• Nem Talált Eredményt

ÜGYFÉL-ÁTVILÁGÍTÁSI INTÉZKEDÉSEK

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleményei

ÉS MEGAKADÁLYOZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ I. A MINTASZABÁLYZAT CÉLJA

IV. ÜGYFÉL-ÁTVILÁGÍTÁSI INTÉZKEDÉSEK

1/A. A szolgáltatónak az ügyfél-átvilágítási kötelezettség fennállása esetén az ügyfelet, annak meghatalmazottját, a ren-delkezésre jogosultat, továbbá a képviselõt azonosítania kell és személyazonosságának igazoló ellenõrzését el kell vé-geznie.

Ha az azonosítást végzõ nem tudja végrehajtani az elõzõekben részletezett ügyfél-átvilágítást, akkor az érintett ügyfélre vonatkozóan a szolgáltató köteles megtagadni az üzleti kapcsolat létesítését és ügyleti megbízás teljesítését, vagy köteles megszüntetni a vele fennálló üzleti kapcsolatot.

Ha az ügyfél jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet, a nevében vagy megbízása alapján eljáró személy átvilágítását követõen a jogi személy, illetõleg a jogi személyiséggel nem rendelkezõ más szervezet átvilágítá-sát is el kell végezni.

A szolgáltató köteles ügyfelei figyelmét felhívni az ügyfél-átvilágítás során megadott adatokban, illetve a tényleges tu-lajdonos személyét érintõen bekövetkezett változások szolgáltató részére történõ – öt napon belüli – bejelentési kötele-zettségére.

Az azonosítást végzõ vagy az azért felelõs alkalmazott(ak) (a továbbiakban: azonosítást végzõ) köteles(ek) az azonosítás során az ügyfelet, annak meghatalmazottját, a rendelkezésre jogosultat, továbbá a képviselõt azonosítani és személyazo-nosságának igazoló ellenõrzését elvégezni. Az azonosítást végzõ az azonosítás során legalább az alábbi adatokat köteles rögzíteni:

a)természetes személy

aa)családi és utónevét (születési nevét), ab)lakcímét,

ac)állampolgárságát,

ad)azonosító okmányának típusát és számát,

ae)külföldi esetében a magyarországi tartózkodási helyet;

b)jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet ba)nevét, rövidített nevét,

bb)székhelyének, külföldi székhelyû vállalkozás esetén magyarországi fióktelepének címét,

bc)cégbírósági nyilvántartásban szereplõ jogi személy esetén cégjegyzékszámát, egyéb jogi személy esetén a létrejötté-rõl (nyilvántartásba vételélétrejötté-rõl, bejegyzésélétrejötté-rõl) szóló határozat számát vagy nyilvántartási számát.

1/B. Az azonosítást végzõ az azonosítás során a fent meghatározott adaton kívül – ha erre az ügyfél és az üzleti kapcsolat, ügyleti megbízás azonosításához az üzleti kapcsolat vagy ügyleti megbízás jellege és összege és az ügyfél körülményei alapján, valamint a belsõ szabályzat 2. számú mellékletében meghatározott esetekben és ha a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelõzése és megakadályozása érdekében szükség van – az alábbi adatokat is rögzítheti:

a)természetes személy aa)születési helyét, idejét, ab)anyja nevét;

b)jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet ba)fõtevékenységét,

bb)képviseletére jogosultak nevét és beosztását,

bc)kézbesítési megbízottjának az azonosítására alkalmas adatait.

Az ügyfelek adatait a mintaszabályzat 4. számú mellékletében található Azonosítási adatlap alkalmazásával kell rögzí-teni.

1/C. A személyazonosság igazoló ellenõrzése érdekében az azonosítást végzõ személy köteles megkövetelni az alábbi okiratok bemutatását:

a)természetes személy esetén

aa)magyar állampolgár személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványa és lakcímet igazoló hatósági iga-zolványa,

ab)külföldi természetes személy útlevele vagy személyi azonosító igazolványa, feltéve hogy az magyarországi tartózko-dásra jogosít vagy tartózkodási jogot igazoló okmánya vagy tartózkotartózko-dásra jogosító okmánya,

ac)14. életévét be nem töltött természetes személy személyi azonosítót igazoló hatósági igazolványa és lakcímet igazoló hatósági igazolványa vagy útlevele és lakcímet igazoló hatósági igazolványa;

b)jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet esetén a nevében vagy megbízása alapján eljárni jogosult személy a) pontban megjelölt okiratának bemutatásán túl az azt igazoló – 30 napnál nem régebbi – okiratot, hogy ba)a belföldi gazdálkodó szervezetet a cégbíróság bejegyezte, vagy a gazdálkodó szervezet a bejegyzési kérelmét be-nyújtotta; egyéni vállalkozó esetében azt, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása megtörtént, illetõleg az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása iránti kérelmét az egyéni vállalkozó a körzetközponti jegyzõhöz benyújtotta,

bb)belföldi jogi személy esetén, ha annak létrejöttéhez hatósági vagy bírósági nyilvántartásba vétel szükséges, a nyil-vántartásba vétel megtörtént,

bc)külföldi jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet esetén a saját országának joga szerinti be-jegyzése vagy nyilvántartásba vétele megtörtént;

c)jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet cégbejegyzési, hatósági vagy bírósági nyilvántartásba vé-tel iránti kérelem cégbírósághoz, hatósághoz vagy bírósághoz történõ benyújtását megelõzõen a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet társasági szerzõdését (alapító okiratát, alapszabályát). Az ügyfél a hatósági vagy bírósági nyilvántartásba vétel megtörténtét követõ 30 napon belül köteles okirattal igazolni, hogy a cégbejegyzés vagy nyilvántartásba vétel megtörtént, valamint a szolgáltató köteles a cégjegyzékszámot vagy egyéb nyilvántartási szá-mot rögzíteni.

A személyazonosság igazoló ellenõrzése érdekében az azonosítást végzõ köteles ellenõrizni a bemutatott azonosságot igazoló okirat érvényességét. Érvénytelen okirat esetében a hiányosság pótlásáig az ügylet végrehajtását, vagy az üzleti kapcsolat létesítését meg kell tagadni.

2. Ügyfél-átvilágítási kötelezettség fennállása esetén az ügyféltõl a mintaszabályzat 5. számú mellékletében szereplõ írásbeli nyilatkozatot kell kérni arra vonatkozóan, hogy a saját, vagy a tényleges tulajdonos nevében, illetõleg érdekében jár el.

Ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy a tényleges tulajdonos nevében, illetõleg érdekében jár el, írásbeli nyilatkozatának a tényleges tulajdonos 1/A. pontaa)–ac)alpontjában meghatározott adatait is tartalmaznia kell. Az azonosítást végzõ eze-ken kívül – ha erre az ügyfél és az üzleti kapcsolat, ügyleti megbízás azonosításához az üzleti kapcsolat vagy ügyleti megbízás jellege és összege és az ügyfél körülményei alapján, valamint a belsõ szabályzat 2. számú mellékletében meg-határozott esetekben és ha a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelõzése és megakadályozása érdekében szükség van – az ügyféltõl a tényleges tulajdonos 1/A. pontad)–ae)alpontjában és a 1/B. pontban meghatározott adatai megadását is kérheti.

Az azonosítást végzõ az ügyfelet a tényleges tulajdonosra vonatkozó (ismételt) írásbeli nyilatkozattételre szólítja fel, ha kétség merül fel a tényleges tulajdonos kilétével kapcsolatban.

Ha a tényleges tulajdonos személyazonosságával kapcsolatban kétség merül fel, a szolgáltató köteles intézkedéseket ten-ni a tényleges tulajdonos személyazonosságára vonatkozó adat jogszabály alapján e célra rendelkezésére álló vagy nyil-vánosan hozzáférhetõ nyilvántartásban történõ ellenõrzése érdekében.

3. Ügyfél-átvilágítási kötelezettség fennállása esetében az azonosítást végzõ az üzleti kapcsolatra és az ügyleti megbí-zásra vonatkozóan köteles rögzíteni:

a)üzleti kapcsolat esetén a szerzõdés típusát, tárgyát és idõtartamát, b)ügyleti megbízás esetén a megbízás tárgyát és összegét.

Az azonosítást végzõ az 3. pontban meghatározott adatokon kívül – ha erre az ügyfél és az üzleti kapcsolat, ügyleti meg-bízás azonosításához az üzleti kapcsolat vagy ügyleti megmeg-bízás jellege és összege és az ügyfél körülményei alapján a bel-sõ szabályzat 2. számú mellékletében meghatározott esetekben és ha a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása meg-elõzése és megakadályozása érdekében szükség van – a teljesítés körülményét (hely, idõ, mód) is rögzítheti.

4. A szolgáltató vagy megbízott alkalmazottja – a tevékenységére irányadó jogszabályi elõírásoknak megfelelõen – köte-les az üzleti kapcsolatot folyamatosan figyelemmel kísérni – ideértve az üzleti kapcsolat fennállása folyamán teljesített ügyleti megbízások elemzését is –, annak megállapítása érdekében, hogy az adott ügyleti megbízás összhangban áll-e a szolgáltatónak az ügyfélrõl a jogszabályok alapján rendelkezésére álló adataival.

Az azonosítást végzõ szolgáltató köteles biztosítani, hogy az üzleti kapcsolatra vonatkozó adatok és okiratok napraké-szek legyenek.

Üzleti kapcsolat fennállása alatt az ügyfelet tájékoztatni kell arról, hogy köteles a tudomásszerzéstõl számított öt munka-napon belül a szolgáltatót értesíteni az ügyfél-átvilágítás során megadott adatokban, illetve a tényleges tulajdonos sze-mélyét érintõen bekövetkezett változásról.

5. Az azonosítást végzõ az üzleti kapcsolat létesítése vagy az ügyleti megbízás végrehajtása elõtt köteles lefolytatni az ügyfél és a tényleges tulajdonos személyazonosságának igazoló ellenõrzését, kivéve ha a rendes üzletmenet megszakítá-sának elkerülése érdekében és a pénzmosás vagy a terrorizmus finanszírozámegszakítá-sának csekély valószínûsége esetén a szol-gáltató úgy dönt, hogy az ügyfél és a tényleges tulajdonos személyazonosságának igazoló ellenõrzését az üzleti kapcso-lat létesítése során folytatja le. A személyazonosság igazoló ellenõrzését azonban ebben az esetben is be kell fejezni az elsõ ügyleti megbízás teljesítéséig.

6. Nem kell az ügyfél-átvilágítási intézkedéseket ismételten elvégezni, ha

a)a szolgáltató az ügyfél, a meghatalmazott, a rendelkezésre jogosult, továbbá a képviselõ vonatkozásában a rájuk vo-natkozó ügyfél-átvilágítási intézkedéseket egyéb ügyleti megbízás kapcsán már elvégezte, valamint

b)az aktuális ügyleti megbízás kapcsán az ügyfél, a meghatalmazott, a rendelkezésre jogosult, továbbá a képviselõ sze-mélyazonosságát az elõírtak alapján megállapította, és nem történt a megadott adatokban változás.

Amennyiben a korábban rögzített ügyfél-azonosító adatok valódiságával vagy megfelelõségével kapcsolatban kétség merül fel, úgy az ügyfél-átvilágítást ismételten el kell végezni. A pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény vagy körülmény felmerülése esetén az ügyfél azonosítása kötelezõ, amennyiben ez korábban még nem történt meg.

2009. január 1-jét követõen a szolgáltató megtagadja az ügyleti megbízás teljesítését, ha az ügyféllel a Pmt. hatálybalé-pése (2007. december 15.) elõtt lépett üzleti kapcsolatba, és az ügyfél a szolgáltatónál ügyfél-átvilágítás céljából szemé-lyesen, vagy képviselõ útján nem jelent meg, és az ügyfél, illetve a tényleges tulajdonos – Pmt. által meghatározott – ügy-fél-átvilágítási eredményei nem állnak teljeskörûen rendelkezésére.