnyei

Ajánlott Megfontolásra ajánlott

Célcsoport életkora 40 év alattiak 40 év felett

Célcsoport

Forrás: Saját szerkesztés Szonda Ipsos adatai alapján, 2012.