• Nem Talált Eredményt

A 2007 előtti időszak (turisztikai) fejlesztései

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 84-87)

5. EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

5.1. A fertődi Esterházy-kastély fejlődéstörténete és funkcióváltásai Az egykori Eszterháza-Süttör (Söjtör) településrészek között létrejött európai

5.1.3. Az örökségturizmus korszak – Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont

5.1.3.1. A 2007 előtti időszak (turisztikai) fejlesztései

Az eszterházai kastély épülete már a kezdetektől fogva vendégeket szolgált ki különböző módokon és színvonalon. A 16-17. században, amikor még vadászkastély volt, a vadászatra érkező nemes emberek elszállásolását és kiszolgálását a kastélyban oldották meg a kor akkori igényeinek megfelelően.

Ez a vendégfogadás Esterházy Miklós korában társult a pompával és a vendégek szabadidős tevékenységének irányított eltöltésével. A kastély keleti és nyugati szárnyában az ide látogató nemesek lakosztályai, szobái helyezkedtek el. A magasabb rendű vagy a herceg számára kedves vendégek a tágasabb, nagyobb légterű földszinti és első emeleti szobákat kapták, míg a többiek a második emeleti kisebb, szűkebb szobákat foglalhatták el. A vendégszobák berendezése és miliője híven tükrözte a barokk-rokokó kastélyt. A főúri vendégek lakosztályainak falai festettek, berendezéseik pompásak, fényűzőek voltak. A legtöbb lakosztály egy vendég részére készült. Esterházy Miklós halála után ismét a vadászkastély funkciót kapta

80

vissza a kastély, a vendégfogadás, szállásbiztosítás a vadászati szezonhoz volt kapcsolható. A „szállásszolgáltatás” tehát több száz évre tekint vissza az Esterházy-kastélyban. Az első időkben családi vendégfogadásról volt szó, majd ez alakult át a társadalmi, gazdasági és infrastrukturális fejlődéseknek köszönhetően kereskedelmi tevékenységgé.

A második világháború után a megváltozott körülmények között a kastély új funkciót kapott, és 1946. őszén Eszterházán megindult az Esterházy-tradíciókon a kertészeti képzés. Az akkori diákok tanári vezetéssel a romos épületet apránként megfelelő állapotúra alakították ki mesteremberek segítségével. Az iskola tantermei a kastély nyugati szárnyában kaptak helyet.

A korabeli közlekedési infrastruktúra nem tette lehetővé a napi szinten történő bejárást, így kollégiumi elhelyezést kellett biztosítani az itt tanuló diákoknak és tanároknak egyaránt. A kastély két oldalsó szárnyának második emelete adott helyet a diákok szállásainak, a főépület nyugati szárnyában pedig az iskola oktatói kaptak „szolgálati lakást”. Ezek a szolgálati lakások egy saját használatú szobából és a többi lakóval (8 szoba) közös vizesblokkokból álltak. Egészen az 1980-as évek végéig ezek a lakások ebben a formában funkcionáltak. A kastély keleti szárnyában a földszinten szintén szolgálati lakásokat alakítottak ki a családos dolgozók számára, ennek helyén ma már a két legszebb családi lakosztály található (László és Pál lakosztályok).

Az iskola növekvő tanulói létszáma egy új kollégium kialakítását tette szükségessé. A tiszttartói (jószágkormányzósági) házból fiú kollégiumot alakítottak ki, így a kastély keleti szárnya felszabadult. Ebből az épületrészből alakították ki az első fizető szálláslehetőséget turistaszállásként.

Az akkori keresleti igény az ide látogatók szállásigényéből, illetve a kastély zenei életének elindulásakor a fellépő művészek elszállásolásának igényéből fakadt. A közlekedési adottságok továbbra sem voltak kedvezőek, mivel kevés saját személygépkocsi közlekedett, a vasúti közlekedés

81

Fertőszentmiklós állomásról volt elérhető. Az autóbuszos, többnapos iskolai kirándulások szintén elősegítették a szállások nagyobb kihasználtságát.

Fertődön az első szálláslehetőség 1969. augusztus 27-én fogadta vendégeit, ekkor kezdte meg működését az Esterházy-kastélyban a turistaszállás. A

„szálló” ekkor a keleti szárny második emeletét foglalta el. Összesen 75 fő elszállásolására volt lehetőség 17 szobában (2 db 12 ágyas szoba, 8 db 4 ágyas szoba, 5 db 3 ágyas szoba, 2 db 2 ágyas szoba). A szobák felszereltsége az egycsillagos besorolásnak megfelelő volt, csak mosdók voltak a szobákban, a folyosón közös zuhanyozókkal. A szobákban beépített szekrény állt rendelkezésre. A két akkori társalgóban volt televízió, illetve a folyosón belső telefon, a bejáratnál pénzérmével működő távolsági hívásokra is alkalmas, szolgáltató által kihelyezett telefonállomás. Ez a turistaszálló szolgálta ki hosszú évtizedeken keresztül a kastélyban megszálló vendégeket.

A földszinti lakások műhelyek és raktárok voltak.

A fogyasztói igények változásával és a vendégéjszakák számának emelkedésével a szélesebb, nagyobb komfortigény kiszolgálására elkezdődött a helyi szállásadók, vállalkozások révén a szálláslehetőségek választékának bővítése. A falusi vendéglátástól a magasabb színvonalon működő panziókig többféle lehetőség állt rendelkezésre a Fertődre látogatók számára. Fertődön a szálláshelyek növekvő vendégforgalma és a minőségi szálláshelyek iránti igény az akkori fenntartó számára felvillantotta azt a lehetőséget, hogy az Esterházy-kastélyegyüttes történelmi attitűdjének, vonzerejének lehetőségével élve igényes lakosztályok kerüljenek kialakításra. A lakosztályok többnyire két, illetve három szoba egybenyitásából kerültek kialakításra. 2003-tól minden évben kialakításra és felújításra került néhány lakosztály, a modern szállodaipar ekkor már Magyarországon elérhető műszaki-szakmai színvonala nélkül. Az első ütemben az egyik földszinti lakásból már 2001-ben elkészült egy nagy lakosztály. A másik két földszinti lakásból kiköltözött a műhely és a kertészeti pihenő, ebből két nagy családi

82

lakosztály került kialakításra. Ezzel egy időben a második emeleten a nagy szobák helyére elkészült 2 nagyobb (kb. 100 m2) és egy kisebb (kb. 40 m2) két személyes lakosztály. 2013-ra befejeződött a kastély szálláshely funkcióinak átalakítása, kialakítása. Az Esterházy-kastélyegyüttesben létrejött lakosztályok a történelmi helyszín élményével unikális szálláshelyélményt nyújtottak. Ezzel párhuzamosan 2004. szeptemberében befejeződött a kastélyfelújítás első üteme, amikor is teljesen kicserélték a főépület tetejét, a nyílászárókat és a külső közműveket, felújításra került a kastély díszudvari homlokzata, továbbá restaurálták a kovácsoltvas és a faragott kőelemeket. Kiépült a szennyvízcsatorna és a kastély egy részén a központi fűtés.

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 84-87)