• Nem Talált Eredményt

Ebben az alfejezetben az érintettek közötti együttmű-ködési lehetőségeket vizsgáljuk, különös tekintettel a helyi lakosokra és a civil szervezetekre. Több dokumen-tum (Pest Megyei Területfejlesztési Koncepció; Gödöllő Integrált Településfejlesztési Stratégiája; Budapest 2030 Hosszú távú városfejlesztési koncepció; Budapest Integ-rált Településfejlesztési Stratégia/Stratégiai munkarész) kiemeli, hogy a térség fejlesztésének a kormányzati szervek, a térségi önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi vállalkozások bevonásával kell megvalósulnia, illetőleg ezek folyamatos és nem ad hoc együttműködé-sén kell alapulnia.

A kerékpáros turizmus és ökoturizmus jól kombinálható más turisztikai termékekkel (gasztroturizmus, lovasturiz-mus, kulturális turizmus), így a szolgáltatói együttműködé-sek kiépítése fontos feladat a tartózkodási idő és a költési hajlandóság növelése érdekében. A térségben működő civil szervezetek eddig kizárólag a helyi lakosokra koncent-ráltak, a fő fókusz továbbra is ez maradna, jelen stratégia alapján azonban a jövőben szerepet vállalnának turisztikai aktivitások szervezésében és lebonyolításában is.

Különösen fontos a helyi lakosok bevonása három okból:

a patak élettel való megtöltése javítja az ő életminősé-güket is, a belső imázst is erősíteni szükséges, valamint ők lesznek a vendéglátói a jövőben erre kerekező turis-táknak. Ehhez pedig arra van szükség, hogy ők szívesen lássák az érdeklődőket és felkészültek legyenek (tudja-nak vonzerőt vagy programot ajánlani).

Tudatosítani kell a helyi közösségek tagjaiban, hogy a turizmusból számos előnyük (új munkahelyek és vállalkozások létrehozása, helyi adóbevételek növeke-dése, szolgáltatások bővítése) származik. A fejlesztések nyomán azonban lesznek olyan változások is, amelyek pozitív és negatív hatásokkal is járhatnak. Az egyik ilyen a környezet állapotának változása: mivel a turisták részéről elvárás a tiszta környezet, ezért a helyi lakosság jobban odafigyel a környezetére. A megnövekedett terhelés azonban zsúfoltsággal, zajjal, szemeteléssel is járhat, a látogatók szabályozatlansága akár a védett értékek rom-lását is eredményezi. A turisták és a helyiek arányának nagy mértékű változása a helyiek ellenérzését válthatja ki, szélsőséges esetben konfliktusok is kialakulhatnak.

47. táblázat: Együttműködési projektek a Rákos-patak mentén

Forrás: saját szerkesztés, 2021

Projekt

megnevezése Indoklás, leírás Projektgazda Időtáv Forrás Monitoring/

indikátorok

Vezetett temati-kus kerékpáros túrák és séták szervezése

Egy turisztikai térség élményszerűségét a szervezett programok ga-rantálják, az ezeken való részvétel a helyi lakosság kötődését és identitását is erősíti. A túrák hirdetésé-re az egyesületek hon-lapján, Facebook-oldalán kerülne sor, a túrákat önkéntesek vezetik, költ-ségek nem merülnek fel.

Térségben ke-rületi és települési önkormányzatok;

hazai és európai uniós pályázati

Projekt

megnevezése Indoklás, leírás Projektgazda Időtáv Forrás Monitoring/

indikátorok Tapasztalatcserét

támogató prog-ramok szervezé-se, valamint az online kapcsolat-tartás felületének kialakítása és működtetése

A tudás- és tapasztalat-cserét támogató tevékeny-ségek, szakmai találkozók nélkülözhetetlenek a környezetvé-delmi, turisztikai és kerékpáros egyesü-letek; kerületi és települési hely-színt és szervezi a az adott trségben dolgozó

A legkézenfekvőbb együttműködési lehetőségek az ese-mények rendezése kapcsán azonosíthatók. Olyan egyedi rendezvényekre van szükség, amelyek a térség arculatát is formálják. Mind a fiatalok, mind a családok körében nagy népszerűségnek örvendenek azon programok, amelynek térben egymástól távolabb eső, bizonyos elemekben egyedi pontjait valamely tematika köti össze, és egy pecsétgyűjtő játék kapcsolódik hozzá. A Rákos-patak mentén szintén lét-rehozhatók olyan pihenő- és élménypontok (fantázianevén Patakparti Pezsgő Pontok), amelyeket be lehet járni, utolsó

állomásként a látogatóközpontban jutalomban részesülnek a résztvevők. Példa az egyes állomásokra: gourmet garden (food truckok hazai alapanyagokból készült ételekkel), workshop kuckó (fenntarthatósági és kézműves works-hopok, tanfolyamok), kertmozi és szabadtéri kiállítópont, nyugi-pont (jóga és meditációs órák). Emellett érdemes a máshol jól bevált rendezvényeket a Rákos-patak adottsá-gainak megfelelően adaptálni. Fontos hangsúlyozni, hogy a programok elsődleges célcsoportját a turisták alkotják, de nagy számban számítunk a helyi lakosság érdeklődésére is.

Jó gyakorlat Javasolt rendezvény a Rá-kos-patak mentén

Programokat szervező és/vagy finanszírozó szervezetek Bike & Breakfast Bike & Birds

Magyar Madártani és Természetvé-delmi Egyesület,

X. kerületi önkormányzat Kerékpártúra Prágában a

Mold-va mentén a Troja kastélyig

Kerekezünk? Tematikus Storytellers túrák a Cook-szigeteken

„CoolTúra”

„Öko-pack túra”

,,Terülj, terülj, asztalkám túra”

Isaszegi Természetbarát Klub Gödöllő

Környéki Regionális Tu-risztikai Egyesület CivilZugló Egyesület ZÖLD XVII Környezetvédel-mi, Természetvédelmi és

Vá-rosfejlesztési Egyesület Demecs Norbi, ZSOTA Tours Hosszúlépés. Járunk?

bu-dapesti tematikus sétái

Demecs Norbi túrái, ZSOTA bringatúrák

Balatoni Bringa Farsang Rákos-patak menti Bringa Mikulás Bike-zone Gödöllői Ke-rékpáros Egyesület 48. táblázat: Jó gyakorlatok adaptálása a Rákos-patak mentén a rendezvények vonatkozásában

Forrás: saját szerkesztés, 2021

A Bike & Breakfast rendezvény keretében a ke-rékpározás a gasztonómiával kapcsolódik össze.

A programsorozat 2016-ban indult útjára a buda-pesti III. kerületben, célja az egészséges életmód és a kerékpározás népszerűsítése. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően az események a következő években is folytatódtak az Esernyős Közösségi Tér koordinálásával és az Óbuda-Bé-kásmegyer Önkormányzat pénzügyi támogatásá-val. Az első évben négy vendéglátóhellyel indult az akció, azonban a bringás reggelik növekvő népszerűségéből adódóan egyre több óbudai ven-déglátóegység csatlakozott a kezdeményezéshez.

A résztvevő gasztronómiai egységek minőségi pékárut, kávét és gyümölcslét kínálnak a prog-ram résztvevőinek. Februártól október végéig minden hónap utolsó péntekén 07:00 és 09:00 óra között egyszerre három helyszínen lehetett ingyenesen bringás reggelit fogyasztani. A prog-ram keretében 1500 kerékpáros reggelizett meg kilenc hónap alatt (bikeandbreakfast.hu, 2020).

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, mindig az aktuális hét hétfői napjától lehet regisztrálni. A választott helyszín, a résztvevők számának és az emailcím megadása után egy kódot kapunk, mely felmutatásával juthatunk reggelihez a helyszínen. 2017-től egy nyere-ményjátékkal is kiegészült a program, mely so-rán a Bike&Breakfast Pontokon elérhető pecsét-füzeteket 8 különböző alkalommal érvényesítő bringások között értékes ajándékokat (egyedi kerékpáros kiegészítők, gasztronyeremények) sorsoltak ki az októberi záró rendezvényen.

A szervezők egy fotópályázatra (te és a kerékPÁ-ROD) is invitálják a kerékpározás szerelmeseit, a zárórendezvényen egy közönségdíjas és egy zsűri által választott kép is díjazásra kerül (ke-rekparod.bikeandbreakfast.hu, 2020).

A programhoz logó is tervezésre került, ugyanakkor a reggelit és a fotópályázatot is szlogennel látták el a szervezők: ’’Regisztrálj, bringázz és reggelizz!’’ valamint ’’Bringázz, fotózz és pályázz!’’ Az esemény marketingtevé-kenysége széleskörű, a kezdeményezés saját weboldallal rendelkezik, Facebook-esemény kerül létrehozásra a havi reggelik előtt, illetve YouTube-on imázsfilmeket is találhatunk (Eser-nyős Közösségi Tér, 2018).

A Bike & Breakfast programsorozat mintájára egy Bike & Birds elnevezésű programot javasolunk, amely a kerékpáros turizmust az ökoturizmussal kapcsolja össze. A madárgyűrűzést is magában foglaló esemény a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a X. kerületi önkormányzat szervezésében valósul meg, a kóborlási/telelési időszakban (októbertől március kö-zepéig), valamint a vonulás idején, amikor a költés már megtörtént (augusztus közepétől októberig). Kimaradó időszakokban botanikai és faunisztikai megfigyelésekre, a rétek élővilágának bemutatására kerül sor.

A Rákos-patak kerületen belüli hossza 5,8 km, mely a kerékpártúra alapját képezné. A túra az Örs vezér tértől indulna, mely könnyen megközelíthető közlekedési cso-mópont is egyben. Az út végpontját a Felsőrákosi-rét adná, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti helyi csoportja bemutató madárgyűrűzést tarta-na, kiegészítve a rét élővilágának bemutatásával. Mivel a kerékpárútról a rétre be kell sétálni, az önkormányzat egy zárható biciklitárolót is elhelyezne a bicikliút mellett.

A táv egy-másfél óra alatt megtehető gyermekes csalá-dok számára is, a bemutató egy kis pihenővel együtt maxi-mum két órát ölelne fel. A résztvevők maximális száma 25 fő, regisztrálni az esemény Facebook-oldalán lehetne.

Egy másik jó gyakorlat a kerékpáros turiz-must a kulturális turizmussal kapcsolja össze.

Prágában a Troja kastélyig tartó kerékpártúra a Moldva mentén halad, a program keretében az idegenvezető angol nyelven (igény esetén más nyelven is kérhető a túra) mesél a város történelméről és mutatja meg az igazi prá-gai atmoszférát. A résztvevők áthaladnak a legnagyobb parkokon (Stromovka, Letná), ahol megállnak egy hűsítő cseh italra. A program felhőtlen átéléséhez lehetőség van védőfel-szerelés bérlésére, csomagmegőrzésre, a biciklizéshez fülhallgató használatára, hogy jobban lehessen hallani a túravezetőt. Min-den résztvevő kap egy térképet a városról, egy esőkabátot, egy üveg ásványvizet. Nagy figyelmet fordítanak a biztonságra, a kerék-párok karban vannak tartva, kényelmesek és kifejezetten városi használatra tervezték őket. A túra kényelmes tempóban halad, hogy mindenki élvezhesse a látványt, az útvonalat úgy tervezték meg, hogy elkerüljék a zsúfolt turista gócpontokat és a közlekedési dugókat.

A túrán gyakorlatilag minden korosztály, a kezdőktől a haladókig bárki részt vehet. A kis-gyermekek számára biztosítanak gyerekülést, amelyet a kerékpár elejére és hátuljára is fel lehet szerelni. Egyaránt használható hagyomá-nyos bicikli vagy elektromos kerékpár, ez utóbbi lehetővé teszi, hogy az idősebb korosztály és a kevésbé fittek is részt vehessenek a programon (Prague river tour Troja Chateau).

Kerékpáros kastélytúrára Magyarországon is van jó példa, amely 2019 szeptemberében került megrendezésre a KerékPárt Bringaklub és békés-csabai Munkácsy Emlékház közös szervezésében, a Művészetek Őszi Fesztiválja programsorozat ke-retein belül. A résztvevők díjtalanul vehettek részt a biciklitúrán, amelynek célállomása a szabadkí-gyósi Wenckheim-kastély volt (Behir, 2019).

10 Másnéven lepénykenyér, ami lisztből, sóból, vízből álló erjesztetlen (élesztő nélküli) sült tészta.

Egy hasonló program jól megvalósítható a Rákos-pa-tak mentén kiépített kerékpáros útvonalon is, amely egynapos könnyed kikapcsolódásként vonzó a helyi-eknek és a turistáknak is. Idegenvezető mesélne a történelmi érdekességekről, a természeti látnivalók-ról, és a programba beiktatott megállóknál a résztve-vők megkóstolhatnának tradicionális magyar ételeket (lángos, bodag10, kenyérlángos vagy kürtöskalács) és italokat (háziszörp). Az eredeti ötletre építve a térség-ben a kerékpáros turizmust a kulturális turizmussal, az ökoturizmussal és az aktív turizmussal kötnénk össze. Három témakörben (A múlt nyomában, Ter-mészeti kincsek és Élmények a Rákos-patak men-tén) érdemes útvonalakat összeállítani és garantált túrákat szervezni. Ez a túra évente négyszer kerülne megrendezésre, májusban és szeptemberben is két alkalommal, mivel ezekben a hónapokban ideális az időjárás a kerékpáros túrákhoz, mégsem akkora a kerékpárutak forgalma, mint a nyári időszakban.